Laukontorilta laaturuokaisille risteilyille ja saariherkuttelemaan – Hopealinjat seilaa makujen aallonharjalla - Visit Tampere

Laukontorilta laaturuokaisille risteilyille ja saariherkuttelemaan – Hopealinjat seilaa makujen aallonharjalla

20.06.2018

Hopealinjat on luonut perin onnistunutta sutinaa järviluonnon ja hyvän ruoan välille. Tämän rakkausliiton meheviä hedelmiä nautiskellaan lounaasta illalliseen niin laivoilla kuin saaressakin. Pukahtamattakaan siitä, että sekä luonto, laineet ja saaressa myös löylyt ovat lähellä kesänautiskelevaa ihmistä kesäteatterin ja moninaisten muiden tapahtumien ohella. Ahoy maakrapu, ota suuntima Laukontorille ja lähde laineille!

Harva sisävesialus on täysiverinen ravintola. Ja harva kesäravintola tarjoaa niin maukasta ruokaa kuin Ravintola Viikinsaari. Hopealinjojen ruokatuotteesta niin järvellä kuin maissakin vastaa Viikinsaaressa maatiaiskarjavasikoita rapsutteleva, omia vihreyksiä kasvattava sekä villiä vihreää keräävä ruokaguru-ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin. Innostuvainen ja iloinen tehopakkaus on keittiöruorin otettuaan nostanut ruoan suorastaan aallonharjalle. Osaava salihenkilökunta taas pitää huolen siitä, ettei kuivin suin tarvitse auringonlaskuun seilata. Drinkkiä, huurteista ja kuplivaista pulppuaapi!

Viikinsaari on vain 20 minuutin komeamaisemaisen laivamatkan päässä Laukontorilta. Saaren ravintolarakennuksen suuri sali on huvilaromanttisesta upeudestaan huolimatta hyvin rento ja monipuolinen ruokapaikka syödä sekä kahvitella. Viereinen lasiveranta on aina katettuna à la carte -asiakkaita ja seesteisempää saaritunnelmointia varten, kun taas terassilla on oma lupsakkaampi listansa. À la carte -annoksiakin sinne saa kyllä tarvittaessa tilattua. Ja ruokahan on tietenkin siitä parhaasta paikallisesta päästä. Asiakkaalle tarjottava kala on saattanut uiskennella vain tunteja aikaisemmin Pyhäjärven syvyyksissä ja annoksen villiyrtit kasvaa tovi takaperin Viikinsaaren tiluksilla. Samoissa saarimaisemissa pääsee muuten myös pelailemaan, grillaamaan, soutelemaan, kesäteatterinäytökseen, saunomaan ja joko järveen tai paljuun pulikoimaan. Viikinsaari on kuin mökkisaari tai kesäkeidas melkein keskellä kaupunkia.

Kaikilla Hopealinjojen laivareiteillä on mahdollista ruokailla, mutta paateista moderni Silver Sky sekä höyrylaivalegenda Tarjanne ovat kumpikin à la carte -annoksia keittäviä laineitten lemmikkejä. Näille paateille voi lähteä huoletta vaikkapa ulkomaisten vieraiden kanssa esittelemään Pirkanmaan kauniita järvimaisemia ja paikallisia makuja myös pitkän kaavan kautta. Jos nyt kalaa ei suoraan kesken risteilyn kyytiin narratakaan, tulee Hopealinjojen kapyyseihin paikallista eväkästä aina saatavuuden mukaan. Tarjanteen kyytiin erinäisiä raaka-aineita noukitaan jopa reitin varrelta. Kun höyrylaivarouva lipuu laituriin, vilkuttaa siellä pientuottaja täydessä herkkupakaasivalmiudessa.

Siinä missä Sky on uudenaikainen, linjakas ja live-viihdettäkin tarjoileva, on Tampereen ja Virtojen väliä matkaavassa Tarjanteessa hiljaista menneen maailman lumoa. Laineiden leppeä liplatus ja luonto ovat aivan liki, syke laskee ja aistiherkkyys nousee huomioimaan hetken. Sukeltamaan maisemiin. Vaikka meille oli kerrottu Tarjanteen ainutlaatuisesta hengestä, hämmästyimme ja hurmaannuimme tyystin meditatiivisen rentouttavasta miljööstä, syvän etelän jokilaivamaisesta tunnelmasta. Tai perisuomalaisesta höyrylaivaromantiikasta yli 160-vuotiaaseen juureen leivottua ruisleipää lemmekkäästi haukaten ja yli 100-vuotiaan höyrylaivarouvan konehuoneeseen kurkistellen!

Tarjanteen kulkema Runoilijan tie on saanut nimensä maisemista innoitusta ammentaneesta Runebergista, mutta näkymät ovat aikojen saatossa inspiroineet muitakin taiteilijoita, kuten esimerkiksi Ellen Thesleffiä, Oskar Merikantoa ja Hugo Simbergiä. Ja tietenkin Akseli Gallen-Kallelaa, joka on suunnitellut Tarjanteen arvokkaan, vanhan ruokailusalongin. Se on ollut aikanaan paremman väen ruokailutila lautasannoksineen, kun alakerrassa taas on ruokaillut rahvas. Annokset nousevat edelleenkin kapyysista eli keittiöstä näppärästi köysivetoisella ruokahissillä. Villisti vinssaamalla annokset nousevat ylös nopsakasti vanhaan ja henkilökunnan hauiksista huolehtivaan tapaan.

Mieluisan annoskimaran lisäksi Tarjanteella myös matkansa voi valikoida omannäköisekseen, sillä esimerkiksi kyytiin ja pois voi hypätä minkä välisataman kohdalla mielii esimerkiksi pyörän kanssa. Ja voipa Tarjanteella yöpyäkin, mikäli mielii uppoutua aivan antaumuksella matamin lumoihin. Ja kyllähän se visselin vihellys vie väkisinkin – sydämen ja vesille uudestaan.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko

Viimeisimmät Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää