Lillan Hotel Cafe Butik Tampereella - Emmi Nuorgam

Lillan Hotel, Café & Butik on onnellisten sattumusten summa

31.03.2018

Parasta kesäpäivissä on päämäärätön haahuilu ja kiireettömyys. Tunne siitä, että mitä tahansa voi sattua, kun vaan päästää irti ja antaa kesän viedä. Viime kesänä löysimme kesäsuosikkiemme, Rauhaniemen Kansankylpylän ja Tammelantorin rinnalle ihan uuden haahuilupaikan. Kotimme viereen avattiin nimittäin Lillan Hotel & Café & Butik, jonka ravintolasta on puolen vuoden aikana tullut toinen olohuoneeni ja toimistoni. Vasta vuosi tapahtumien jälkeen kuulin, miten paljon onnekkaita sattumia matkan varrelle on sattunut.

Lillan Hotel on pieni boutiquehotelli Viinikan kirkon vieressä, vain kivenheiton päässä Tampereen keskustasta. Talon historia juontaa juurensa vuoteen 1928, jolloin tamperelainen kultaseppä ja rahamies Kustaa Hiekka lahjoitti Pirkankadulla sijainneen tyttökoulun voimistelusalirakennuksen pois uuden museonsa alta. Lahjoituksen saaja oli Tampereen Naisyhdistys ja rakennus oli tuleva hotelli Lillan. Hirsi hirreltä tyttökoulun jumppasali siirrettiin Viinikkaan ja niin sai alkunsa Palvelijatarkoti. Palvelijatarkoti oli vanhainkoti työnsä lopettaneille kodin hengettärille, palvelijattarille ja piioille. Talo palveli vanhainkotina ja kehitysvammaisten lasten hoitokotina kunnes Paula ja Harri Paltila ostivat sen vuonna 2016.

Palvelijatarkodin muuttaminen boutique hotelliksi ei kuitenkaan ollut helppo nakki. Suuri remontti vaati suuren lupaprosessin ja hotellin rakennustyöt siirtyivät kuukausi toisensa jälkeen. Koitti toukokuu 2017 ja Paltilat kaipasivat paperinpyörityksen lisäksi muutakin tekemistä. Syntyi idea pienestä puodista ja pihakahvilasta, jonka aurinkovarjojen alta myytäisiin jäätelöä naapuruston lapsille.

Olivat Paula ja Harri ravintolaakin miettineet, mutta ilman kokemusta ja alan koulutusta ravintolan pyörittäminen tuntui työläältä. Pihan pop up -kahvilaa pyöritettiin perhevoimin ja puutarhaan kerättiin sikinsokin erilaisia pöytiä, tuoleja ja seurusteluryhmiä. Kauniit ruukkuryhmät reunustivat hotellin seinustaa ja lähipaahtimon kahvin sai nautiskella vanhojen omenapuiden katveessa.

Lillan Café oli kotikutoinen ja äärimmäisen tunnelmallinen kahvila. Vaniljapullat leivottiin lapsuuden lempireseptillä, jäätelöt tulivat Tampereen Jäätelötehtaalta ja ihanat raakakakut kahvilaan leipoi teini-ikäinen naapurin Siiri. Tuon ihanuuden oli kuitenkin tarkoitus kestää vain pari kuukautta.

Eräänä toukokuun aurinkoisena iltapäivänä satuin Lillanin portille lasteni kanssa. Ihastus kahvilaa ja hotellia kohtaan iski kuin salama kirkkaalta taivaalta ja vietimme puutarhassa yhden kesän parhaista iltapäivistä. Jo samana iltana kirjoitin kahvilasta blogiini ja tapahtui jotain perin kummallista. Kirjoitus alkoi levitä kulovalkean tavoin pitkin Pirkanmaata ja eteläistä Suomea.

Kun seuraavalla kerralla otimme suunnan kohti Lillania, kävi kahvilan ympärillä innostunut kuhina. Olin iloinen: tätä olin toivonutkin! En kuitenkaan arvannut, miten iso vaikutus tuolla blogikirjoituksella ihan aidosti oli.

Tämän vuoden kevättalvella esittelin Tamperetta helsinkiläisille ruokatoimittajille. Aloitimme päivämme kaupungin ensimmäisestä boutique -hotellista, Lillanista ja nautimme sen kovasti kehutusta aamupalasta.

Aamupalan yhteydessä Paula kertoi ravintolan syntytarinan toimittajille ja olin aivan puulla päähän lyöty! Ilman tuota blogikirjoitustani ja sen aiheuttamaa asiakasryntäystä ravintolaa ei ehkä olisi syntynyt. Paltiloiden oli ollut tarkoitus ulkoistaa ravintolatoiminta, mutta kahvilan ollessa läpi kesän viimeistä jakkaraa myöten täynnä, heräsi ajatus omasta ravintolasta. Rakennusmiehet oli joka tapauksessa palkattu, eikä hotellin rakennustöitä oltu voitu aloittaa. Suunnitelmat siis muuttuivat ja kahvilan upeat syvän sinisen väriset seinät luotiin vain parissa viikossa.

Nyt kahvila, hotelli ja putiikki muodostavat yhden kaupungin ehdottomasti kiinnostavimmista kokonaisuuksista. Se on kuin pieni pala Pariisia Tampereen Viinikassa. Pöytiintarjoiltava ja lähialueiden antimista ammentava lauantaibrunssi on ollut tamperelaisten suursuosikki läpi talven ja Lillan goes Nepal -annos on monen mielestä paras nepalilainen annos, jonka Tampereella voi nauttia. Siitäkin on kiittäminen paikallisia antimia ja tietysti Lillanin keittiössä hääräävää Omppua.

Kuka olisi vielä muutama vuosi sitten arvannut, että juuri Viinikassa saa filippiiniläisen keittiömestarin valmistamaa nepalilaista ruokaa kotimaisista raaka-aineista? En minä ainakaan.

 

Teksti: Emmi Nuorgam
Kuvat: Laura Vanzo & Emmi Nuorgam 

Kaikki Hungry For Tampere -postaukset:

Kauppahallin ravintolat
Kaupunki & kulttuuri

Kauppahallin ravintolat

Kauppahalli on idyllinen ostos- ja ruokakeidas keskellä kaupungin sykettä.
Lue lisää
Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää