Siirry sisältöön
Kartta

Vesilahti

Laukon kartanossa voi kesän aikana nauttia taiteesta, puistokonserteista ja hyvästä ruoasta. Pirkanmaan kauneimmalla järviseudulla sijaitseva uusklassinen kartanomiljöö kutsuu tutustumaan sen kiehtoviin vaiheisiin. Laukko on mainittu ensimmäisen kerran asiakirjoissa jo vuonna 1416, ja kuuden vuosisadan kuluessa siitä on kasvanut tarujen ja kertomusten Laukon kartano. Laukon konsertteihin pääsee Tampereelta Laukontorilta Hopealinjojen kyydillä!

Vinkkinä kätkettyjä helmiä etsivälle matkailijalle: poikkea Pizzeria Makasiiniin Vesilahden Kirkonkylään. Tämä sympaattinen ravintola tarjoaa mainioiden pitsojen lisäksi iloa silmille. Makasiini on yksi Pirkanmaan tunnelmallisimmista ruokapaikoista!

Orivesi

Tänä kesänä mennään Ponimaahan! Vanha kyläkoulu on saanut uuden elämän Orivedellä ja siitä on muotoutunut kiehtova Villa Kaaos. Lähde tutustumaan paikkaan, jossa beige on kauhistus ja sisustustrendeillä on heitetty vesilintua. Samalla pääset rapsuttelemaan poneja ja tutustumaan esimerkiksi afrikkalaisiin kääpiövuohiin ja kukkopillikanalaan.

Orivedellä pääsee myös makumatkalle kesäkahviloihin uniikkien kesäkahviloiden kierroksella. Koe Amorinranta, Kesäkahvio Pakari ja Taiston talo herkkuineen ja upeine maisemineen! Kesäkahviloiden tunnelmia voi seurata tunnisteella #uniikitkesäkahvilat.

Visit Orivesi

Ylöjärvi

Ylöjärvellä palvelee hurmaava Kesäkaffila Villa Vino. Kesäkaffila sijaitsee Ylöjärven Mutalassa, Kuljun kylässä, kivenheiton päässä uimarannasta. Villa Vino tarjoaa monipuolisia makeita herkkuja, lounasta ja kesän 2024 uutuutena paikan päällä aidossa pitsauunissa paistettuja pitsoja. Kahvilan yhteydessä toimii myös lähiruokapuoti, josta voi ostaa lähellä tuotettuja herkkuja.

Tutustu myös Seitsemisen kansallispuistoon ja Teivon ravirataan sekä kulje Eppujen jalanjäljillä!

Visit Ylöjärvi

Kangasala

Kaunis Arboretum Frick on Kangasalla sijaitseva “salainen puutarha”. Puutarha on saanut nimensä harrastajapuutarhuri Erkki Frickin mukaan, jonka kätten jälki näkyy kolmen hehtaarin alueella. Hänen istuttamansa puut, pensaat ja kukkaset sekä niiden sekaan ripotellut suihkulähteet sekä patsaat ilahduttavat nyt kaikkia puutarhassa vierailevia. Alueen kahvilassa voit nauttia sesongin leivonnaisia.

Suomen suosituin automuseo, Vehoniemen automuseo sijaitsee upealla paikalla, Vehoniemenharjun luonnonsuojelualueen keskellä Kangasalla. Jatkuvasti vaihtuvaan museon näyttelyyn on vapaa pääsy ja kahvio on kuuluisa maistuvista leivonnaisistaan. Vehoniemellä voit ihailla kansainvälisiä loistoautoja ja eri vuosikymmenten käyttöautoja. Alueella on myös näkötorni.

Visit Kangasala

Valkeakoski

Kontio & Parmas -televisiosarjasta supersuosioon noussut kesäolohuone Mokkapirtti avataan 3.6. ja on auki aina elokuun loppuun saakka. Mokkapirtti on suloinen punainen kesätupa, josta saa mm. munkkeja ja jäätelöä. Samalla voi ostaa Valkeakoski-aiheisia kesämuistoja, kuten Mokkapirtti-tuotteita ja Tunne Valkeakoski -kangaskasseja.

Suomen kesäteatteri esittää Valkeakosken Apianniemen kesäteatterilla Juice-musikaalia 12.6. alkaen. Juice Leskinen on rakastettu muusikko ja legenda, joka on jättänyt lähtemättömän jäljen suomalaiseen rockmusiikkiin. Uusi musikaali vie yleisön hurmaavalle melodiselle matkalle muistoihin ja ihmisyyteen kauniin järvimaiseman ympäröimänä.

Visit Valkeakoski

Lempäälä

Lempäälässä Ideaparkin kesä pitää sisällään autonäyttelyitä, shoppailua, Legojen rakentelua ja puuhapajoja perheen pienimmille. Poikkea myös Ideaparkin kakkoskerroksen Viihdekeskukseen! Upea sisä­karting­rata kutsuu vauhdin huumaan ja toiminnallinen Skidipark on täynnä touhua ja hauskoja laitteita.

Upeassa miljöössä sijaitseva Vaihmalan hovi on yksi Lempäälän helmistä. Täällä voit herkutella maistuvalla ruoalla tai virkistävällä jäätelöllä, tehdä löytöjä putiikista, nauttia spa-palveluista tai yöpyä.

Unohtumattomia elämyksiä kaipaavan kannattaa suunnata Koskikellujien takuulähdöille tiistaisin klo 17 tai lauantaisin klo 10. Kokemuksia janoavat voivat ilmoittautua mukaan varausjärjestelmän kautta.

Visit Lempäälä

Pirkkala

Reipin museoalueella on paljon nähtävää ja monipuolisia palveluita erityisesti kesäaikaan. Reipin museon lisäksi alueelta löytyy muun muassa uimaranta, yleinen sauna ja Muinaiskylä. Reipin alueella järjestetään joka lauantai ja sunnuntai klo 14 opastettu museokierros, vapaa pääsy. Lisäksi opastettu Lasten Reippi-seikkailuja järjestetään muutamana kesäsunnuntaina. Aiemmin Pirkkalan Muinaismarkkinoina tunnettu rautakausitapahtuma järjestään nyt nimellä Rautakauden Birckala. Tapahtuma järjestetään 6.7.–7.7. Reipin alueella ja sinne on vapaa pääsy.

Romanttisen Sankilan Kartanon kesäkausi alkaa 8.6. Kartanolla on kotieläinpiha ja pihabistro, josta saa muun muassa savulohiburgereita, lammasburgereita sekä legendaarisia voisilmäpullia. Suositut perjantai-illan konsertit jatkuvat tänäkin kesänä, ensimmäisenä esiintyjänä 28.6. Edu Kettunen.

Visit Pirkkala

Nokia

Golffarit huomio! Yksi Pirkanmaan suurimmista golfkentistä, Nokia River Golf odottaa. Samalla reissulla voi käydä esimerkiksi pulahtamassa Scandic Eden Nokian altaissa, jammailla Tapsan tahdeilla tai poiketa upeassa Tehdassaaressa, jossa järjestetään monipuolista ohjelmaa.

Visit Nokia

Sastamala

Mauri Kunnaksen kirjoista tutuissa maisemissa voit heittää vakavuuden nurkkaan ja nauttia leikeistä ja yhdessäolosta niin talon sisätiloissa kuin Herra Hakkaraisen hurjan hauskalla autopihallakin. Kesäaikaan Herra Hakkarainen unissa kävelee päivittäin!

Sastamalassa kannattaa poiketa myös Tyrvään Pappilassa, Kulttuuritalo Jaatsissa, Pirunvuoren Kivilinnassa ja Suodenniemen kotiseutumuseossa. Unohtamatta 17.–21.7. musisoitavaa Sastamala Gregorianaa ja 28.–29.6. järjestettäviä Vanhan kirjallisuuden päiviä!

Koska kaupungissa on paljon nähtävää, kannattaa visiitti venyttää pidemmäksi. Kommee Kurki on lapsiperhe,- pyöräilijä-, retkeilijä- ja sateenkaariystävällinen majoituspaikka Sastamalan maaseudulla. Majoittua voit vaikka Tentsile-puuteltassa, rauhallisessa matkaparkissa, talossa tai Satukurki-mökissä. Uutuutena varattavissa on rentouttava, koko kehoa sisältäpäin hellästi hierova äänimaljahoito, joka voidaan toteuttaa talossa tai Tentsilessä.

Visit Sastamala

Ikaalinen

Luomajärven kievari sijaitsee Ikaalisissa ja tarjoaa muun muassa unohtumattomia elämyksiä luonnon helmassa. Kievarin erikoismajoitukset kutsuvat nauttimaan kesäöistä. Voit vaikka romantisoida Puumaja Sydänkävyssä, tunnelmoidaan puuteltassa tähtitaivaan alla tai  laavussa pehmeiden taljojen päällä.

Ikaalinen Spa & Resortilla järjestetään tänäkin kesänä musiikkiesityksiä, festivaaleja ja tansseja. Tanssit järjestetään keskiviikkoisin, ja lavalla esiintyy vaihtuva livebändi. Elokuussa kesän tanssit huipentuvat TanssiVenetsialaisiin.

Visit Ikaalinen

Hämeenkyrö

Urkin piilopirtti Pinsiössä tarjoaa vieraille uniikkeja elämyksiä. Taidehotellin kaikissa huoneissa taide näkyy eri tavoin ja lisäksi taidetta löytyy myös hotellin lähistöltä ja pihapiiristä. Vuosittain uudistuva taidenäyttely ja kesäkahvila ovat poikkeamisen arvoisia vierailukohteita.

Pappilanjoen rannalla, vuonna 1875 rakennetussa vanhassa koulurakennuksessa palvelee suosittu kasvisravintola, kahvila ja myymälä Frantsilan Kehäkukka.

Visit Hämeenkyrö

Mänttä-Vilppula

Serlachiuksen tarjontaan tänä kesänä kuuluu näyttelyt Naamiot, Fade Cut ja ROR ABC. Yleisöopastukset taiteen pariin kesäsunnuntaisin klo 13 ja 15 Serlachius Kartanolla, klo 14 Pääkonttorilla. Serlachius Kartanon Taidesaunassa löylyt lämpenevät yleisölle kesätiistaisin klo 12-18.

Rapukartanon jyhkeä päärakennus toivottaa tulijan lämpimästi tervetulleeksi. Tunnelmallinen, kodikas miljöö ja kaunis järvimaisema kutsuvat rauhoittumaan, kokemaan jotakin uutta ja nauttimaan. Rapukartanolla ruoka on sydämen asia ja suurin osa raaka-aineista tulee lähialueelta ja luonnosta. Valikoimasta löytyy niin hirveä, poroa, peuraa, karhua kuin kalaakin, paikallisia sieniä ja marjoja sekä rapuja unohtamatta. Vierailun aikana kannattaa kokea myös jo klassikoksi muodostunut saunasafari.

Tutustu myös Mäntän kuvataideviikkoihin, joilla on mukana paitsi kuvataiteilijoita, myös muusikoita, kirjailijoita sekä teatterin ja sirkuksen parissa työskenteleviä. Mäntässä on tarjolla runsaasti taidetta ja tapahtumia koko kesän, mm. Mäntän XX Urkuviikko.

Taidekaupunki

Parkano

Kesäretkeilijän unelmakohde Geopark, pidemmin Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark, tarjoaa retkeilijöille ja matkailijoille kesällä parastaan. Geoparkin luontoon ja  kohteisiin voi tutustua esimerkiksi patikoiden, meloen tai pyöräillen. Monet Geoparkin suoretkikohteet soveltuvat myös lapsille.

Visit Parkano

Urjala

Urjalassa järjestetään 2.–3.8. Pentinkulman päivät. Tapahtuman teemana on tänä vuonna Totuus. Ohjelmaan sisältyy kirjailijahaastatteluita, pakopeli, luovan kirjoittamisen työpaja, runomatinea ja paljon muuta!

Urjalasta löytyy myös Nuutajärven Lasikylä, jonka alueella on edelleen toimivaa lasinpuhallusta. Lasikylästä löytyy myös lasinvalmistuksesta ja alueen historiasta kertova museo, käsityöläispuoteja sekä kahvila-ravintola.

Visit Urjala

Tutustu myös Pirkanmaan Festivaaleihin, tarjolla 12 festivaalia Tampereen seutukunnissa!