Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat - Visit Tampere

Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat

04.09.2018

Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa. Järvet, metsät, kaupungin talot ja valot muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jota voi ihastella monesta näkovinkkelistä hyvän ruoan kera.

Meze-matkalle Periscopessa

Ratinan kauppakeskuksen näköalaravintola Periscope on huippukokki Arto Rastaan lempilapsi. Keittiö on kunnianhimoinen, mutta ravintolan konsepti kaukana jäykistelystä. Yläkerran cocktail-baariin voi tulla drinkeille, ja baarissa järjestetään myös intiimejä keikkoja ja dj-iltoja.

Periscopessa rohkaistaan sosiaaliseen, meze-tyyliseen syömiseen. Rento ruokailu ei kuitenkaan tarkoita mozzarellatikkuja. Rastas on ottanut ruokiin vaikutteita ympäri maailman, mutta kokonaisuus on linjakas. Listalta löytyy muun muassa punajuuricarpacciota, marinoitua endiiviä Roquefort-jäätelön kera, misoglaseerattua porsaanposkea ja grillattua lohitartaria.

Pikkuannokset maksavat 10 euroa, ja 5 6 annosta riittää kahdelle jaettaviksi. Jos jakaminen ei houkuta, listalla on reilut 20 euroa maksavia, isompia pääruokia ja turvallinen burger. Ne sopivat yhden hengen annoksiksi.

Periscopessa on myös terassilista, josta löytyy villejäkin yllätyksiä, kuten paahdettuja kotisirkkoja. Lounaalla ei tarjoilla kinkkukiusausta linjastosta. 13  euron hintaan saa vaikkapa kurpitsarisottoa tai ahvenmureketta sahramikastikkeen kera, parilla lisäeurolla vielä kahvin ja jälkiruoan.

Pidän myös siitä, että lasten listalla on lihan ja kasvisten kaltaista kunnon ruokaa, ei nugetteja. Periscope haastaa siis ruoallaankin käsityksen siitä, millainen on ostoskeskuksen ravintola.  

Paraatinäkymät tehdasmiljööseen

Periscopessa on 550 asiakaspaikkaa, joista 100 on alakerran ravintolassa, 150 yläkerran cocktail-baarissa ja peräti 300 terassilla. Yläkerran baarista avautuu näkymä sekä alakerran ravintolasaliin että Ratinan suvantoon. Ylhäällä on myös kabinetti, josta näkee Ratinan stadionille. Drinkkejä voi nautiskella vaikka keikkaa tai urheilutapahtumaa seuraten.

Ylös vievä portaikko ja katon valaisimet ovat vaikuttavia elementtejä, jota voi ihailla alakerrasta käsin. Ravintolasta ja terassilta näkee hyvin myös Ratinan suvannon, joka on manselaisen koskimiljöön sydän. Kun kävin ensimmäistä kertaa Periscopessa, yllätyin maisemista. Olen katsellut Kehräsaaren punatiilirakennuksia koko ikäni, mutta en tästä kulmasta ja näin korkealta.

Kehräsaarta koristaa edelleen edesmenneen Liljeroosin tekstiilitehtaan kyltti. Nyt Liljeroosin kiinteistössä toimivat esimerkiksi Arthouse Cinema Niagara -elokuvateatteri, designia myyvät PikkuPutiikit ja Radio 957, joka on Suomen ensimmäisiä kaupallisia radioita. Takon kartonkitehdas sen sijaan puksuttaa edelleen. Moderni ja perinteinen Tampere kohtaavatkin Periscopen maisemassa hienolla tavalla.

Makutaivaaseen Näsinneulassa

Paras paikka Näsi- ja Pyhäjärven ja Tampereen keskustan ihailuun on Ravintola Näsinneula. Se on kaupungin kovimpia fine dining -ravintoloita, jossa lähes kaikki Pirkanmaan parhaat kokit ja tarjoilijat ovat työskennelleet.

Näsinneulan tyylissä yhdistyvät ranskalainen keittotaito ja suomalaiset raaka-aineet. Listalla on aina lähivesien kalaa, poroa ja kotimaisia juustoja. Ravintola huomioi myös sesosingit. Näsinneula osallistuu saksalaisia kevätviinejä esitteleville Riesling -ja Spätburgunderviikoille, ja elokuussa herkutellaan tietenkin ravuilla.

Tavallisten menuiden lisäksi tarjolla on yllätysmenuita. Keittiömestarin menu (66 e) sisältää viisi ruokalajia tervehdyksineen. Vaikka kyseessä on yllätyskokonaisuus, keittiö huomioi allergiat. Jos haluat nauttia huippuruoasta vielä pidemmän kaavan mukaan, OJ´s Yhdeksäs taivas -maistelumenu (90 e) kohottaa myös makuaistin taivaisiin. Tämä menu tarjoillaan vain koko seurueelle.

Myös ravintolan kasvisruoka, lasten lista ja viinit ovat mainitsemisen arvoisia. Täällä kasvissyöjäkin syö fiinisti viiden ruokalajin illallisen (62 e). Lapsille tarjolla on 20 euron hintaan alkukeitto, liha- tai kala-annos sekä talon jäätelöä. Juomalista ei ole liian varman päälle pelattu, sillä valikoimasta löytyy kokeilevampia viinejä. Ja vaikka Näsinneula on kaupungin hienoimpia ravintoloita, jonne ei tulla syömään jättimäisiä pippuripihvejä, lautasella on muutakin kuin kaksi geelitippaa.

Maisemat Pyynikille ja Pirkkalaan asti

Näsinneulassa on toinenkin erikoisuus sen lisäksi, että ravintola sijaitsee 124 metrin korkeudessa: se nimittäin pyörii. Pää ei kuitenkaan mene pökerryksiin, sillä vauhti on maltillinen. Ravintola ehtii liikkua kierroksen parituntisen illallisen aikana.

Korkeuksista näkee Särkänniemen huvipuistoon, Pyhäjärvelle Pirkkalaan asti, Pyynikinharjulle ja kauas Näsijärven selälle. Ravintolassa kannattaa myös käydä eri vuodenaikoina. Kesäiltana sali kylpee valossa, talvimaisemat ovat jylhiä ja veistoksellisia.

Tässä fine dining -ravintolassa on myös lupa liikkua. Ruokia odotellessa voi jaloitella ja katsella maisemia. Tutut paikat ja kotitalo pitää tietenkin bongata joka kerta.

Kurkistus karunkauniiseen Tammelaan

Jos aterian jälkeen riittää virtaa, iltaa voi jatkaa drinkeillä Solo Sokos Hotel Tornin Moro Sky Barissa, lähes 90 metrin korkeudessa. Moron on juuri näkymiensä ansiosta Tampereen suosituin hotellibaari. Alaikäisetkin ovat ravintolaan tervetulleita aikuisten seurassa vielä kello 18:a jälkeen.

Periscopesta voi ihailla koskimiljöötä, Näsinneulasta luontoa. Morosta taas avautuu kolmas Tampere: urbaani ja hieman rujo, mutta tämän vuoksi kiehtova. Tampereen rautatieasema on yläilmoista upea etenkin pimeällä, kun se on valaistu. Morosta pääsee tutkimaan myös monimuotoista Tammelaa, joka on niin lapsiperheiden, mummojen kuin vegaaniravintoloiden kaupunginosa.

Valitse näkymistä kiehtovin tai kierrä kaikki!

 

Teksti: Janica Brander
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere

Viimeisimmät Hungry for Tampere -postaukset:

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää
Simaa vai samppanjaa? Tampereen kiinnostavimmat viiniravintolat
Hungry for Tampere

Simaa vai samppanjaa? Tampereen kiinnostavimmat viiniravintolat

Tampere tarjoaa hyvän ruoan lisäksi elämyksiä juomien ystävälle.
Lue lisää
Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat
Hungry for Tampere

Taivaallisia makuja ja maisemia: Tampereen upeimmat näköalaravintolat

Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa.
Lue lisää
Tampereen parhaat aamiaiset, lounaat ja illalliset
Hungry for Tampere

Tampereen parhaat aamiaiset, lounaat ja illalliset

Mikä on Tampereen paras illallispaikka? Minne kannattaa mennä lasilliselle ja iltapalalle?
Lue lisää

Lisätiedot:

Visit Tampere Periscope Bar Restaurant Ratina Laura Vanzo 19

Ravintola Periscope

Vuolteenkatu 1, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Ravintola Näsinneula Restaurant Dinner Laura Vanzo 26

Ravintola Näsinneula

Laiturikatu 1 33230 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere People And Sunset View From Moro Sky Bar In Tower Hotel Sokos Hotelli Torni Aki Rask

Moro Sky Bar

Ratapihankatu 43, 33100 Tampere
Lue lisää