Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Kulttuuri kutsuu Tampereelle

10.02.2020

Serlachius-museoiden ja Tampereen Teatterin kesän ja syksyn näyttelyt ja ohjelmisto houkuttelevat nykytaiteen ja klassikoiden, pukuloiston ja kanta-esitysten äärelle.

 

Tampereen Teatterin syksy

 

Tampereen Teatterissa nähdään syksyllä viisi ensi-iltaa sekä useita kiinnostavia vierailuesityksiä. Syyskauden avaa 2. syyskuuta Frenckell-näyttämöllä Maia Häklin käsikirjoittama ja ohjaama Synninkantajat, joka perustuu Pauliina Rauhalan samannimiseen romaaniin. Synninkantajat on kaunis kertomus sisäänpäin kääntyvästä yhteisöstä ja tarpeesta luoda rajoja ja rajoituksia, kun ympärillä tulvii.

Päänäyttömällä nähdään 9. syyskuuta Suomen kantaesitys Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittamasta hulvattomasta komediasta Peter Pan menee pieleen (Peter Pan Goes Wrong). Komedian suomennoksesta vastaa Mikko Koivusalo. Sen ohjaa Mika Eirtovaara, joka ohjasi myös Tampereen Teatteriin samojen tekijöiden edellisen hittikomedian Näytelmä joka menee pieleen. Luvassa on posketonta menoa, taistelua valokeilasta, lentämistä ja yhteentörmäyksiä – niin kuin vain tältä ryhmältä odottaa sopii.

Anna-Elina Lyytikäinen ohjaa päänäyttämölle ensimmäisen jännärinsä. Agatha Christien kaikkien aikojen rikostarina Eikä yksikään pelastunut (And Then There Were None) saa ensi-illan 15. lokakuuta päänäyttämöllä. Suomennoksesta vastaa Aino Piirola. Näytelmää tähdittää kansainvälisestä elokuvaurastaan tunnettu Antti Reini, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa suomalaisessa laitosteatterissa. Christien klassikkonäytelmän tapahtumat käynnistyvät, kun kymmenen vierasta saapuu syrjäiselle saarelle salaperäisen isäntäparin kutsumana. Tarinassa punoutuu mestarillisesti yhteen epäilyn, syyllisyyden ja suljetun tilan teemat.

Kaikkien aikojen parhaimmaksi kehuttuun näytelmään ja avioliittodraamojen esikuvaan tarttuu ohjaaja Marika Vapaavuori. Edward Albeen moderni klassikko Kuka pelkää Virginia Woolfia? saa ensi-iltansa 21. lokakuuta Frenckell-näyttämöllä. Suomennoksesta vastaa Reita Lounatvuori. Avioliiton sisäiset julmat valtapelit ja paljastuvat totuudet toimivat näytelmän ainesosina. Kuka pelkää Virginia Woolfia? on näytelmä unelmista, rakkaudesta ja riippuvuudesta; siitä kaikesta mistä parisuhteet on tehty.

Aliisa Pulkkinen asettuu näyttelijätär Ainailonan nahkoihin uudessa Joutsenlauluni-monologiesityksessä. Liisa Urpelaisen ja Lauri Siparin kirjoittama näytelmä saa kantaesityksen 28. lokakuuta Kulttuuriravintola Kivessä. Näyttelijätär Ainailonan hauskan ja haikean kuolinsiivouksen ohjaa Jotaarkka Pennanen.

 

Serlachius-museoiden kevään ja kesän kohokohdat

 

Serlachius-museoissa ehtii vielä maaliskuussa hurmaantua Italian nykytaiteesta Onnea etsimässä -näyttelyssä. Kaikkiaan 14 italialaisen nykytaiteen kiinnostavaa nimeä esittää oman kannanottonsa onnesta Lorella Scaccon, Maria Stella Bottain ja Pirjo Immosen kuratoimassa näyttelyssä. Näyttelyyn liittyy maailmalla mainetta niittäneen Marinella Senatoren luoma performanssi Kertovan tanssin koulu, jonka saa kokea 8.3.Gösta-museon Italia-päivässä.

Huhtikuun 26. päivä avautuu Göstalla Kanadan nykytaiteen huomatuimpiin nimiin kuuluvan Rodney Grahamin näyttely. Graham tunnetaan monumentaalisista valokuvateoksista. Ne ovat täynnä hienovireistä huumoria ja nostalgiaa, kerrostumia eri aikakausilta. Göstalla nähdään Kartanon klassikoiden ohella Nanna Hännisen retrospektiivi How about the Future? ja Petri Eskelisen Toimintamuisti.

Serlachius-museo Gustaf on tuttuun tapaan täynnä yllätyksiä: työtä ja taitoa lähestytään hyvinkin eri näkökulmista. Helmikuun lopulla avautuu Selluportin takana -näyttely, jossa pääsee tutustumaan Mäntän entisen sellutehtaan toimintaan ja tehtaalaisten ajatuksiin. Käsityötaituruutta ja silmäniloa tarjoaa Glamour – pukuloistoa valkokankaalla -näyttely. Oscareita puvustuksillaan niittänyt kuuluisa italialainen puvustamo Tirelli Costumi tuo nähtäville elokuvatähdille tehtyjä, hämmästyttävän taidokkaita puvustuksia muun muassa elokuvista Marie Antoinette, Kuinka äkäpussi kesytetään ja Casanova.

 

Kulttuurimatkatarjouksia

 

Museo- ja teatterikäyntiin kannattaa yhdistää yöpyminen Original Sokos Hotel Ilveksessä Hämeensillan kupeessa. Kulttuurimatkailijoille kahden hengen huone alk. 105 €/huone/vrk, sisältäen herkullisen buffet-aamiaisen ja Spa-osaston käytön. Varaukset: www.sokoshotels.fi

Serlachius-museoiden suora bussilinja Tampereelta Mänttään palvelee ympäri vuoden. Helmikuussa museokorttilaiset saavat bussimatkan suoraan museoiden ovelle etuhintaan 10 €/menopaluu. Osta liput netistä www.serlachius.fi.