Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Vuoden 2020 valopilkkuina kesän kävijäennätykset

04.02.2021

Koronavuoden majoitusmyynti Tampereella oli noin 44 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 majoitusmyynti oli noin 78 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 Tampereen seudulla kiinnostivat erityisesti luontomatkailu ja kulttuuri.

 

Matkailu-, tapahtuma- ja kongressialan vaikea vuosi päättyi Tampereen seudulla monin paikoin miinusmerkkisesti. Lopulta koko vuoden yöpymiset laskivat Tampereella edellisvuodesta koronapandemian vuoksi 37,3 prosenttia. Koko Suomessa yöpymiset laskivat vuositasolla 38 prosenttia.

Tampereella kirjattiin vuonna 2020 yhteensä n. 741 000 yöpymistä (-37 %). Näistä kotimaisia oli 683 000 (-32 %) ja ulkomaisia 58 371 (-67 %). ​ Lisäksi matkailijan keskimääräinen viipymä Tampereella pysyi lähes samana.

Epidemiasta huolimatta Tampereella järjestettiin viime vuonna 22 kansainvälistä kongressia, joista 14 toteutettiin kokonaan virtuaalisina. Tieteellisistä kongresseista kahdeksan siirrettiin myöhempään ajankohtaan.

Vielä vuoden alussa majoitusluvut näyttivät lupaavilta. Esimerkiksi tammikuussa kotimaiset yöpymiset lisääntyivät edellisvuoden samaan ajankohtaan verraten 24 prosenttia. Poikkeusvuoden valopilkku oli myös Tampereen seudulla kotimaanmatkailijat liikkeelle saanut kesä. Koko kesän matkailutulo seudulla oli matkailutulo 100 miljoonaa.

– Tampereen luvut ovat laskeneet, mutta markkinaosuus on säilynyt ja viipymä pysynyt samanlaisena, kiitos kotimaisten matkailijoiden. Tampereen tarjontaan tutustuttiin myös lähialueilta ja se näkyy muun muassa visittampere.fi -sivuston luetuimmissa artikkeleissa sekä sivuston heinäkuisessa kävijäennätyksessä. Tampereen ja seudun yritykset ovat valmistautuneet hyvin tehneet paljon töitä turvallisuuden eteen sekä kehittäneet toimintaansa talvilomasesonkia ajatellen, kertoo Visit Tampereen markkinointi- ja kumppanuusjohtaja Noora Heino.

Kävijäennätykset kertovat Tampereen tarjonnan kiinnostavuudesta

Tampereen museotarjonta kiinnosti matkailijoita vuonna 2020. Vaikka koronavirus piti monet museot suljettuina useamman kuukauden, ehti museokeskus Vapriikissa vierailla lähes 150 000 kävijää. Marraskuussa 2019 avatusta Ostia, portti Roomaan –näyttelystä tuli Vapriikin kaikkien aikojen vierailluin erikoisnäyttely. Kävijöitä riitti muissakin museoissa, esimerkiksi Poliisimuseossa tehtiin heinäkuussa kävijäennätys, 6 500 vierailijaa.

Myös Tallipihalla päästiin hyviin kävijämääriin tilanteesta huolimatta. Esimerkiksi vuoden 2019 heinäkuuhun verrattuna vuoden 2020 kävijämäärä oli lähes kaksinkertainen. Joulun aikaan Tampereelle vetivät kävijöitä joulutori ja runsaasti positiivista huomiota saaneet keskustorin valaistukset.

Luontomatkailun vetovoimaisuus jatkui läpi koko koronavuoden. Metsähallituksen vuotuiset käyntimäärälaskennat kertovat, että Helvetinjärven kansallispuistoon tehtiin viime vuonna yli 80 000 käyntiä. Määrä kasvoi vuoteen 2020 verrattuna 102 prosenttia. Seitsemisen kansallispuiston kävijämäärä kasvoi 32 prosenttia ja kansallispuistossa vierailtiin lähes 61 000 kertaa.

– Luonto- ja järvimatkailun kasvu yhdistettynä kaupunkilomaan luo matkailijoille upeat puitteet viettää aikaa Tampereen seudulla. Uskon, että tapahtumat käynnistyvät tulevan kesän aikana ja syksyllä olemme jo menossa kohti normaaleja aikoja, Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju tarkentaa.

Yhteystiedot

Noora Heino

Johtaja, kumppanuudet & markkinointi

Vastaan kumppanuuksista, myynninedistämistoimenpiteistä ja markkinoinnista Visit Tampereella. Yhdessä alueen kumppaneiden kanssa tarjoamme niin kotimaisille kuin kansainvälisille vierailijoille mahdollisuuden vierailla Suomen mielenkiintoisimmassa kaupungissa, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa.

 

 

Jari Ahjoharju

Matkailujohtaja

Vastaan eri kehityshankkeista, ja rakennan hyvässä yhteistyössä loistavien kumppanien kanssa Tampereesta Suomen ykkösmatkailukohteen.

 

Lisää luettavaa