Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Tampereen superlatiivit

03.08.2018

Tampereen ja koko Suomen korkein rakennus on tietysti Näsinneula. Se on lisäksi Pohjoismaiden toiseksi korkein näkötorni, jonka huippu kohoaa 168 metriin. Myös Suomen korkein hotelli sijaitsee Tampereella, ja kyseessä on vasta avattu 88-metrinen Solo Sokos Hotel Torni Tampere. Tornihotelli on lisäksi Suomen ja Tampereen toiseksi korkein rakennus heti Näsinneulan jälkeen. Tampereella on myös koko maan korkein teollisuusrakennus, eli 55 metrin mittainen Pispalan haulitorni. Haulien tekeminen siellä lopetettiin jo 1970-luvun alussa, mutta torni toimii edelleen Pispalan komeana maamerkkinä.

Rajaportin sauna sijaitsee myöskin Pispalassa, ja se on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Nykyäänkin lähes alkuperäisasussaan oleva sauna tarjoaa kuulemma Suomen parhaat ja pehmeimmät löylyt ympäri vuoden. Pohjoismaiden ensimmäiset sähkövalot syttyivät puolestaan Finlaysonin kutomosalissa vuonna 1882.

Myös Suomen vanhimmat fossiilit, eli kaksi miljardia vuotta vanhat Aitolahden hiilipussit on löydetty Tampereelta Näsijärven rantakalliosta. Vähän tuoreempaa historiaa edustaa Hakametsään vuoden 1965 MM-kisoihin rakennettu Suomen ensimmäinen jäähalli. Eikä tässä vielä kaikki, vaan myös Suomen vanhin yhä toimiva brittipub löytyy Tampereelta. Se on Tammelassa sijaitseva Salhojankadun Pub.

Maailman ensimmäinen Vakoilumuseo sijaitsee Finlaysonin alueella, kivenheiton päässä Keskustorilta. Aihepiiriä lähestytään henkilötarinoiden, teknisten ihmelaitteiden ja ovelien menetelmien kautta. Näyttelyssä olevien erilaisten aktiviteettien vuoksi Vakoilumuseo on oiva kohde koko perheelle.

Tampereelta löytyy myöskin Pohjoismaiden ensimmäinen Virtual Reality Cinema. Konsepti on uusi ihan maailmanlaajuisesti! Tampereen VR Cineman voi varata ryhmäkäyttöön tai mennä itsekseen muutaman kerran viikossa järjestettäviin näytöksiin. Todellinen kokemus leffafanaatikolle, tai vain uusia fiiliksiä hakeville.

Ja kun nyt kerran superlatiiveista puhutaan, niin ei sovi unohtaa, että Tampere on Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki!