Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Meluilmoitus

Erityisen häiritsevästä melusta, kuten moottoriurheilukilpailuista ja klo 22 jälkeen päättyvistä ulkoilmakonserteista ja -festivaaleista on tehtävä meluilmoitus Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikköön. Meluilmoitus on jätettävä viimeistään 30 vuorokautta ennen tapahtumaa, eikä toimintaa saa aloittaa ennen kuin 30 vuorokautta ilmoituksen jättämisestä on kulunut tai melupäätöksessä annettu aloittamislupa.

Meluilmoituksesta tehtävä päätös on maksullinen. Melupäätöksessä määrätään mm. tiedottamisesta, toiminnan aikarajoista, meluraja-arvoista ja melumittauksista, jotka tapahtumajärjestäjän on tilattava ulkopuoliselta asiantuntijalta ja kustannettava. Jos suunnittelet yöaikaista (klo 22-24) tapahtumaa ensimmäistä kertaa, ota yhteys ympäristönsuojeluyksikköön jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa, niin vältyt yllätyksiltä. Klo 24 jälkeen ei äänentoistolle ulkoalueilla lähtökohtaisesti myönnetä lupaa.

Muista varata melumittaus ajoissa; kesäviikonloppuina asiantuntevaa mittaajaa voi olla hankalaa saada lyhyellä varoitusajalla.

Meluilmoituksen tekemisen ohjeet ja lomake

Äänentoisto yleisötapahtumissa Tampereella – ympäristö- ja rakennusjaoston hyväksymät periaatteet

Milloin ilmoitusta ei tarvita

Useimmilta klo 7–22 järjestettäviltä tapahtumilta ei edellytetä meluilmoituksen tekoa. Moottoriurheilukilpailusta tai lentonäytöksestä (yli 10 nousua ja laskua) on meluilmoitus kuitenkin tehtävä aina.

Meluntorjunnasta ja riittävästä tiedottamisesta naapurustolle on huolehdittava aina.

Meluntorjunta

Kaikista melua tai muuta häiriötä aiheuttavista tapahtumista on tiedotettava etukäteen lähialueen asukkaita ja muita häiriintyviä kohteita, ja tapahtumajärjestäjän on huomioitava melulle erityisen herkät kohteet, kuten hoitolaitokset, koulut ja kirkot. Äänentoiston pidempiaikainen käyttö erityisen herkkien kohteiden lähellä on kielletty.

Melun leviämistä tapahtuma-alueen ulkopuolelle on estettävä esimerkiksi kiinteitä rakenteita tai maaston muotoja hyödyntämällä. Lisäksi äänentoisto on pidettävä kohtuullisella tasolla ja kaiuttimet  suunnattava niin, ettei melu leviä tarpeettomasti.

”Jos epäröit, ota meihin yhteyttä jo tapahtuman suunnitteluvaiheessa.” -Tampereen kaupungin Ympäristönsuojeluyksikkö

 

 

Musiikinkäyttölupa

Musiikinkäyttölupa on haettava etukäteen jokaiseen tapahtumaan, jossa soitetaan livenä tai tallenteelta (ml. karaoke) tekijänoikeudella suojattua musiikkia. Nykyään käytössä on Teoston ja Gramexin yhteinen musiikinkäyttölupa eli tapahtumalupa. Lupa on haettava ja saatava ennen ensimmäistä sillä järjestettävää tapahtumaa. Tapahtumalupa tarvitaan sekä pääsymaksullisiin että maksuttomiin tapahtumiin ja myös yritysten henkilökunnalleen tai asiakkailleen järjestämiin tapahtumiin.

Lue lisää