Ennätysten vuosi 2017 - Visit Tampere

Ennätysten vuosi 2017

20.12.2017

Visit Tampere Oy:llä on takanaan ensimmäinen toimintavuosi – ja millainen vuosi se on Tampereella ollutkaan! Tampereen mittavat rakennushankkeet ovat muovanneet kaupunkikuvaa ja saaneet niin median kuin kansan ihailemaan kaupunkimme kasvua ja kehittymistä. Kansainvälisesti katse on kohdistunut Tampereen matkailutarjontaan kesästä lähtien, kun maailman ainoa Muumimuseo uudistui ja avautui Tampere-talossa.

Visit Tampere Oy on ollut koko vuoden vahvasti mukana siellä, missä tapahtuu ja luonut omalta osaltaan kuhinaa Tampereen ympärille. Ennätyksiäkin on rikottu.

Tapahtumatuotannossa vuotemme käynnistyi Muumimuseon avajaisilla kesäkuussa. Tapahtuma keräsi jopa 10 000 osallistujaa Tampere-taloon. Muumimuseo on ollut siitä asti lehdistön ja sosiaalisen median vaikuttajien suurin tamperelainen mielenkiinnon kohde ja ylipäätään yksi merkittävimmistä syistä kohdistaa katse Suomeen. Olemmekin saavuttaneet järjestämillämme 120:llä pressi- ja vaikuttajavierailuilla jopa 450 miljoonan kuluttajakontaktin määrän pääkohdealueillamme Saksassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Japanissa ja Venäjällä.

Tampereen upea matkailutarjonta monipuolistui tänä vuonna myös mm. Särkänniemen avatessa uuden huvilaitteen, HYPE-vuoristoradan – lukuisista tapahtumista ja ravintolatarjonnasta puhumattakaan. Tapahtumien tuki- ja houkuttelutyömme tuotti tulosta ja Tampereen suurtapahtumat keräsivät tänä vuonna yli 110 000 osallistujaa ja katsojaa. Näistä mainittakoon mm. 30 000 katsojaa Tampereen stadionille elokuussa houkutellut Robbie Williamsin keikka ja jalkapallon A-maaottelut Ukrainaa ja Islantia vastaan, jotka keräsivät 13 500 ja 16 800 katsojaa. Myös Tampereen festivaalikesä oli erittäin vauhdikas ja mm. Pohjoismaiden suurimmaksi hip hop -festivaaliksi kasvanut Blockfest teki kävijäennätyksensä keräämällä oheistapahtumineen 65 000 katsojaa.

Matkailukesämme rikkoi ennätyksiä, kun ulkomaalaisten yöpymisten määrä kasvoi elokuussa huikeat 58 % edellisvuoteen verrattuna. Kaiken kaikkiaan tammikuusta syyskuuhun kotimaisten yöpymisten määrä kasvoi Tampereella 6 % ja ulkomaisten yöpymisten määrä 8 %. Tämä on näkynyt myös Visit Tampereen kanavissa, joiden kattavuus ja kävijämäärät ovat kasvaneet vuoden aikana n. 25 %.

Oleellinen osa Visit Tampereen toimintaa on Visit Tampere Partners -kumppanuusverkostomme, johon on vuoden aikana liittynyt 95 toimijaa. Yhdessä tekemällä ja markkinoimalla olemme tavoittaneet 350 myyjää ja heistä 120 on vieraillut Tampereella. Heidän kauttaan olemme saaneet Tampereen matkailutuotteita myyntiin useisiin uusiin myyntikanaviin mm. Saksassa, Japanissa ja Venäjällä. Matkailijoiden viipymän pidentäminen on yksi haasteistamme ja poikkeuksellisen hienoa aikaisempiin vuosiin verrattuna onkin se, että nyt myynnissä on useamman päivän matkoja.

Vuosi 2017 on ollut itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi ja olemme tehneet siitä Tampereella erityisen upean. Suomi100Tampere -kampanjamme on saanut kiitosta niin kansalaisilta kuin valtion tasolta siitä, kuinka upeasti tamperelaiset toimijat ovat lähteneet tekemään juhlavuotta yhdessä. Juhlavuosi sai arvoisensa päätöksen, kun tuottamamme Suomi100-kansanjuhla keräsi itsenäisyyspäivänä Tampereen keskustaan ennätysyleisön; lähes 40 000 juhlijaa. Pimeä aika on Tampereella tänä vuonna kaiken kaikkiaan hyvin loistelias, sillä Tampereen 52. Valoviikot käynnistyivät lokakuun lopulla laajempina kuin koskaan niiden levittäytyessä Hiedanrannan uuteen kaupunginosaan. Valokuvioita voi ihastella Tampereella maaliskuun puoliväliin asti. Myös Tampereen Joulutori tuo valoa pimeyteen ja ihastuttaa kymmenentenä vuotenaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Mm. Radio Aallossa Tampere julistettiin Joulutorin ja Valoviikkojen ansiosta Suomen joulukaupungiksi ja tunnelmalliset kuvat Joulutorilta leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin.

Vuosi 2018 – Digitaalista matkailuneuvontaa, älykkäämpää opastusta ja Tampereen tarinoita

Kongressikävijöiden määrät olivat Tampereella vuonna 2017 keskivertoa paremmat, vaikka eivät ennätyslukemiin yltäneetkään. Panostamme tulevana vuonna kongressien houkutteluun entistä enemmän ja rekrytoimme riveihimme uuden kongressitoiminnan ammattilaisen yhdessä Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Tampereen matkailuneuvonta ottaa ensi vuonna digiloikan, kun perinteinen matkailuneuvontamme sulkee ovensa teatteritalossa Hämeenkadulla. Palvelemme asiakkaitamme jatkossakin puhelimitse, sähköpostitse ja sosiaalisessa mediassa, mutta jalkaudumme myös sinne, missä asiakasvirrat kaupungilla liikkuvat. Matkailuneuvonnan muutokseen liittyy myös uudistus, jonka myötä luovumme matkailuoppaiden välittämisestä. Opasvälityksestä vastaa jatkossa Tavicon Oy, joka pystyy yhdistämään opastuksiin muutakin alueen matkailutarjontaa. Panostamme siihen, että Tampereen ja seudun matkailutarjonta on mahdollisimman kattavasti esillä digitaalisissa kanavissa. Tästä johtuen olemme mm. uudistamassa verkkosivustoamme, jotta se palvelisi optimaalisesti niin matkailijoita kuin matkailu, -tapahtuma- ja kongressipuolen ammattilaisiakin.

Tampereen katukuva jatkaa ensi vuonna muutostaan. Saamme kaupunkiin mm. kaksi uutta yleistä saunaa, Keskustori kokee mullistuksen, Kansi ja Areena jatkaa rakentumistaan ja Tampere-talon kupeeseen alkaa nousta Suomen ensimmäinen Marriot-hotelli. Me pidämme omalta osaltamme huolta, että matkailutarjonnan pariin pääsee sujuvasti. Siksi olemme mukana Tampereen kaupungin Smart City -ohjelman hankkeessa, jossa parannetaan opasteita kaupungilla ja tapahtumissa.

Ensi vuosi tulee olemaan Tampereen markkinointiviestinnän kannalta merkittävä, kun Tampereen kaupunki julkistaa meidän kaikkien tamperelaisten yhteisen Tampereen tarinan. Tarinaa on työstetty erilaisissa työpajoissa ja siihen on hankittu syötettä niin kaupunkilaisilta kuin yrityselämältä. Tarinasta tulee meille kaikille tärkeä, yhteinen työkalu Tampereen tunnettuuden lisäämiseksi. Pidetään ensi vuonnakin huolta, että Tampere pysyy kaikkien huulilla.

Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme kuluneesta vuodesta! Oikein hyvää ja rauhallista joulua!

Jouluisin terveisin,
Visit Tampereen väki