Museoravintola Gösta tuo taiteen lautaselle - Visit Tampere

Museoravintola Gösta tuo taiteen lautaselle

04.07.2018

Mänttä on muuttunut parissakymmenessä vuodessa tehdaspaikkakunnasta rohkeaksi taidekaupungiksi. Vuodesta 1993 lähtien järjestetyt Mäntän kuvataideviikot ovat ilmiö, joka vetää väkeä ympäri Suomen.

Lisäksi Mäntästä löytyy yksi Pirkanmaan parhaista ravintoloista. Elokuussa Serlachius-museoissa pääsee maistelemaan myös maailman huippukokkien herkkuja.

Ravintoa sielulle ja ruumiille

Gösta on toinen Mäntän Serlachius-museoista, jossa on esillä sekä klassikoita että vaihtuvaa nykytaidetta. Melasjärven rannalla sijaitsevaan museoon rakennettiin lisäsiipi vuonna 2014. Modernista paviljongista löytyy taidekokoelman lisäksi ravintola Gösta. Sen ruoria pyörittävät palkitut, monia liemiä keitelleet keittiömestarit Henry Tikkanen ja Pekka Terävä.

Henry Tikkanen voitti Vuoden kokki -kilpailun vuonna 2001. Hän on edustanut Suomea Bocuse d´Orissa, yhdessä maailman kovimmista kokkikilpailuista, jossa hän sijoittui kymmenenneksi vuonna 2003. Pekka Terävä voitti Vuoden kokki -kilpailun vuonna 1995. Hän on tunnettu lukuisista huippuravintoloista, kuten helsinkiläisestä Olosta ja Emosta.

Kaksikon tavoitteet ovat korkealla. Tikkanen ja Terävä haluavat tehdä Göstasta Euroopan parhaan museoravintolan, johon tullaan syömään ulkomaita myöten. Myös maailman huippukokit halutaan tuoda Göstaan tarjoilemaan yleisölle elämys, joka yhdistää ruoan ja taiteen.

 

Euroopan kärkeen? Kyllä vain!

Tavoitteet ovat siis kovat, mutta eivät epärealistiset. Totesin tämän viime kesänä, kun testasin ravintola Göstan. Tarjolla on kolmen tai neljän ruokalajin taidemenu (46/49 e, viinipaketti 27/34 e/, alkoholiton juomapaketti 12/16 e). Aterian voi koota myös listalta itse valittavista annoksista.

Jo lounasaikaan tarjolla ollut taidemenu oli viime vuoden parhaita päivällisiä. Ruoka oli fine diningia, mutta siinä ei ollut yliyrittämistä. Suomalainen liha, kala, juurekset ja yrtit tarjottiin tunnistettavassa muodossa geelien ja lastujen sijaan.

Jokaisen annoksen jokainen raaka-aine oli valmistettu niin taitavasti, että kikkailulle ei ollut tarvetta. Siika oli hiillostettu rapeaksi, mutta suomut erottuivat pinnasta kauniisti. Punajuuriliemi viimeisteli häränrinnan, joka oli maustettu perinteisellä lipstikalla.

Annokset istuivat täydellisesti miljööseen. Ravintolasali on valoisa ja moderni, ja peräseinää koristaa valtava taideteos. Suurista ikkunoista avautuu maisema järvelle ja mäntymetsään. Juuri tällaista on myös Göstan ruoka: tyylikästä ja selkeää, silti maanläheistä.

 

Kaikkien aistien hemmottelua

Mäntässä järjestetään elokuussa viidennen kerran Pekka Terävän luoma Food and Art -ruokafestivaali. Kaikkia aisteja puhutteleva tapahtuma levittäytyy Serlachius-museoiden alueelle. Tapahtumassa voi nauttia vaikkapa kuohuvaa ja pikkusuolaista ja pyörähtää samalla museoissa. Paviljongin ruokatorilta voi ostaa herkkuja tuliaisiksi.

Ohjelmassa on myös teemaillallisia, kuten maailman parhaiden nuorten kokkien Chef´s Menu, Strömsöstä tutun Paul Svenssonin kasvispainotteinen ateria, Olavi Virta -teemainen elokuvaillallinen ja Pekka Terävän suunnittelema Wine O´Clock, jossa maistellaan yksityisten keräilijöiden viiniharvinaisuuksia.

 

Viisi taivaallista tomaattia

Koin viime vuonna Food and Artissa illallisen, jolla tarjottiin 13 maailman huippukokkien valmistamaa ruokalajia. Ravintola Göstassa järjestetty ilta oli uskomattomin ruokaelämys, jota olen Suomessa todistanut. Söin muun muassa viisi elämäni parasta tomaattia. Kyllä vain: viisi tomaattia.

Tomaatit ovat Bilbaon Guggenheim-museon ravintolan nimikkoannos. Keittiömestari Josean Alija oli tuonut tomaatit ja mausteet Espanjasta asti. Ensisilmäyksellä näytti, että lautasella oli vain rivi kaltattuja tomaatteja. Jokainen tomaatti oli kuitenkin suussa räjähtävä makupommi. Yksi maistui voimakkaasti mintulle, toinen rosmariinille. Viimeistään nyt opin, mitä on umami.

Olin tapahtumassa kutsuvieraana, mutta tämän illallisen jälkeen olen valmis syömään vaikka kuukauden nuudeleita voidakseni maksaa vastaavasta ateriasta 500 euroa. Voisin maksaa sen oikeastaan jo niistä tomaateista.

Food and Art on elämys, joka on varteenotettava vaihtoehto jopa ulkomaanmatkoille. Moneen illalliseen sisältyy museokierros. Viime vuonna yleisöä viihdytettiin myös musiikki- ja tanssiohjelmalla. Illan voi kruunata yöpymällä Mäntän Klubilla Downton Abbeyn hengessä.

Vaikka et pääsisi Food and Artiin, Mäntän museot ja ravintola Gösta kannattaa testata joka tapauksessa. Mänttään pääsee Tampereelta kätevästi Serlachius-bussilla, ja bussilipulla saa alennuksen museoiden pääsylipusta.

Tämän kesän puhuttelevin näyttely on belgialaisen käsitetaiteilija Koen Vanmechelenin. Sisätiloissa olevan näyttelyn lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat elävät kanat ja porsaat, joille on tehty tarha Gösta-museon puistoon. Yhteiskunnallisen näyttelyn herättämiä ajatuksia on mukava sulatella viinilasillisen ja aterian parissa luonnon äärellä.

Miksi siis lähteä kaukomaille, kun Mänttään pääsee Mansesta alle tunnissa?

 

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville
Hungry for Tampere

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville

Tampereen gastropubeissa yhdistyy rakkaus laadukkaaseen juotavaan ja herkulliseen syötävään.
Lue lisää
Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat
Hungry for Tampere

Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat

Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa.
Lue lisää
Los Pollos tarjoilee kaupungin parasta kanaa
Hungry for Tampere

Los Pollos tarjoilee kaupungin parasta kanaa

Koskikeskuksessa sijaitseva kanaravintola hurmaa maulla ja hymyllä.
Lue lisää
Lihaisten nautintojen äärellä – Tampere on lihansyöjän paratiisi
Hungry for Tampere

Lihaisten nautintojen äärellä – Tampere on lihansyöjän paratiisi

Tampere on lihan alkulähteitä ja tuotantotapoja arvostavan lihansyöjän paratiisi.
Lue lisää