Tampereen uudet ravintolat - Toni ja Ronja Honko

Tampereen tykeimmät uudet ravintolat

19.04.2018

Tampereen kulinaarikenttä on saanut vuoden sisään ihan valtaisan kimaran uusia, laadukkaita ravintoloita vieraittensa nautittaviksi. Olemme saaneetkin kirmata kamera ja sanelulaite tanassa alati kiihtyvää vauhtia samalla sooseja suupielistä pyyhkien.

Koska kovan luokan kuppiloita nousee remonttitohinoista kuin herkkusieniä sateella, on kilvoittelu niin toisten ravintoloiden kuin oman tekemisenkin saralla selviö. Se taas sataa monipuolisia ja laadukkaita ravintolaelämyksiä alati metsästävien asiakkaiden laariin – Tampereella syödään ja juodaankin todella hyvin. Nostimme esiin pienen pintaraapaisullisen verran uutuuspaikkoja, joita suosittelemme piisilämpöisin sydämin. Pankaas maistellen!

 

KAJO 

Suomalaisen luonnon ja välimerellisen meiningin samoille lautasille kokkaava Kajo on innokkaiden ja idearikkaiden taitureiden ruokarakkauden hedelmä. Suomalaisista luonnonraaka-aineista ammentavasta keittiöosaajasta, Välimeren alueen Michelin-kokista sekä isännöivän palvelun salitaiturista koostuva ravintoloitsijakolmikko laittaa tuulemaan sekä lautasilla koreasti.

Kajossa männynkerkkäjäätelö voidaan yhdistää veriappelsiinin mielitietyksi tai possunniska parittaa ”poltetun” sitruunan kanssa lemmekkäin lopputuloksin. Jaettavia annoksia piisaa. Tarinallisuus on kaikessa vahvasti läsnä, sillä raaka-aineiden alkuperä on kolmikolla täysin selvillä. Parhaimmillaan niitä on poimittu tai jopa kasvatettu ja valmistettu itse – joskus jopa viiniä myöden.

Siinä missä hiiligrilli on Kajon salainen keittiöase , toimii salin samuraina taas itsekin Saksassa viiniä valmistanut rieslingin rakastaja levittäen niin viinilempeä kuin persoonallisen palvelun tunnettakin.

 

MISS ADA

Tampereen huippuravintoloissa pitkään työskennellyt sommelière-keittiömestaripariskunta muutti Ylöjärvelle ja päätti perustaa paikallisille paikallisen ravintolan. Sellaisen, jossa he itsekin lapsineen haluaisivat käydä syömässä. Miss Ada -bistron nimikin juontaa yhdessä syömisestä, hepreankielisestä yhdessä ruokailun missada-sanasta.

Pien- ja lähituottajien raaka-aineet ovat ravintolassa aidosti käytössä laajalla ja usein luomuisella skaalalla. Ahkerassa käytössä surraava pastakone nimeltä Dolly poseeraa keittiön primadonnana. Miss Adan keittiön kyljessä on myös oma pikkuinen leipomopuoli, joten tässä kahvilatuotteet bistroruokaan yhdistävässä ravintolassa leivonnaiset ovat aina uunituoreita.

 

TULLIN SAUNA

Tullin Sauna on kaikille avoin urbaani korttelisauna, jonka yhteydessä toimii laadukas ruokaravintola. Kombo tarjoileekin tyylikkäiden löylyjen lisäksi myös aamiaista, lounasta, brunssia sekä laadukkaita à la carte -annoksia. Ja olutta on.

Komponenteilla kikkailemattomassa ruoassa viljellään saunateemaan sopivasti savun ja suomalaisen luonnon makuja. Annosarsenaali on vuodenaikojen mukaan vaihtuvainen ja vahvasti suomalaisia raaka-aineita hyödyntävä. Tullin Saunalle voi suunnata joko syömään, saunomaan, oluelle tai kaikkea näitä samoilla löylyn lykinnöillä. Edukasta yösijaa kaipaaville tiedoksi, että Tullin Saunan omistajat pyörittävät Dream Hotellia ja Dream Hostellia aivan naapurissa.

 

PERISCOPE  

Kauppakeskus Ratinan huipulla kohoaa periskooppimaisesti maailman makuja tähyävä ravintola Periscope. Kyseessä on keittiömestari Arto Rastaan kunnianhimoisesti toteuttama monipuolinen ja monien makujen näköalaravintola lounge-baareineen ja hulppeine ulkoilmaterasseineen. Kaksikerroksinen, valtavaikkunainen ravintolasali suo nautiskelijoilleen niin auringonpaistetta kuin kaupungin valojakin.

Vaikka ravintolan sijainti näkymineen on huikea, ei ravintola itsessään ole turhan fiini tai fine diningia tarjoileva, vaan hyvinkin omalle kukkarolle makuineen antautuva. Myöskään ruokatyyli ei lokeroihin tai tietyn maan keittiöön taivu, sillä lista on alati eläväinen kimara kaiken maailman makuja.

 

LIV

Laukontorin laidan LiV panostaa palveluun ja itse keitettyjen liemipohjien ilosanomaan. Ja yhden kaupungin maineikkaimmista viininenistä ollessa mukana omistajatriossa, myös viehkoihin viineihin. Muodoltaan melko krouvia ja mauiltaan runsasta ruokaa kokkaava korttelikuppila on eläväinen niin viinien kuin annosten vaihtuvuuden sarallakin. Keittiön emmeitä metsästetään toisinaan hyvinkin pienissä erin sesongin ja saatavuuden mukaan.

LiViin ei mennä hämmästymään piilokomponenteista tai aprikoimaan vimmatusti, että mitä tulikaan syötyä, vaan yksinkertaisesti nauttimaan rehevän makuisesta ruoasta rennosti alusta loppuun. Toisaalta yllätyksiä tarjoilevat esimerkiksi hyvin harvoin ravintoloissa tarjolla olevat ruhonosat, kuten esimerkiksi lampaan kateenkorva.

 

TIIMA

Tiima on perin mystikkään sijainnin kellokauppa – tai itse asiassa huumaavan herkullinen salakapakka, joka toivoo sijaintinsa pysyvän salassa suurelta some-yleisöltä. Siksipä sisältä Tiimasta tai sen julkisivusta ei toivota kuvia juurikaan postailtavan. Sääli sinänsä, sillä vanhan aikakonemaisen kellokaupan sisustus on melko messevää koettavaa, oma maailmansa.

Mm. kansainvälisessä Bartenders’ Choice Awards -kilpailussa palkittu Tiima tarjoilee tasokasta 12:n eri cocktailin listaa. Siis yhden juoman kutakin kellotaulun numeroa kohden. Listalla on laadukkaita, tuoreita raaka-aineita hyödyntäviä juomasekoituksia klassikoista kokeilevampiin cocktaileihin. Ja se sijainti..? Tik tak!

 

KULMA26

Kulma26 on bistrosta ja pubista koostuva kikkailemattoman ruoan ja monipuolisten juomien koti, jossa eurooppalainen bistroruoka kohtaa pirkanmaalaiset oluet ja mielenkiintoiset drinkit kansainvälisen tiimin taituroimana.

Bistron puoli tarjoilee parin viikon välein vaihtuvaa mainion hinta-laatusuhteen bistromenua, jolla on aina myös kolmen ruokalajin vegaaninen kokonaisuus. Koko ravintolan alueella voimassa on rouheamman pubipurtavan lista, jolta voi löytyä esimerkiksi tuhti Black Angus -burgeri.

 

LILLAN CAFE & BUTIK

Nekalan puutarhaisissa lasiverantatunnelmissa palvelevassa Lillanissa viihtyy kuin kotonaan, kahvitellen tai lounastaen. Myös persoonallisena pikkuhotellina toimiva Lillan loihtii  keittössään niin erilaisia salaatteja, tuorepuuroja, smoothieita kuin lämpimiä ruoka-annoksiakin. Valikoimassa on myös itse leivottuja suolaisia piiraita sekä makeita leivonnaisia.

Viikonloppuisin tarjolla on suosittu äärimmäisen suosittu brunssi, joka on boutique-hotellin henkeen huolella toteutettu astioita ja erittäin ystävällistä ja huomaavaista palvelua myöden.

 

KUMMA

Kyttälän kulinaarikadulla sijaitsee erisKummallinen kuppila, jota varten on pitänyt lanseerata vallan oma termikin, junk bar. Kumma kutkuttaa makuhermojen ohella myös mielikuvitusta, sillä kierrätyshenki ja hörähdyttävän hauskat ideat kukkivat kaikkialla. Katossa kurvailevat formulat, potkukelkat, suksi- ja räpyläveikot sekä kiekkoilijat. Pöytäryhmissä ahterinsa alle voi valita vaikkapa riipputuolin, Askon Amigon tai 80-luvun taittuvan retkituolin.

Napostelupalaksi tuopposen tai viinilasillisen kylkeen löytyy pientä purtavaa alkuhyvistä vegaani-, liha-, kala- ja juustopleitteihin. Paikalle voi kuitenkin suunnata ruokailemaan pitemmänkin kaavan kautta vaikkapa hartaudella viilatun paprikatahnan gulassikeitosta aina hiiligrillissä pyörähtäneeseen häränrintaan ja raakasuklaakakkuun saakka. Ruokapuoli ei kukkaroa saati erityisruokavalioisen rajoitteita rasita. Annosvalikoimasta löytyy mukavasti purtavaa sekä vegaanille että sekaanille ja miksei myös taaperosta vaariin, kuten tämän kaltaisissa paikoissa maailmallakin.

 

VIILA

Teollisuushistoriaisen Tampellan alueen korttelibistron köökki on Suomen kokkimaajoukkueessakin kisanneen keittiöfakiirin käsissä. Suomalaisia perinneruokia arvostavan mestarin annoksiin saattaakin kätkeytyä esimerkiksi lepuskaa tai manselaista munkkia. Annokset viilataan virkistävän erilaisiksi, eikä samaa korttia isketä pöytään kahdesti. Jopa Viilan pysyväksi tavaramerkkiannokseksi jo muotoutuneet sliderit ovat kaikki varsin erilaisia. Kaikkinensa annosfiilistä voi löytyä niin metsästä kuin mummolastakin.

Viilaan voi helposti pistäytyä vaikka vain yhdelle annokselle ja lasilliselle tai tilata useita annoksia seurueen kesken maisteltaviksi. Ruoasta ei ole tarpeen pingottaa. Se on hyvää ja moniulotteista, mutta ei edellytä herkeämätöntä keskittymistä ateriointiin, vaan antaa seurustelun ja ilonpidon nousta keskiöön. Kuten rennossa korttelibistrossa kuuluukin.

 

Teksti ja kuvat: Ronja ja Toni Honko

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Kauppahallin 4 Vuodenaikaa vetää väkeä ulkomaita myöden
Hungry for Tampere

Kauppahallin 4 Vuodenaikaa vetää väkeä ulkomaita myöden

Tampereen Kauppahallin 4 Vuodenaikaa on todellinen ravintolakentän moniottelija.
Lue lisää
Simaa vai samppanjaa? Tampereen kiinnostavimmat viiniravintolat
Hungry for Tampere

Simaa vai samppanjaa? Tampereen kiinnostavimmat viiniravintolat

Tampere tarjoaa hyvän ruoan lisäksi elämyksiä juomien ystävälle.
Lue lisää
Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville
Hungry for Tampere

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville

Tampereen gastropubeissa yhdistyy rakkaus laadukkaaseen juotavaan ja herkulliseen syötävään.
Lue lisää
Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat
Hungry for Tampere

Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat

Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa.
Lue lisää