Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Simaa vai samppanjaa? Tampereen kiinnostavimmat viiniravintolat

04.10.2018

Tampere tarjoaa hyvän ruoan lisäksi elämyksiä juomien ystävälle. Tarjolla on niin samppanjaa, sherryä kuin siideriäkin, ja laseja täyttävät palkitut huippusommelierit.

 

C:n viinit tuovat annokseen uusia makuja

Ravintola C on Suomen parhaita fine dining -paikkoja. C on tunnettu raaka-aineiden kekseliäiden käsittelytapojen lisäksi toisen yrittäjän, Christina Suomisen sommelierin taidoista.

Christina osaa valita viinin, joka ei ainoastaan sovi ruokaan, vaan tuo annokseen uusia makuja. Taitamattomissa käsissä rohkeat juomavalinnat voisivat olla katastrofeja. Christinan viini-ruokaparit taas synnyttävät tunteen ”juuri nämä mauthan pitääkin yhdistää keskenään”.

Alkoholitonta juotavaa kaipaavankaan ei tarvitse olla C:ssä vesilinjalla. Ravintola tarjoaa Tampereen parhaan alkoholittoman juomapaketin, jossa  on itse tehtyjä marja- ja kasvismehuja. Juomien sopivuus ruokiin mietitään yhtä tarkasti kuin viinit.

 

Hella ja Huone uskaltaa hullutella

Myös Hella ja Huone on fine dining -ravintola, jossa juoma on yhtä tärkeä osa elämystä kuin ruoka. Toinen yrittäjä Humberto Pulido Garcés on viininrakastaja, joka uskaltaa hullutella.

Vaikka ravintola satsaa viineihin, ruokajuoma voi olla muutakin. Olen nauttinut täällä esimerkiksi olut- ja sakemenun, jossa olutta tarjottiin jopa jälkiruoan kanssa. Yllätyin iloisesti myös testattuani chileläisen Villardin tilan viinejä. Bulkkituottajaksi mielletystä Chilestäkin löytyy persoonallista maisteltavaa.

Hellassa ja Huoneessa voi nauttia pitkän illallisen lisäksi vaikka vain pari osteria ja lasillisen. Lauantaisin kello 14-16 tarjoillaan ranskalaistyyppinen aperó eli lajitelma suolapaloja ja aperitiiveja.

 

Winebridgen valikoima saa haukkomaan henkeä

Tampereen laajin viinilista on tiettävästi Winebridgessä. Maailman viinitiloja kierrelleen Timo Jokisen ravintolassa on yli 200 viiniä, sisältäen monia harvinaisuuksia.

Tarjolla on kiinnostavien, alle 10 000 pulloa vuodessa tuottavien pientilojen juomia. Listalla on esimerkiksi thaimaalaisia ja marokkolaisia viinejä, joihin Suomessa törmää harvoin.

Arvoviinienkin maistelusta voi selvitä kohtuuhintaan. Niitä nimittäin myydään myös 4 ja 8 senttilitran annoksina. Winebridge ei ole myöskään pönötyspaikka. Listalla on pääruokien lisäksi tapaksia, ja viiniä voi siemailla baaritiskillä.

 

Tuulensuu on täynnä erikoisuuksia

Moni tuntee Gastropub Tuulensuun oluistaan, mutta viinipuolikin on vahva. Pelkkiä samppanjoita ja kuohuviinejä on yli 40. Pullojen ja lasillisten lisäksi Tuulensuu myy monia viinejä puolikkaita pullollisia. Avatuista puolikkaista saa alennusta.

Absintit ovat yksi Tuulensuun monista erikoisuuksista. Lähes 50 absintin valikoima on varmasti Tampereen suurin ja hakee vertaistaan koko Suomessa. Tuulensuussa voi maistella myös pastiksia, rommeja tai vaikka puolalaisia simoja. Ruokalistalla on eurooppalaisia klassikoita sinisimpukoista sammakonreisiin.

 

Deli 1909:ssä on ranskalaisen viinibaarin tunnelmaa

Kun Deli 1909 & Wine Barissa pyytää ”lasillisen kivaa punkkua”, ei tarvitse tyytyä mihin tahansa talon viiniin. 

Deli 1909 on mainio matalan kynnyksen viinibaari. Arvoviinien lisäksi listalla on edullisempia seurusteluviinejä, jotka eivät ole kuitenkaan tylsiä. Ruokalistalla on huokeita bistroannoksia, kuten bruschettoja, tapaslajitelmia ja pastoja.

Art deco -henkisen ravintolan tunnelma on omaa luokkaansa. Terassi lämpiää pitkälle syksyyn, ja sisällä voi päästä kuuntelemaan chanson-esitystä. Juuri näin viiniä kuuluu nauttia!

 

Inez palauttaa siiderin kunnian

Tapas Bar & Sidreria Inezin erikoisuuksia ovat siiderit ja sherryt. Niiden kanssa voi maistella vaikka espanjalaisia juustoja ja makkaroita, padron-paprikoita tai churroja.

Jos olet saanut kammon esanssisista light-siidereistä, Inez palauttaa näiden juomien kunnian. Listalla on sekä suodatettuja että suodattamattomia siidereitä. On mineraalisia ja viheromenaisia, rutikuivia ja makeita.

Monissa ravintoloissa sherryä suositellaan vain jälkiruokaviiniksi, ja vaihtoehdot ovat makeita. Inezissä taas voi syödä koko aterian erilaisten sherryjen kera. Tarjolla on niin syvän rusinaisia, elegantin hedelmäisiä kuin kuivia, jopa suolaisia sherryjä.

 

Suklaata ja samppanjaa Santéssa

Tampereella on kokonainen kuplivalle omistettu viinitupa, Champagne Bar Santé. Elegantin pikkuravintolan listalla on lähes sata samppanjaa. Niiden lisäksi tarjolla on puna- ja valkoviinejä.

Santéssa voi maistella eri tyylisiä samppanjoita tai valita yhden talon ja vertailla sen viinejä. Ravintola järjestää myös tastingeja, joissa kuplien ihmemaahan sukelletaan asiantuntijan opastuksella.

Santé ei ole ruokaravintola, mutta lasillisen kylkeen voi saada pientä suolaista tai makeaa. Miten olisi pala hyvää juustoa tai käsin tehty konvehti?

 

Teksti: Janica Brander
Kuvat: Janica Brander, Laura Vanzo, Kirre