Siirry sisältöön

Kesäkaudella 2023 Bike & Rail –palvelua kokeillaan yhdessä Serlachius-museoiden, Mänttä-Vilppulan ja Donkey Republicin kaupunkipyöriä tarjoavan Kaakaun kanssa. Kokeilun ideana on testata miten kaupunkipyörät soveltuvat matkailupyöriksi ja junayhteyksien jatkoksi.

Varaa pyörä etukäteen Donkey Republicin sovelluksen avulla, hyppää junaan Tampereella ja ota pyörä käyttöösi Vilppulan asemalla. Sen jälkeen olet valmis polkaisemaan kohti Serlachius-museoita sekä muita Mänttä-Vilppulan elämyksiä!

Pyörän vuokraus ja käyttö – miten se toimii?

Pyörän varaaminen, käyttöönotto ja maksaminen tapahtuu Donkey Republic –mobiilisovelluksella. Lataa sovellus, rekisteröidy käyttäjäksi ja varaa pyörä Vilppulan asemalta, ota se käyttöön sovelluksen avulla ja palauta takaisin asemalle. Pyörän voi varata jo 12 tuntia ennen käyttöönottoa, näin varmistat että pyörä odottaa sinua asemalla. Palvelun tarkemmat ohjeet löydät Kaakaun sivuilta. Junaliput ostetaan erikseen VR:n verkkokaupasta tai sovelluksen avulla.

Pyörän voit lukita käytön aikana missä vain kuten tavallisen polkupyörän, mutta voit palauttaa sen vain Vilppulan rautatieasemalla tai Serlachius-museo Gustafilla sijaitseville virtuaaliasemille. Näin pyrimme varmistamaan, että pyöriä on aina saatavilla Vilppulan asemalla ja että se pysyy käytössäsi vierailusi ajan. Samalla voit liikkua sillä vapaasti museoiden välillä ja muissa kohteissa.

Hinnat:

1 t – 2€
2 t – 3€
4 t – 5€
6 t – 6€
12 t – 10€
24 t – 12€
48 t – 20€

Lisäpäivät 5€ per päivä

Ennakkovaraus (12 tuntia) – 4€

Kaakaun sovelluksella voit käyttää Donkey Republicin pyöriä myös muissa kaupungeissa niin Suomessa kuin Euroopassakin, ota siis kaupungit haltuun pyöräillen!

Kerro kokemuksesi ja auta palvelun kehityksessä

Bike & Rail on osa Sustainable Tourism Mobility –hankkeen matkailun kestävän liikkumisen kokeiluja. Tampereen yliopisto tekee käytäjätutkimusta palvelun kehittämiseksi ja kerää palautetta käyttäjiltä.

Testaa ja kerro kokemuksesi palvelusta täällä.

Tavoitteemme on kehittää Bike & Railista helppo matalan kynnyksen palvelu pyörämatkailuun Järvien Reiteille ja Kaakaun kaupunkipyöräverkoston kautta muuallekin Suomeen.

Sovelluksen ja pyörän käyttö – tarkemmat ohjeet

Sovelluksen käyttöönotto

Lataa puhelimeesi Donkey Republic kaupunkipyörät sovellus

Rekisteröidy lisäämällä puhelinnumero, sähköposti ja maksukortti

Sovelluksen käyttö ja pyörän vuokraus

Avaa sovellus ja katso kartalta sinulle sopivin vuokrauspiste. Varmista että bluetooth on kytketty päälle. Karttaa ulospäin zoomaamalla näet suuremman alueen kartasta, myös muut kaupungit kuin Mänttä-Vilppula.

Mänttä-Vilppulan alueelta pitäisi löytyä kaksi pysäkkiä, mikäli molemmilla on pyöriä tarjolla. Jos esim. Vilppulan asemalta on kaikki pyörät vuokrattu, ei koko pysäkkipalluraa näy.

Mikäli joku käyttäjä on onnistunut jättämään pyörän muualle kuin asemalle, kyseinen pyörä saattaa myös näkyä yksittäisen pallurana kartassa. Muualle kuin pysäkille ei periaatteessa voi jättää, mutta hätätilanteiden ja väärinymmärrysten takia järjestelmä sen sallii varoitusten kera. Aseman ulkopuolelle jättäneelle asiakkaalle menee sakkomaksu väärin pysäköidystä pyörästä.

Kun olet valinnut pysäkin, valitse pysäkiltä pyörä itsellesi. Jokaisella pyörällä on oma nimi, jotta ne löytyvät helposti rivistä.

Pyörän valinnan jälkeen sinulle näytetään hinnasto ja hyväksyt käyttöehdot. Samalla ruudulla, jossa hyväksyt käyttöehdot on myös kohta johon voit syöttää alennuskoodin mikäli sinulla on sellainen. Voit myös ostaa 24h voimassa olevan pyörävakuutuksen hintaan 2€. Näin omavastuusi pienenee maksimissaan kymppeihin, mikäli pyörälle tapahtuu jotain vuokrakäyttösi aikana.

Tämän jälkeen pyörä on varattu sinulle. Jos et ole aivan pysäkin vierellä, opastaa sovellus kartalla sinut paikalle.

Kun olet pyörän vieressä paina sovelluksesta avaa-painiketta. Puhelimesi ottaa yhteyden pyörän lukkoon bluetoothilla ja lukko aukeaa jokusen sekunnin päästä.

Säädä vielä satula sopivalle korkeudelle ja olet valmis polkemaan!

Pyörässä ei ole jalkajarruja, joten muutaman rauhallisen polkaisun jälkeen kannattaa testata jarrut ja totuttautua niihin.

Käyttö vuokrajakson aikana

Voit ajaa niin pitkään kuin haluat ja minne tahansa haluat. Voit välilukita pyörän missä tahansa. Se onnistuu kun painat puhelimesta lukitse-painiketta, odotat hetken että lukko reagoi ja painat sen jälkeen kädelläsi satulan alla, takapyörässä kiinni olevasta lukosta oranssin painikkeen alas. Kun oranssi painike pysyy pohjassa, on pyörä lukossa.

Pyörän lukitseminen ei katkaise vuokraustasi.

Käytön ja vuokran lopettaminen

Aja haluamallesi palautuspysäkille. Niitä on Mänttä-Vilppulassa kaksi kappaletta. Lukitse pyörä normaalisti. Pyörä tunnistaa että olet palautuspysäkillä ja puhelimessa palautus-painike muuttuu vihreäksi, paina sitä. Sovellus tarkistaa hetken että pyörä on lukittu ja että kaikki on muuten ok. Vuokraus on lopetettu ja saat yhteenvedon ajostasi.