Musiikkielokuvien ensi-iltakavalkadi 24.–26. lokakuuta Arthouse Cinema Niagarassa Tampereella - Visit Tampere

Musiikkielokuvien ensi-iltakavalkadi 24.–26. lokakuuta Arthouse Cinema Niagarassa Tampereella

27.09.2019

 

WOMEX 2019 esittää 25-vuotisjuhlansa kunniaksi sykkivän elokuvaohjelmiston yhteistyössä Arthouse Cinema Niagaran kanssa Tampereella. Ohjelmistossa on musiikkielokuvien ensi-iltoja ja ennakkonäytöksiä.

 

WOMEX – the World Music Expo – on kansainvälisin musiikkialan tapaaminen ja konferenssi maailmassa. Siihen kuuluvat messut, seminaarit, elokuvat ja musiikkifestivaali, ja se kokoaa paikalle yli 2 500 osanottajaa lähes sadasta maasta. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä tapahtuma on Tampereella 23.–27.10.2019.

 

Nykyajan jatkuvat teknologiset, poliittiset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset muutokset haastavat myös musiikin löytämistä ja kulutusta. WOMEX 2019 elokuvaohjelmisto leikkaa kohinan läpi esittämällä kymmenen dokumenttielokuvaa, jotka nostavat näkyviin vangitsevia tarinoita yli kymmenestä maasta ja olennaisia keskustelunaiheita musiikin maailmasta. Musiikki pysyy keskiössä WOMEX 2019 elokuvaohjelmistossa, joka esittelee elokuvaohjelmiston valtavirran narratiivin ulkopuolelle jääviä yhteisöjä, sosiokulttuurisia perinteitä ja politiikkaa.

 

”WOMEX 2019 elokuvaohjelmisto on tärkeä, rohkea ja monikerroksinen. Elokuvien tarinat piirtävät ääriviivaa maailmalle, jossa arvostetaan ja juhlitaan laaja-alaisesti musiikkia, artisteja, yhteisöjä, perinteitä ja kulttuuriympäristöjä”, ohjelmiston kuratoineet Luca Jacobs ja Sana Rizvi sanovat.

 

Elokuviaan esittelemään tulevat tekijät Brasiliasta, Kolumbiasta, Kosovosta ja Yhdysvalloista haluavat jatkaa globaalin musiikin ja elokuvayhteisön välistä keskustelua.

 

Arthouse Cinema Niagaran yleisönäytökset

 

Yleisönäytökset aloittaa torstaina 24. lokakuuta kriitikkojen kehuman Paul Duanen elokuvan While you live, shine Suomen ensi-ilta. Se on elokuvallinen katsaus länsimaisen musiikin varhaishistoriaan, josta löytyy kaikuja musiikkitieteilijä Chris Kingin savikiekkojen kokoelmilta. Elokuvallisessa esseessään A Bright Light: Karen & The Process ohjaaja Emmanuelle Antille käy dialogia luovasta prosessista kulkiessaan tuntemattoman blues- ja folklaulajan Karen Daltonin jalanjäljillä. Torstain päätteeksi amerikkalainen etno-jazzin pioneeri Lloyd Miller on läsnä hänestä kertovan Camilla Frenchin ja Andrés Bordan Sufi, Saint & Swinger elokuvan maailman ensi-illassa Niagarassa.

 

Perjantaina 25. lokakuuta esitykset käynnistyvät Jawad Sharifin palkitulla dokumentilla Indus Blues, joka kuvaa Pakistanin elävää kansanmusiikkiperinnettä. Suomen ensi-illan saa myös Michal Pietrzykin näkemyksellinen kurkistus New Orleansin 200 vuotta vanhaan Mardi Gras -intiaanikulttuuriin lyhytelokuvassa All on a Mardi Gras Day. Raw Music International & Mississippi Recordsin elokuvakollektiivi dokumentoi undergroundmusiikkia eri puolilla maailmaa, ja sen perustaja Curys Mussavi esittelee yleisölle viime Sundance-festivaalin suosikin, Lionel Holleyn kanssa ohjaamansa lyhytelokuvan Snuck off the Slave Ship, joka nähdään Euroopan ensi-illassa. Thiago Mattarin projekti Taking Iacanga seuraa Brasilian legendaarisen Aguals Calaras -musiikkifestivaalin järjestämistä 70–80-luvuilla.

 

Lauantaina 26. lokakuuta Suomen ensi-illassa on kolme upeaa musiikkielokuvaa. Kaltrina Krasniqin runollisessa dokumenttielokuvassa Sarabande kuvataan ulkopuoliseksi jäämistä kitaristin ja elokuvantekijän matkatessa Kosovosta Espanjaan. Illan muut elokuvat keskittyvät Brasilian musiikkiin ja kulttuuriin. Bruno Murtinho esittelee Euroopan ensi-illassa elokuvansa Amazonia Groove, joka paljastaa artistien ja heidän musiikkinsa suhteen perinteisiin uskomuksiin ja mystisismiin Brasilian pohjoisosissa. Ana Rieperin Clementina on kunnianosoitus afrobrasilialaisen musiikin kuningattaren Clementina de Jesuksen elämälle.

 

 

WOMEX 2019 FILMS – ELOKUVAT

ARTHOUSE CINEMA NIAGARA 24.26.10.2019

 

Tickets 8 euros – liput 8 euroa, – S –

 

Torstai/Thursday 24.10.

Klo/at 16:30 Paul Duane: WHILE YOU LIVE, SHINE (Irlanti 2018) 78 min

English, Greek with English subtitles

 

Klo/at 18:30 Emmanuelle Antille: A BRIGHT LIGHT KAREN & THE PROCESS (Sveitsi, 2018) 94 min

English, French with English subtitles

 

Klo/at 20:30 Camilla French & Andres Borda: SUFI, SAINT & SWINGER (Kolumbia/UK 2018) 71 min

Farsi, English with English subtitles

 

Andres Borda, Abbas Nokhasteh and musician Lloyd Miller will be joining us at WOMEX 19 and there will be a Q&A after the screening.

 

 

Perjantai/Friday 25.10.

Klo/at 16:30 Jawad Sharif: INDUS BLUES (Pakistan 2018) 76 min

Urdu with English subtitles

 

Klo/at 18:30 Michal Pietrzyk: ALL ON A MARDI GRAS DAY (USA 2019) 22 min

English with English subtitles

Lonnie Holley & Cyrus Moussavi: I SNUCK OFF A SLAVE SHIP (USA 2018) 18 min

English with English subtitles

A Showreel of shorts from Raw Music International 23 min

Cyrus Moussavi will be present at WOMEX 19 and there will be a Q&A after the screening.

 

Klo/at 20:30 Thiago Mattar: TAKING IACANGA (Brasilia 2019) 93 min

Portuguese with English subtitles

 

Thiago Mattar & Deborah Osborn will be present at WOMEX 19, and there will be a Q&A after the screening.

 

Lauantai/Saturday 26.10.

Klo/at 16:30 Kaltrina Krasniqi: SARABANDE (Kosovo 2018) 36 min

Albanian, Croatian, English with English subtitles

Kaltrina Krasniqi will be present at WOMEX 19 and there will be a Q&A after the screening

 

Klo/at 18:30 Bruno Murtinho: AMAZONIA GROOVE (Brasilia, 2018) 84 min

Portuguese with English subtitles

Bruno Murtinho will be present at WOMEX 19 and there will be a Q&A after the screening.

 

Klo/at 20:30 Ana Rieper: CLEMENTINA (Brasilia, 2019) 75 min

Portuguese with English subtitles

 

 

Linkit

https://www.womex.com/

 https://www.womex.com/programme/film

 https://www.arthousecinemaniagara.fi/fi/erikoisnaytokset/womex19

 

Lisätiedot

WOMEX 2019 tiedotus:

Eija Savolainen eija.savolainenwomex2019@gmail.com

 

WOMEX 2019 elokuvaohjelmisto:

Juha Elomäki juha.elomaki@elokuvakeskus.fi

Salla Lehtikangas salla@elokuvakeskus.fi

 

Lisää luettavaa

11.05.2020
Täältä löydät kootusti kaikkien Visit Tampereen ja Business Tampereen webinaarien tallenteet.
07.05.2020
Visit Tampere on suunnannut katseet ja toimet vahvasti koronakriisin jälkeiseen aikaan. Ensiaskeleet omaan verkkokauppaan otettiin keräämällä kumppaneiden digitaalisesti myynnissä olevat tuotteet yhteen Osta verkosta -sivulle.
28.04.2020
Koronakaranteenin aikaan somekanavamme jakavat ahkerasti tietoa toiminnassa olevien tamperelaisyritysten tarjonnasta sekä aktivoivat ihmisiä tuottamaan omaa sisältöään Tampere-teemalla.