C kokkaa aidosti luonnosta lautasille suomalaisten sesonkien mukaan - Visit Tampere

C kokkaa aidosti luonnosta lautasille suomalaisten sesonkien mukaan

18.05.2018

Parasta työssämme on se, kun saa seurata palolla ynnä omistautumisella tekemiseensä suhtautuvien ravintola-alan ammattilaisten oman kulinaaripolun löytymistä, sen kulkemista ja vuosien varrella kurveissa kehittymistä – joskus jopa hyvän viinin lailla makuvivahteiltaan hioutuneen klassikon tasolle. C, ehdottomasti yksi Tampereen ja koko Suomen kärkiravintoloita, on sellainen.

C on maineikkaan, äärimmäisen taitavan ja oppiaan auliisti uusille sommelier-sukupolville ammentavan Christina Suomisen ja kekseliään, kokeilevan sekä itsään helpolla päästämättömän Ilkka Isotalon ravintola, jossa kulinaariset intohimot ovat roihunneet jo kohta 10 vuoden ajan. Olemme päässeet vipeltämään Isotalon ja Suomisen matkassa  ravintolan ulkopuolellakin niin villiyrttiretkellä, biodynaamisella puutarhalla kuin säkenöivän jännittävissä ja ylen riemukkaissa sommelierkisoissakin. Olemme silmitelleet myös supertähtimäiset kokkivierailut ja siemailleet lukuisat viinintekijäillalliset. C:n matkaa maan terävimpään gastronomiseen kärkeen on ollut ilo elää mukana.

Ravintolataipaleen alkumainingit laskusuhdanteen aikana eivät olleet vaikeuskerrointa vailla. Se puristus kuitenkin muovasi Suomisen ja Isotalon löytämään omimman tyylinsä ja tapansa tehdä C. Kun kotimaisuus, luomu, lähituottajat ja villiraaka-aineet vyöryivät vahvasti kuvioihin kolmantena toimintavuonna, C valittiin Vuoden ravintolaksi. Vuosi oli 2011. Sittemmin hienoja listasijoituksia ja titteleitä on C:lle poppoineen ropissut. Tässä pikkuravintolassa lautasilta voi löytyä vaikkapa pihkaa tai pikkelöityä maitohorsmaa, koiran vainuamia paikallisia tryffeleitä, savustettuja viiriäisenmunia tai grillattua vuohipukinkylkeä. Salissa asiakasta saattaa palvella palkittu maailmanluokan sommelier.

Vahvasti eettinen ajattelu ja luomun sekä biodynaamisen käyttö alkoi C:ssä tavallaan sattumalta. Osittain siitä syystä, että silloisen talouden yleisen alamäen aikana pientuottajat pystyivät antamaan antimilleen pidemmän maksuajan. Tutustuminen tuottajien tinkimättömään asenteeseen niin luomu- kuin biodynaamisen viljelyn saralla antoi myös ajattelemisen aihetta Isotalolle, jonka lapset olivat aivan pikkuisia silloin – minkälaisella ravinnolla sitä haluaa lapsensa ruokkia ja minkälaisen ilmaston, järvet, metsät ja maaperän heille hoidettavaksi jättää?

C on työllään nostanut suurempaan tietoisuuteen monia mielenkiintoisia ja eettisesti toimivia pientuottajia, jolloin he ovat voineet jopa laajentaa toimintaansa. Lisäksi esimerkiksi erikoiset, alkuun varta vasten C:lle kasvatetut kasvikset ovat löytäneet tiensä myös kuluttajamyyntiin. Näin kävi ravintolan luottotuottaja Rekolan biodynaamisen puutarhan okan kanssa. Andeilta kotoisin oleva oksaalihappoinen mukulakasvi kasvaa porskutti C:n tarpeisiin puutarhuri Henri Murron hellässä huomassa – ensimmäistä kertaa kaupalliseen tarkoitukseen Suomessa. Nyt okaa piisaa jo muillekin myyntiin.

Eettisyys on, näkyy ja maistuu yllättävin tavoin myös vedenelävärintamalla. Ensimmäisen kerran kuulimme ike jime -tekniikasta C:ssä. Silmänräpäyksessä eväkkään lopettava tekniikka on kalalle nopean armelias ja vedenelävän lihan maun maistuvuuden maksimoiva. Perinteistä kopautusta työläämpi se toki on.

C:ssä fermentointikaan ei ole trendikikkailua ja pelkkää makujen metsästystä. Kaiken tekemisen, perinteisen ja modernin, takana kun on yleensä suurempi syy ja tinkimätön tavoite. Ja paljon työtä, tietenkin. Mitään, siis mitään, ei tuoda C:n köökkiin ulkomailta. Kevät, kesä ja syksy säilötään talteen niin paikallisesti kasvatetun kuin villin luonnosta kerätyn vihreänkin osalta. Ja niillä pitää sitten pärjätä seuraavaan kevääseen asti. Toki hiukkasen aivan itse kasvatettuja yrttejä hyödynnetään talviaikaan, kasvihuoneilta saati tuontitavarana niitäkään ei silti hankita. Puuha koettelee jatkuvasti Isotalon kekseliäisyyttä etenkin viikkoina juuri ennen kevään ensikukerrusta, mutta kysymys on valinnoista ja rehellisyydestä itselle sekä asiakkaille. Ja tietenkin voimallisista mauista, jotka kehittyvät emmeisiin Suomen kesän valoisana ja suhteellisen viileänä kasvukautena.

Arvostamme lujasti C:n asialleen omistautunutta tekemistä joka saralla. C on aivan aidosti – vaikkakin ihan turhan vaatimattomasti – juuri sitä mitä se lupaa ja on. Ovatpa makunystymme nimittäin törmänneet joissain vastaavaa säilöntäeetosta tai kotimaisuusastetta toitottavissa paikoissa tuontiyrtteihin tai annoskavalkadiin, jossa pelkät hillittömät hapot hurraavat kaikki herkät ja arvokkaat raaka-ainemaut tainnoksiin säilönnän ollessa todellisuudessa pikemminkin mukavuusalueen rintaröyhistelytekijä. Sijansa toki monenlaisella keittämisellä. Ja monenlaisella viinillä.

Erityisesti yllättäviä ja uskaliaita, mutta pisaran tarkkuudella makunystymaaliinsa osuvia ruoan ja viinin liittoja metsästävän kannattaa ehdottomasti suunnata C:n syleilyyn. Kun maahantuojat tulevat esittelemään viinejään, valitsee Suominen juuri ne, joihin päin muut eivät (vielä) ymmärrä vilkaistakaan. Ne, jotka ovat erilaisia, mielenkiintoisia ja ammattitaitoa kehittäviä. Suomisen valikoimat persoonalliset viinit käyvät aina sointuvaa vuoropuhelua Isotalon luomien annosten kanssa. Se vaatii salitaiturilta ruokaymmärrystä ja keittiögurultakin viinivainua. C:ssä sali ja keittiö toimivat muutenkin saumattomassa ja toinen toistaan kunnioittavassa yhteistyössä. Suomisen vankka ammattitaito antaakin Isotalolle vapauden hyödyntää tuntemattomampia ja erikoisempia raaka-aineita. Mikä heittää taas Suomiselle haasteen sointuvasta juomakumppanista asiakkaat silti alati yllättäen. Näin on ainakin meille käynyt useasti eli monasti – myös mehulinjalla mentäessä. Vaikka viini on niin Christinan kuin koko C:nkin juttu, on ravintolassa valmistettu alusta asti laadukkaita alkoholittomia juomia, jotka ovat makuineen ja tuoksuineen todellinen elämys. Mielenkiintoinen vaihtoehto viinien tilalle vaikka koko pitkän illallisen ajaksi.

Suomen viiniguruihin kuuluva Suominen on muun osaamisensa ohella myös kosolti nuoria sommeliereja kouluttanut ja maailmanlaajuisillekin kisatantereille aivan huippumenestyksekkäästi prepannut. Virtuoosimainen Heidi Mäkinen on yksi Suomisen sommelière-lapsista, nouseva tähti Juulia Eloranta toinen. Moiselle menolle ei voi olla nostamatta knallia koholle.

Kaikkinensa C on ravintola, jossa yllättyy ja oppii jotain uutta joka kerta. Oli se sitten salissa elämystellen tai keittiön puolella napsien. Keittiöön on myös aina ollut helppoa mennä, olla ja oivaltaa. Joko viiriäisenmunakori käsivarrella tai kameran putki ja luurinauhuri tanassa, espressokuppi hyppysissä tai köökkikupliva huulilla. Vaan kuinka C:n lyhyesti summaisimme? C:ssä ei saa tavallista ruokaa, eikä tavallisia viinejä. C laajentaa käsitystä ruoasta, juomasta ja etenkin niiden lemmenleikistä. Joka kerta.

Kuvat ja teksti: Ronja Honko

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää