Sitko on Tampereen pizzaparatiisi - Hungry for Tampere

Sitko on Tampereen pizzaparatiisi

09.05.2018

Pizzaa kutsutaan puolitosissaan suomalaisten kansallisruoaksi. Allekirjoitan väitteen, sillä mikään muu ruoka ei ole synnyttänyt Savusuolaa-ruokablogissani yhtä kiivaita väittelyitä. Kuuluvatko jauheliha, ananas ja aurajuusto pizzaan? Paksu vai ohut pohja? Sitkoisan venyvä vai rapea? Onko pyhäinhäväistys lorauttaa kastikkeeseen Texas Peteä?

Pizza on mahtava keksintö, koska mikään muu ruoka ei myöskään yhdistä ihmisiä samalla tavalla. Kaikki suomalaiset ovat syöneet ainakin kerran elämässään edes jonkinlaista pizzapiirakkaa. Pizza on yhtä aikaa mättöä, lohturuokaa, gourmeta, eurooppalaista kulttuuriperintöä ja kotiruokaa.

Pizza on myös turvallinen valinta. Pizzalle on helppo mennä porukalla kuin porukalla, eikä ruoan hinta räjäytä kukkaroa.

Kaikilla on tietenkin mielipiteensä siitä, mistä saa Tampereen parasta pizzaa. Niin minullakin – tietenkin oikea mielipide.

Täydellisen sitkon lähteillä

Kun veljekset Henri ja Miika Salenius avasivat pizzeria Sitkon kolmisen vuotta sitten Näsilinnankadulle, koin valaistumisen. Pizza voi todellakin maistua tältä! Olin syönyt monta hyvää pizzaa, sekä Suomessa että Italiassa. Olin kehittynyt aika hyväksi pizzakokiksi itsekin, eikä pizzapohjani muistuttanut enää piirakkaa.

Se, mitä sain maistaa Sitkossa, oli kuitenkin jotain tajunnanräjäyttävää. Aloitetaan pohjasta. Ravintolan nimen mukaisesti se on Sitkon pizzan ydin.

Sitkon pizzataikina ei ole tukusta tuleva, valmis taikinapallo, jota säilytetään pakastimessa. Se ei ole myöskään hiivalla kohotettu. Tämä pohja tehdään hapanjuureen, ja ennen leipomista taikinaa fermentoidaan viileässä 72 tuntia.

Lopputuloksena syntyy täydellinen pohja. Siinä on huikeasti sitkoa, siis kimmoisuutta ja venyvyyttä. Pohja ei kuitenkaan ole vetelä tai raaka. Reunat paistetaan rapsakkaiksi. Ne tulee syötyä viimeistä murua myöten, sillä vienosti happamanmakea taikina on niin hyvää.

Hapanjuuripohja voi oudoksuttaa miedompaan ja kovempaan hiivapohjaan tottunutta. Minä taas olin myyty ensipuraisusta lähtien. Tältä rakkaudella leivotun pohjan kuuluu maistua.

Ei säilykkeitä, ei mikron kilahduksia

Siirrytään seuraavaksi täytteisiin. Sitkon tomaattikastikkeessa on kaunis syvänpunainen väri. Maku tulee raikkaanhapokkaasta tomaatista. Mitään ylimääräistä ei ole, joten täytteet pääsevät loistamaan.

Viimeisimmällä käynnilläni pääsin kurkkaamaan tiskin yli keittiöön, jossa pilkottiin sieniä ja munakoisoa. Kanssani jutulle pysähtynyt Miika Salenius kertoi, että anjovis ja oliivi ovat ainoita säilykkeitä, joita ravintola käyttää. Tomaattikastike, pistaasipesto ja marinoidut punasipulit tehdään itse.

Sitkon peruslistalla on vain kymmenen pizzaa ja kaksi salaattia. Vaihtuvat sesonki- ja lounaspizzat tuovat palettiin vaihtelua. Täällä en kuitenkaan kaipaa kymmeniä täytteitä, calzoneja tai pastoja. Tuoreet, oikein käsitellyt raaka-aineet, täydellinen kastike ja pohja riittävät. Miksi söisin kolminkertaisen määrän bulkkia purkista, jos voin saada laatua ravintolalta, joka keskittyy siihen, minkä se parhaiten taitaa?

Pizzaa berliiniläisessä hengessä

Luonnehdin Sitkoa usein berliiniläishenkiseksi paikaksi. Berliiniläisyys tarkoittaa minulle rentouden ja laadun yhdistelmää. Veikeään tai industriaaliin tyyliin sisustettuja paikkoja, joissa ei nipoteta, mutta ruoka on kovatasoista.

Sitkoon ovat tervetulleita niin perheen pienimmät kuin koirakaveritkin. Viikonloppuiltoina ilma on sankkana puheensorinasta. Täällä ei tarvitse jännittää, häiriintyykö joku lasten kikatuksesta. Vanhemmalle ei tule kuitenkaan sellainen olo, että ollaan perheravintolassa, jossa satsataan enemmän leikkinurkkaan kuin ruokaan.

Hyvien pizzojen lisäksi iloitsen harkitusta olut- ja viinivalikoimasta. Sitkossa ei tarjoilla epämääräistä ”talon viiniä” tai helpoimpia hanaoluita. Eri pizzatäytteisiin osataan suositella juomayhdistelmiä, ja listalla on myös pienempien tuottajien oluita ja viinejä.

”Sellaista kuin pizzan pitää olla”

Lukuisat tamperelaiset jakavat rakkauteni Sitkoon. Ravintola voitti Aamulehden Pirkanmaan parhaan pizzerian tittelin vuonna 2016 ja sijoittui Tamperelaisen Paras Tamperelainen pizza -kisassa kakkoseksi vuonna 2017.

Syön lounaalta jäänyttä Sitkon pizzaa tätä tekstiä kirjoittaessani. Maistiaiset kelpasivat myös 5-vuotiaalle tyttärelleni. Kun kysyin häneltä, mikä tässä pizzassa on hyvää, hän katsoi minua hölmistyneenä. ”Se on semmosta ku pitää”, kuului napakka vastaus.

Sepä se.

 

Teksti: Janica Brander
Kuvat: Laura Vanzo & Janica Brander

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää