Siirry sisältöön
Kartta

Taidetta ja opastettuja kierroksia

Hiedanranta on todellinen Tampereen kätketty helmi. Omaleimainen alue on kiinnostava, kehittyvä ja myös hyvin fotogeeninen. Hiedanrannan Tehtaan eteläpuolella sijaitsee uusi katutaiteen ja graffitimaalauksen alue. Katutaidepuisto koostuu kuratoiduista taideteoksista ja laajasta laillisten graffitiseinien kokonaisuudesta. Katutaidepuiston alueella järjestetään myös tapahtumia.

Galleria Muuntotilan kesänäyttelyissä on esillä muun muassa Maija Ojasen, Siina Levonojan ja Christian Jütten näyttelyt. Muuntotila on nykytaidegalleria Lielahden kartanossa. Sen näyttelyihin on vapaa pääsy.

Hiedanrannassa järjestetään yleisölle maksuttomia opastuskierroksia kesälauantaisin 29.6.–24.8. Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa -kierroksella kuullaan Hiedanrannan ja sen rakennusten historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti -kierroksella taas perehdytään Finlaysonin tehtaan omistajien, von Nottbeckien, aikaan 1800–1900-lukujen taitteessa, jolloin heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila Lielahdessa. Kierrosten oppaina toimivat Tampereen Matkailuoppaat ry:n auktorisoidut kaupunkioppaat.

Street foodia ja saunaa livemusiikilla tahditettuna

Kuva: Marjaana Malkamäki

Supersuosittu BLOKKI Outdoor Lounge Bar & Kitchen -ravintola toimii tänä kesänä Hiedanrannan Tehdasaukiolla. Nälkä lähtee muun muassa maukkailla kana-annoksilla ja tuunatuilla ranskalaisilla. Myös virvokkeita on myynnissä.

BLOKKI Outdoor Lounge Bar & Kitchen vastaa myös Hiedanrannan saunan toiminnasta. Yleisösauna on auki torstaista lauantaihin ja laajemmilla aukioloilla tapahtumakohtaisesti. Saunan ja ravintolan muodostamalla terassikeitaalla voi nauttia kesäiltoina livemusiikista ja saunatapahtumista urbaanissa tehdasmiljöössä.

Jätskiä ja piknikki järvimaisemissa

Jäätelökioski Hempee x Minetissä pääsee maistamaan muun muassa  nuorten yrittäjien kehittämää Hempee keksijäätelö -sandwichia, Minetti-jäätelöitä sekä erilaiset juomat, kuten  jääkahvia ja -teetä.

Kioskista voi vuokrata piknik-vilttejä ja lauta- ja pihapelejä. Kartanon puistossa voi vaikka ottaa selvää, kuka on porukan Mölkky-mestari.

Lielahden kartanossa toimii Kartanokahvila Mielihyvin, joka tarjoaa pikkunälkään itsetehtyjä suolaisia piirakoita ja sämpylöitä sekä sokerihampaan kolotukseen maukkaita kakkuja, pullia ja leivoksia.

Ulkoilmaelokuvia, konsertteja ja paljon muuta Hiedanrannan tapahtumakesässä

Hiedanrannan historiallisessa Kartanopuistossa järjestetään kesä-elokuun aikana puistokonsertteja, joissa kuullaan muun muassa indie-poppia, modernia folk-musiikkia, akustista kitaratunnelmointia sekä rock- ja popmusiikin klassikoita sellolle ja kitaralle sovitettuna. Kartanopuistossa ei ole penkkejä, mutta puistokonserttia voi kuunnella omalla viltillä vaikkapa piknik-eväitä nautiskellen.

Elokuun hämärtyvinä iltoina ilmassa on kesäyön tunnelmaa, kun tehdasmiljööseen levitetään suuri valkokangas ja kiertue-elokuvateatteri Filmipyörä esittää Tehdasaukiolla ulkoilmaelokuvia kahtena elokuisena iltana. Torstaina 8.8. esitetään Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuva ja perjantaina 9.8. Pirjo Honkasalon ohjaama Betoniyö. Elokuvanäytökset alkavat klo 22.

Katutaidetta Hiedanrannassa

Kuva: Marjaana Malkamäki

Puutarhajuhlat kesän huipennukseksi

Hiedanrannan Puutarhajuhlat on koko perheen yhteinen kesäkauden päätösjuhla. Tapahtuma tarjoaa musiikkia, esityksiä, lastenohjelmaa, taidetta, tanssia ja nykysirkusta. Tänä vuonna Puutarhajuhlia vietetään lauantaina 17.8. klo 11-17.

Lavalle nousevat Yona, neljän lauluntekijän, Pekko Käpin, Kielo Kärkkäisen, Laura Moision ja Lauri Myllymäen, muodostama uusi superyhtye Ne Lintuizet sekä lastenmusiikkiyhtye Orffit.

Tapahtumassa on maksuttomia työpajoja, joissa voi testata muun muassa trikkausta, kalligrafiaa ja origamien taittelua, soittimia tai kankaanpainantaa kasveilla. Tehdasaukiolle rakennetaan uusi ruokamaailma, jossa on tarjolla monipuolisesti kala- ja kasvisruokaa, pizzaa, hot dogeja ja thairuokaa. Herkkuja unohtamatta!

Design-tuotteita tuliaisiksi kotiin tai lahjaksi

Hiedanrannan Pajan Katutaso-kaupassa on myynnissä pajalaisten upeita design-tuotteita, käsitöitä ja taidetta. Valikoimissa on nahkatöitä, asusteita, laukkuja, keramiikkaa, mattoja ja sisustustekstiilejä sekä lasitaidetta. Katutaso-kauppa on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 11–18 ja sunnuntaisin klo 12–16 aina 18.8. saakka.

Artikkelin pääkuva: Marjaana Malkamäki