Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville - Visit Tampere

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville

14.09.2018

Tampere pitkällisine panimohistorioineen on ollut aina sydämeltään olutkaupunki, mutta kurkottanut viime vuosina perin lemmekkäästi myös viinien suuntaan. Ruokarakkaudelliseen roihuun kaupunki on taas kautta aikain leimahtanut mutkattomien matalan kynnyksen ravintoloiden kohdalla – etenkin kun laadukas juoma on yhdistetty laadukkaista raaka-aineista luotuun kikkailemattomaan syötävään. Sellaisen ruokaisan rovion sytyttivät Anu ja Sami Lappalainen Gastropub Tuulensuullaan 11.4.2004. Kokkitaustainen ja syvän osaamisen päässä myös juomapuolella puuhaava pariskunta tiimeineen ryhtyi heti huippukuppilansa avaamisen jälkeen omatuontipuuhiin. He alkoivat tuoda Keski- ja Etelä-Eurooppaan suuntautuvilta pakettiautoretkiltään juomia, joita Suomessa tai Suomeen ei ollut millään muilla keinoin saatavilla kuin itse hakemalla. Esimerkiksi erittäin rajoitetun saatavuuden maailman parhaana palkittua Trappist-olutta suoraan belgialaisesta luostarista. Mielenkiintoiset siemailtavat paritettiin kera ehtojen belgiannoksien sammakonkoivista simpukoihin ja muheviin lihapatoihin.

Sittemmin Gastropub-perhe on kasvanut kymmenen ruokaisan viinin, oluen, real ciderin, rommin ja absintin tuoksuisen pubilapsukaisen mittaan. Kaikki niistä ovat erittäinkin erilaisia, mutta kaikille yhteinen suosion salaisuus piilee valtaisassa valikoimassa mielenkiintoisia (omatuonti)juomia ja laadukkaista raaka-aineista laadittussa suunmyötäisessä purtavassa.

Pettämätön kimppa. Eikä läheskään kaikki olut enää ole ostotavaraa, sillä nykyään Gastropubeilla on aivan omassa Nordic Brewery -panimossa keiteltyä maltaistakin monessa muodossa.
Lappalaisten Gastropub-saaga on saanut gastropub-kuumeen vuosien mittaan leviämään myös muualle Suomeen. Onhan mainio ja mutkaton maltaisuuden ynnä ruokaisuuden yhdistävä konsepti kiitollinen baariapinoitava. Rikkaimmillaan, rouheimmillaan ja räväkimmillään se näkyy, kuuluu ja toimii mielestämme kuitenkin Tampereella. Jossa muuten Lappalaiset ovat usein itse paikalla ravintoloissaan palvelemassa, vaikka olutmestarein ja huippusommelierein tähditetty henkilökuntakaarti hoitaakin homman ammattitaidolla. Ei kun tuopponen tassuun ja viinilasi hyppyseen, tervetuloa tutustumaan kulinaarinautintojen Gastropub-perheeseen!

 

Gastropubeista ensimmäinen, belgityylinen Tuulensuu, toi sammankonkoivet ja ranskalaiset juustot, harvinaiset Trappist- ja muut luostarioluet, puolalaiset simat, kuubalaiset sikarit ja moninaiset portviinit sekä samppanjat tullessaan. Legendaarinen ja ympäri simasuisen Suomen tunnettu Tuulensuu on monin tavoin palkittu, kiitetty ja parantaa kuin saparoniekka juoksuaan. Tuulensuun vuodenkiertoa teemoittavat mm. niin portviini-, juusto-, makkara-, Oktoberfest- kuin schnitzel-viikotkin. Viime vuosien juomahitti ovat olleet erilaiset absintit, joita voi maistella asiaankuuluvin ja korviin liittymättömin välinein.

Tapas Bar & Sidreria Inez roudasi ehdat espanjalaiset sidra naturalit ja tapakset baari-Tampereelle. Erityisesti sidra natural -siidereistään tunnetussa modernissa tapasbaarissa on persoonallisia siidereitä, mutta kosolti muitakin omatuontijuomia, kuten esimerkiksi erilaisia käsityöläisoluita ja viinejä. Cocktailejakin taituroidaan. Pieniä tapaksia voi napostella menemään porukalla iltaa istuessa tai valita hieman isompia annoksia, jotka taltuttavat ärhäkämmänkin nälän. Inez palvelee myös lounaalla tarjoillen espanjalais-maurilaisia makuja.

Deli 1909 & Wine Bar on häkellyttävän aidon keskieurooppalaisen viinibaaritunnelman paikka Tampereen ytimessä, mielenkiintoisen ja mittavan historian rakennuksessa. Vaihtuvan viinivalikoiman ja jokaviikkoisten houkuttavien tastingien Deli on tunnelmallinen kohtauspaikka, jonka vitriinissä on aina tarjolla viinien kanssa suloisesti yhteen soittavia leikkeleitä ja ilmakuivattua kinkkua, juustoja, oliiveja ja paljon muutakin veden kielelle herauttavaa viinillistä syötävää.

Gastropub Nordic on Otavalankadun pohjoinen helmi. Linjakas gastropub ammentaa meininkinsä suomalaisista ja skandinaavisista mauista niin juoma- kuin ruokapuolellakin. Etenkin Nordicissa Gastropubien oman Nordic Breweryn oluet ovat omimmillaan. Nordicin pikkuisesta keittiöstä saattaa saada lautaselleen vaikkapa hirveä tahi kalakukkoa, mutta klassikkoina listalta löytyy aina kestosuosikki Norjan Ankka eli omassa rasvassaan hitaasti kypsynyttä ankankoipea uunijuureksilla ja salaatilla sekä Ruisreinoja, täytettyjä ruisleipiä salaatilla.

Burger Bar The Bull on perin mittavan annosvalikoiman ja messevien pienpanimo-oluiden burgerpaikka, jossa pihvilihat jauhetaan omassa keittiössä Black Angus -paistista. Vaikka sämpylöiden sisään ladottava tarjonta saa vannoutuneimmankin lihansyöjän herkistymään, on valikoimassa vaihtoehtonsa myös kasvissyöjille ja jopa vallan vegaaneillekin. Ja salaattiakin saa. Purilaisensa pystyy tuunaamaan juuri niin tuhdiksi tai kevyeksi kuin haluaa.

 

Gastropub Kaleva toi hartaasti ydinkeskustan ulkopuolelle odotetut Gastropub-maut tammelalaisten korttelipurtaviksi. Teemoiltaan vaihteleva ja muidenkin GP-perheen ravintoloiden aromeista ammentava Kaleva ei pysyviin tahi kahlitseviin kategorioihin taivu. Mittavalla terassilla passaa siemailla sekä syömäillä. Ja koska Kalevan kyljessä toimii ja loiskii Tampereen maauimala, voi Gastropubiin suunnata helposti myös polskinnan jälkeiselle palautusjuomalle sekä purtavalle.

Peribrittiläinen Gastropub Soho on leppoisa, mittavan britti-bitterivalikoiman olutravintola ja sporttipubi, jossa on alusta asti tarjottu myös ruokaa. Vahvasti jalkapallon ympärillä elävässä Sohossa ruokatuote onkin kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. On täyslihamakkaraa, curry-ruokia ja tietysti tunnetuimpia perinteisen englantilaispubikeittiön antimia. Varsinkin purilaispuoli surffaa kestosuosion aallonharjalla. Peli-iltoina paikka pamahtaa salamannopeasti aivan ääriään myöden täyteen.

Mikäli joskus olet käynyt Tšekin Prahassa, on samainen tuntu ja tunnelma haisteltavissa ja maisteltavissa myös Tampereen Tammelassa. Gastropub Praha on olemukseltaan ikiaikaisen tsekkiläisen pubin perikuva. Sellainen oluenystävien vuosikausien mittaan pikkaisen prehjuksi rakastama paikka, jossa oluen maku kohoaa vaahtokukkaisiin korkeuksiin ja purtava on huurteisen kyljessä hekumoivaa gulassia tai perimuhevaa possunposkea.

Todellinen tamperelainen olutolohuone Kievari Kahdet Kasvot laulaa humalista haltioituneen oodinsa erityisesti kotimaiselle pienpanimomaltaiselle. Pitkän pubihistorian paikka toimii myös moninaisten hyvinkin väkevien tasting-tilaisuuksien ja erinäisten visailujen, klubien sekä huumoripitoisten ohjelmallisuuksien näyttämönä. Vipinää piisaa. Kiukkuisemmankin nälän tyrmäävät Kievarin pikkuisesta köökistä suhahtelevat annokselliset vaikkapa peremetciä, pelmeneitä tai kunnon currywurstia.

Hämeenpuistossa aina kesäisin tukikohtaansa pitää ja vipinää hanoihin sekä haukkailtaviin hoitelee Rillinki. Kesäravintola Rillinki on Gastropubien pop up -ravintola, jonka teemat tarjottavineen vaihtelevat pitkin suvea. Onpa puistossa pötköteltu baden badeneillakin huurteisiin ja höyryäviin herkkuihin lokoisasti kiinni naukkaisten. Koska juoma, ruoka ja elämä ovat ennen kaikkea nautittaviksi tarkoitettuja – etenkin Tampereella!

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko

 

Lisää Hungry for Tampere -lukemista

Tampere on olutkaupunki
Hungry for Tampere

Tampere on olutkaupunki

Vahva omintakeinen ote ja laatu pitävät Tampereen Suomen olutkaupunkien terävimmässä kärjessä.
Lue lisää
Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville
Hungry for Tampere

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville

Tampereen gastropubeissa yhdistyy rakkaus laadukkaaseen juotavaan ja herkulliseen syötävään.
Lue lisää
Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat
Hungry for Tampere

Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat

Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa.
Lue lisää
Los Pollos tarjoilee kaupungin parasta kanaa
Hungry for Tampere

Los Pollos tarjoilee kaupungin parasta kanaa

Koskikeskuksessa sijaitseva kanaravintola hurmaa maulla ja hymyllä.
Lue lisää