Siirry sisältöön

Nupit kaakkoon!

Perinteikkäät Aitoon Kirkastusjuhlat raikaa 8.–10. heinäkuuta Pälkäneellä. Jo vuodesta 1882 lähtien järjestetyt Kirkkarit on omien sanojensa mukaan keskellä viljapeltoja, idyllisessä Aitoon kylässä täysin talkoovoimin järjestettävä kesän landein Rock & Pop festari. Kirkkareiden lavalle nousevat muun muassa BESS, Gasellit, Popeda, BEHM, Juha Tapio, Apulanta ja Käärijä!

Työväen Musiikkitapahtumaa vietetään 26.–30.7. Valkeakoskella UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon miljöössä. Esiintymässä ovat tänä vuonna muun muassa Asa, J.Karjalainen, Pete Parkkonen, Vesterinen yhtyeineen, Opal Ocean sekä KUUMAA! Musiikkitapahtumaan pääsee kätevästi myös museojunalla, jonka kyydissä nautitaan vanhan ajan reissutunnelmasta sekä virittäydytään festaritunnelmaan. Pssst, Valkeakoskella vieraillessa kannattaa poiketa myös Kontio & Parmas -sarjasta tutussa Mokkapirtti -kahvilassa!

Kevyemmän musiikin ystäville

Viikkoa ennen juhannusta Kangasalla nautitaan klassisen musiikin kauniista sävelistä, kun kolmatta kertaa järjestettävä Kangasala Classic soi 15.–18.6. Tapahtumassa kuullaan klassisen musiikin huippuammattilaisia ja maamme kansainvälisiä tähtiä. Konsertteja järjestetään Kangasala-talossa, Kirkkoharjun näkötornilla sekä Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkoissa. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös lastenkonsertti ja yleisölle ilmaisia ulkoilmakonsertteja ainutlaatuisissa luontokohteissa.

Kesäkuun lopussa suunta kannattaa ottaa kohti Ikaalisia ja Sata-Häme Soi -tapahtumaa. 29.6.–2.7. järjestettävässä tapahtumassa pääsee kuulemaan maan parhaita harmonikkataitureita ja myös muita tähtiesiintyjiä. Festivaalin odotetuimpia tapahtumia ovat Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaali, jossa palkitaan nuoren polven viihdeharmonikansoiton parhaimmistoa.

29.6.-2.7. järjestetään myös Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkifestivaali, joka tarjoaa kesäisin näyttävän konserttisarjan niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin muusikoiden esittämänä. Festivaali hyödyntää Ruoveden ainutlaatuista, luonnonläheistä kesäympäristöä viemällä kamarimusiikkia myös tavallisuudesta poikkeaviin ympäristöihin.

Sastamalassa soi 13.–16.7. kansainvälinen Sastamala Gregoriana, joka tuo Pyhän Marian kirkon jylhien kiviseinien sisään upeaa keskiaika-, renessanssi-, ja barokkimusiikkia. Kesän konserteissa kuullaan wieniläisklassismin kauneimpia teoksia ja soitinharvinaisuuksia. Samaan aikaan järjestetään myös KesäVirratSoi, klassisen ja kevyen musiikin tapahtuma Virroilla keskellä kauneinta kesä-Suomea. Tapahtuman kulmakivinä ovat laadukkaat esiintyjät ja tunnelmalliset esiintymispaikat, kuten 1700-luvulta peräisin oleva Virtain puukirkko sekä Virtain laivaranta.

Suomen merkittävin jokavuotinen pianotapahtuma Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään 1.–5. elokuuta. Musiikkijuhlat esittelee maailmanluokan pianistitähtiä ja nuoria superlupauksia Serlachius-museo Göstan ainutlaatuisessa ympäristössä. Festivaalin ohjelmaan kuuluu myös ilmais- ja kirkkokonsertteja.

Nokialla Tapsan Tahdit -tapahtumassa 3.–5.8. jaetaan jälleen Iskelmä-Finlandia palkinto. Palkinnon voittajan lisäksi lavalle nousee mm. Mariska, Vesterinen Yhtyeineen, Vicky Rosti & Menneisyyden vangit sekä Arttu Wiskari. Vauhdikkaiden iltaohjelmien lisäksi Tahtien ohjelmistossa on runsaasti myös ilmaista päiväohjelmaa sekä paikallisia esiintyjiä.

Taidetta, kirjallisuutta ja historian havinaa

Mäntän kuvataideviikot järjestetään 11.6.–31.8. tehdasrakennuksesta näyttelykeskukseksi muuttuneessa Pekilossa Mäntän keskustassa. Vuoden 2023 teemana on Puun takaa, joka viittaa yllättävään ja odottamattomaan. Kuraattorit Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus ovat kutsuneet näyttelyyn paljon nuoria tekijöitä ja mukana on peräti 36 taiteilijaa/taiteilijaryhmää.

30.6.–1.7. Sastamalassa puolestaan vietetään Vanhan kirjallisuuden päiviä, jotka loihtivat Sastamalaan suuret antikvaarisen kirjallisuuden markkinat ja maksuttoman monipäiväisen kirjallisuusohjelmiston. Sastamala on Suomen kirjapääkaupunki, joten tapahtuman aikana kannattaa vierailla myös kirjakorttelissa, missä sijaitsevat muun muassa suomalaisen kirjan museo, Pukstaavi, sekä lapsiperheille suunnattu Herra Hakkaraisen talo. Sastamalasta löytyy myös taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenkoti Kulttuuritalo Jaatsi.

Pirkkalassa 8.–9.7. järjestettävät Muinaismarkkinat tarjoaa kävijöille rautakauden tunnelmaa. Ilmaistapahtuman ohjelmassa on muun muassa työpajoja, taistelunäytöksiä, muinaisia kädentaitoja, opastettuja kierroksia, asiantuntijaluentoja ja muinaismusiikkia. Myös lapsille järjestetään omaa muinaisohjelmaa. Työntekijät, talkoolaiset ja esiintyjät pukeutuvat ajan hengen mukaisesti, eikä muinaistorilla myytävien tuotteiden joukosta löydy moderneja materiaaleja.

Elokuun starttaavat 3.–6.8. Urjalassa järjestettävät Pentinkulman päivät. Tapahtuman ytimessä on rakkaus kirjoihin ja kulttuuriin, ja ohjelmistoon kuuluvat muun muassa kirjailijavierailut, ajankohtaiset keskustelut sekä teatteri- ja musiikkiesitykset. Vuoden 2023 teemana on Rauha, sillä  kirjallisuudella on aina ollut merkittävä rooli rauhan rakentajana ja sanoittajana.

 

Tutustu tapahtumatarjontaan tarkemmin Pirkanmaan Festivaalien sivuilla.
Muista myös Laukon kartanon kesäkeikat ja puistokonsertit, joita järjestetään peräti 22 kappaletta kesä-elokuun aikana!