Matkustajat käyttivät Pirkanmaalla 770 miljoonaa euroa vuonna 2017 - Visit Tampere

Matkustajat käyttivät Pirkanmaalla 770 miljoonaa euroa vuonna 2017

25.10.2019

Matkaajat käyttivät 770 miljoonaa euroa rahaa Pirkanmaalla vuonna 2017, ja tutkimuksen mukaan rahasta kaksi kolmannesta tuli Tampereelle, loput muihin kuntiin.

 

Tulokset selviävät Suomessa alueellisesti vertailukelpoisesta matkailun tulo- ja työllisyysvaikutus -tutkimuksesta, jossa Pirkanmaalta mukana oli 19 kuntaa. Välitön matkailutulo eli rahankäyttö ilman arvonlisäveroa oli noin 668 miljoonaa euroa. Tämä on noin 2 prosenttia maakunnan kaikkien yritysten liikevaihdosta.

Matkailutuloa saivat eniten majoitus- ja ravitsemusala, 340 miljoonaa euroa, sekä kaupan ala, 261 miljoonaa euroa. Lisäksi matkailutuloa saavat liikenne- ja vapaa-ajan palvelut: yhteensä 66 miljoonaa euroa. Koko maakunnan matkailutulosta noin 90 prosenttia tulee suomalaismatkailijoilta ja 10 prosenttia ulkomaalaisilta.

 

Matkailu toi maakuntaan välittömästi 3 406 henkilötyövuotta ja sitä kautta 14,6 miljoonaa euroa kunnallisverotuloja maakunnan kuntiin. Tampere sai koko Pirkanmaan matkailutulosta 68 prosenttia ja Tampereen seutukunta yhteensä 84 prosenttia eli muun maakunnan osuudeksi jäi noin 16 prosenttia.

Matkailutuloa laskettaessa on huomioitu vain seutukunnan ulkopuolelta kuntaan tulevien matkailijoiden rahankäyttö, ei siis paikallisten kulutusta oman seutukunnan sisällä: esimerkiksi tamperelaisten matkoja Pälkäneelle tai Hämeenkyröön ei ole tässä yhteydessä laskettu varsinaiseksi matkailuksi.

 

Tutkimuksen on toteuttanut TAK Research. Sitä on ollut rahoittamassa alueen kuntien lisäksi Ahlmanin hallinnoima, maaseudunkehittämisrahaston tukema Pure Pirkanmaa yritykset edellä -kehittämishanke.

Asiasta uutisoi Tamperelainen.

 

Lisää uutisia

21.02.2020
Tampere pitää pintansa suosittuna matkailukohteena. Vuonna 2019 majoitusliikkeissä kirjattiin ennätykselliset 1,18 miljoonaa yöpymistä. Eniten kasvua oli kotimaisten yöpyjien määrässä.
20.02.2020
Visit Tampere ja Forenom tarjoavat sosiaalisen median vaikuttajille uuden tavan tutustua Tampereeseen. #MyHomeTampere vaikuttaja-asunto on avoinna elokuun 2020 loppuun asti.
14.02.2020
Toukokuussa 2020 starttaa järjestyksessään toinen Perinnesaunottaja-koulutus. Koulutus sopii hyvin esimerkiksi alalla toimiville saunaterapeuteille, ohjelmapalvelutuottajille tai luontaishoitajille Itämeren alueen saunakulttuuriin ja hoitoperinteeseen syventäviksi opinnoiksi.