Uusi Särkänniemi on kestävän matkailun kärkikohde - Visit Tampere

Uusi Särkänniemi on kestävän matkailun kärkikohde

14.03.2019

 

Suomen vetovoimaisin kaupunki Tampere on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Yksi tämän hankkeen näkyvimmistä vetureista on Särkänniemi ja sen alueen kehityksen visio.

 

Uudistuvasta Särkänniemestä rakennetaan entistä monipuolisempaa ympärivuotista matkailun ja elämysten keskittymää, ja sen tähtäimessä on olla kestävän matkailun ja elämysten kärkikohde. Suunnitteilla olevat Järvikeskus, kylpylähotelli, satama-alueen elävöittäminen ja uudet ravintolapalvelut laajentavat tarjontaa, ja alueen ainutlaatuinen sijainti Näsijärven rannalla valjastetaan valttikortiksi. Alueen kehitys luo edellytykset tehdä Särkänniemestä tamperelaisten vapaa-ajan keskuksen ja uuden lähimatkailun solmukohdan.

 

Uudistumisen keskeiseksi päämääräksi ja läpileikkaavaksi teemaksi on nostettu kestävyys ja vähähiilisyys.

 

– Tavoitteemme on tehdä Särkänniemestä kestävän matkailun ykköskohde Suomeen, kiteyttää Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

 

– Tämä edellyttää monialaista kehitystä ja yhteistyötä. Laadimme pitkän tähtäimen tavoitteet ja pyrimme sitouttamaan toimijat yhteiseen visioon uuden Särkänniemen kestävästä tulevaisuudesta. Uusiutuvan energian hyödyntäminen, kiertotalous ja vähähiiliset liikkumisen palvelut ovat toteutuksen keskeisiä kehityssuuntia.

 

– Samalla paikallisuus on kestävyyden ja alueen tulevaisuuden tärkeä tukijalka. Jatkossa, kun puhutaan Särkänniemestä, ei tarkoiteta pelkästään huvipuistoa vaan koko aluetta, isompaa elämyskokonaisuutta, jossa järvet, kaupunkiluonto, tekeminen ja viihtyminen, lähiruoka ja kestävyys kättelevät toisiaan, Seppälä visioi.

 

Kansainvälisesti eturintamassa

 

Alueen vähähiilisten ratkaisujen suunnittelua viedään eteenpäin Visit Tampereen koordinoimassa Kestävän matkailun Hub -hankkeessa. Parivuotinen EU-projekti on jaettu kestävyyden kannalta olennaisiin teema-alueisiin. Kaupungin omistama Ekokumppanit Oy vastaa uusiutuvien energiaratkaisujen ja kestävän liikkumisen palvelujen kartoituksesta ja konseptoinnista, Tampereen ammattikorkeakoulu ideoi vähähiilisiä ruokaketjuja ja konsepteja alueen ravintolapalvelujen kehittämiseen, ja Tampereen yliopisto suunnittelee koko alueen kestävyyttä edistäviä yhteisiä digitaalisia ratkaisuja.

 

Tampereen Särkänniemi oli Pohjoismaiden ensimmäinen huvipuisto, joka ryhtyi vuonna 2018 käyttämään aurinkosähköä. Käytettävää sähköä tuotetaan Särkänniemen katoille rakennetulla aurinkovoimalalla, joka on yksi Suomen suurimmista.

 

– Särkänniemi on ollut edelläkävijä ympäristöasioissa jo 90-luvulta lähtien. Viime kesänä avattu aurinkopuisto on uusin pelinavaus tällä saralla. Hankkeen avulla on tarkoitus laajentaa Särkänniemen tekemisen malli koko alueelle, kertoo projektipäällikkö Matti Pollari Visit Tampere Oy:stä.

 

 

Kehitystyötä viedään eteenpäin yhdessä Särkänniemi Oy:n ja Tampereen kaupungin kanssa. Käynnissä oleva Särkänniemen asemakaavan muutos tarjoaa mahdollisuuden tuoda kestävyystavoitteita mukaan alueen uudistumiseen alusta lähtien.

 

– Kokoamme Uusi Särkänniemi -tiekartan, joka määrittää yhteiset kestävyystavoitteet ja suuntaviitat niiden saavuttamiseksi. Tiekartan jalkauttamiseksi rakennamme työkaluja ja palveluita, joiden avulla alueelle sijoittuvat yritykset voivat muokata oman toimintansa mahdollisimman vähähiiliseksi. Tässä tarvitaan monipuolista yritysyhteistyötä ja markkinavuoropuhelua.

 

– Aurinkovoimalan laajentaminen alueen yhteishankkeeksi voisi olla tästä yksi konkreettinen esimerkki, Pollari arvioi.

 

Hiilineutraaliuden saavuttamisen ja kestävän kehityksen kulmakivi on yhteistoiminta.

 

– Tärkeintä on saada toimijat ja yritykset ja puhaltamaan yhteen hiileen. Rakennetaan alueen palvelut aidosti kestäviksi ja tuodaan uusi tekniikka osaksi vierailijan kokemusta, tehdään Särkänniemestä kiehtova ja inspiroiva ikkuna tulevaisuuteen. Yhdessä meillä on mahdollisuus luoda uudesta Särkänniemestä kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokonaisuus, Miikka Seppälä kannustaa.

 

 

Uusi Särkänniemi – Kestävän matkailun kärkikohde -seminaari  järjestettiin 13.-14.3.2019

 

Seminaarissa esiteltiin Uuden Särkänniemen kehityssuunnitelmat ja kestävän matkailun mahdollisuudet, linkittäen ne Kestävä Tampere 2030 -ohjelmaan ja kaupungin tavoitteisiin.

 

Kaksipäiväisessä tapahtumassa kansainvälisinä asiantuntijoina ja sparraajina toimivat Lisebergin huvipuiston johtaja Andreas Andersen Göteborgista sekä Massimiliano Freddi Bergamossa sijaitsevasta Leolandiasta. He toivat näkemystä, ehdotuksia ja upeita esimerkkejä kestävistä ratkaisuista eri puolilta maailmaa Särkänniemen kehityksen tueksi. Suomen Green Destinations -edustaja Pekka Alhojärvi peilasi suunnitelmia ja suosituksia globaaliin vastuullisen matkailun kehitystyöhön. Keskeinen viesti oli, että kestävyys ei ole kilpailuvaltti vaan ennemminkin välttämättömyys, jos haluaa pysyä mukana kilpailussa.

 

Kestävän matkailun hub -hanke jatkaa tapahtuman pohjalta Särkänniemen alueen kehittämisen tukena. Jos olet kiinnostunut osallistumaan alueen vähähiilisen tulevaisuuden ja matkailukokonaisuuden rakentamiseen, ota yhteyttä projektipäällikkö Matti Pollariin.

 

Yhteystiedot ja lisätietoa hankkeesta: visittampere.fi/kestavan-matkailun-hub

 

Lisätiedot:

Särkänniemen kehityssuunnitelmat 
Miikka Seppälä, Särkänniemi Oy 
0207 130 201 

 

Kestävän matkailun Hub-hanke
Matti Pollari, Visit Tampere Oy
040 800 7800

Pirkanmaan Liiton hallinnoimasta EAKR-ohjelmasta rahoitettua Kestävän matkailun Hub -hanketta koordinoi Visit Tampere Oy ja osatoteuttajina ovat Ekokumppanit Oy, Suomen Itämeri-instituutti, Tampereen Ammattikorkeakoulu sekä Tampereen Yliopisto.

 

Lisää uutisia

01.04.2020
#TueYrittäjää / #SupportYourLocal -some-kampanja alkoi maaliskuussa tavoitteena tukea paikallista yritystoimintaa.
30.03.2020
Näytetään maailmalle miltä Tampere näyttää sen asukkaiden silmin! Ota kuva kotisi ikkunanäkymästä ja osallistu Visit Tampereen ja Moron kolme viikkoa kestävään #TampereFromMyWindow -Instagram-kisaan.
30.03.2020
Kumppaniverkoston vastuullisuuskysely antoi rohkaisevia tuloksia. Kestävyys ja vastuullisuus ovat olleet monien ohjenuorana jo pitkään, mutta viestimisessä on vielä petrattavaa.