Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla

01.06.2020

Tampereen ja Pirkanmaan kesä ottaa vastaan taiteen ystävät ja tarjoaa heille ison ja monipuolisen kuvataidekattauksen, niin ulkona raittiissa ilmassa että sisätiloissa.

 

Kesätaidetta Tampereella

 

Finlayson Art Area 

Taidetapahtuma Finlayson Art Area (FAA) järjestetään jo kuudennen kerran tänä kesänä Tampereella. Tapahtuma houkuttelee vuosittain paikalle runsaasti taiteen ystäviä ja useita taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. 4.7.2020 alkavan tapahtuman yksi ehdottomista vetonauloista on Finlaysonin katolle valmistuva hieno terassialue. Valjasseikkailun ja kattokahvilan ohella yleisölle tuo elämyksiä FAA:n anti: Anni Rapinojan suunnittelema kukkaväriympyrä ja kasvilava-alue. Opastukset joka keskiviikko kello 16 ja lauantai kello 13, lähtö Väinö Linnan aukion lavan vierestä, kesto runsaan tunnin. Finlayson Art Area 2020 4.7.–30.8.2020.

 

Tampere-talo

Tampere-talossa nähdään kesällä Stars on Stage -valokuvanäyttely. Supertähtien ja bändien virallisena kiertuevalokuvaajana tunnetuksi tulleen valokuvaaja Ralph Larmannin valokuvanäyttely tuo supertähdet ja suurtapahtumat kesällä 2020 Tampere-taloon. Pääset mukaan noin 60 megatähden keikalle ja tapahtumaan ympäri maailman. Näyttely avoinna 30.6.-18.8. tiistaista sunnuntaihin klo 10-17.

 

Haiharan taidekeskus

Tampereen Kaukajärvellä sijaitseva Haiharan taidekeskuksen alue muodostuu kartanosta, näyttelytiloista, kesä- ja nukketeatterista, myymälästä ja kahvikamarista. Haiharan taidekeskuksessa nähdään kesällä 2020 muun muassa Viggo Wallensköldin yksityisnäyttely. Viggo Wallensköldin näyttelyn lisäksi Haiharassa on esillä Jenni Yppärilän maalauksia ja veistoksia sekä J-P Köykän maalauksia ja Jukka Silokunnaksen videotaidetta. 30.6.-26.7. Runebergin mökissä on nähtävillä Mirva Vierikon näyttely Pirstaleita. Lisätietoa taidekeskuksen näyttelyistä ja tapahtumista täältä.

 

Amurin työläismuseokortteli

Museokortteli on kesän ehdoton käyntikohde. Korttelissa saat kokea ja nähdä, miten työläiset aikanaan asuivat ja oleilivat Amurissa. Amurin työläismuseokorttelissa ei kesällä 2020 järjestetä yleisöopastuksia. Alkujohdannot joka päivä ti-su tasatunnein klo 10, 11, 12, 13, 14, 15 ja 16. Sisältyy museon pääsymaksuun.

 

Teiskon museo

Teiskon museo on Tampereen ainoa kotiseutumuseo. Sen kokoelmat esittelevät hämäläisen maaseudun elämää ja perinnettä. Museo on avoinna 14.6.–13.8.2020 keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 11.00–16.00. Nähtävänä kotiseutumuseon pysyvä näyttely sekä kesän teemanäyttely: Kauppoja ja kauppiaita Teiskossa.

 

Velaatan Maitolaiturimuseo

Niin ikään Teiskossa, maaseudun rauhassa, kotiaan pitää myös Euroopan pienin museo: Velaatan Maitolaiturimuseo. Velaatan maitolaiturimuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas mutta silti elävä muistomerkki. Museon maamerkki on ”sininen lehmä” – uhanalaisen maatiaislehmän huutomerkki. Maitolaiturimuseo on avoinna kesäisin joka päivä vuorokauden ympäri kesäkuun puolesta välistä lokakuun 1. päivä saakka.

 

Lähiseudun taidetärpit

 

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasalla Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on kesän ajan nähtävillä kuvataitelija Jussi TwoSevenin All Is One -näyttely. Näyttely esittelee hänen kankaalle ja suoraan seinälle maalaamiaan teoksia sekä hänen animaatioitaan. Näyttely on esillä 2.6.-23.8.2020.

 

Mänttä-Vilppula on kuvataideharrastajan ykköskohde

Serlachius-Museo Göstassa saadaan kesällä nauttia useasta näyttelystä. Museossa on nähtävillä italialaista nykytaidetta, Petri Eskelisen iteraktiivisia veistoksia sekä Nanna Hännisen retrospektiivinen valokuvanäyttely. Pysyvänä näyttelynä on edelleen Kartanon Klassikot. Kartanon Klassikot -kokoelmaripustus sisältää taidesäätiön kauneimpia klassikkoteoksia. Myös Serlachius-residenssi tarjoaa koko kesän ajan vaihtuvia näyttelyitä. Ensimmäisenä nähdään taidemaalari Hannu Lukinin näyttely Carmen puutarhassa, jonka teoksista monet ovat esillä ensimmäistä kertaa. Näyttely on avoinna 10.–28.6. keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–18.

Kätevä ja edullinen Serlachius-bussi liikennöi Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välillä kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä.

 

Oriveden Suvi

Orivesi on kauneimmillaan kesällä. Oriveden Suvessa kulttuurikaupungin lukuisat konsertit, näyttelyt ja tapahtumat jatkuvat kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Mukana vuonna 2020 ovat Rönnin huvikeskus, Taitokeskus Orivesi sekä Leporannan Taidekeskus.

 

Leporannan taidekeskus

Orivedellä sijaitseva Leporannan taidekeskus tarjoaa jo 49. kesänäyttelynsä. Näyttely kantaa nimeä Läs-nä. Taidekeskuksen kesänäyttely on avoinna 20.6. – 23.8.2020.

 

Veturimuseo

Akaan Toijalassa sijaitseva Veturimuseo on avoinna kesällä päivittäin 20.6. alkaen. Toijalan vilkkaan ratapihan välittömässä läheisyydessä sijaitseva omaleimainen Veturimuseo esittelee vanhoja diesel- ja höyryvetureita sekä ratatyökoneita. Tällä hetkellä näytteillä on 12 veturia.

 

Visavuori

Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Visavuori on yksi Suomen taiteen kultakauden mestareiden upeista erämaa-ateljeista. Ei tarvitse olla edes taiteen ystävä viihtyäkseen Visavuoressa, sillä Wikströmin ateljee- ja asuinrakennukset Vanajaveden kallioisella rannalla ovat jo itsessään pysähdyttävä näky. Ateljeerakennuksen veistosnäyttely nostaa kalevalaiset veistokset keskiöön. Visavuoren museo avautuu 13.6.2020. Visavuori on sen jälkeen avoinna koko kesän joka päivä klo 11-18 elokuun loppuun 31.8.2020 asti.

 

Voipaalan taidekeskus

Voipaalan taidekeskus tarjoaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden historiallisessa kartanomiljöössä. Voipaalan taidekeskus Rapolan linnavuoren juurella elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka ja tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet Rapolanharjulla. Kesän keramiikka-aiheinen näyttely kantaa nimeä Ceramega 2020 ja on esillä 13.6.-30.8.2020.

 

Taidehelmiä ja historiaa ympäri maakuntaa

 

Laukon kartano

Historiallinen Laukon kartano Vesilahdella avasi ovensa yleisölle jälleen kesällä 2018. Kesän 2020 menneen ja nykyisen taianomaisilla rajapinnoilla kulkevat näyttelyt on sijoitettu seitsemään eri rakennukseen historiallisessa kartanomiljöössä. Esillä ovat Petri Ala-Maunuksen, Anni Leppälän, Viljami Heinosen, Erika Adamssonin, Virpi Kannon ja Tapani Kokon näyttelyt.

 

Reipin museo

Reipin museo Pirkkalassa ja siellä voi tehdä pienen aikamatkan pirkkalalaiseen paikallishistoriaan ja elävään maaseutukulttuuriin. Museomäki sijaitsee Reipinniemen ulkoilu- ja virkistysalueella ja käsittää kolme aittaa, pariladon, savusaunan, sepän pajan sekä vajan. Reipin museoalue on myös yksi Pirkkalan Muinaismarkkinoiden päätapahtumapaikoista. Luvassa on jälleen runsas ja värikäs ohjelmatarjonta: asiantuntijaesitelmiä, työpajoja ja -näytöksiä, muinaiskäsityöläisten markkinat, teatteria, taikuutta ja historian elävöittäjiä. Reipin museo on avoinna kesä-elokuun ajan 6.6.2020 alkaen la-su klo 11-17 sekä Reipin alueella järjestettävien yleisötilaisuuksien aikana. 

 

Taidepappilan kesä

Kuhmalahden vanhassa pappilassa toimii yksi vanhimmista suomalaisista kuvataiteen kesänäyttelyistä Taidepappilan kesä. Taidepappila on keramiikkataiteilija Teemu Luodon ateljee-koti, jossa hän työskentelee ympärivuotisesti. Teemu Luoto tunnetaan leppoisista eläinhahmoistaan, naamioista ja ihmishahmoista. Paikka on toiminut pappilana jo vuodesta 1651 jolloin Pietari Brahe sen lahjoitti papin virkataloksi.

 

Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa

sijaitsee Hoppasojan notkelmassa, Kurun Yhtenäiskoulun ja Kurun urheilutalon vieressä. Kurun ulkomuseolla ja Vänrikki Stoolin tuvalla pääsee tänä kesänä osallistumaan uusiin yleisöopastuksiin. Niissä teemana on Vänrikki Stoolin tarinoiden juhlavuosi, sillä kurulaisen vänrikki Polvianderin tarinoista inspiraationsa saaneen kirjan julkaisusta tulee kuluneeksi 170 vuotta. Museo on kesäisin avoinna heinäkuussa.

 

Näyttelyitä löytyy myös muista museoista sekä gallerioista.