Lihaisten nautintojen äärellä - Tampere on lihansyöjän paratiisi - Visit Tampere

Lihaisten nautintojen äärellä – Tampere on lihansyöjän paratiisi

18.08.2018

Kasvis- ja kasvispainotteinen ruoka on varmasti suositumpaa kuin koskaan ja sen valmistus taidetaan monipuolisesti Tampereen laaturavintoloissa. Liha, tosin entistä laadukkaampi ja alkuperätietoisemmin valinnoin keittiöön metsästetty, on säilyttänyt silti sijansa niin kunnon carnivorejen, lihan alkulähteitä ja tuotantotapoja lautasvalinnoissaan painottavien kuin lihansyöntiä rutkasti vähentäneidenkin keskuudessa. Kotimaisuus ja jäljittävyys ovat luunkovia sanoja kautta linjan.

Erityisesti karjankasvatukseen ja eläimiin ylpeydellä sekä ymmärryksellä suhtautuvien pientuottajien antimiin paneudutaan suurella hartaudella monessa ravintolassa. Tarjolle tähytään ja valmistettaviksi himoitaan usein melko pienin erin saatavilla olevia sorkakkaita sekä siivekkäitä. Monasti tiloihin ja tilallisiin käydään vieläpä tutustumassa ja tiirailemassa kasvatusolosuhteet omin silmin. Mikäli karja ei sitten kasva vallan omilla tiluksilla, kuten Ahlmanin ravintola Annan alkuperäiskarjatapauksessa. Ravintolaköökkeihin paikka paikoin pienestä tai jopa tilan omasta pienteurastamosta saapuvaa lihaa käsitellään huolella, laitetaan dry ager -kaappeihin köllöttelemään intensiivisen maun sekä ruhtinaallisen rakenteen saavuttamiseksi ja grillataan hehkuvilla hiilillä avotuliaromin asiakkaiden makunystyille johdattamiseksi.

Kaikkinensa sen seitsemätä sorttia lihaa löytyy laaturavintoloista eri tavoin riiputettuna, leikattuna ja valmistettuna. Sitä on lisäksi vaikka ja mitä lajia. Kysyvä ei kanista, karitsasta, sonnista, siasta, hummasta tai kilipukista eksy. Esimerkiksi luomuinen, villi ja paikallinen Ravintola C on metsästänyt lautasilleen pienen hiilijalankäpälän luonnonmukaisesti kasvatettua kania sekä erittäin eettistä, vielä huonosti hyödynnettyä mutta toivon mukaan joskus laajemmaltikin ravintolatarjonnassa koettavaa vuohipukkia. Rekolan biodynaamisen maatilan naudanlihaa on tarjonnassa useinkin.

Huberissa taas on ollut kotimaista hevosta tarjolla jo vuosikausia ja sittemmin ravinteli on ryhtynyt käyttämään päätuotteenaan laadukasta lypsylehmänlihaa. Hummailun ja ammuilun ohella Huber on ollut edelläkävijä koko maan tasolla dry age -rintamalla. Lihan perin voimallisen maun esiin houkuttelevissa dry ager -kaapeissa on vuosien varrella poseerannut monenlaista palaa possunpäästä karitsanviuluun ja hevosenpaistiin. Nykyään kaikki lihat pyörähtävät kaapin kautta tovin tai toisen verran, 4-8 viikkoa minimissään. Kaappi tekee niin lihalle kuin sen rasvallekin mystikkäitä taikojaan, ja dry ager -kaappeja löytyykin jo Huberin lisäksi muualtakin. Esimerkiksi erityisellä hellyydellä lihaan ja sen jatkojalostukseen suhtautuvista Hellasta & Huoneesta sekä Kauppahallin 4 Vuodenajasta makkaraisinekin makuineen.

Lapland Hotellin yhteydessä toimivalla Dabbalilla taas on kuuma linja suoraan lukuisiin Lapin pieniin porotuottajiin. Saatavilla on jopa Sallasta saapuvaa vapaana laiduntanutta villiporoa, itse jäkälät purtavakseen etsiskellyttä sarvipäätä. Poroa on tarjolla vaihtelevissa muodoissa. Olemme päässeet haukkaamaan kiinni tartarin, pihvien ja potkien lisäksi esimerkiksi veripalttuun sekä sydämeen. Keittiön sydämenä hehkuva hiiligrilli puolestaan tuo valtaosaan lihoista vielä omaa Lapin avotulella valmistetun ruoan makua ja tunnelmaa.

Moninaisista hiiligrilleistä aromia ammentavien lihojen äärelle mielivät voivat ottaa suuntiman myös kohti Kajoa, Huberia, Berthaa, C:tä, Nomua ja Marusekia. Tiiliholvissa taas on tempaistu antaumuksellisesti jopa rosvopaisti tulille kokin kotipihalla, jolla kävimme keittiötiimin lammaslihaisaan leiritulitunnelmaan tutustumassa.

Vaikka esimerkiksi Huberissa liha on vallan kaiken keskiössä, ei sen kerskakäyttöön kuitenkaan usuteta, vaan painotetaan nimenomaan laatua: harvemmin ja parempaa. Vegebuumin pyörteissä omaa laatulihalinjaansa kulkeva ravintola onkin muotoutunut myös monien muuten kasvispainotteisesti syövien asiakkaiden lihaisten nautintojen tyyssijaksi. Silloin kun lihaa syödään, halutaan haukata laadukasta sellaista. Samoin tuntevat varmasti myös monet C:ssä, Dabbalissa, Hellassa & Huoneessa tai Kajossa lihaisten ilojen äärellä elämystelijät.

Espanjalaistyylinen kanaravintola Los Polloskin pyörittelee avotulillaan vain kotimaista GMO-vapaata maalaiskananpoikaa, ja siitä maanlaajuisesti kuuluisasta pihvistään ja aikanaan hyvinkin eksoottisten eläinten keittelystä tunnettu Bodega Salud on siirtynyt käyttämään kotimaista rotukarjaa. Kotimaislihaisia lähi- sekä pientuottajia suosiii myös kasvispainotteinen ja vegaaniantimistaan tunnetuksi tullut Muusa. Muusa onkin erityisen helppo kohde monimuotoisten ruokavalioiden ja -valintojen seurueille kasvissyöjäkaverista potkanpurijapoikaystävään ja pesco-vegetaristimielitietystä vegaanivaariin asti.

Ja ainakin pienoisella seurueen ruokavalioiden ennakkoilmoituksella varmasti ihan mikä tahansa muukin näistä ravintoloista.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko

Viimeisimmät Hungry for Tampere -postaukset:

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville
Hungry for Tampere

Gastropubit ovat Tampereen lahja juomaharrastajille ja kikkailematonta laaturuokaa rakastaville

Tampereen gastropubeissa yhdistyy rakkaus laadukkaaseen juotavaan ja herkulliseen syötävään.
Lue lisää
Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat
Hungry for Tampere

Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat

Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa.
Lue lisää
Los Pollos tarjoilee kaupungin parasta kanaa
Hungry for Tampere

Los Pollos tarjoilee kaupungin parasta kanaa

Koskikeskuksessa sijaitseva kanaravintola hurmaa maulla ja hymyllä.
Lue lisää
Lihaisten nautintojen äärellä – Tampere on lihansyöjän paratiisi
Hungry for Tampere

Lihaisten nautintojen äärellä – Tampere on lihansyöjän paratiisi

Tampere on lihan alkulähteitä ja tuotantotapoja arvostavan lihansyöjän paratiisi.
Lue lisää