Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla - Visit Tampere

Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla

19.06.2019

Tampereen ja Pirkanmaan kesä ottaa vastaan taiteen ystävät ja tarjoaa heille ison ja monipuolisen kuvataidekattauksen, niin ulkona raittiissa ilmassa että sisätiloissa.

 

Finlayson Art Area 

Taidetapahtuma Finlayson Art Area (FAA) järjestetään jo viidennen kerran tulevana kesänä Tampereella. Tapahtuma houkuttelee vuosittain paikalle runsaasti taiteen ystäviä ja useita taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Kesän 2019 tapahtumassa 7.6.–25.8. on nähtävillä taidetta yhteensä 12 huipputaiteilijalta, joiden tuotanto edustaa monipuolisesti taiteen eri lajeja. Mukana on muun muassa skeittilautakanteleita, kierrätysnahasta tehtyjä eläinveistoksia sekä Vuoden nuoren taiteilijan installaatio.
Finlayson Art Arean kesässä korostuu teema Vihreä, värikäs ja veistoksellinen Finlayson. Teeman mukaisia teoksia tullaan näkemään sekä sisä- että ulkotiloissa ympäri Finlaysonin aluetta. Näyttelykokonaisuudessa ovat mukana mmm. yhdysvaltalainen Matthew Day Jackson ja japanilainen Yuichiro Sato. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy. Tutustu taiteilijoihin täällä.

 

Haiharan taidekeskus

Tampereen Kaukajärvellä sijaitseva Haiharan taidekeskuksen alue muodostuu kartanosta, näyttelytiloista, kesä- ja nukketeatterista, myymälästä ja kahvikamarista. Kesän aikana taidenäyttely vaihtuu 4 kertaa. Lisätietoa taidekeskuksen näyttelyistä ja tapahtumista täältä.

 

Amurin työläismuseokortteli

Museokortteli on kesän ehdoton käyntikohde. Korttelissa saat kokea ja nähdä, miten työläiset aikanaan asuivat ja oleilivat Amurissa. Amurin kesä on täynnä ohjelmaa: korttelikierroksia aikuisille, toiminnallisia kierroksia lapsille, muistelukierroksia ikäihmisille, kesäkonsertteja, teatteria ja paljon muuta!

 

Velaatan Maitolaiturimuseo

Tampereen Teiskossa, maaseudun rauhassa, kotiaan pitää myös Euroopan pienin museo: Velaatan Maitolaiturimuseo. Velaatan maitolaiturimuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas mutta silti elävä muistomerkki. Museon maamerkki on ”sininen lehmä” – uhanalaisen maatiaislehmän huutomerkki.

 

Mänttä-Vilppula on kuvataideharrastajan ykköskohde

Serlachius-Museo Göstassa saadaan kesällä nauttia sekä amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin näyttelystä, että Kartanon Klassikoista. Matthew Day Jacksonin näyttely on katsaus hänen figuratiivisiin veistoksiinsa, joita pääsee kokemaan näyttelyä varten luodun roolipelin avulla. Näyttely on avoinna 18.5.-29.9.2019. Kartanon Klassikot -kokoelmaripustus sisältää taidesäätiön kauneimpia klassikkoteoksia. Näyttely on esillä 8.4.2019 alkaen.

Kätevä ja edullinen Serlachius-bussi liikennöi Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välillä kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä.

 

Mäntän kuvataideviikot  

on suomalaisen nykytaiteen kesänäyttely. Kuraattori vaihtuu joka vuosi, ja tämä takaa tuoreen näkökulman ajankohtaiseen taiteeseen. Kuvataideviikot käynnistyivät 1993. Tapahtuman keskuksena toimii Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän tehtaanpiipun juurella.

XXIV Kuvataideviikkojen teemana on Ihmisen aika ja vuoden 2019 kuraattori on Marja Helander. Helander on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella.

Kuvataideviikot järjestetään kesäkuusta elokuun loppuun asti.

 

Oriveden Suvi

Orivesi on kauneimmillaan kesällä. Oriveden Suvessa kulttuurikaupungin lukuisat konsertit, näyttelyt ja tapahtumat jatkuvat kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Mukana ovat Taidekeskus Purnu, SuviDesign, Leporannan Taidekeskus sekä Rönnin Kesäteatteri, unohtamatta toukokuusta syyskuuhun jatkuvia tanssi-iltoja Rönnin huvikeskuksessa.

