Näyttelyitä museoissa juuri nyt - Visit Tampere

Näyttelyitä museoissa juuri nyt

12.06.2018

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia museoita, joissa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa museoiden omilta sivuilta.

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikin vaihtuvat näyttelyt

Punkin tulosta Suomeen tulee kuluneeksi 40 vuotta. Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely esittelee punkin mukanaan tuomia ilmiöitä. Vuonna 1977 alkoi vaihtoehtolehtien vyöry ja samalla syntyi itse tekemisen kulttuuri. Punk muutti monien pikkukaupunkien sekä maalaistyttöjen ja poikien maailman, eikä ollut Suomessa mitenkään leimallisesti urbaani ilmiö. Näyttelyssä on esillä ja luettavana pienlehtiä, valokuvia, singlelevyjä ja c-kasetteja, punk-kirjeitä ja muuta punkiin liittyvää materiaalia. Postimuseo, 17.11.2017 – 4.11.2018.

Birckala 1017 9.6.2017 – 16.3.2019. Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Näyttely esittelee kattavasti Tursiannotkon harvinaislaatuista esineistöä. Esillä on luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, taidokkaasti koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien tuliaiset. Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.

Kummat käsikonsolit Pelimuseon studiossa 30.5. – 7.10.2018. Esillä Pelikonepeijoonit-keräilijäryhmän Manu Pärssisen käsikonsolikokoelmaa. Käsissä pidettäviä pelilaitteita 70-luvulta viime vuosiin saakka.

Marilyn – nainen roolien takana 8.6. — 2.12.2018. Elämäkerrallinen näyttely vie Marilynin maailmaan, sen ulkokohtaiseen kauneuteen, menestykseen ja glamouriin, mutta myös sen kääntöpuoleen — tähden yksinäiseen sisäiseen maailmaan, joka oli täynnä vastoinkäymisiä. Esillä on noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä — kuuluisia vaatteita, kenkiä, meikkejä, koruja, valokuvia, elokuvakäsikirjoituksia. — joista suurin osa on peräisin hänen Brentwoodin kodistaan Los Angelesissa.

 

Muiden museoiden vaihtuvat näyttelyt

Hiekan Taidemuseo

Ranskalaisen Catherine Valin (s. 1924) näyttely nähdään Hiekan taidemuseossa 26.4. – 20.12.2018. Näyttely liittyy lahjoitukseen, jonka Catherine Val on tehnyt museolle. Tästä lahjoituksesta museossa on järjestetty jo kaksi näyttelyä: Pierre Descargues: ”Yves Klein ja 160 g kultaa” vuonna 2016 sekä ”Etienne Descargues: Maisemia – Paysages” vuonna 2013. Nyt avautuvassa Catherine Valin näyttelyssä on esillä hänen veistoksiaan ja maalauksiaan 1970-luvulta 2000-luvulle.

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseon yläkerran näyttely on brittiläisen, Lontoossa asuvan ja työskentelevän taidemaalari Anj Smithin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely Sea Lily, Feather Star on avoinna 22.9.2018 – 20.1.2019 ja tuo esille noin 40 teosta vuosilta 2005–2018. Taiteilija myös esitelee näyttelynsä englanninkielisessä tilaisuudessa avajaispäivänä klo 11. Näyttely on yksi Smithin laajimmista. Hänen teoksissaan yhdistyvät usein maiseman, muotokuvan ja asetelman elementit.

Museon alakerran näyttely esittelee Sara Hildénin valitsemia klassikkoteoksia ja piirtää mesenaatin muotokuvaa. Näyttelyssä on edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelman modernin taiteen varhaisempia mestareita sekä modernin taiteen klassikoita. Sara Hildénin taidemuseon syksyn näyttelyn teokset heijastavat 1960- ja 70-lukujen kuvataiteen muutoksia sekä hankintahetkien kansainvälisiä tyylisuuntauksia. Näistä informalismi, 1960-luvun eurooppalaisen kuvataiteen valtavirtaus, on laajasti edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelmassa.

Poliisimuseo

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi tarkastelee aikaa, jolloin kansa ”hullaantui” vapaudesta. Samaan aikaan pystymetsästä värvätty poliisi tarkkaili kansalaisten vapausajatuksia. Mitä tapahtuu, kun poliisi on puolueellinen eikä järjestysvalta nauti kansalaisten luottamusta? Valtion poliisikoulun ja poliisikoulutuksen perustamisesta tulee vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta. Poliisikoulutuksen kehittymisestä kertova näyttely Muodollisesti pätevä viittaa poliisin pätevyysvaatimusten muutoksiin tarjoten sekä katsottavaa että koettavaa. Selviäisitkö itse poliisikoulutuksen kuntokokeista tai ”palikkatestistä”?

Työväenmuseo Werstas

Höyrykonemuseo esittelee Suomen suurinta höyrykonetta alkuperäisellä paikallaan. Koneen vauhtipyörä on halkaisijaltaan huimat kahdeksan metriä ja tehoja löytyi 1600 hevosvoimaa. Konetta käytettiin Finlaysonin tehtaalla 1900-luvun alussa.

Näyttely Meirän kaupunki kertoo tehdaskaupungin työväen elämästä 1900-luvun eri vuosikymmenillä. Näyttelyssä voit astella osuuskauppaan ja työväentalon tunnelmaan. Näyttely on avoinna 31.12. asti.

Vapauden museo on Työväenmuseo Werstaan toteuttama suurnäyttely, joka tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa sekä itsenäisyyden ajan historiaa vapauden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kantaaottavan näyttelyn päähenkilöitä ovat suurmiesten sijaan tavalliset suomalaiset ja erilaiset vähemmistöt.

Emil Aaltosen museo

Pyynikinlinnassa, Emil Aaltosen museossa on esillä Kalevaland – Käsityönäyttely Ahvenanmaalta. Näyttelyn teokset ovat saaneet inspiraationsa Kalevalan tarinoista. Näyttely on avoinna 8.9.2018 – 29.1. 2019. Samaan aikaan Pyynikinlinnassa nähdään näyttely, joka on kunnianosoitus pirkanmaalaiselle nahkateollisuudelle ja sen historialle: SQIN-näyttely on kertomus siitä, miten nahkateollisuus on muuttanut muotoaan ja elää tällä hetkellä vahvasti pienten yrittäjien ja ammattilaisten toimesta. SQIN ei ole pelkkää ihoa ja nahkaa vaan näyttelyn aihetta on käsitelty rohkeasti ja innovatiivisesti.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Valokuvataiteilija Terhi Asumaniemen On the Edge of Another World -näyttely avaa valokuvan syksyn Kangasala-talossa. Näyttely on avoinna 12.9. – 7.10. Teoksissaan hän kuvaa suoluonnossa tapahtunutta ympäristön muutosta. Avoin suomaisema on aikoinaan ollut yhtä merkittävä maisemaelementti Suomen luonnossa kuin järvetkin. Teosten erilaiset maisemat haastavat katsojan pohtimaan maisemakäsityksiä ja -arvoja.

Museo Milavida

Museo Milavidan näyttely Suomen kuningas kertoo Suomen monarkiahankkeen taustoista ja Suomen kuningaskunnan valmisteluista. Esille saadaan kuninkaanlinnaan hankittua esineistöä yksityiskokoelmista. Näyttelyyn valmistetaan myös Eric O. W. Ehrströmin suunnitelmien mukaan Suomen kuninkaan kruunu, joka aikanaan jäi toteuttamatta.
Näyttely on avoinna 9.2.-28.10.2018. Suomen kuningas- näyttelyyn liittyen järjestetään myös 7- osainen luentosarja.

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Kustaa Hiekka Art Museum

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Sara_Hilden_Museum_Sara_Hildenin_museo_Laura_Vanzo-6

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 1, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Poliisimuseo

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Lue lisää
Työväenmuseo Werstas_Olli-Pekka Latvala (1)

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Lue lisää
Emil Aaltonen Museum

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Kimmo Pyykko Museum Lahtiset Jussi Koivunen

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie, Kangasala
Lue lisää

Lisää luettavaa

Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Museoiden suurten vaihtuvien näyttelyiden ja pysyvien kokoelmien lisäksi Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä myös kaupungin galleriossa, kahviloissa ja muissa pienemmissäkin tiloissa.
Lue lisää
Tampereen oudoimmat museot
Museot

Tampereen oudoimmat museot

Tampere on tunnettu erikoisista museoistaan. Katso lista oudoimmista!
Lue lisää
Taidetta ympäristöstä
Taide

Taidetta ympäristöstä

Kun ympäristö muovautuu taiteeksi, syntyy teoksia kuten Yltä ja Alta sekä Puuvuori.
Lue lisää