Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Hyvinvointimatkailun Wellbeing EDEN -palkinto Järvi-Suomeen ja Tampereelle!

29.11.2019

Monipuolinen ja laadukas toimijajoukko kolmen maakunnan alueella vei voiton Wellbeing EDEN in Finland 2019 -kilpailussa. Western Lakeland – Sustainable Blue and Green Caring at the Heart of Lakeland -verkosto vakuutti palkintoraadin yhteen hitsautuneella tekemisellään.

 

Kunniamaininnat kilpailussa saivat Step into Naantali Archipelago and Slow Down your Pulse, Wellbeing Karelia Pohjois-Karjalasta sekä Sauna Tour Kuusamo-Lapland.Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson jakoi palkinnot työ- ja elinkeinoministeriön ja Visit Finlandin järjestämässä matkailuseminaarissa Helsingissä 29.11. Palkinnoista päätti hyvinvoinnin ja matkailun asiantuntijoista koostunut arviointiryhmä.

 

Suomen kansalliseen kilpailuun osallistui 17 hyvinvointimatkailuverkostoa eri puolilta Suomea. Mukana oli verkostoja niin pohjoisesta Lapista, Itä-Suomen kansallismaisemista, Etelä-Suomen saaristosta kuin Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakunnista. Toiminnan tuli perustua vähintään neljän organisaation verkostoihin, jotka tarjoavat suomalaisiin vahvuuksiin perustuvia hyvinvointi- ja matkailupalveluja ja kokemuksia kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

 

– Maailmalla vahvasti kasvava hyvinvointipalvelujen kysyntä luo meille mahdollisuuksia houkutella uusia kohderyhmiä Suomeen ympärivuotisesti. Suomen näkyvyys EDEN-verkostossa edistää myös tavoitettamme kasvattaa ulkomaisten yöpymisten määrää ja lisätä matkailuvientiä, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

 

– Kestävän ja vastuullisen matkailun merkitys on noussut keskusteluihin entistä enemmän. Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys ekologisen kestävyyden rinnalla ovat olleet eurooppalaisen EDEN-verkoston kulmakiviä jo viime vuosikymmeneltä asti. Nyt niiden merkitys konkretisoituu matkailijoiden valinnoissa entistä enemmän. Tämänkin kilpailun palkituista yrityksistä monet ovat olleet alueensa edelläkävijöitä vastuullisen matkailun edistämisessä. Tähän keskusteluun vastaamme mm. pilotoimalla Sustainable Travel Finland -ohjelmaa, taustoittaa Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen.

 

Wellbeing EDEN in Finland -kilpailun järjestivät työ- ja elinkeinoministeriö ja Business Finlandin Visit Finland -yksikkö. Kilpailu oli osa Euroopan komission European Destinations of Excellence -kilpailua, joka on järjestetty vuodesta 2007 alkaen. Suomi on osallistunut kilpailuun kolme kertaa aikaisemmin: vuonna 2008, jolloin teemana oli aineeton kulttuuriperintö matkailussa, vuonna 2010 vesistömatkailuteemalla sekä 2017, jolloin palkittiin nousevia kulttuurimatkailukohteita.

 

Kansallisten kilpailujen voittajat palkitaan Brysselissä keväällä. EDEN-kilpailun tavoite on vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä. Voittajakohteet saavat näkyvyyttä ja pääsevät osaksi eurooppalaista EDEN -verkostoa, joka toimii markkinointi- ja verkostoitumiskanavana.

 

Palkintoperustelut:

Western Lakeland Wellbeing – Sustainable Blue and Green Caring at the Heart of Lakeland

Western Lakeland Wellbeing on kolmen maakunnan, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella toimiva ammattimaisesti johdettu laadukkaiden kohteiden verkosto. Verkoston hyvinvointimatkailupalvelut ovat innovatiivisia, ja ne perustuvat vahvasti Suomelle tyypillisiin vesi- ja luontoelementteihin. Niin aineellinen kuin aineetonkin kulttuuriperintö, kuten sauna, perinnehoidot ja lähiruokaperinne ovat oleellinen osa tarjontaa. Toimijat ovat valinneet sekä yritys- että alueorganisaatiotasoilla strategisiksi tavoitteikseen hyvinvointimatkailun kehittämisen ja toteuttamisen. Ponteva ja ennakkoluuloton ote maakunnat ylittävän yhteistyön tekemiseen on esimerkillistä. 

Western Lakeland -verkostossa ovat mukana Visit Tampere, Visit Lahti, Visit Hämeenlinna ja Visit Jyväskylä. Tampereen osalta mukana olivat Vaihmalan Hovi, Serlachius-museot ja Frantsilan Hyvän Olon Keskus.

 

Palkinnosta tiedotti Business Finland

 

Lisää uutisia