Tampereen Kauppahalli on maailman paras kauppahalli

Maailman paras Kauppahalli

26.03.2018

Kauppahalli on tamperelaisen gastronomian sykkivä sydän. En kaihda yhtään kutsua tätä maailman parhaaksi kauppahalliksi. On sitä moisen väitteen vuoksi ennenkin joutunut somessa teilatuksi. Eikä kaikkea nyt kannata ihan niin kirjaimellisesti ottaa. Muistan toki tunteneeni yhtä vahvasti vaikkapa Barcelonan huikeassa La Boqueria -kauppahallissa, ja monessa muussakin kulinaristisessa pyhiinvaelluskohteessa Rovaniemeltä Marrakeshiin. Lajissaan maailman parhaita on siis oikeasti olemassa vaikka kuinka monta, mutta ei se vähennä niiden merkitystä lainkaan. Kyse on siitä tietystä fiiliksestä, että nyt ollaan jonkun ainutlaatuisen ja merkittävän äärellä.

Käyn täällä sekä työni puolesta, että vapaa-ajalla monta kertaa viikossa, en nyt ihan joka päivä, mutta melkein, ja lähes joka kerta tunnen jonkin asteista liikutusta. Täällä voi aistia tunnelman, jollaista harvoissa paikoissa kokee. Kauppahallin seinissä ja kattorakenteissa on konkreettisesti läsnä rakennuksen yli satavuotinen historia. Myös monet myymälät vanhoine ja arvokkainen tamperelaisine brädeineen edustavat vanhan koulun kaupunkilaisuutta, samoin kuin huomattava osa asiakaskunnasta. Mieleen tulevat muistot lapsuudesta, kun mummon kanssa käytiin pullaostoksilla, ja papan kanssa kalakaupan eläviä rapuja ihmettelemässä.

Täällä ei ihminen ole yhtään niin kiireinen ja hermostunut, kuin vaikkapa valtavassa automarketissa asioidessa useimmiten huomaa olevansa. Lihakaupasta seitsemääkymmentäviittä grammaansa lauantaimakkaraa ostavat mummot ja kahvilan pöydässä maailman menoa leveällä Tampereen murteella kommentoivat äijäporukat tuovat tähän hektiseen aikaamme tuulahduksen jostain, jonka usein luulee olevan jo mennyttä. Juuri sitä me mielestäni kaipaammekin, kiireettömyyttä ja toisten ihmisten kohtaamista. Aina pitäisi olla aikaa morjestaa ja jäädä jutulle.

Pääovista sisään astuessa huomaa myös nykyisyyden olevan täällä läsnä. Ohana Grille Tampereen parhaaksi mainittuinen hampurilaisineen ja muine katuruokaherkkuineen edustaa hallin uudempaa kerrostumaa ravintoloita, jotka trendikkyydellään houkuttelevat tänne nykyään yhä enemmän myös nuorempia asiakkaita. Tänäänkin lounasaikaan näyttää olevan mukava kuhina. Samoin on myös naapurin Umamilla, kaupungin herkullisimmalla ja sympaattisimmalla sushiravintolalla.

Vastapäisen lihakaupan myyjä morjestaa, ja vaihdetaan tärkeimmät kuulumiset. Viereisen Juustosopin Eija huikkaa jo pitkältä tervehdyksen ja rientää halaamaan tiskin yli. Riisun kaulahuivin ja avaan takin. Tässä nyt menee kuitenkin tovi. Maistiaisilta ja juustojutuilta ei voi välttyä, ja hyvä niin! Muistan monesti ihailleeni kuinka Eija ja muut Juustosoppilaiset tuntevat vakioasiakkaidensa juustomaun. Tänään maistellaan muutamia läheisten pienjuustoloiden juustoja ja keskustellaan sinihimejuuston kypsyttämisestä. Mukaan lähtee juuri optimaalisen kypsää suomalaisen juustolan homejuustoa, pitkään kypsynyttä luomu pecorinoa Italiasta sekä lähitilan herkullista voita ja kananmunia.

Taas huomaan miettiväni, että kuinka saisi loputkin tamperelaiset huomaamaan tämän: Kauppahallista saa lähes kaiken päivittäiseen ruoanlaittoon. Monille tänne ostoksille lähteminen tuntuu edelleen olevan erityinen tapaus sen kaksi kertaa vuodessa. Itselle tämä on keino hemmotella itseä kiireisen arjen keskellä, ja tietenkin varmistaa, että saa itselle ja asiakkaille parasta mahdollista ruokaa. Se, että tietää mistä ruoka on kotoisin, ja samalla tukee paikallista tuottajaa on tietysti myös mitä painavin syy käydä täällä ostoksilla.

Vähän se Ohanan burgeri jäi houkuttamaan, mutta tänään en kuitenkaan lankea. Viereisen käytävän kautta on kuitenkin kierrettävä, ja haettava Ohanan leipomosta pulla. Heidän leipänsä kuuluvat itseoikeutetusti kaupunkimme leipien parhaimmistoon, mutta itselle lankeamuksen aiheuttaa useimmin heidän ihana pullansa. Sitruunaisen kuorrutuksen, rusinoiden ja täydellisen taikinan ja vieläkin täydellisemmän kypsyyden kombo on syntisen hyvä, ja vieläpä valtavan kokoinen! Usein kutsunkin tätä kahden hengen pullaksi, vaikka totuuden hetken tullen olenkin useimmiten itsekkään ahne.

Laatuliha on palvellut minua ammatillisesti jo 90-luvulta asti, edellisen omistajan isän ajoista lähtien, ja niin palvelee nytkin. Näin viikonlopun kynnyksellä lihatiski näyttää erityisen houkuttelevalta. Ei tällaista ole tässä kaupungissa toista. Perinteisiä leikkuita luullisia pata- ja keittolihoja, sisäelimiä, palvattua ja savustettua, leikkeleitä ja makkaroita, mutta myös tämän ajan trendikkäitä, television ruokaohjelmista tuttuja possunposkia ja flank steakkeja löytyy. Ja kun nyt Kauppahallissa ollaan, niin se palvelu nyt vaan taas on aivan omaa luokkaansa!

Lihat kassissa suuntaan kohti kalatiskiä. Nyt jo kolmas sukupolvi Nygréneitä häärii Kalaherkkujen tiskin takana. Myös kalatiski on pistetty viikonloppua vasten komeaksi. Tuoreet eksoottiset merenelävät muilta mailta poseeraavat sulassa sovussa kotoisten järvikalojen kanssa. Nygrénin omaa kylmäsavulohta ostan äidille viemisiksi, samoin legendaarisia sinappisilakoita. Muutkin oman keittiön tekeleet näyttävät tekevän kauppansa, tuoreista kaloista puhumattakaan. Itse taidan napata illaksi mukaan pari pussia sinisimpukoita.

Ruoanlaittoruoaksi ostan vastapäisestä 4 Vuodenajan delistä pari piirasta. En osaa päättää possun ja kasvis-juustotäytteisen välillä, joten otan molemmat. Makkaraa en tänään tarvitse, mutta jos tarvitsisin, ei olisi kahta kysymistä mistä sitä parasta saa. Tälle tiskille kannattaa intohimoisen makkaran ystävän himoissaan suunnata. Itse ravintola 4 Vuodenaikaa näyttää olevan taas aika täynnä. Keittiömestari Juho pyyhältää ohi ja huikkaa tervehdyksen. Olen kuulevinani vielä jotain että kuinka taas kiirettä pitää. Hyvä niin! Tämä lounasravintola on päässyt klassisella ranskalaisella ruoallaan pysyvästi tamperelaisten sydämiin, ja kuuleman mukaan maine on kiirinyt jo muuallekin Suomeen. Se on tietenkin aivan ansaittu juttu.

Seuraava pysähdys on Valliuksen vihanneskauppa. Yleensä tarkistan ensiksi toisella puolella käytävää olevan luomupuolen tarjonnan, niin nytkin. Herkullisia multaisia juureksia sujahtaa paperipussiin, samoin pari sipulia ja valkosipuli. Toiselta puolelta käytävää valitsen vielä muutaman houkuttelevan kauniin ja punaposkisen paprikan sekä komean puskan lehtipersiljaa.

Pieni orastava nälkä muistuttaa itsestään. Onneksi naapurista Herkkuveräjästä löytyy ensiapu. Muutama höyrynakki sujahtaa paperiin ja siitä ääntä kohden. Samun kanssa vaihdetaan ruokakuulumisia. Rakkaus pientuottajien huippulaatuisiin tuotteisiin ja into omaan tekemiseen tarttuu kun kuuntelen kauppiaan tarinointia. Herkkuveräjän tiskille kannattaa suunnata erityisesti luomulihan ja pienten lähituottajien lihajalosteiden vuoksi.

Nautin vielä nopean espresson Linkosuon kahvilassa, ja viimein maltan vilkaista kelloa. Parkkiaika on mennyt jo tovi sitten umpeen. Naurahdan ääneen. Ei ole todellakaan ensimmäinen kerta kun täällä ajantaju hämärtyy ja pois lähtiessä todellisuus tulee vastaan pysäköintivirhemaksun muodossa.

Kuvat: Laura Vanzo

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää