Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa - Visit Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

14.11.2018

Tampereen Sorsapuiston seutu on muovautunut kuin puolivarkain suoranaiseksi kulinaariseksi keskittymäksi. Puiston nurkilla on toki jo noin parinkymmenen vuoden ajan kunnianhimoisesti keittänyt gastronominen helmi, Hella ja Huone, ja jokunen askel Tullintorin suuntaan vielä Myllärit, jo yli 30 vuotta vanhassa myllyrakennuksessa pannujaan tirisyttänyt klassikkoravintola. Viime vuosina alueen laaturavintolakatras on runsastunut lappilaisella Dabbalilla, skandinaavisella Sasorilla sekä suomalaisuudesta ammentavalla Tuhtolla.

 

DABBAL

Harva hotelli kulkee ravintola edellä. Tampereelle pohjoisesta kotiutunut Lapland Hotels on kuitenkin alusta asti ollut ravintolaltaan varsin vetovoimainen. Dabbaliin tullaan varta vasten syömään niin meiltä kuin muualtakin.
Ravintola Dabbal tuo kirjaimellisesti pohjoisen maut Tampereelle, sillä ravintolalla on hurmoksellisen hienot kontaktit lappilaisiin kalastajiin, metsästäjiin, marjastajiin ja porotilallisiin. Vaihtuvien raaka-aineiden yllätys- tai teemamenuille saatetaan saada eriä esimerkiksi lankapyydettyä riekkoa taikka vaikka männyntuoksuvalmuskaa, maailmalla matsutakena tunnettua hinnakasta ja himoittua sientä.

Sisustuksen ohella myös ruokapuoli tuo Lappia vähäeleisen tyylikkäästi tykö. Tarjolla on paljon avotuliaromista makunystymagiaa, sillä keittiömestarina toimii Kuusamon kasvatti Janne Kostamo, jolle puuhiiligrilli on monivuotinen työtoveri ja sydämen laulu. Vaikka köökkitiimi on kovatasoinen, ei ajoporoa päästetä kuitenkaan keulimaan näperryksen saralla – annoksissa on säilytetty tietty simppeliys ja luottamus laadukkaiden raaka-aineiden omaan lumovoimaan. Keittiön taustavoimana toimii koko Lapland Hotelsien keittiöpäällikkö ja Lapin ruokakulttuurin lähettiläs Tero Mäntykangas, jonka osaamisen edessä etelän hetelmät sekä pohjoisen porot polvistuvat. Ja kuningasravut kumartavat saksensa.

 

SASOR

Aivan Sorsapuiston laidalla sijaitseva raikas ja valoisa Sasor on ravintola, jota voi helposti suositella monenlaisiin tilanteisiin monenlaisille seurueille. Keittiömestari Tiina Lampun luotsaaman keittiön ruoka on kaunista mutta kikkailematonta, selkeisiin skandimakuihin, läheltä saapuviin ja luonnonraaka-aineisiin panostavaa. Olemme käyneet yhdessä Sasorin tiimin kanssa myös tilavierailulla tutustumassa Metsärannantilan toimintaan. Sieltä on paljon possua sekä peuraakin Sasoriin saatu.

Ravintoloitsija Sari Sorri on itse salissa palvelemassa vieraita ja henkilökohtainen sekä huomioiva palvelu onkin Sasorin valtteja mm. viinillisen vetovoiman ohella. Ravintolan viinibaarin mielenkiintoisesta tarjonnasta voi nauttia monipuolisesti ja hyvinkin pienin tilkkasin Coravin-laitteen myötä. Lukuisien tastingien ohella Sasor on aloittanut myös viiniteemaiset tapahtumat, kuten viinintekijäillalliset ja sukeltaa myös maltaiseen suuntaan olutmenumuodossa. Ravintolan Wineroom & Private lounge -tila erillisellä sisäänkäynnillä takaa rauhalliset siemailusessiot. Tämän ravintolan juomallisia tapahtumia kannattaa pitää silmällä.

 

HELLA JA HUONE

Hella ja Huone on pikkuinen ravintola täynnä tinkimättömän keittämisen suuria makuja. Ravintoloitsijakaksikon Ilmari Saarikoski kokkaa raaka-aineita päästä häntään keittiön puolella ja Humberto Pulido Garcés hallinnoi salia säkenöivän viinillisin ottein. Viinit yhdistellään tässä ravintolassa annoksiin saumattomassa yhteistyössä makukombinaatioista inspiroituen. Asiasta inspiroituu perin herkästi myös asiakas.

Keittiössä on tietty pohjoismainen päälinjaus, mutta raaka-ainearsenaali venyy myös pohjoisten rajojen tuolle puolen. Klassisesta keittämisestä nauttiva Saarikoski on kiinnostunut erityisesti kokonaisesta. Hellan köökkiin onkin hamuttu monenlaista alusta asti omin käsin työstettävää emmettä riekosta peuraan ja Ahlmanin maatiaiskarjavasikkaan. Ravintolan dry ager -kaappi on laventanut entisestään lihan jatkojalostusmahdollisuuksia, ja ravintolan oma chorizo alkaa olla jo makkaralegendan maineessa. Mikäli illallisesta ei ole aikaa tehdä koko illan kohokohtaa, voi ravintolassa käydä nauttimassa vaikkapa leikkelelautasen lasillisen kanssa tai osterit kera kuplivan.

 

TUHTO

Tapahtumia tulvivan Tampere-talon talvipuutarhamaisessa tilassa toimii luksukkaista puitteistaan huolimatta varsin mutkaton oman rahan ravintola lounastaa ja illastaa. Tuhton keittiöveneen peräsintä pitää perinteistä uutta ammentava Heikki Kärkkäinen, joka kokkaa rehtejä, raaka-aineiden omia makuja kunnioittavia annoksia.
Ruoka on suomalaisen selkeämakuista, luomu- sekä lähituotteita aina saatavuuden ja mahdollisuuksien mukaan hanakasti hyödyntävää. Esimerkiksi hunaja saapuu ravintolaan niinkin läheltä kuin Tampere-talon kattopuutarhan mehiläisyhdyskunnan kennoista. Omaa hunajaa onkin hyödynnetty jo esimerkiksi jäätelössä ja lähipanimon kanssa yhteistyössä luodussa Pörri Beeri -oluessa.

Lasiseinäinen ravintola on päivällä raikkaan valoisa, Sorsapuiston puut likimain sisätiloihin tuova sali. Illan tummetessa ja valojen syttyessä tarjolla taas on toisenlainen, lämpöisempi tunnelma illastaa, kilistellä ja kippistellä. Vaikkapa jonkun Tampere-talon esityksen yhteydessä.

 

MYLLÄRIT

Aivan Sorsapuiston kulmilla sijaitsee hurmaava vanha höyrymyllyrakennus, jossa on jo 30 vuotta toiminut ravintola Myllärit. Punatiilisten seinien suojassa lautasilta napsitaan keittiömestari Raija Kotilaisen huolella keittämää skandimakuisaa ruokaa. Ihan erityisesti illallisen loppuhuipennukseen eli jälkiruokaan panostetaan paljon, ja esimerkiksi jäätelöt sekä sorbetit onkin ravintolassa valmistettu aina itse. Viinien lisäksi Mylläreissä on paneuduttu mainioiden paikallisten pienpanimo-oluiden yhdistämiseen ruoan kanssa.

Mylläreiden baariin lokoisine sohvaryhmineen ja baaritiskeineen voi muuten poiketa vaikka ihan vaan kuplivalle, pienpanimomaltaiselle tai kupposelle kunnon kahvia – ja esimerkiksi sille jälkihyvälle. Juhlapaikkaa metsästävälle Myllärit on myös varsin tunnelmallinen valinta.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko

Lue lisää ravintoloista:

Lapland Hotel Laura Vanzo 57

Kitchen & Bar Dabbal

Yliopistonkatu 44, Tampere
Lue lisää
Sasor Final

Ravintola Sasor

Sasor Ravintolat Oy, Yliopistonkatu, Tampere
Lue lisää
Visittampere Ravintola Hella & Huone

Ravintola Hella & Huone

Salhojankatu 48, 33500 Tampere
Lue lisää
Tuhto Tampere Talo Laura Vanzo 27

Ravintola Tuhto

Tampere-talo, Yliopistonkatu, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Ravintola Myllärit Restaurant Laura Vanzo 23

Ravintola Myllärit

Åkerlundinkatu 4, 33100 Tampere
Lue lisää

Uusimmat Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää