Näyttelyitä museoissa juuri nyt - Visit Tampere

Näyttelyitä museoissa juuri nyt

12.06.2018

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia museoita, joissa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa museoiden omilta sivuilta.  

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikin vaihtuvat näyttelyt

Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttely esittelee joukon kiehtovia ja verenhimoisia populaarikulttuurin sankareita. Näyttely kertoo myös kuka oli Vlad Seivästäjä, ja miten hän liittyy vampyyreihin. Näyttely on avoinna 15.2.–18.8.2019. Näyttely selvittää verenimijöihin liittyvää taikauskoa, mistä vampyyrit tulevat, miten elävät kuolleet voi tunnistaa ja kuinka niiltä voi suojautua. Sekin paljastuu, mitä yhteistä oli 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Seivästäjällä ja kreivi Draculalla. Näyttely esittelee vampyyreitä elokuvissa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Esineistö on koottu useista eurooppalaisista ja amerikkalaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Vapriikki ei suosittele Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttelyä perheen pienimmille, sillä näyttely sisältää voimakasta kuvamateriaalia.

Birckala 1017 9.6.2017 – 16.3.2019. Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Näyttely esittelee kattavasti Tursiannotkon harvinaislaatuista esineistöä. Esillä on luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, taidokkaasti koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien tuliaiset. Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.  

Disk Covers – näyttelyssä esitellään personoitujen disketinkansien käsin piirrettyjä ja valokopioituja taiteita, jotka levisivät demo- ja kräkkiskenen kautta ympäri maailmaa. Levykkeille, eli lerpuille, välttämättömät paperiset kuoret levisivät koristeluineen ennen internetiä postin välityksellä harrastajalta toiselle. Megaswäpperillä saattoi olla satoja osoitteita postituslistallaan. Lopulta disketinkuorista tuli olennainen osa C-64-kulttuuria. Näyttely on avoinna Pelimuseossa 12.10.2018 — 10.3.2019

Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttely kertoo suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Näyttely on esillä Vapriikissa 1.2.–31.3.2019. Näyttely esittelee kaikki 40 Vuoden Luontokuva 2018 -kilpailussa palkittua kuvaa. Vuoden luontokuvat on Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu.
 
Postimuseossa on esillä Transit – rajapostia näyttely 8.2.2019–5.1.2020. Näyttely kertoo Suomen ja Ruotsin postilaitosten välisestä tiiviistä yhteistyöstä ensimmäisen maailmansodan pyörteissä vuosina 1914–1918. Tornion ja Haaparannan välisen rajan yli kulki massoittain postia ja ihmisiä. Tämä johti valtaviin pakettivuoriin, salakuljetukseen, sensuuriin, mutta myös lähimmäisenrakkauteen ja inhimillisiin tarinoihin. Vapriikin kokouskäytävällä on esillä tamperelaisen keräilijän Kari Elkelän kokoama Nostalgiset romanssisarjikset pienoisnäyttely 22.1. — 24.3.2019, jossa on esillä mm. Vicky-sarjiksia ja Hertta-sarjaa .
 

Tampereen Taidemuseo

23.2.–19.5.2019 Taidemuseossa on nähtävillä kolme näyttelyä:

Veljekset von Wright: Magnus von Wrightin (1805–1868), Wilhelm von Wrightin (1810–1887) ja Ferdinand von Wrightin (1822–1906) taiteessa rakkaus luontoon ja sen kauneusarvoihin yhdistyi tieteelliseen mielenkiintoon luonnon ilmiöitä kohtaan. Erityisesti veljesten lintujen tuntemus kehittyi pitkäaikaisen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta korkealle tasolle. Magnus ja Ferdinand olivat myös oman aikansa merkittävimpiä suomalaisia maisemamaalareita. Yli 80 teoksen kokonaisuuden on tuottanut Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria.

Jussi Mäntynen – Jälkiä metsässä: Taiteilijaveljesten tapaan myös kuvanveistäjä Jussi Mäntynen oli luontoharrastaja ja metsämies. Magnus von Wrightin kanssa hänellä oli yhteistä myös virka Helsingin yliopiston eläintieteellisen museon (nyk. Luonnontieteellinen museo) konservaattorina. Mäntysen monipuolinen, realistisesti kuvattu eläinaiheisto sisälsi mm. kotoperäiset suureläimet, hirvet, karhut ja ilvekset. Näyttelyssä esitellään Mäntysen pienoisveistotaidetta. Mukana on 42 teosta.

