Näyttelyitä museoissa juuri nyt - Visit Tampere

Näyttelyitä museoissa juuri nyt

12.06.2018

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia museoita, joissa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa museoiden omilta sivuilta.  

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikin vaihtuvat näyttelyt

Postimuseossa on nähtävillä 16.11.2018 – 13.1.2019 taiteilija Marjaliisa Pitkärannan näyttely Joulun taikaa. Joulun taikaa esittelee Pitkärannan piirtämiä joulupostikortteja sekä lasten kirjoittamia kirjeitä joulupukille. Näyttelyssä voit esimerkiksi eläytyä joulun tunnelmaan metsän eläinten, kodin jouluaskareiden sekä Korvatunturin ja postin joulukiireiden näkökulmasta.

Suomen Pelimuseo avaa Studiossaan Vapriikissa pienoisnäyttelyn: Disc Covers esittelee Commodore 64:n synnyttämää moninaista ja rikasta alakulttuuria, personoituja disketinkansia. Levykkeet saivat suojakseen taidokkaasti käsin piirrettyjä ja valokopioituja kansia, kun demo- ja kräkkiskenen harrastajaryhmät ympäri maailmaa alkoivat 1980-luvulla koristella tuotoksiaan itse tehdyin disketinpäällisin. Näyttely on avoinna Vapriikin Pelimuseossa 12.10.2018 – 6.1.2019.

Vapriikissa esillä on myös Astuit ansaan- roolipelaaminen Suomessa -näyttely kertoo suomalaisten pelien ja pelaajien tarinoita, aina ensimmäisistä pelaajista viime vuosien julkaisuihin saakka. Sadan neliön suuruinen näyttely on laajin tähän asti Suomessa nähty esitys roolipeleistä. Näyttely on avoinna Vapriikin ensimmäisessä kerroksessa 7.9.2018 – 6.1.2019.

Birckala 1017 9.6.2017 – 16.3.2019. Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Näyttely esittelee kattavasti Tursiannotkon harvinaislaatuista esineistöä. Esillä on luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, taidokkaasti koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien tuliaiset. Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.  

Hiekan Taidemuseo

Ranskalaisen Catherine Valin (s. 1924) näyttely nähdään Hiekan taidemuseossa 26.4. – 20.12.2018. Näyttely liittyy lahjoitukseen, jonka Catherine Val on tehnyt museolle. Tästä lahjoituksesta museossa on järjestetty jo kaksi näyttelyä: Pierre Descargues: “Yves Klein ja 160 g kultaa” vuonna 2016 sekä “Etienne Descargues: Maisemia – Paysages” vuonna 2013. Nyt avautuvassa Catherine Valin näyttelyssä on esillä hänen veistoksiaan ja maalauksiaan 1970-luvulta 2000-luvulle.  

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseon yläkerran näyttely on brittiläisen, Lontoossa asuvan ja työskentelevän taidemaalari Anj Smithin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely Sea Lily, Feather Star on avoinna 22.9.2018 – 20.1.2019 ja tuo esille noin 40 teosta vuosilta 2005–2018. Taiteilija myös esitelee näyttelynsä englanninkielisessä tilaisuudessa avajaispäivänä klo 11. Näyttely on yksi Smithin laajimmista. Hänen teoksissaan yhdistyvät usein maiseman, muotokuvan ja asetelman elementit. Museon alakerran näyttely esittelee Sara Hildénin valitsemia klassikkoteoksia ja piirtää mesenaatin muotokuvaa. Näyttelyssä on edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelman modernin taiteen varhaisempia mestareita sekä modernin taiteen klassikoita. Sara Hildénin taidemuseon syksyn näyttelyn teokset heijastavat 1960- ja 70-lukujen kuvataiteen muutoksia sekä hankintahetkien kansainvälisiä tyylisuuntauksia. Näistä informalismi, 1960-luvun eurooppalaisen kuvataiteen valtavirtaus, on laajasti edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelmassa.  

Poliisimuseo

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi tarkastelee aikaa, jolloin kansa ”hullaantui” vapaudesta. Samaan aikaan pystymetsästä värvätty poliisi tarkkaili kansalaisten vapausajatuksia. Mitä tapahtuu, kun poliisi on puolueellinen eikä järjestysvalta nauti kansalaisten luottamusta? Valtion poliisikoulun ja poliisikoulutuksen perustamisesta tulee vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta. Poliisikoulutuksen kehittymisestä kertova näyttely Muodollisesti pätevä viittaa poliisin pätevyysvaatimusten muutoksiin tarjoten sekä katsottavaa että koettavaa. Selviäisitkö itse poliisikoulutuksen kuntokokeista tai “palikkatestistä”?  

Työväenmuseo Werstas

Höyrykonemuseo esittelee Suomen suurinta höyrykonetta alkuperäisellä paikallaan. Koneen vauhtipyörä on halkaisijaltaan huimat kahdeksan metriä ja tehoja löytyi 1600 hevosvoimaa. Konetta käytettiin Finlaysonin tehtaalla 1900-luvun alussa. Näyttely Meirän kaupunki kertoo tehdaskaupungin työväen elämästä 1900-luvun eri vuosikymmenillä. Näyttelyssä voit astella osuuskauppaan ja työväentalon tunnelmaan. Näyttely on avoinna 31.12. asti. Vapauden museo on Työväenmuseo Werstaan toteuttama suurnäyttely, joka tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa sekä itsenäisyyden ajan historiaa vapauden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kantaaottavan näyttelyn päähenkilöitä ovat suurmiesten sijaan tavalliset suomalaiset ja erilaiset vähemmistöt.  

Emil Aaltosen museo

Pyynikinlinnassa, Emil Aaltosen museossa on esillä Kalevaland – Käsityönäyttely Ahvenanmaalta. Näyttelyn teokset ovat saaneet inspiraationsa Kalevalan tarinoista. Näyttely on avoinna 8.9.2018 – 29.1. 2019. Samaan aikaan Pyynikinlinnassa nähdään näyttely, joka on kunnianosoitus pirkanmaalaiselle nahkateollisuudelle ja sen historialle: SQIN-näyttely on kertomus siitä, miten nahkateollisuus on muuttanut muotoaan ja elää tällä hetkellä vahvasti pienten yrittäjien ja ammattilaisten toimesta. SQIN ei ole pelkkää ihoa ja nahkaa vaan näyttelyn aihetta on käsitelty rohkeasti ja innovatiivisesti.  

Museo Milavida

Jäljet lumessa- näyttely esittelee jalkineratkaisuja sekä talvisten suosikkilajien, hiihdon ja luistelun, välineitä eri vuosikymmeniltä nostalgisessa hengessä Museo Milavidassa 15.11.2018 – 24.3.2019. Esillä on pieksuja ja tallukkaita, monoja ja varsikenkiä, saappaita ja saapikkaita, huopikkaita ja kuukenkiä eli kaikkia lapsuuden suosikkeja sekä inhokkeja! Palatsin joulu- näyttely täydentää Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyä 1800-luvun herrasväen joulunviettoon liittyvillä esineillä ja tarinoilla. Näytteillä on esimerkiksi Tule ihastelemaan joulukuusia ja -lahjoja sekä jouluruokia. Näyttely on avoinna 23.11.2018 – 6.1.2019.  

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Valokuvataiteilija Pekka Luukkola tuo valokuvanäyttelyssään 29.9.2028 – 6.1.2019 esille uusia tapoja kuvata suomalaista maisemaa. Maisemissa liikutaan ympäri Suomen, meren ja järvien rannoilla Ulkosaaristosta Lappiin. Teoksia on kuvattu myös esimerkiksi Pirkanmaan tuntumassa Kuhmoisissa. Luukkolan valokuvat kertovat usein tarinan siitä, mitä kameran edessä on tapahtunut pitkän valotuksen aikana. Esimerkiksi tulen avulla taiteilija kuvaa liikettä, ajan kulumista ja ihmisen olemassaoloa ilman näkyvää hahmoa. Kuvanveistäjä Kimmo Pyykön Elämänlanka-näyttely avaa ovensa ja katselijoidensa silmät kysymyksiin elämän yllätyksellisyydestä, ajan kulumisesta ja sen päättymisestä. Näyttelyssä elämän erilaiset kulminaatiopisteet, siirtymät ja muutokset saavat muotonsa pronssiveistoksissa ja -reliefeissä. Runollisuus ja verbaalisuus ovat teoksissa vahvasti läsnä. Näyttelyn nimi viittaa aikaan, joka on ollut Pyykölle keskeinen käsite läpi uran. Elämänlanka on hänelle vastauksia jatkuvasti etsivä olotila, joka ajatuksia kuljettaa. Näyttely on avoinna 29.9. 2018 – 6.1.2019 ja näyttelyyn järjestetään pääsylipun hinnalla sunnuntaisin yleisöopastuksia.  

Serlachius-museot

Taidemuseo Gösta

Harry Kivijärven (1931–2010) modernistiset, kiveen veistetyt teemat olivat osa Suomen kuvanveiston kansainvälistä menestystä 1960–70-luvuilla. Serlachius-museoissa 13.10. avautuvassa Kiven aika -näyttelyssä Kivijärven lisäksi kivenveiston perinteitä jatkavat kuusi nykykuvanveistäjää, jotka edustavat hyvin erilaisia taiteentekemisen tapoja. Kivijärven tavoin jokainen heistä on löytänyt omaleimaisen tyylinsä kiven työstämisen parissa. Laura Könönen ja Ville Mäkikoskela keskittyvät teoksissaan urbaaniin muotokieleen sekä nykyihmisen kaupunkikulttuuriin. Aaro Heinon teokset ovat hyvin alkuvoimaisia ja ne kuvastavat elämän sisältöä sekä jatkuvaa muutosta. Maria Duncker, Timo Hannunen ja Anne Koskinen taas käyttävät teoksissaan luonnon muovaamaa kiveä. Näyttely on avoinna 13.10.2018–14.4.2019.

Eija-Liisa Ahtilan hybriditeoksen Mahdollinen rakkaus aiheena on inhimillinen kyky kokea empatiaa ja rakkautta muita elollisia olentoja kohtaan. Teos kohdistaa huomion niihin inhimillisiin tunteisiin, jotka tarjoavat pohjan elollisten olentojen välisten hierarkioiden purkamiselle ja muutokselle kohti toislajisten tunnustamista. Teos heijastelee näiden tunteiden alkuperää, sitä miten me ne määrittelemme ja hahmotamme niiden toiminnan osana laajempaa elollisten olentojen elämän jatkumoa. Teos on nähtävillä Taidemuseo Göstassa 3.2.2018 – 6.1.2019.

Sampsa Virkajärven videoteokset Sun kanssa / Mitä jää? pohdiskelevat vanhenemista, vanhempien ja lasten muuttuvaa suhdetta sekä luopumista. Virkajärvi kuvaa teoksissaan intiimillä ja esseistisellä otteella henkilökohtaisten elämäntilanteiden haastavuutta sekä niiden saamaa muotoa: millaista on nyt ja miten sitä voi yrittää ymmärtää, sietää ja hyväksyä. Näyttely on nähtävillä Taidemuseo Göstassa 9.6.2018 – 3.2.2019.

Niittyjä ja erämaita on näyttely maisemataiteesta 1600-luvulta meidän päiviimme Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmista. Näyttelyssä etsiydytään järvisuomalaisen luonnon ja kansanihmisen keskinäisen harmonian ytimeen. Toisaalla taas nähdään riistamaiden villi eloonjäämistaistelu, joka on kaukana herraskaisten puistojen ja huviretkien maailmasta. Näyttely on nätävillä Taidemuseo Göstassa 26.11.2016–1.1.2019.  

Gustaf- museo

Leikkikenttä on Elina Brotheruksen näyttely, jonka uudet valokuvat ja videoteokset ovat performatiivisia, absurdeja ja hauskoja. Ne esittelevät samalla uuden puolen Brotheruksen tuotannossa. Näyttely on avoinna 16.6.2018 – 6.1.2019.  

Voipaalan taidekeskus

FLASH Voipaala -näyttely esittelee suomalaista nykyvalotaidetta sen erilaisissa muodoissa, keskittyen pienimuotoisempaan, intiimiin valotaiteeseen. Esillä on valon väriä ja liikettä, kolmiulotteisia varjoja, nykyaikaisin materiaalein tehtyjä kirkkomaalauksia ja hunajankeltaista iltapäivän valoa. Näyttely sisältää paitsi valotaiteen perusteemoja, myös teoksia sen raja-alueilta. Mukana on myös yhteisöllisesti syntyvä valotaideteos. Näyttelyn teokset saavat ihastumaan, ihmettelemään ja ajattelemaankin – ja katsomaan valoa uudella tavalla. Näyttely on avoinna 17.11.2018 – 27.1.2019, mutta joulun aikaan 22.12.2018 – 7.1.2019 näyttely on joulutauolla.

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Kustaa Hiekka Art Museum

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Sara_Hilden_Museum_Sara_Hildenin_museo_Laura_Vanzo-6

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 1, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Poliisimuseo

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Lue lisää
Työväenmuseo Werstas_Olli-Pekka Latvala (1)

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Lue lisää
Emil Aaltonen Museum

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Museum Milavida Laura Vanzo

Näsilinna ja Museo Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Kimmo Pyykko Museum Lahtiset Jussi Koivunen

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie, Kangasala
Lue lisää
DCIM100MEDIADJI 0019.JPG

Serlachius-museot

Joenniementie 47, 35800 Mänttä-Vilppula
Lue lisää
Visit_Tampere_Voipaalan_taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää

Lisää luettavaa

Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Museoiden suurten vaihtuvien näyttelyiden ja pysyvien kokoelmien lisäksi Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä myös kaupungin galleriossa, kahviloissa ja muissa pienemmissäkin tiloissa.
Lue lisää
Tampereen oudoimmat museot
Museot

Tampereen oudoimmat museot

Tampere on tunnettu erikoisista museoistaan. Katso lista oudoimmista!
Lue lisää
Taidetta ympäristöstä
Taide

Taidetta ympäristöstä

Kun ympäristö muovautuu taiteeksi, syntyy teoksia kuten Yltä ja Alta sekä Puuvuori.
Lue lisää