Näyttelyitä museoissa juuri nyt - Visit Tampere

Näyttelyitä museoissa juuri nyt

15.04.2019

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia museoita, joissa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa museoiden omilta sivuilta.  

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikin vaihtuvat näyttelyt

Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttely esittelee joukon kiehtovia ja verenhimoisia populaarikulttuurin sankareita. Näyttely kertoo myös kuka oli Vlad Seivästäjä, ja miten hän liittyy vampyyreihin. Näyttely on avoinna 15.2.–18.8.2019. Näyttely selvittää verenimijöihin liittyvää taikauskoa, mistä vampyyrit tulevat, miten elävät kuolleet voi tunnistaa ja kuinka niiltä voi suojautua. Sekin paljastuu, mitä yhteistä oli 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Seivästäjällä ja kreivi Draculalla. Näyttely esittelee vampyyreitä elokuvissa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Esineistö on koottu useista eurooppalaisista ja amerikkalaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Vapriikki ei suosittele Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttelyä perheen pienimmille, sillä näyttely sisältää voimakasta kuvamateriaalia.

Postimuseossa on esillä Transit – rajapostia -näyttely 8.2.2019–5.1.2020. Näyttely kertoo Suomen ja Ruotsin postilaitosten välisestä tiiviistä yhteistyöstä ensimmäisen maailmansodan pyörteissä vuosina 1914–1918. Tornion ja Haaparannan välisen rajan yli kulki massoittain postia ja ihmisiä. Tämä johti valtaviin pakettivuoriin, salakuljetukseen, sensuuriin, mutta myös lähimmäisenrakkauteen ja inhimillisiin tarinoihin. Postimuseossa, Vapriikin kokouskäytävällä, on esillä Pääsiäismuna – elämän ja ilon symboli -pienoisnäyttely 26.3.–28.4.2019. Esillä on pääsiäismunia postikorteilla eri puolilta maailmaa.
 
Pelimuseossa on esillä pienoisnäyttely, jossa muistellaan pelidemojen, piirrosten, printtien ja muiden dokumenttien avulla aikaa, jolloin pelit oli helpompi ohjelmoida itse kuin ostaa kaupasta. 3583 BYTES FREE! -näyttely on avoinna 21.3.-9.6.2019.

Tampereen Taidemuseo

23.2.–19.5.2019 Taidemuseossa on nähtävillä kolme näyttelyä:

Veljekset von Wright: Magnus von Wrightin (1805–1868), Wilhelm von Wrightin (1810–1887) ja Ferdinand von Wrightin (1822–1906) taiteessa rakkaus luontoon ja sen kauneusarvoihin yhdistyi tieteelliseen mielenkiintoon luonnon ilmiöitä kohtaan. Erityisesti veljesten lintujen tuntemus kehittyi pitkäaikaisen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta korkealle tasolle. Magnus ja Ferdinand olivat myös oman aikansa merkittävimpiä suomalaisia maisemamaalareita. Yli 80 teoksen kokonaisuuden on tuottanut Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria.

Jussi Mäntynen – Jälkiä metsässä: Taiteilijaveljesten tapaan myös kuvanveistäjä Jussi Mäntynen oli luontoharrastaja ja metsämies. Magnus von Wrightin kanssa hänellä oli yhteistä myös virka Helsingin yliopiston eläintieteellisen museon (nyk. Luonnontieteellinen museo) konservaattorina. Mäntysen monipuolinen, realistisesti kuvattu eläinaiheisto sisälsi mm. kotoperäiset suureläimet, hirvet, karhut ja ilvekset. Näyttelyssä esitellään Mäntysen pienoisveistotaidetta. Mukana on 42 teosta.

Taru Mäntynen – Kulkijan näyt: Varkautelaisen kuvanveistäjä Taru Mäntysen teokset johdattelevat katsojan omaperäiseen mytologiseen maailmaan, jossa on viitteitä antiikin ja Kalevalan taruista aina surrealismiin saakka. Mäntysen veistosten aiheina ovat ihmiset, eläimet ja näiden metamorfoosit. Näyttely on Mäntysen 75-vuotisjuhlanäyttely. Hänen laaja tuotantonsa koostuu pienoisveistoksista suuriin julkisiin veistoksiin. Näyttelyssä on mukana yli 60 teosta.

Muumimuseo

TULOSSA 25.4.! Muumimuseon Observatoriossa on vaihtuvana näyttelynä Muumianimaatiot – Seikkailuja ja turvallisuudentunnetta. Muumimuseon vaihtuva näyttely kertoo muumianimaatioiden historiasta. Tove Janssonin rakastetuista muumikirjoista on vuosien varrella tehty monenlaisia tulkintoja. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että muistoja muumianimaatioista löytyy melkein 60 vuoden takaa. Muumianimaatiot-näyttelyssä voi istahtaa alas ja nauliutua jälleen ruudun ääreen. Näyttelyn televisioissa pyörivät erityyliset, erilaisilla tekniikoilla tehdyt muumianimaatiojaksot. Mukana on jakso japanilaisesta animaatiosta, jota ei ole aikaisemmin saatu näyttää Japanin ulkopuolella. Näyttely avaa kolmen eri aikakauden animaation tekoprosessia, myös uusinta eli Gutsy Animationsin Muumilaaksoa. Esillä on muun muassa käsikirjoitusversioita, käsin piirrettyjä luonnoksia, valmiita hahmopiirroksia, kolmiulotteisia malleja, ääninäytteitä ja digitaalisia animaatioluonnoksia. Näyttely on esillä 25.4.2019-26.1.2019.

Hiekan Taidemuseo

Hiekan taidemuseon perusnäyttely esittelee museon omia taide- ja esinekokoelmia. Lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. 

Taidemaalari Sigrid Aminoff 28.3.-1.9.2019. Sigrid Aminoff on itse luonnehtinut taiteellista ilmaisuaan näin: realistisia, joskus naivistisia, aiheita impressionistisella tekniikalla. Aminoff maalasi aiheita, joita näki ympärillään. Maalaukset ovat maisemia, asetelmia ja muotokuvia. Romanttisesta näkemyksestä kertoo jo lapsena luotu, kuviteltu ja kuvitettu ritarimaailma. Syvää kiintymystä osoittavat idylliset maalaukset perheestä ja ystävistä taiteilija teki kesäpaikassaan Skånessa ja tyttärensä Antonia Hackmanin luona Ruovedellä.

Sara Hildénin taidemuseo

Museon alakerran näyttely esittelee Sara Hildénin valitsemia klassikkoteoksia ja piirtää mesenaatin muotokuvaa. Näyttelyssä on edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelman modernin taiteen varhaisempia mestareita sekä modernin taiteen klassikoita. Sara Hildénin taidemuseon syksyn näyttelyn teokset heijastavat 1960- ja 70-lukujen kuvataiteen muutoksia sekä hankintahetkien kansainvälisiä tyylisuuntauksia. Näistä informalismi, 1960-luvun eurooppalaisen kuvataiteen valtavirtaus, on laajasti edustettuna Sara Hildénin säätiön kokoelmassa.  

Kiki Smith – Procession 9.2.–12.5.2019. Näyttely on katsaus taiteilijan tuotantoon seuraten sen kehitystä uran alkuvaiheista 1980-luvun alusta nykyhetkeen. Painopiste on veistotaiteessa. Näyttelyn nimi viittaa kulkueeseen ja Smithille ominaiseen liikkeellä oloon. Hänet tunnetaan taiteilijana, jolla on kyky antaa materiaaliensa puhua: kuva-aiheet syntyvät pronssista, kipsistä, lasista, posliinista, paperista, pigmentistä, alumiinista, lateksista, höyhenistä ja mehiläisvahasta. Uusimmat teokset ovat kuvakudoksia.

Poliisimuseo

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi tarkastelee aikaa, jolloin kansa ”hullaantui” vapaudesta. Samaan aikaan pystymetsästä värvätty poliisi tarkkaili kansalaisten vapausajatuksia. Mitä tapahtuu, kun poliisi on puolueellinen eikä järjestysvalta nauti kansalaisten luottamusta? Valtion poliisikoulun ja poliisikoulutuksen perustamisesta tulee vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta. Poliisikoulutuksen kehittymisestä kertova näyttely Muodollisesti pätevä viittaa poliisin pätevyysvaatimusten muutoksiin tarjoten sekä katsottavaa että koettavaa. Selviäisitkö itse poliisikoulutuksen kuntokokeista tai “palikkatestistä”?  

Työväenmuseo Werstas

Höyrykonemuseo esittelee Suomen suurinta höyrykonetta alkuperäisellä paikallaan. Koneen vauhtipyörä on halkaisijaltaan huimat kahdeksan metriä ja tehoja löytyi 1600 hevosvoimaa. Konetta käytettiin Finlaysonin tehtaalla 1900-luvun alussa. Näyttely Meirän kaupunki kertoo tehdaskaupungin työväen elämästä 1900-luvun eri vuosikymmenillä. Näyttelyssä voit astella osuuskauppaan ja työväentalon tunnelmaan. Vapauden museo on Työväenmuseo Werstaan toteuttama suurnäyttely, joka tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa sekä itsenäisyyden ajan historiaa vapauden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kantaaottavan näyttelyn päähenkilöitä ovat suurmiesten sijaan tavalliset suomalaiset ja erilaiset vähemmistöt.  15.2.-5.5. Werstaalla on Eespäin 1919 -valokuvanäyttely, joka kertoo opinhaluisen työväestön elämästä 1920- ja 1930-luvulla valokuvin ja äänimaisemin. Lastentarhanopettajien tarina -näyttelyssä kerrotaan lastentarhanopettajien työstä ja sen muutoksista 1800-luvun lopusta ensimmäisten lastentarhojen perustamisesta aina nykypäivän tilanteeseen saakka. Näyttelyssä on myös lapsille paljon nähtävää ja tekemistä: voi kokeilla 1900-luvun alun työkasvatuksen pyykinpesua ja pihatöitä, pelata muistipeliä tai rakennella Fröbelin palikoilla. Näyttelystä löytyy myös kokonainen pieni leikkikaupunki taloineen, puistoineen ja hahmoineen leikittäväksi. Näyttely on esillä 4.4.-8.12.2019.

Emil Aaltosen museo

16.2.-19.5. Teknisen luovuuden lähteilläPiirustuksia Lokomolta ja Sarvikselta. Näyttely esittelee metalliteollisuusyritys Lokomon ja muoviteollisuusyritys Sarviksen teknisiä piirustuksia. Lisäksi esillä valokuvia sekä Sarviksella ja Lokomossa suunniteltuja esineitä.

Museo Milavida

12.4.2019–2.2.2020 Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita. Museo Milavidassa avautuu 12.4. uusi näyttely, joka esittelee Timo Sarpanevan suunnittelemia Tampellan Lapinniemen puuvillatehtaalla painettuja Ambiente-kankaita. Värikkäät ja energiset Ambiente-kankaat edustavat 60-luvun näyttävää huippudesignia ja tamperelaista osaamista parhaimmillaan. Timo Sarpaneva (1926–2006) oli maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija, jonka tuotanto valloitti sekä muotoilupiirit että kodinsisustajat. Hän kuului Suomen 1950- ja 1960-luvun kultakauden muotoilijoihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen. Lasi lienee ollut Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen. Sarpaneva keksi Ambiente-tekniikan työskennellessään Rosenlewin paperitehtaalla Porissa, kun rikkoutunut kone roiski väriä yllättävällä tavalla. Tätä sattumanvaraisuutta Sarpaneva tahtoi jalostaa pidemmälle. Museo Milavidan näyttelyssä on esillä runsas valikoima Ambiente-malleja vuodesta 1965 aina 1970-luvun alkuun, pääasiassa Tampereen museoiden omista kokoelmista. 

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kimmo Pyykkö -taidemuseon pysyvä näyttely on Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee, joka esittelee kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön elämää ja taiteilijanuraa yli 50 vuoden ajalta.

Samuli Heimonen – Monesta yksi -näyttely. Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely esittelee uusia maalauksia, joissa taiteilijan aiemmasta tuotannosta tutut sudet ja koirat ovat saaneet maalaamalla toteutetun mosaiikkimaisen muodon. Näyttely on esillä 26.1.-19.5.2019.

Serlachius-museot

Taidemuseo Gösta

Kaukana viileä varjo — Pieni näyttely väristä luo tunnelmia ja tarjoaa tietoa väreistä. Miten näemme värit ja miten ne meihin vaikuttavat? Näyttely väristä herättelee katsojissa väreihin liittyviä ajatuksia ja kokemuksia. Samalla se tarjoaa tietoa värien käytöstä ja historiasta. Näyttely on esillä 23.2.–8.9.2019. 

Gustaf- museo

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide.

Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) ja Eric O. W. Ehrström (1881–1934) olivat lahjakas ja monipuolinen taiteilijapariskunta, joka on jäänyt lähes unohduksiin Suomen taidehistoriassa. Serlachius-museoissa avautuva suurnäyttely kertoo Ehrströmien taiteesta ja elämästä laajemmin kuin koskaan ennen.

Näyttely levittäytyy kahteen museoon. Serlachius-museo Gustafissa on esillä Eric O. W. Ehrströmin tuotantoa ja luonnoksia sekä pariskunnan elämää ja yhteisiä projekteja. Taidemuseo Göstassa nähdään erityisesti Olga Gummerus-Ehrströmin teoksia, joista useimmat eivät ole koskaan ennen olleet julkisesti esillä. Olgan tuotanto tuokin Suomen naistaiteilijoiden tarinaan oman, hienon lisänsä. Näyttely on avoinna 26.1.2019–12.1.2020 Serlachius-museoissa Gösta ja Gustaf.

23.2.2019–16.2.2020 Gustafissa esillä oleva Johanna Lecklinin Olipa kerran, tässä paikassa -näyttely pureutuu vuoden 1918 sisällissotaan. Taiteilija, kuvataiteen tohtori Johanna Lecklin käsittelee uudessa näyttelyssään Olipa kerran, tässä paikassa Suomen historian kipupistettä, sisällissotaa ja tarkastelee vuoden 1918 tapahtumien mahdollisia vaikutuksia ja jälkiä. Hän etsii historiasta tarinoita ja tapahtumia, joiden avulla voi kertoa myös omasta ajastamme.

Voipaalan taidekeskus

9.2. – 21.4.2019
 
Reflecting LightHavaintoja luonnosta 
Eero Markuksela  

Tussiläiskätesti 
Tuomas Tiainen, Petteri Tikkanen, Emmi Valve 

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Exhibition At Tampere Art Museum Olli Pekka Latvala

Tampereen Taidemuseo

Puutarhakatu 32, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Moomin In Moomin Museum Laura Vanzo

Muumimuseo

Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Lue lisää
Kustaa Hiekka Art Museum

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Sara_Hilden_Museum_Sara_Hildenin_museo_Laura_Vanzo-6

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 1, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Poliisimuseo

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Lue lisää
Työväenmuseo Werstas_Olli-Pekka Latvala (1)

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Lue lisää
Emil Aaltonen Museum

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Museum Milavida Laura Vanzo

Näsilinna ja Museo Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Kimmo Pyykko Museum Lahtiset Jussi Koivunen

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie, Kangasala
Lue lisää
DCIM100MEDIADJI 0019.JPG

Serlachius-museot

Joenniementie 47, 35800 Mänttä-Vilppula
Lue lisää
Visit_Tampere_Voipaalan_taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää

Lisää luettavaa

Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Museoiden suurten vaihtuvien näyttelyiden ja pysyvien kokoelmien lisäksi Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä myös kaupungin galleriossa, kahviloissa ja muissa pienemmissäkin tiloissa.
Lue lisää
Tampereen oudoimmat museot
Museot

Tampereen oudoimmat museot

Tampere on tunnettu erikoisista museoistaan. Katso lista oudoimmista!
Lue lisää
Taidetta ympäristöstä
Taide

Taidetta ympäristöstä

Kun ympäristö muovautuu taiteeksi, syntyy teoksia kuten Yltä ja Alta sekä Puuvuori.
Lue lisää