5+5 Filkkaritärppiä - Visit Tampere

5+5 Filkkaritärppiä

07.03.2019

Aamulehden 5+5 Filkkaritärppiä

 

Maaliskuu on perinteisesti Tampereen elokuvajuhlien kuukausi, tänä vuonna jo 49. kertaa. Filkkareilla esitetään noin 400 elokuvaa, ja koska hyvistä on hankala valita, ja valtavasta valikoimasta on vaikea löytää ne kaikkein kiinnostavimmat rainat, Aamulehti yrittää osaltaan helpottaa urakkaa poimimalla omat kymmenen suosikkinäytöstä. Valinnoista vastaa tänä vuonna 27-vuotias kaikkiruokainen kulttuurinharrastajamilleniaali ja toimittaja Stina Alapirtti ja keski-ikäinen elokuvafriikki, kulttuuritoimittaja Markus Määttänen.

 

Stina Alapirtin valinnat:

 

Sámi Filbma
Vähemmistökielet ovat yksi tämän vuoden Filkkareiden pääpainotuksista. Sámi Filbma -näytöksen yhdeksän eri pohjoismaista tulevaa lyhytelokuvaa käsittelevät saamelaisuutta useista eri näkökulmista ja kokemuksista.

 

Anna Eriksson: Carte Blanche
Carte Blanche on näytös, joka sisältää Anna Erikssonin valitsemia lyhytelokuvia ja avaa hänen suhdettaan elokuvaan. Tsekkaa myös Anna Erikssonin M, taide-elokuva, jossa Eriksson esittää Marilyn Monroeta.

 

Kansainvälinen kilpailu: Feminismi
Feminismiteemaisen kansainvälisen kilpailun vaikuttavimmat elokuvat ovat Anna Paavilaisen ohjaama Kaksi ruumista rannalla, jota tähdittäävät Laura Birn ja Rea Mauranen, sekä iranilainen Driving Lessons, joka kuvaa kulttuurisidonnaista kolmiodraamaa ajotunneilla.

 

Muurit 1 ja 2
’Muurit’ -näytökset käsittelevät nimensä mukaisesti, paitsi Berliinin muuria useasta eri näkökulmasta, myös nykyajan muureja ja tapaa rakentaa niitä.

 

Murtovarkaus
Minna Canthin näytelmän pohjalta tehty Murtovarkaus on vuodelta 1926.

 

 

Markus Määttäsen valinnat:

 

Horror 2
Ilja Rautsin elokuvassa Helsinki Mansplaining Massacre Essi yrittää selviytyä mieslaumasta, joka haluaa selittää hänelle kaiken. Verilöylyhän siitä tulee. Kristy Guevara-Flanaganin lyhytdokumentti What Happened to Her kertaa länsimaiseen populaarikulttuuriin tavan esittää kuolleet naiset elokuvien ja tv-sarjojen rikospaikoilla kauneuskuningatarten tapaan. Lue lisää.

 

Kino-TAMK
Kino-TAMK-näytöksessä nähdään muun muassa Emma Similän mainio lyhytelokuva Äiti moppaa. Elokuva on kompakti modernin suomalaisen luokkayhteiskunnan kuva.

 

Trash & Underground
Elokuvajuhlien pikkuserkku Trash & Underground -film kokoaa roskaelokuvien maukkaimmat omenat. Voit odottaa ylivedettyjä genrepastisseja, usein kauhusta, splatterista ja toimintaelokuvasta.

 

Risto Jarva Prize 1
Risto Jarva -palkinnolla on palkittu vuosikymmenten aikana vuoden parhaita kotimaisia pitkiä ja lyhyitä elokuvia. Näytöksen tähtipoimintoihin lukeutuu Kaurismäen veljesten esikoiselokuva Valehtelija vuodelta 1981

 

Rake Special: Untamo Eerola
Raimo Silius on koonnut näytökseen televisio-ohjaaja ja toimittaja Untamo Eerolan tärkeimmät dokumentit Tampereen tavasta kehittää kaupunkia.

 

Aamulehden filkkaritärpit on ilmestynyt Aamulehdessä 5.3, ja on tähtijuttu tilaajille.

Lisää luettavaa

Lasten Pirkkaset

01.02.2020-28.02.2020
Tampere, Suomi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon talviloman maksuton ohjelma lapsille ja nuorille

22.02.2020 10:00-14:00
Kimmo Pyykkö Taidemuseo, Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala, Suomi

Loving madly - Täyskahjo musikaalikonsertti

22.02.2020 13:00-14:30
Pyynikkisali, F.E. Sillanpään katu 9, 33230 Tampere, Suomi

Georges Bizet: Carmen

22.02.2020 15:00-17:00
Tampere-talo, Yliopistonkatu, Tampere, Suomi

Notre Damen kellonsoittaja

22.02.2020 19:00-21:30
Tampereen Teatteri, Keskustori, Tampere, Suomi

G Livelab Tampere LIVE

22.02.2020 21:00-23:00
Puutarhakatu 1, Tampere, Suomi