 

Taidekeskus Purnu

Jo pitkät perinteet omaava Taidekeskus Purnu Orivedellä on avoinna päivittäin 16.6.-11.8.2019, ryhmille tilauksesta 20.5.-25.8.2019. Purnun kotimaisen nykytaiteen kesänäyttely esittelee maamme eturivin taiteilijoiden uusinta tuotantoa. Näyttelyn kuratoivat ja tuottavat viime kesänä Purnussa aloittaneet tamperelaiset Eerika Malkki ja Jari Granholm.

 

Leporannan taidekeskus

Niin ikään Orivedellä sijaitseva Leporannan taidekeskus tarjoaa jo 48. kesänäyttelynsä. Näyttely kantaa nimeä Hiljaisuus. Esittäväpainotteisella kattauksella on taidetta usealta taiteilijalta eri tekniikoin kolmessa kesärakennuksessa nurmikenttien keskellä Lahnajärven rannalla. Taidekeskuksen kesänäyttely on avoinna 22.6.-18.8.

 

Veturimuseo

Akaan Toijalassa sijaitseva Veturimuseo on avoinna kesällä päivittäin 1.6.-31.8. klo 10-16. Toijalan vilkkaan ratapihan välittömässä läheisyydessä sijaitseva omaleimainen Veturimuseo esittelee vanhoja diesel- ja höyryvetureita sekä ratatyökoneita. Tällä hetkellä näytteillä on 12 veturia.

 

Valkeakosken taidekesä

Visavuori

Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Visavuori on yksi Suomen taiteen kultakauden mestareiden upeista erämaa-ateljeista. Ei tarvitse olla edes taiteen ystävä viihtyäkseen Visavuoressa, sillä Wikströmin ateljee- ja asuinrakennukset Vanajaveden kallioisella rannalla ovat jo itsessään pysähdyttävä näky. Ateljeerakennuksen veistosnäyttely nostaa kalevalaiset veistokset keskiöön.

 

Voipaalan taidekeskus

Voipaalan taidekeskus tarjoaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden historiallisessa kartanomiljöössä. Voipaalassa järjestetään lisäksi erilaisia tapahtumia, mm. markkinoita, puistokonsertteja sekä muita kulttuuritapahtumia. Voipaalan taidekeskus Rapolan linnavuoren juurella elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka ja tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet Rapolanharjulla.

 

Taidehelmiä ja historiaa ympäri maakuntaa

Laukon kartano

Historiallinen Laukon kartano Vesilahdella avasi ovensa yleisölle jälleen kesällä 2018. Kesällä 2019 päärakennuksessa on esillä Marita Liulian sekä Jukka Rintalan näyttelyt.

 

Kuokkalan museoraitti

Lempäälässä on avoinna 14.5.-18.8.2019. Museoraitin erikoisuus on kauppamuseon sijainti entisessä kyläkaupassa, lisäksi pajamuseo on aidossa pajassa. Kyläseppä takoo pajassa lauantaisin 2.6.-28.7. välisenä aikana.

 

Reipin museo

sijaitsee Pirkkalassa ja siellä voi tehdä pienen aikamatkan pirkkalalaiseen paikallishistoriaan ja elävään maaseutukulttuuriin. Museomäki sijaitsee Reipinniemen ulkoilu- ja virkistysalueella ja käsittää kolme aittaa, pariladon, savusaunan, sepän pajan sekä vajan. Kokoelmat koostuvat pääosin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun talonpoikaisesineistöstä. Avoinna kesäkaudella. Reipin museoalue on myös yksi Pirkkalan Muinaismarkkinoiden päätapahtumapaikoista. Muinaismarkkinat ovat Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa järjestettävä teematapahtuma. Luvassa on jälleen runsas ja värikäs ohjelmatarjonta: asiantuntijaesitelmiä, työpajoja ja -näytöksiä, muinaiskäsityöläisten markkinat, teatteria, taikuutta ja historian elävöittäjiä.

 

Taidepappilan kesä

Kuhmalahden vanhassa pappilassa toimii yksi vanhimmista suomalaisista kuvataiteen kesänäyttelyistä Taidepappilan kesä. Taidepappila on keramiikkataiteilija Teemu Luodon ateljee-koti, jossa hän työskentelee ympärivuotisesti. Teemu Luoto tunnetaan leppoisista eläinhahmoistaan, naamioista ja ihmishahmoista. Paikka on toiminut pappilana jo vuodesta 1651 jolloin Pietari Brahe sen lahjoitti papin virkataloksi.

 

Ylöjärven museo

Perinteisessä hämäläisessä metsämaisemassa Hietastenmäellä sijaitsee Ylöjärven museo. Museorakennuksissa esitellään entisajan elämäntapaa sekä kädentaitoja ja esillä on 1800-luvun työvälineitä ja käyttöesineitä. Museo on avoinna 4.6.-11.8.2019.

 

Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa

sijaitsee Hoppasojan notkelmassa, Kurun Yhtenäiskoulun ja Kurun urheilutalon vieressä. Kurun ulkomuseolla ja Vänrikki Stoolin tuvalla pääsee tänä kesänä osallistumaan uusiin yleisöopastuksiin. Niissä teemana on Vänrikki Stoolin tarinoiden juhlavuosi, sillä kurulaisen vänrikki Polvianderin tarinoista inspiraationsa saaneen kirjan julkaisusta tulee kuluneeksi 170 vuotta. Museo on kesäisin avoinna heinäkuussa.

 

Näyttelyitä löytyy myös muista museoista sekä gallerioista.

 

FAA Holy Calf (Miina Äkkijyrkkä) Laura Vanzo

Finlayson Art Area

Finlaysonin alue, 33210 Tampere
Lue lisää
Visittampere Buildings Around Tammerkoski Laura Vanzo

Haiharan kartano

Haiharankatu 30, Tampere
Lue lisää
Amuri Laura Vanzo

Amurin työläismuseokortteli

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Lue lisää
Velaatan Maitolaiturimuseo

Velaatan maitolaiturimuseo

Velaatantie 551, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Serlachius Gustaf

Serlachius-museo Gustaf

Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu, Mänttä
Lue lisää
Visit Tampere Serlachius Museot Gustaf Ja Gösta Sampo Linkoneva 2

Serlachius-museo Gösta

Serlachius-museo Gösta, taidemuseo, Joenniementie, Mänttä
Lue lisää
Visit Tampere Mäntän Kuvataideviikko Kari Savolainen 3

Mäntän kuvataideviikot

Tehtaankatu 21, 35800 Mänttä-Vilppula
Lue lisää
Oriveden Suvi

Oriveden Suvi

Keskustie 23, 35300 Orivesi
Lue lisää
Purnuhallit LauraLehtinen

Purnun Taidekeskus

Mustasaari 63, 35100 Orivesi
Lue lisää
Veturimuseo2

Veturimuseo

Ryödintie 3, Akaa
Lue lisää
Visit_Tampere_Visavuori Ateljee

Visavuoren museo

Visavuorentie 80, 37770 Valkeakoski
Lue lisää
1. Laukon Päärakennus

Laukon kartano

Laukontie 32, 37370 Vesilahti
Lue lisää
Visit_Tampere_Kuokkalan_museoraitti

Kuokkalan museoraitti

Kuokkalantie 14, 37550 Lempäälä
Lue lisää
Reipin museo

Reipin museo

Museotie 9, 33980 Pirkkala
Lue lisää
Ylöjärven Museo2VisitTampere

Ylöjärven museo

Hietastentie 4, 33480 Ylöjärvi
Lue lisää
Visit_Tampere_Voipaalan_taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää
Myllysaari Paakuva 1920x860

Myllysaaren museo

Kanavanranta 3, Valkeakoski
Lue lisää
Pirunvuori ja Kivilinna

Pirunvuori ja Kivilinna

Ellivuorentie 131, 38130 Sastamala
Lue lisää
Nokian Taidetalo

Nokian Taidetalo

Souranderintie 7, 37100 Nokia
Lue lisää
Visit Tampere Kangasala Talo Tero Hakala

Kangasala-talo

Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala
Lue lisää

Lisää luettavaa

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä ympäri kaupunkia.
Lue lisää
Entä jos sataa?
Kaupunki & kulttuuri

Entä jos sataa?

Vaikka Tampereella maisemat ovatkin erinomaisia, löytyy sisätiloistakin paljon mukavaa tekemistä!
Lue lisää
Juhannus 2019 Tampereen seudulla
Tapahtumien Tampere

Juhannus 2019 Tampereen seudulla

Yötön yö, juhannuskokko ja lavatanssit - kuka enää mökkiä kaipaisi kun voi jäädä kaupunkiin!
Lue lisää
Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää