Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Kulttuurikierros kolmella tapaa

Tampere on omalaatuisen kiinnostava kulttuurikaupunki. Yllättäviä yhdistelmiä on tarjolla rajattomasti, ja valinnanvaraa riittää nautiskelijoille, seikkailijoille ja löytöretkeilijöille.

Tarkistathan aukioloajat ja tapahtumien rajoitukset kyseisen kohteen omilta sivuilta. Rajoitukset voimassa 7.1.2022 asti.

 

Tamperelainen kulttuurikierros voi kulkea teatteripermannolta seitsemän ruokalajin lähiruokaillalliselle, pelimuseosta lätkäkatsomoon tai korpisaunasta vegaaniburgerin kautta punkkikeikalle. Uudenlaista energiaa kaupunkikulttuuriin tuovat erilaiset toiminnallisemmat elämykset, kuten vaikkapa pakopelit, kaupunkiseikkailut, osallistavat taidetapahtumat tai peliravintolat. Tampereella mielikuvitus ei tunne rajoja, ja kulttuuri kasvaa ja kehittyy jatkuvasti kaupungin mukana. Paras tapa löytää kutkuttavimmat kulttuurielämykset on uppoutua laajaan tarjontaan ja kokeilla rohkeasti kaikkea, mikä tuntuu kiinnostavalta.

 

Nautiskelijan kulttuurikierros

Kulttuuripäivä on hyvä käynnistää energiatankkauksella. Nautiskelijat ihastuvat varmasti legendaariseen Ojakadun Vohvelikahvilaan, ja vielä monipuolisempaa leivoskavalkadia tarjoaa Kahvila Valkoinen Puu Aleksis Kiven kadulla. Paraatipaikalla Hämeenkadun ja Hämeenpuiston kulmassa sijaitseva Pellas cafe taas on mitä mainioin pysäkki keskustan vilinän tarkkailuun.

Jos kuppi kuumaa ei maistu, kulttuurikierroksen alkulämmöt voi nauttia myös lauteilla. Tampere on Suomen saunapääkaupunki. Siksi paikallisesta kulttuurista puhuttaessa ei voi ohittaa Pispalan Rajaportin saunaa tai uudempaa klassikkoa, Laukontorin Saunaravintola Kuumaa.

Kulttuuri-iltapäivän ratoksi suosittelemme museonautintoja, joista monet ovat kätevästi kävely- tai ratikkamatkan päässä toisistaan. Sara Hildenin taidemuseo ja Tampereen taidemuseo ovat nautiskelijan kestosuosikkeja.

 

Teatterit ovat tamperelaisen kulttuurin näkyvimpiä maamerkkejä. Yksi loppuvuoden teatteritapauksista on Tampereen Teatterin Kotiopettajattaren romaani, joka perustuu Charlotte Brontën romaaniklassikkoon. Nautiskelijoiden kannattaa tutustua myös Tampereen Työväenteatterin ja Komediateatterin tarjontaan. Jos teatterin sijaan kaipaa musikaalisempia nautintoja, ikonisessa Tampere-talossa voi uppoutua vaikkapa Tampere filharmonian konsertteihin.

Kun kulttuurinnälkä on muuten taltutettu, on aika tutustua paikalliseen ravintolakulttuuriin. Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa legendaarisesta Kauppahallista, jossa herkkuja tarjoaa esimerkiksi 4 Vuodenaikaa. Tampereen fine dining -helmistä esiin nousevat useimmiten esimerkiksi Ravintola C, Bertha ja Kajo. Nautiskelijat viihtyvät varmasti myös esimerkiksi Tapas Bar Inezissä, Ravintola Henriksissä ja Ravintola Tampellassa.

Nautiskelijan myöhäisilta huipentuu esimerkiksi Ravintola Periscopen tai Moro Skybarin maisemia ihaillessa tai Cocktail bar Tiiman drinkkien parissa.

 

Löytöretkeilijän kulttuurikierros

Kulttuurilöytöretki kannattaa varsinkin viikonloppuisin aloittaa brunssilta. Suosittuja ovat esimerkiksi Cafe Pispalan tai Ravintola Muusan brunssit. Löyhemmän aikataulun ratkaisu on Gastropub Sohon all day breakfast, jonka saa myös vegaanisena.

Näyttämöelämyksiä kaipaaville löytöretkeilijöille on tarjolla monenlaisia pienempiä teattereita, kuten esimerkiksi Laukontorilla sijaitseva Tukkateatteri tai legendaarinen Telakka. Museokävijän löytöretket voivat johdattaa esimerkiksi historialliseen Lenin-museoon, Museokeskus Vapriikkiin tai ympäryskuntiin, kuten Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseoon tai Mänttä-Vilppulan Serlachius Museoihin.

