Siirry sisältöön

Pääsiäinen

Pääsiäinen on uskonnollinen juhla, jolloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Suomessa pääsiäisen uskonnollinen alkuperä tulee esiin melko vähän ja monet pääsiäisperinteistä eivät ole uskonnollista alkuperää. Pääsiäistä juhlitaan keväällä ja juhlinta alkaa usein palmusunnuntaina, jolloin lapset koristelevat pajunvitsoja ja käyvät virpomassa eli toivottamassa onnea ja terveyttä naapurien ovilla makeisia vastaan. Pääsiäisen viettoon hiljennytään pitkänä perjantaina, sillä kiirastorstai on tavallinen työpäivä.

Pääsiäinen vietetään usein kotona perheen kanssa yhdessä aterioiden. Pääsiäinen on kuitenkin myös talvilomailun aikaa. Pääsiäisenä esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskukset etenkin Lapissa ovat usein täynnä lomalaisia.

Pääsiäiseen kuuluu muutama perinneruoka, mutta näistä tärkein on ehdottomasti mämmi. Mämmi on maltaista ja ruisjauhoista valmistettua tummaa, puuromaista ruokaa, jota syödään perinteisesti sokerin sekä kerman tai maidon kanssa. Pääsiäiseen kuuluu usein myös rahkajälkiruoka pasha sekä lammas minttuhyytelön kanssa nautittuna. Pääsiäisenä koteja ja ruokapöytiä koristaa usein rairuoho, narsissit, tulppaanit, maalatut pääsiäismunat sekä pääsiäistiput ja -puput.