5 tamperelaisravintolaa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listalla - Visit Tampere

5 tamperelaisravintolaa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listalla

01.04.2018

Viisi Tähteä -media julkaisi kuuden vuoden tauon jälkeen jälleen listan Suomen ravintolaparhaimmistosta. Lujasti odotetulle 50:n parhaan listalle Tampereelta mukaan ylsi 5 hyvin erilaista ja ehdottomasti kokemisen arvoista ravintolaa: ravintola C, Ravinteli Bertha, Ravinteli Huber, 4 Vuodenaikaa ja Gastropub Tuulensuu.

Listalla ravintolatuulien valtavirta on nyt robustia, rouheaa ja rentoa bistrotouhua. Tampereen parhaimmisto osoittaa kuitenkin komeasti monipuolisuutemme ruokakaupunkina: viisikossa on niin kokeilevaa paikallisista antimista ammentavaa fine diningia, modernia linjakasta bistroa, itse operoituun dry aged -laatulihaan panostusta, ranskalaista keittämistä kauppahallin torikeittiömäisessä tunnelmassa kuin gastropubin krouvimpaa belgihenkistä ruokaa valtaisan juomavalikoiman virratessa.

Tampereen parhaimmaksi ja toiseksi korkeimman Helsingin ulkopuolisen sijoituksen ravintolaksi ylsi fine dining -rintamalla rokkaava ja puhtaasti paikallista kokkaava ravintola C sijalla 14. Kohta 10 vuotta kekseliäästi kokanneessa C:ssä lautasilta voi löytyä vaikkapa pihkaa, pikkelöityä maitohorsmaa tai savustettuja viiriäisenmunia. Keittiössä hyödynnetään paljon kasviksia ja valtaosa niistä tulee Rekolan biodynaamiselta tilalta. Myös lihan sekä kalan suhteen eettisyyteen panostetaan.

Yhdessä sommelière Christina Suomisen kanssa C:tä ohjastava keittiömestari Ilkka Isotalo uskoo vahvasti fine dining -suuntauksen uuteen tulemiseen, vaikka painottaakin monenlaisia ravintoloita tarvittavan.

– Tällä hetkellä ravintolamaailma on hyvin rouhea, mutta fine dining alkaa nostaa päätään pitkästä aikaa. On syöty niin kauan suolalla maustettua possua ja suolalla maustettua palsternakkaa, että nyt haetaan jo uusia makuja. Yritämme myös olla sellainen ravintola, joka toimii suunnannäyttäjänä sillä saralla.

Tampere on aina ollut perin vahvasti rennon ruokailun kaupunki. Fine dining -edelläkävijän paikka täällä onkin alati haastava ja kekseliäisyyttä koetteleva. Etenkin, kun ravintola ei hyödynnä lainkaan ulkomaisia raaka-aineita, vaan pelkästään paikallisesti tuotettua sekä villiä vihreää modernein ynnä perinteisin tavoin säilöen. Aidosti suomalaisten sesonkien mukaan eläen siis.

– Valmiita vastauksia ei saa mistään. Tietenkin voimme seurailla ulkomaiden parhaita ravintoloiden tekemisiä, mutta nekin ideat täytyy sitten vielä mukauttaa niihin paikallisiin raaka-aineisiin, joita ainoastaan käytämme, Isotalo summaa ja kertoo asiakkaiden jatkuvan yllättämisen olevan tärkeä elementti C:ssä.

Lukuisia sykäyttäviä ja viinin sekä ruoan rakkaustarinasta aivan uusia ulottuvuuksia nostattavia kokemuksia C:ssä nauttineina voimme vahvistaa tämän. Ruokailu C:ssä on makuhermoja yllätyksellisesti hellivä matka.

Listan sijoilta 17 ja 19 löytyvät Mika Roiton ja Pekka Salmelan Ravintelit Bertha ja Huber. Bertha on moderni skandinaavinen bistro, joka tarjoilee taajaan vaihtuvia puhtaita makuja glokaalista keittiöstä. Annoksista paljastetaan etukäteen ainoastaan pääraaka-aineet. Ravintolan kellaritilojen hyllyillä pulputtavat ja pötköttävät omatekoiset etikat ja eri tavoin säilötyt emmeet. Bertha on kunnostautunut myös kattoterassilla keittiön käyttöön kasvatettavien yrttien sekä kasviksien saralla.

Huber taas on oodi nautaiselle, possuiselle ja hummaisalle laatulihalle ja sen hiilillä kypsennykselle. Hevosenlihan hyödyntämisen lisäksi Huber on ollut edelläkävijä koko maan tasolla myös dry aged -rintamalla. Hallitun mureutuksen dry aged -liha, erityisesti lypsylehmä, onkin Huberin erikoisalaa. Menun ja lihakaappien lisäksi lihaisia antimia kannattaa tiedustella ns. tiskin alta. Pienien erien nopsaan hupenevia herkkuja ei nimittäin listalta löydy. Huberin tiskiltä irtoaa myös laatu-cocktaileja. Juomaosaaminen on muutenkin sekä C:ssä, Berthassa että Huberissa palkittujen huippuammattilaisten käsissä.

Sijalla 44 on maineikas, ranskalaisia lounasruoka-annoksia loihtiva kauppahallin pikkuravintola 4Vuodenaikaa. Ranskalais-suomalaisen Yoni Ichtertzin ravintola on reilun vuosikymmenen kuluessa laajentanut ruokatoimiaan lounaasta myös aamiaiseen, kerran kuukaudessa operoitaviin oivallisiin erikoisillallisiin ja -lounaisiin sekä deli-tiskistä myytäviin pateisiin ja raakamakkaroihin.

Ravintolan bouillabaisse on jo käsite. Suomen ehdottomaan kala-äyriäiskeittokärkeen kuuluvaa annosta onkin saatavilla aina. Jos syöt vain yhden lounasannoksen yli 100-vuotiaan kauniin kauppahallin tunnelmassa, valitse tämä ja tilkkanen viiniä. Delistä kannattaa napata mukaan ehtaa raakamakkaraa kotona paistettavaksi tai grillattavaksi. 4Vuodenajan makkaraosaaminen laadukkaine raaka-aineineen on niin mainiota, että moni ravintola tilaa heiltä oman reseptiikan mittatilausmakkaroita.

Kauppahallin kokki tuo annosta

Numerolistauksen lisäksi ravintoloita on nostettu esille alakategorioissa, kuten Paras ruoka, Paras viinilista ja Paras tunnelma. Valtavan juomavalikoiman Gastropub Tuulensuu pokkasikin listasijoituksensa (48.) ohella myös Paras olutlista -palkinnon. Tuulensuu aloitti gastropub-buumin, joka levisi myöhemmin myös muualle Suomeen. Avajaisvuodesta 2004 asti retkiltään mittavasti omatuontijuomia kärrännyt Tuulensuun tiimi hallinnoi poikkeuksellisen mielenkiintoista ja monipuolista juomakellaria, jonka runsaat antimet ovat epäilemättä vertaansa vailla koko maan mittakaavassa.

Ravintoloitsijat Sami ja Anu Lappalainen tiimeineen ovat mm. roudanneet Belgiasta pakettiautollaan maailmanlaajuisesti ennätyksellisiä määriä kysytyimpiä ja hankalimmin saatavilla olevia Trappist-oluita tamperelaisten huulille. Pikkuisesta keittiöstä tulvivat ja juomien kumppaneina juhlivat annokset ovat vatsan tyytyväistyttävää keskieurooppalaista bistroruokaa sammakonkoivista lihapatoihin ja simpukoista suklaafondantiin. Ruokailun päätteeksi voi tutustua vaikkapa erilaisiin absintteihin.

50 Parasta Ravintolaa -rankkaus alakategorioineen perustuu valtakunnallisen ammattilaisraadin äänestykseen, jossa näkemyksensä maan parhaista ravintoloista antavat ja paremmuusjärjestykseen rankkaavat niin ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholialan toimijat kuin ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisetkin.

Teksti: Ronja ja Toni Honko
Kuvat: Kohokohdat & Laura Vanzo

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää