Kriisirahoitusta yrityksille - Visit Tampere

Kriisirahoitusta yrityksille

20.03.2020

Nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa on tärkeää erottaa toisistaan tilanteen luomat uudet liiketoimintamahdollisuudet niihin liittyvine rahoitusinstrumentteineen ja yrityksen tarvitsema kriisirahoitus, joka yleensä liittyy kassavirtoihin. 

 

 

Mitä tehdä, jos yritykselläsi on rahoitushaasteita?

 

 • Lähesty ensisijaisesti omaa pankkiasi sekä muita kotimaisia toimijoita rahoituspuolella, kuten Business Finlandia, Teollisuussijoitusta tai Finnveraa.
 • Hyödynnä valtiovallan tarjoamat helpotukset veroihin ja sotumaksuihin mahdollisimman tehokkaasti.
 • Oletko startup-yrittäjä? Jos, niin yrityksesi on hyvä käydä keskustelu myös omien sijoittajien kanssa ja tarkistaa, onko näiden mahdollista tukea yritystä esimerkiksi siltalainoituksilla.
 • Kriisitilanteessa ei siis kannata ensimmäisenä lähteä etsimään rahoitustukea EU-tasolta.
 • Jos yrityksesi toimii alueella, jolle nykyinen tilanne luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja rahoitustilanne on kunnossa, kannattaa seurata kaikkia – myös EU-tason – aloitteita, joissa usein tarjotaan rahoitusta myös yritysten käyttöön.
 • Muistathan, että varsinkin EU-tasolla, kilpailu on erittäin kovaa ja prosessit kestävät yleensä useampia kuukausia. Näiden varaan ei kannata laittaa koko yrityksen tulevaisuutta.
 • Huimio, että suuri osa EU-tuesta tulee kanavoitumaan kotimaisten toimijoiden, lähinnä Business Finlandin, Teollisuussijoituksen ja Finnvera kautta, joten tukirahoitus tulee helpommin saataville suomalaisyrityksille näiden kautta.

 

Hyödynnä kotimaiset instrumentit

 

 

Vinkkejä ulkomaisista instrumenteista

 

 • EU-tason rahoitusinstrumentit ovat pääsääntöisesti sopivia tilanteisiin, joissa yritys hakee liiketoimintansa kehittämistä tai laajentamista koronaviruksen synnyttämässä markkinatilanteessa.
 • Isossa kuvassa ollaan liikkeellä suurilla summilla, mutta näiden jalkautuminen maakohtaisiin toimiin vie hetken aikaa.
 • EU on kohdentanut jo käytössä olleita tai olevia raihoitusinstrumentteja yrityksiin, joilla on mahdollisesti tarjottavaa virusepidemian ratkaisuun tai helpottamiseen.
 • Yksi esimerkki on EIC-Accelerator-ohjelma, joka on erittäin kilpailtu instrumentti, jossa alle 3% hakemuksista on mennyt läpi. Lisäksi käsittelyaika on noin 3kk vastauksen saamiseen, minkä jälkeen menee muutama kuukausi ennen rahoituksen saamista.
 • Tämä Kauppalehden artikkeli nostaa hyvin esiin oikeita asioita yritysten rahoitustilanteeseen.
 • Jos yrityksei toimii jo ulkomailla, erityisesti EU-alueella, kannattaa myös tarkistaa eri maiden omat toimenpiteet yritysten tukemiseen. Esimerkiksi Alankomaissa on tarjolla seuraavaa. Muista maista löytyy mahdollisesti vastaavia toimenpiteitä.

 

Tämä uutinen löytyy myös Business Tampereen sivuilta.

01.07.2020
Poikkeuksellisen kevään jälkeen kotimaanmatkailu houkuttelee suomalaisia, ja tamperelaisten majoituspaikkojen käyttöaste oli kesäkuun lopussa korkeampi kuin Suomessa keskimäärin.
30.03.2020
Keräämme tälle sivulle tietoa, koulutuksia ja hyödyllisiä linkkejä koronavirusepidemian aiheuttamasta tilanteesta ja sen vaikutuksista. 
12.03.2020
Business Tampere Oy ja Visit Tampere Oy seuraavat tarkasti koronavirusepidemian vaikutuksia kaupunkiseudun elinkeinoelämään ja matkailuun.