Kaleva, Viinikka ja Nekala - Visit Tampere

Kaleva, Viinikka ja Nekala

16.08.2016

Betonikirkko, joka näyttää lentokoneesta katsoen kalalta. Kiinanmuuriksi kutsuttu asuinrakennuskompleksi, joka oli valmistuttuaan Pohjoismaiden suurin. Entisen liukumäen tienoille kohonnut Tampereen ensimmäinen kerrostalolähiö. Ja upea, avara liikekatu, jonka paikalla kaupunkilaiset aikanaan viljelivät juurikkaita. Kaikkea tätä on noin 15 000 asukkaan Kaleva, linjakas kerrostalojen kaupunginosa, jonka nimi syntyi vuonna 1948 järjestetyn nimikilpailun tuloksena. Vaikka Kaleva nykyisin on osa Tampereen itäistä keskustavyöhykettä, vielä rakentamisensa aikoihin 1940−50-luvuilla täällä oli lähinnä peltoa ja tiilitehtaita.

Entinen juurikasmaa, nykyinen Sammonkatu, on eloisa valtaväylä keskellä klassisen 1950-lukulaista kerrostalomiljöötä. Kaupunkirakenteen muuttuessakin katu on säilyttänyt avaruutensa ja monet kiinnostavat pikkuliikkeensä. Kaupunginpuoleisessa päässä olevan Liisankallion laella kohoaa Raili ja Reima Pietilän suunnittelema monumentaalinen Kalevan kirkko − juuri se kalan muotoinen. Kirkon pohjoispuolen tornitaloja puolestaan tultiin kaukaakin katsomaan niiden valmistumisen aikoihin, ja komea näky nämä Ilvespuistoa vartioivat tornit ovat edelleen. Useiden koulujen lisäksi Kalevassa on virkistys- ja kilpauimareita palveleva uintikeskus, jonka edustalle on lähivuosina luvassa myös monien kaipaama maauimala. Aluetta kehitetään muutenkin jatkuvasti, ja Kalevanrinteeseen on rakennettu 1990‒2000-luvuilla uusi kerrostaloalue. Sammonkadun itäpäässä olevassa kauppakeskittymässä on automarket sekä lukuisia erikoisliikkeitä.

Kalevan eteläreunan harjun laella on vuonna 1880 perustettu Kalevankankaan hautausmaa, jonka käytävien varrelta löytyvät monien seudun merkkihenkilöiden haudat. Harjun eteläpuolen jyrkässä rinteessä on viehättävä pientaloalue, ja sen alapuolella, itään johtavan rautatien ja Iidesjärven välissä Järvensivun kerrostaloalue.

Rannoiltaan kosteikkoinen Iidesjärvi on etenkin itäpäästään yhä mainio lintubongareiden retkikohde. Järven eteläpuoliset Viinikan ja Nekalan omakotialueet puolestaan ovat säilyttäneet suuren osan alkuperäistä viehätystään: Viinikka rakennettiin työväen asuinalueeksi 1910−20-luvuilla asuntopulaa helpottamaan, Nekala samasta syystä pari vuosikymmentä myöhemmin. Viinikan vuonna 1932 käyttöön vihitty kirkko on eleettömän kaunis. Nekalassa on suosittu, kumpareinen siirtolapuutarha, jonka rakentaminen aloitettiin 1930-luvulla.

Katariina Kallio

Visit Tampere Kalevan Kirkko Kaleva Church Laura Vanzo

Kalevan kirkko

Liisanpuisto 1, 33540 Tampere
Lue lisää
Visttampere Meeting VillaSofia 2016 JukkaSalminen

Kalevankankaan hautausmaa

Hautausmaankatu 5, 33100 Tampere
Lue lisää