Lihaisten nautintojen äärellä - Tampere on lihansyöjän paratiisi - Visit Tampere

Lihaisten nautintojen äärellä – Tampere on lihansyöjän paratiisi

18.08.2018

Kasvis- ja kasvispainotteinen ruoka on varmasti suositumpaa kuin koskaan ja sen valmistus taidetaan monipuolisesti Tampereen laaturavintoloissa. Liha, tosin entistä laadukkaampi ja alkuperätietoisemmin valinnoin keittiöön metsästetty, on säilyttänyt silti sijansa niin kunnon carnivorejen, lihan alkulähteitä ja tuotantotapoja lautasvalinnoissaan painottavien kuin lihansyöntiä rutkasti vähentäneidenkin keskuudessa. Kotimaisuus ja jäljittävyys ovat luunkovia sanoja kautta linjan.

Erityisesti karjankasvatukseen ja eläimiin ylpeydellä sekä ymmärryksellä suhtautuvien pientuottajien antimiin paneudutaan suurella hartaudella monessa ravintolassa. Tarjolle tähytään ja valmistettaviksi himoitaan usein melko pienin erin saatavilla olevia sorkakkaita sekä siivekkäitä. Monasti tiloihin ja tilallisiin käydään vieläpä tutustumassa ja tiirailemassa kasvatusolosuhteet omin silmin. Mikäli karja ei sitten kasva vallan omilla tiluksilla, kuten Ahlmanin ravintola Annan alkuperäiskarjatapauksessa. Ravintolaköökkeihin paikka paikoin pienestä tai jopa tilan omasta pienteurastamosta saapuvaa lihaa käsitellään huolella, laitetaan dry ager -kaappeihin köllöttelemään intensiivisen maun sekä ruhtinaallisen rakenteen saavuttamiseksi ja grillataan hehkuvilla hiilillä avotuliaromin asiakkaiden makunystyille johdattamiseksi.

Kaikkinensa sen seitsemätä sorttia lihaa löytyy laaturavintoloista eri tavoin riiputettuna, leikattuna ja valmistettuna. Sitä on lisäksi vaikka ja mitä lajia. Kysyvä ei kanista, karitsasta, sonnista, siasta, hummasta tai kilipukista eksy. Esimerkiksi luomuinen, villi ja paikallinen Ravintola C on metsästänyt lautasilleen pienen hiilijalankäpälän luonnonmukaisesti kasvatettua kania sekä erittäin eettistä, vielä huonosti hyödynnettyä mutta toivon mukaan joskus laajemmaltikin ravintolatarjonnassa koettavaa vuohipukkia. Rekolan biodynaamisen maatilan naudanlihaa on tarjonnassa useinkin.

Huberissa taas on ollut kotimaista hevosta tarjolla jo vuosikausia ja sittemmin ravinteli on ryhtynyt käyttämään päätuotteenaan laadukasta lypsylehmänlihaa. Hummailun ja ammuilun ohella Huber on ollut edelläkävijä koko maan tasolla dry age -rintamalla. Lihan perin voimallisen maun esiin houkuttelevissa dry ager -kaapeissa on vuosien varrella poseerannut monenlaista palaa possunpäästä karitsanviuluun ja hevosenpaistiin. Nykyään kaikki lihat pyörähtävät kaapin kautta tovin tai toisen verran, 4-8 viikkoa minimissään. Kaappi tekee niin lihalle kuin sen rasvallekin mystikkäitä taikojaan, ja dry ager -kaappeja löytyykin jo Huberin lisäksi muualtakin. Esimerkiksi erityisellä hellyydellä lihaan ja sen jatkojalostukseen suhtautuvista Hellasta & Huoneesta sekä Kauppahallin 4 Vuodenajasta makkaraisinekin makuineen.

Lapland Hotellin yhteydessä toimivalla Dabbalilla taas on kuuma linja suoraan lukuisiin Lapin pieniin porotuottajiin. Saatavilla on jopa Sallasta saapuvaa vapaana laiduntanutta villiporoa, itse jäkälät purtavakseen etsiskellyttä sarvipäätä. Poroa on tarjolla vaihtelevissa muodoissa. Olemme päässeet haukkaamaan kiinni tartarin, pihvien ja potkien lisäksi esimerkiksi veripalttuun sekä sydämeen. Keittiön sydämenä hehkuva hiiligrilli puolestaan tuo valtaosaan lihoista vielä omaa Lapin avotulella valmistetun ruoan makua ja tunnelmaa.

Moninaisista hiiligrilleistä aromia ammentavien lihojen äärelle mielivät voivat ottaa suuntiman myös kohti Kajoa, Huberia, Berthaa ja C:tä. Tiiliholvissa taas on tempaistu antaumuksellisesti jopa rosvopaisti tulille kokin kotipihalla, jolla kävimme keittiötiimin lammaslihaisaan leiritulitunnelmaan tutustumassa.

Vaikka esimerkiksi Huberissa liha on vallan kaiken keskiössä, ei sen kerskakäyttöön kuitenkaan usuteta, vaan painotetaan nimenomaan laatua: harvemmin ja parempaa. Vegebuumin pyörteissä omaa laatulihalinjaansa kulkeva ravintola onkin muotoutunut myös monien muuten kasvispainotteisesti syövien asiakkaiden lihaisten nautintojen tyyssijaksi. Silloin kun lihaa syödään, halutaan haukata laadukasta sellaista. Samoin tuntevat varmasti myös monet C:ssä, Dabbalissa, Hellassa & Huoneessa tai Kajossa lihaisten ilojen äärellä elämystelijät.

Espanjalaistyylinen kanaravintola Los Polloskin pyörittelee avotulillaan vain kotimaista GMO-vapaata maalaiskananpoikaa, ja siitä maanlaajuisesti kuuluisasta pihvistään ja aikanaan hyvinkin eksoottisten eläinten keittelystä tunnettu Bodega Salud on siirtynyt käyttämään kotimaista rotukarjaa. Kotimaislihaisia lähi- sekä pientuottajia suosiii myös kasvispainotteinen ja vegaaniantimistaan tunnetuksi tullut Muusa. Muusa onkin erityisen helppo kohde monimuotoisten ruokavalioiden ja -valintojen seurueille kasvissyöjäkaverista potkanpurijapoikaystävään ja pesco-vegetaristimielitietystä vegaanivaariin asti.

Ja ainakin pienoisella seurueen ruokavalioiden ennakkoilmoituksella varmasti ihan mikä tahansa muukin näistä ravintoloista.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko

Viimeisimmät Hungry for Tampere -postaukset:

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä
Hungry for Tampere

Ravintola Kajo – suomalaisesta metsästä, Välimereltä ja suoraan sydämestä

Kajo on hurmaava yhdistelmä osaamista, tyylitajua ja rakkautta.
Lue lisää

Lisätiedot:

Tampere Restaurant Anna Alhman

Ravintola Anna – Ahlman

Hallilantie 24, 33820 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Dessert In Ravintola C Restaurant Fine Food Gastronomy Laura Vanzo

Ravintola C

Verkatehtaankatu 14, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere_People toasting at Restarurant Huber_Laura Vanzo

Ravinteli Huber

Aleksis Kiven katu 13, 33200 Tampere
Lue lisää
Visittampere Ravintola Hella & Huone

Ravintola Hella & Huone

Salhojankatu 48, 33500 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Restaurant 4 Vuodenaikaa Laura Vanzo

Ravintola 4 Vuodenaikaa

Tampereen Kauppahalli, Hämeenkatu, Tampere
Lue lisää
Lapland Hotel Laura Vanzo 57

Kitchen & Bar Dabbal

Yliopistonkatu 44, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Kajo Laura Vanzo 2

Ravintola Kajo

Rautatienkatu 12, Tampere
Lue lisää
Bertha

Ravinteli Bertha

Rautatienkatu 14, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Tiiliholvi Restaurant Laura Vanzo

Ravintola Tiiliholvi

Kauppakatu 10, 33210 Tampere
Lue lisää
Logo16

Los Pollos

Hatanpään valtatie 1, Tampere
Lue lisää