Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla

Tampereen ja Pirkanmaan kesä ottaa vastaan taiteen ystävät ja tarjoaa heille ison ja monipuolisen kuvataidekattauksen, niin ulkona raittiissa ilmassa kuin myös sisätiloissa.

 

Kesätaidetta Tampereella

 

Finlayson Art Area 

Taidetapahtuma Finlayson Art Area (FAA) järjestetään jo seitsemännen kerran tänä kesänä Tampereella. Tapahtuma houkuttelee vuosittain paikalle runsaasti taiteen ystäviä ja useita taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. 18.6.2021 alkaneen tapahtuman yksi ehdottomista vetonauloista on Finlaysonin katolla oleva terassialue. Valjasseikkailun ja kattokahvilan ohella yleisölle tuo elämyksiä FAA:n anti: Anni Rapinojan suunnittelema kattopuutarha ja kasvihuoneinstallaatio Väinö Linnan aukiolla. Opastukset joka keskiviikko kello 16 ja lauantai kello 13, lähtö Väinö Linnan aukion lavan vierestä, kesto runsaan tunnin. Finlayson Art Area 2021 18.6.–22.8.2021.

 

Tampere-talo

Tampere-talossa nähdään kesällä maailmankuuluja rock- ja pop-tähtiä kuvanneen Ilpo Muston London Calling -valokuvanäyttely. Lisäksi esillä on yhden maailman tunnetuimman katutaiteilijan Keith Haringin julisteita. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 22.6.-15.8. välisenä ajankohtana ti-ke 9-17, to-pe 9-19 ja la-su 10-17.

 

Haiharan taidekeskus

Tampereen Kaukajärvellä sijaitseva Haiharan taidekeskuksen alue muodostuu kartanosta, näyttelytiloista, kesä- ja nukketeatterista, myymälästä ja kahvikamarista. Haiharan taidekeskuksessa nähdään kesällä 2021 muun muassa Kirsti Tuokon yksityisnäyttely Oh Dear Oh Dear, lisäksi Haiharassa on esillä Emma Ainalan ja Hemuloordin yhteisnäyttely. Myös Runebergin mökissä on nähtävillä vaihtuvia näyttelyitä. Taidekeskuksen näyttelyt ovat kesällä avoinna ti-su klo 12-18. Kartanon ja Tallin näyttelyihin on vapaa pääsy.

Lisätietoa taidekeskuksen näyttelyistä ja tapahtumista täältä.

 

Amurin työläismuseokortteli

Museokortteli on kesän ehdoton käyntikohde. Korttelissa saat kokea ja nähdä, miten työläiset aikanaan asuivat ja oleilivat Amurissa. Amurin työläismuseokorttelissa järjestetään erilaisia yleisöopastuskierroksia kuten kortteli-, muistelu-, kakara-, ulkoleikkikierros ja monia muita. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun.

Työläismuseokortteli on avoinna ti-su klo 10-18. Kahvila Amurin helmi palvelee arkisin klo 7-18 ja viikonloppuisin klo 8-18.

 

Teiskon museo

Teiskon museo on Tampereen ainoa kotiseutumuseo. Sen kokoelmat esittelevät hämäläisen maaseudun elämää ja perinnettä. Museo on avoinna 13.6.–12.8.2021 keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 11.00–16.00. Nähtävänä kotiseutumuseon pysyvä näyttely sekä kesän teemanäyttely: Teisko soi.

 

Velaatan Maitolaiturimuseo

Niin ikään Teiskossa, maaseudun rauhassa, kotiaan pitää myös Euroopan pienin museo: Velaatan Maitolaiturimuseo. Velaatan maitolaiturimuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas mutta silti elävä muistomerkki. Museon maamerkki on ”sininen lehmä” – uhanalaisen maatiaislehmän huutomerkki. Maitolaiturimuseo on avoinna kesäisin joka päivä vuorokauden ympäri kesäkuun puolesta välistä lokakuun 1. päivä saakka.

 

Lähiseudun taidetärpit

 

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasalla Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on kesän ajan nähtävillä taidemaalari Reidar Särestöniemen näyttely. Esillä on tunnettujen, värikkäiden Lappia kuvaavien luonto- ja eläinaiheiden lisäksi taiteilijan varhaistuotantoa. Näyttely on esillä 3.7. – 26.9.2021.

 

Mänttä-Vilppula on kuvataideharrastajan ykköskohde

Serlachius-Museo Göstassa saadaan kesällä nauttia useasta näyttelystä. Näyttelyssä Banksy. A Visual Protest on esillä on muun muassa maailman kuuluisimman katutaiteilijan, jonka henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedeä, teoksia. Näyttelyyn ei ole pääsymaksua lainkaan Banksyn ajattelua kunnioittaen. Lisäksi museossa on nähtävillä Jani Leinosen maaginen tilateos sekä Santeri Tuorin valokuva- ja videoteoksia. Pysyvänä näyttelynä on edelleen Kartanon Klassikot, jonka kokoelmaripustus sisältää taidesäätiön kauneimpia klassikkoteoksia. Serlachius-museot ovat avoinna 1.6. – 31.8. joka päivä klo 10-18. Myös Serlachius-residenssi tarjoaa katseltavaa taiteen ystäville, sillä kesän 2021 näyttely esittelee Tuomas Korkalon abstrakteja maalauksia. Näyttely on avoinna 2.6. – 29.8. ke-su klo 12-18.

Kätevä ja edullinen Serlachius-bussi liikennöi Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välillä kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä.

 

Oriveden Suvi

Orivesi on kauneimmillaan kesällä. Oriveden Suvessa kulttuurikaupungin lukuisat konsertit, näyttelyt ja tapahtumat jatkuvat kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Mukana vuonna 2021 ovat muun muassa Rönnin huvikeskus, Taitokeskus Orivesi sekä Leporannan Taidekeskus.

 

Leporannan taidekeskus

Orivedellä sijaitseva Leporannan taidekeskus tarjoaa jo 50. kesänäyttelynsä. Näyttely kantaa nimeä Arjen juhlaa. Taidekeskuksen kesänäyttely on avoinna 26.6. – 8.8.2021.

 

Veturimuseo

Akaan Toijalassa sijaitseva Veturimuseo on avoinna kesällä päivittäin 1.6. alkaen 31.8.2021 asti. Toijalan vilkkaan ratapihan välittömässä läheisyydessä sijaitseva omaleimainen Veturimuseo esittelee vanhoja diesel- ja höyryvetureita sekä ratatyökoneita. Tällä hetkellä näytteillä on 12 veturia.

 

Visavuori

Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Visavuori on yksi Suomen taiteen kultakauden mestareiden upeista erämaa-ateljeista. Ei tarvitse olla edes taiteen ystävä viihtyäkseen Visavuoressa, sillä Wikströmin ateljee- ja asuinrakennukset Vanajaveden kallioisella rannalla ovat jo itsessään pysähdyttävä näky. Ateljeerakennuksen veistosnäyttely nostaa kalevalaiset veistokset keskiöön. Visavuoren museo on avoinna 1.6. – 31.8.2021 joka päivä klo 11-18.

 

Voipaalan taidekeskus

Voipaalan taidekeskus tarjoaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden historiallisessa kartanomiljöössä. Voipaalan taidekeskus Rapolan linnavuoren juurella elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka ja tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet Rapolanharjulla. Kesän näyttelyitä on kaksi ja ne on esillä 23.6. – 29.8.2021.

 

Taidehelmiä ja historiaa ympäri maakuntaa

 

Laukon kartano

Historiallinen Laukon kartano Vesilahdella tarjoaa myös nähtävää taiteen ystäville. Kesällä 2021 Heikki Marilan barokkisen juhlanäyttelyn rinnalla nähdään Tamara Piilolan ja Eeva Peuran vahvan maalaukselliset näyttelyt. Laukossa nähdään myös eri tekniikoilla ammennettuja veistosinstallaatioita, jotka ovat Tapani Kokon, Tiina Tokkelin ja Ville Heimalan kädenjälkeä. Näyttelyt on sijoitettu seitsemään eri rakennukseen historiallisessa kartanomiljöössä.

 

Reipin museo

Reipin museossa Pirkkalassa voi tehdä pienen aikamatkan pirkkalalaiseen paikallishistoriaan ja elävään maaseutukulttuuriin aina 1800-luvulle asti. Museomäki sijaitsee Reipinniemen ulkoilu- ja virkistysalueella ja käsittää kolme aittaa, pariladon, savusaunan, sepän pajan sekä vajan. Reipin museoalue on myös yksi Pirkkalan Muinaismarkkinoiden päätapahtumapaikoista. Kesän 2021 Muinaismarkkinat eivät toteudu yleisötapahtumana vaan tapahtuma siirtyy vuoteen 2022. Sen sijaan 1. – 31.8.2021 järjestetään virtuaaliset Muinaisviikot.

Reipin museo on avoinna heinäkuussa to-su klo 10-17 ja viikonloppuisin paikalle saapuu paikalliset yhdistykset pitämään kahvilaa. Joka lauantai klo 15 ja sunnuntai klo 11 on opastettu museokierros.

 

Taidepappilan kesä

Kuhmalahden vanhassa pappilassa toimii yksi vanhimmista suomalaisista kuvataiteen kesänäyttelyistä Taidepappilan kesä. Taidepappila on keramiikkataiteilija Teemu Luodon ateljee-koti, jossa hän työskentelee ympärivuotisesti. Teemu Luoto tunnetaan leppoisista eläinhahmoistaan, naamioista ja ihmishahmoista. Paikka on toiminut pappilana jo vuodesta 1651 jolloin Pietari Brahe sen lahjoitti papin virkataloksi. Paikalle pääsee keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-18.

 

Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa

sijaitsee Hoppasojan notkelmassa, Kurun Yhtenäiskoulun ja Kurun urheilutalon vieressä. Kurun ulkomuseolla ja Vänrikki Stoolin tuvalla pääsee osallistumaan uusiin yleisöopastuksiin. Samassa pihapiirissä sijaitsee Keihäslahden näyttelytalo, jossa on Kurun koulumuseo. Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa on avoinna heinäkuussa tiistaista torstaihin klo 11-16 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 11-16.

 

Näyttelyitä löytyy myös muista museoista sekä gallerioista.

 

Päivitetty: 05.07.2021