 

Tamperetta pidetään myös kasvissyöjien ykköskohteena. Useimmat ravintolat tarjoavat vegaanisia vaihtoehtoja, ja rautatieaseman kupeessa sijaitsee kaupungin ensimmäinen täysin vegaaninen mättöruokaravintola HOAX. Pidempienkin löytöretkien arvoisia vegaanisia lounaspaikkoja ovat esimerkiksi Papu & Pata, Eatshares tai legendaarinen Gopal. Jos ravintolaherkkujen oheen kaipaa jotain jännittävää tekemistä, kannattaa piipahtaa kaupungin uusissa peliravintoloissa, kuten HOAXin yhteydessä sijaitsevassa NOOB Bar & Arcadessa, Save File -konsolipeliravintolassa tai Lautapelikahvila Tavernassa.

Musiikillisia löytöretkiä voi tehdä kaupungin lukuisiin levykauppoihin, kuten Swamp Musiciin, Laukontorin antikvariaattiin tai Sammakka Popiin. Livemusiikkia kaipaavien kannattaa tutustua ainakin Olympian tai Tullikamarin Klubin ja Pakkahuoneen tarjontaan. Pispalassa sijaitseva Vastavirta on Suomen kuuluisimpia alakulttuurikeitaita, ja Hämeenpuiston Kulttuurikeskus Maanalainen tarjoaa useita pienempien bändien keikkoja sekä vaihtuvia näyttelyitä.

 

Seikkailijan kulttuurikierros

Pikkuseikkailijoita viihdyttää varmasti Ahaa Teatterin Tivoli-musikaali. Rytmisemmän esittävän taiteen parissa voi seikkailla esimerkiksi Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaaleilla 7.–12. joulukuuta.

 

Reippainkin seikkailija tarvitsee useamman päivän ottaakseen haltuun kaupunkiseudun koko museotarjonnan. Seikkailuillaan kannattaa suunnata ainakin salaperäiseen Vakoilumuseoon, Museokeskus Vapriikin Pelimuseoon tai maailman ainoaan Muumimuseoon, jossa Tove Janssonin muumitaiteen ohella voi ihastella myös la Mickwitzin värikkäitä ja hulvattomia hahmoja.

 

Paikallisesta saunatarjonnasta seikkailijan luonnollinen valinta on Rauhaniemen sauna, josta voi pulahtaa löylyjen välissä avantoon. Sivustolta saunacapital.fi löytyy laaja valikoima myös uusia ja eksoottisempia vaihtoehtoja kulttuurilöylyihin.

Kuumottavista paikoista puheen ollen, jatkuvasti suosiotaan kasvattavat pako- ja seikkailupelit ovat tuoneet jännittävän lisän kaupunkikulttuuriin. Tampereella piisaa valinnanvaraa, ja illan voi käynnistää pähkäilemällä tiensä ulos vaikkapa Room Escape Tampereen, Getaway Tampereen, WayOut Tampereen tai Mysteeri Tampereen pakohuoneista. Lisäksi Viihdekeskus Crazyssa voi päästellä höyryjä vihahuoneessa. Laajempia kaupunkiseikkailuja tarjoaa Amazing City, jonka Koskinen-mobiiliseikkailussa pääsee vierailemaan suositun dekkarisarjan kuvauspaikoilla Komisario Koskisen jalanjäljissä.

 

Majoitusta ja lepohetkiä

Olitpa sitten nautiskelija, seikkailija tai löytöretkeilijä, kulttuurikierroksen päätteeksi tekee hyvää hengähtää. Tampereen laaja majoitustarjonta takaa sen, että jokainen voi löytää juuri omanlaisensa rentoutumispaikan kaupunkiseudun elämyksistä palautumiseen. Keskustan Sokos hotelin korkeat maamerkit Torni ja Ilves, Pyynikin Scandic Hotel Rosendahl tai Sorsapuiston kupeessa sijaitsevat Courtyard by Marriott Tampere City ja Lapland Hotels Tampere ovat erinomaisia vaihtoehtoja paitsi puitteiden, myös maisemiensa puolesta. Klassisempaa arvokkuutta tarjoaa esimerkiksi Radisson Blu Grand Hotel Tammer. Koko perheen kylpylälomaa vietetään Holiday Club Lapinniemen kylpylässä ja tunnelmallisia lepohetkiä boutiquetyyliin voi kokea vaikkapa Lillan Butik Hotelissa.

Päivitetty: 27.12.2021