Taru Mäntynen – Kulkijan näyt: Varkautelaisen kuvanveistäjä Taru Mäntysen teokset johdattelevat katsojan omaperäiseen mytologiseen maailmaan, jossa on viitteitä antiikin ja Kalevalan taruista aina surrealismiin saakka. Mäntysen veistosten aiheina ovat ihmiset, eläimet ja näiden metamorfoosit. Näyttely on Mäntysen 75-vuotisjuhlanäyttely. Hänen laaja tuotantonsa koostuu pienoisveistoksista suuriin julkisiin veistoksiin. Näyttelyssä on mukana yli 60 teosta.

Hiekan Taidemuseo

Hiekan taidemuseon perusnäyttely esittelee museon omia taide- ja esinekokoelmia. Lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Tulossa 28.3.-1.9.2019: Taidemaalari Sigrid Aminoff

Sara Hildénin taidemuseo

Museon alakerran näyttely esittelee Sara Hildénin valitsemia klassikkoteoksia ja piirtää mesenaatin muotokuvaa. Näyttelyssä on edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelman modernin taiteen varhaisempia mestareita sekä modernin taiteen klassikoita. Sara Hildénin taidemuseon syksyn näyttelyn teokset heijastavat 1960- ja 70-lukujen kuvataiteen muutoksia sekä hankintahetkien kansainvälisiä tyylisuuntauksia. Näistä informalismi, 1960-luvun eurooppalaisen kuvataiteen valtavirtaus, on laajasti edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelmassa.  

Kiki Smith : Procession 9.2.–12.5.2019. Näyttely on katsaus taiteilijan tuotantoon seuraten sen kehitystä uran alkuvaiheista 1980-luvun alusta nykyhetkeen. Painopiste on veistotaiteessa. Näyttelyn nimi viittaa kulkueeseen ja Smithille ominaiseen liikkeellä oloon. Hänet tunnetaan taiteilijana, jolla on kyky antaa materiaaliensa puhua: kuva-aiheet syntyvät pronssista, kipsistä, lasista, posliinista, paperista, pigmentistä, alumiinista, lateksista, höyhenistä ja mehiläisvahasta. Uusimmat teokset ovat kuvakudoksia.

Poliisimuseo

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi tarkastelee aikaa, jolloin kansa ”hullaantui” vapaudesta. Samaan aikaan pystymetsästä värvätty poliisi tarkkaili kansalaisten vapausajatuksia. Mitä tapahtuu, kun poliisi on puolueellinen eikä järjestysvalta nauti kansalaisten luottamusta? Valtion poliisikoulun ja poliisikoulutuksen perustamisesta tulee vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta. Poliisikoulutuksen kehittymisestä kertova näyttely Muodollisesti pätevä viittaa poliisin pätevyysvaatimusten muutoksiin tarjoten sekä katsottavaa että koettavaa. Selviäisitkö itse poliisikoulutuksen kuntokokeista tai “palikkatestistä”?  

Työväenmuseo Werstas

Höyrykonemuseo esittelee Suomen suurinta höyrykonetta alkuperäisellä paikallaan. Koneen vauhtipyörä on halkaisijaltaan huimat kahdeksan metriä ja tehoja löytyi 1600 hevosvoimaa. Konetta käytettiin Finlaysonin tehtaalla 1900-luvun alussa. Näyttely Meirän kaupunki kertoo tehdaskaupungin työväen elämästä 1900-luvun eri vuosikymmenillä. Näyttelyssä voit astella osuuskauppaan ja työväentalon tunnelmaan. Vapauden museo on Työväenmuseo Werstaan toteuttama suurnäyttely, joka tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa sekä itsenäisyyden ajan historiaa vapauden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kantaaottavan näyttelyn päähenkilöitä ovat suurmiesten sijaan tavalliset suomalaiset ja erilaiset vähemmistöt.  15.2.-5.5. Werstaalla on Eespäin 1919 -valokuvanäyttely, joka kertoo opinhaluisen työväestön elämästä 1920- ja 1930-luvulla valokuvin ja äänimaisemin.

Emil Aaltosen museo

16.2.2019 – 19.5.2019, Teknisen luovuuden lähteilläPiirustuksia Lokomolta ja Sarvikselta. Näyttely esittelee metalliteollisuusyritys Lokomon ja muoviteollisuusyritys Sarviksen teknisiä piirustuksia. Lisäksi esillä valokuvia sekä Sarviksella ja Lokomossa suunniteltuja esineitä.

Museo Milavida

Jäljet lumessa- näyttely esittelee jalkineratkaisuja sekä talvisten suosikkilajien, hiihdon ja luistelun, välineitä eri vuosikymmeniltä nostalgisessa hengessä Museo Milavidassa 15.11.2018 – 24.3.2019. Esillä on pieksuja ja tallukkaita, monoja ja varsikenkiä, saappaita ja saapikkaita, huopikkaita ja kuukenkiä eli kaikkia lapsuuden suosikkeja sekä inhokkeja! 

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kimmo Pyykkö -taidemuseon pysyvä näyttely on Kimmo Pyykkö :Pitkän matkan ateljee, joka esittelee kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön elämää ja taiteilijanuraa yli 50 vuoden ajalta.

Samuli Heimonen: Monesta yksi – näyttely. Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely esittelee uusia maalauksia, joissa taiteilijan aiemmasta tuotannosta tutut sudet ja koirat ovat saaneet maalaamalla toteutetun mosaiikkimaisen muodon. Näyttely on esillä 26.1.-19.5.2019.

Serlachius-museot

Taidemuseo Gösta

Harry Kivijärven (1931–2010) modernistiset, kiveen veistetyt teemat olivat osa Suomen kuvanveiston kansainvälistä menestystä 1960–70-luvuilla. Serlachius-museoissa 13.10. avautuvassa Kiven aika -näyttelyssä Kivijärven lisäksi kivenveiston perinteitä jatkavat kuusi nykykuvanveistäjää, jotka edustavat hyvin erilaisia taiteentekemisen tapoja. Kivijärven tavoin jokainen heistä on löytänyt omaleimaisen tyylinsä kiven työstämisen parissa. Laura Könönen ja Ville Mäkikoskela keskittyvät teoksissaan urbaaniin muotokieleen sekä nykyihmisen kaupunkikulttuuriin. Aaro Heinon teokset ovat hyvin alkuvoimaisia ja ne kuvastavat elämän sisältöä sekä jatkuvaa muutosta. Maria Duncker, Timo Hannunen ja Anne Koskinen taas käyttävät teoksissaan luonnon muovaamaa kiveä. Näyttely on avoinna 13.10.2018–14.4.2019.

Gustaf- museo

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide.

Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) ja Eric O. W. Ehrström (1881–1934) olivat lahjakas ja monipuolinen taiteilijapariskunta, joka on jäänyt lähes unohduksiin Suomen taidehistoriassa. Serlachius-museoissa avautuva suurnäyttely kertoo Ehrströmien taiteesta ja elämästä laajemmin kuin koskaan ennen. 

Näyttely levittäytyy kahteen museoon. Serlachius-museo Gustafissa on esillä Eric O. W. Ehrströmin tuotantoa ja luonnoksia sekä pariskunnan elämää ja yhteisiä projekteja. Taidemuseo Göstassa nähdään erityisesti Olga Gummerus-Ehrströmin teoksia, joista useimmat eivät ole koskaan ennen olleet julkisesti esillä. Olgan tuotanto tuokin Suomen naistaiteilijoiden tarinaan oman, hienon lisänsä. 

Näyttely on avoinna 26.1.2019–12.1.2020 Serlachius-museoissa Gösta ja Gustaf 

Voipaalan taidekeskus

9.2. – 21.4.2019
 
Reflecting LightHavaintoja luonnosta 
Eero Markuksela  

Tussiläiskätesti 
Tuomas Tiainen, Petteri Tikkanen, Emmi Valve 

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Exhibition At Tampere Art Museum Olli Pekka Latvala

Tampereen Taidemuseo

Puutarhakatu 32, 33230 Tampere
Lue lisää
Kustaa Hiekka Art Museum

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Sara_Hilden_Museum_Sara_Hildenin_museo_Laura_Vanzo-6

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 1, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Poliisimuseo

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Lue lisää
Työväenmuseo Werstas_Olli-Pekka Latvala (1)

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Lue lisää
Emil Aaltonen Museum

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Museum Milavida Laura Vanzo

Näsilinna ja Museo Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Kimmo Pyykko Museum Lahtiset Jussi Koivunen

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie, Kangasala
Lue lisää
DCIM100MEDIADJI 0019.JPG

Serlachius-museot

Joenniementie 47, 35800 Mänttä-Vilppula
Lue lisää
Visit_Tampere_Voipaalan_taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää

Lisää luettavaa

Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Museoiden suurten vaihtuvien näyttelyiden ja pysyvien kokoelmien lisäksi Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä myös kaupungin galleriossa, kahviloissa ja muissa pienemmissäkin tiloissa.
Lue lisää
Tampereen oudoimmat museot
Museot

Tampereen oudoimmat museot

Tampere on tunnettu erikoisista museoistaan. Katso lista oudoimmista!
Lue lisää
Taidetta ympäristöstä
Taide

Taidetta ympäristöstä

Kun ympäristö muovautuu taiteeksi, syntyy teoksia kuten Yltä ja Alta sekä Puuvuori.
Lue lisää