Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori - Visit Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

30.11.2018

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä. Työväen Teatteri, Pyynikin kesäteatteri ja Tanssiteatteri MD ovat kävelymatkan päässä, ja aterian ehtii nauttia ennen näytöksen alkua.

 

Ravitsemisliike Aisti, maalaisravintola teatterimiljöössä

Ravitsemisliike Aisti kutsuu itseään maalaishenkiseksi teatteriravintolaksi. Aistissa pääsee nautiskelemaan esimerkiksi talkkunaa riukuaitojen ja kuparipannujen keskellä.

Maalaistunnelmasta pääsee parilla askeleella kulttuuririentoihin, sillä Tampereen Työväen Teatteri ja sen TTT-Klubi sijaitsevat samassa korttelissa. Illallisen jälkeen voi astua vaikka jazzkeikalle TTT-Klubille tai maailman luokan musikaalien keskelle Tampereen Työväen Teatterin suurelle näyttämölle.

Myös tanssiteatteri MD sijaitsee kävelymatkan päässä Hämeenkadulla.

Selkeää ja raikasta ruokaa

Riista, kala, juustot ja marjat ovat Aistin keittiön kivijalkoja. Lohi saa kumppanikseen mustikkaa, ja alussa mainittu talkkuna taipuu samettiseksi pannacottaksi.

Maalaismaisuus ei kuitenkaan tarkoita raskautta. Lisukkeina on usein happamanraikkaita kaaleja, yrttejä ja kirkkaita liemiä. Olen syönyt Aistissa kaupungin eleganteimman etana-annoksen, jota ei tarjoiltu juuston, vaan persiljaisen paahtovanukkaan kera.

Aistin kasvisannokset ansaitsevat hatunnoston. Maistamissani annoksissa on ollut kunnolla proteiinia, ja esillepano on kaunis ja värikäs. Kasvisruokaa ei rakenneta sillä ajatuksella, että otetaan kokonaisuudesta liha pois ja laitetaan tilalle tuplasti perunaa.

Harkittu viinilista

Aistin viinilista on lyhyt, mutta harkittu. Ravintola osallistuu keväisin Riesling- ja Spätburgunderviikoille, ja olen maistanut Aistissa pari kertaa kierroksen luonteikkaimpia Rieslingejä.

Kuplivista suosittelen Belle Epoque Riesling Brutia. Sitä kannattaa tilata mieluiten koko pullo, sekä maun että teatterimaailmaan sopivan etiketin vuoksi.

Hinta-laatusuhde on oivallinen. Lasillisen hyvää viiniä saa 8 eurolla. Alkupaloista muokataan sekä pieniä, vajaan 10 euron versioita että ruokaisampia, reilun kympin bistroannoksia.  

Ravintolasta ehtii näytökseen

Koska Aisti on teatteriravintola, keittiö osaa rytmittää työskentelynsä illan näytökset huomioiden. Kolmen ruokalajin illallisen ehtii nauttia puolessatoista tunnissa ilman kiireen tuntua tai pelkoa siitä, että katsomoon pitää juosta ruoka suussa.

Viikonloppuisin ravintola on auki lähes puolilleöin. Teatterielämystä voi siis analysoida aterian äärellä näytöksen jälkeenkin.

 

Historian havinaa Heinätorilla

Sana ”legendaarinen” on kärsinyt inflaation, ja käytän sitä varoen. Pyynikin ravintola Heinätoria voi kuitenkin kutsua pian legendaksi. On harvinaista, että ravintolasta kasvaa vuosikymmenessä näin suosittu ja luonteikas paikka.

Heinätorinakin tunnettu Pyynikintori oli sata vuotta sitten nimensä mukaisesti heinänmyyntipaikka. Ravintolarakennus on vanha vaakahuone, joka toimi tämän jälkeen kaupungin liikennelaitoksen kuljettajien taukotilana.

Teknisellä alalla uransa luonut, ravintolasta haaveillut Lauri Väänänen ja hänen vaimonsa Irja lunastivat rakennuksen kaupungilta vuonna 2008 ja remontoivat sen ravintolaksi. Jo tarina alan ulkopuolelta tulleesta yrittäjäparista ja ilman pankkilainaa ostetusta unelmasta tekevät Heinätorista kiehtovan paikan.

Italialainen perheravintola manselaisittain

Heinätori on kuuluisa listastaan, joka on kirjaimellisesti kiveen hakattu. Tarjolla on aina sama perusmenu ja pientä sesonkivaihtelua, kuten Kokkien kehitelmä -annos. Se voi olla lihaa tai kalaa, riippuen siitä, mitä verkkoihin on tarttunut. Keskiviikkoisin kokataan vanhanajan läskisoosia ja pyyntikaudella muikkuja.

Ravintola personoituu Lauri Väänäseen, joka on salissa käytännössä aina. Ravintolassa ei valmisteta mitään, mistä Väänänen ei pidä. Ei monimutkaista taiteilua, eikä missään nimessä tryffeliä tai fenkolia, jotka eivät Väänäselle maistu.

Joitakin tiukka linja voi ärsyttää, mutta rakastajia on rutkasti enemmän. Heinätori on kuin tamperelainen versio italialaisesta perheravintolasta. Tarjolla on aina se tietty nonnan lihapulla-annos – tässä tapauksessa paistettu maksa.

Tervetuloa, vauvat ja vaarit!

Konstailematon Heinätori sopii perhepäivällisille, jolloin seurueessa on foodie, vauva ja vaari. Isäni ilahtuu, kun listalla on lihaa ja perunaa, minä taas Voschmackista.

Ravintola suhtautuu lapsiin lämpimästi. Lihapullia ei ole virallisella listalla, mutta pikkuväelle niitä järjestetään. Jos pöytäliinalle lentää ruokaa, isäntä toteaa, että sitä vartenhan pesula on.

Heinätori aukeaa alkuiltapäivästä, joten aterian ehtii nauttia ennen teatteri-iltaa. Matkalla Työväen Teatterille voi ihailla Pyynikin kivitaloja ja Aleksanterin kirkkopuistoa. Ruokaa voi sulatella myös Pyynikinharjulla ja laskeutua kesällä sen läpi Pyynikin kesäteatterille.

 

Teksti: Janica Brander
Ravitsemisliike Aistin kuvat: Laura Vanzo

Lue lisää ravintoloista:

Visit Tampere Aisti Laura Vanzo 5

Ravitsemisliike Aisti

Hallituskatu 19, Tampere
Lue lisää
Visittampere Ravintola Heinatori

Ravintola Heinätori

Heinätori 2, 33230 Tampere
Lue lisää

Uusimmat Hungry for Tampere -postaukset:

Kauppahallin ravintolat
Kaupunki & kulttuuri

Kauppahallin ravintolat

Kauppahalli on idyllinen ostos- ja ruokakeidas keskellä kaupungin sykettä.
Lue lisää
Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää