Siirry sisältöön

Retkiluistelusta on viime aikoina tullut melkoisen suosittu talvilaji, eikä ihme – luonnonjäällä järvimaisemissa kelpaa nauttia aurinkoisista talvipäivistä. Tamperetta voidaankin hyvällä omallatunnolla kutsua myös retkiluistelupääkaupungiksi, onhan täällä Suomen eniten aurattuja retkiluisteluratoja sekä tiettävästi maan ainoa valaistu retkiluistelurata Tohlopissa!

Tohlopin luistelurata

Rata sijaitsee Tohloppijärven jäällä Länsi-Tampereella kahden harjun välissä, joten tuuliset olosuhteet ovat radalla vähäisiä. Suojaisella järvellä ei ole virtauksia eikä veden pintaa säännöstellä juoksutuksilla, joten railoja syntyy isompiin vesistöihin verrattuna vähemmän. Rata kiertää järven ympäri mukaillen sen rantaviivoja. Näin auraamalla radan profiilista saadaan vaihteleva ja mukava luistella. Kaudella 2019 Tohlopin luistelurata teki historiaa avaamalla tiettävästi Suomen ensimmäisen valaistun retkiluisteluradan (1 km). Tohlopin luisteluradalla palvelee myös vuokraamo sekä viikonloppuisin telttakahvio. Voit tutustua lisää Tohlopin luistelurataan täältä.

Näsijärven retkiluistelurata

Kauniina talvipäivänä juuri mikään ei voita retkiluistelua Näsijärven jäällä. Hiking Travel auraa talvisin luisteluradan, jonka virallisessa lähtöpisteessä Kaupinojalla palvelee Bikini Baari niminen välinevuokraamo ja kauppa. Lisäksi Siilinkarin majakkasaarella pidetään talvikahviota viikonloppuisin ja hiihtolomaviikoilla. Voit lukea lisää Näsijärven retkiluisteluradasta ja kahviosta Hiking Travelin sivuilta.

Kangasalan Saarikylät

Tampereen naapurissa Kangasalan Saarikylät tarjoaa myös upeat puitteet retkiluistelulle. Saarikylien retkiluistelurata on Pirkanmaan ensimmäinen ja noin kolmen kilometrin mittainen lenkki on luistelijoiden käytössä koko talven. Rataa voi kiertää minkälaisilla välineillä tahansa, samoin tyyli on vapaa. Luistelemaan lähtö tapahtuu Haavistosta, Saarikylientie 888, jossa palvelee myös välinevuokrauspiste.

Luistelukentät

Luistelua voi tietysti harrastaa Tampereen luistelukenttien ja -kaukaloiden yleisövuoroillakin, esimerkiksi Koulukadun tai Sorsapuiston tekojääradalla. Romantiikannälkäiset suuntaavat silloin tällöin järjestettäviin rusettiluistelutapahtumiin tai vaikkapa Emil Aaltosen puiston idylliselle kentälle Tammelaan.

Kaikki kaupungin luisteluradat löytyvät täältä.