Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Koronavirusepidemian vaikutukset Tampereen kaupunkiseudulla

12.03.2020

Uutinen päivitetty 12.3.2020

 

Business Tampere Oy ja Visit Tampere Oy seuraavat tarkasti koronavirusepidemian vaikutuksia kaupunkiseudun elinkeinoelämään ja matkailuun. 

 
–  Suhtautuminen koronaepidemiaan on muuttunut viime päivinä merkittävästi. Ensin ajateltiin, ettei sillä ole juuri ole merkitystä maailmantalouteen, mutta nyt tilanne on toinen. Tampereen kaupunkiseutu on osa globaalia taloutta ja vaikutukset yltävät meillekin, toteaa Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen.

 

Business Finlandin toteuttaman kyselyn mukaan koronavirusepidemialla on eniten vaikutuksia työntekijöiden matkustamiseen, mutta myös muita vaikutuksia on jo havaittavissa. Vastanneista noin puolet arvioi, ettei epidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä. Työpaikkojen määrään vaikutusta ei vielä uskota olevan.
 
Kielteisten vaikutusten arvioinnissa on selvä poikkeama niiden vastaajien osalta, joilla Aasia kuuluu markkina- tai toiminta-alueeseen: lähes puolet on sitä mieltä, että epidemia vaikuttaa vientiin kielteisesti tai hyvin kielteisesti lyhyellä aikavälillä.
 

Kyselystä selvisi, että yritykset pystyvät lyhyellä aikavälillä melko hyvin arvioimaan epidemian vaikutuksia liiketoimintaan, mutta pitemmän aikavälin vaikutuksista yrityksillä on enemmän epävarmuutta.
 

Matkailun osalta epidemian suurimmat vaikutukset ovat toistaiseksi kohdentuneet Lappiin kiinalaisten ryhmämatkojen peruutusten myötä.
 

–  Koronavirus tulee vaikuttamaan tänä vuonna kielteisesti globaaliin matkailuun ja koskettaa myös Tamperetta. Epidemian seurauksena kotimaan matkailu todennäköisesti kasvaa ja ulkomaanmatkailu vähenee, sanoo Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju. 

 
Koronavirusepidemian vuoksi on peruttu suuria kansainvälisiä elinkeinoelämän ja matkailualan tapahtumia, kuten World Mobile Congress Barcelonassa, kiinteistösijoittamisen MIPIM Cannesissa ja matkailumessut ITB Berliinissä. Tällä on vaikutuksia myös Business Tampereen tekemään investointienedistämistyöhön ja Visit Tampereen matkailumarkkinointiin.

 
–  Seuraamme tilanteen kehittymistä ja Visit Finlandin toimenpiteitä sekä linjauksia ja teemme tarvittavat muutokset markkinointisuunnitelmiin, kumppanuus- ja markkinointijohtaja Noora Heino Visit Tampereesta kertoo.

 

Tämän hetkisen tiedon nojalla (12.3.) Suomessa viimeisin suositus on, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Ajankohtaiset uutiset aiheesta luettavissa täällä.

 

Lue lisää aiheesta:

Ulkoministeriö

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/koronavirus/

https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/ulkoministeri-c3-b6-seuraa-koronavirustilannetta

Yhteystiedot

Harri Airaksinen

Toimitusjohtaja

Jari Ahjoharju

Matkailujohtaja

Vastaan eri kehityshankkeista, ja rakennan hyvässä yhteistyössä loistavien kumppanien kanssa Tampereesta Suomen ykkösmatkailukohteen.

 

Noora Heino

Johtaja, kumppanuudet & markkinointi

Vastaan kumppanuuksista, myynninedistämistoimenpiteistä ja markkinoinnista Visit Tampereella. Yhdessä alueen kumppaneiden kanssa tarjoamme niin kotimaisille kuin kansainvälisille vierailijoille mahdollisuuden vierailla Suomen mielenkiintoisimmassa kaupungissa, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa.