Siirry sisältöön

Tampereen ravintoloilla on laaturuokaisia terasseja vallan villisti. On salaista puutarhaa, kummallista “kuppi-istuinterassia”, sisäpihan viinillistä vipinää, puistoterassia palatsin katveessa ja suihkulähteen säihkeessä sekä valtaisaa kattoterassia aurinkopergolapötköttelyineen ja grillauksineen päivineen. Kokosimme kimarallisen mielenkiintoisia ravintolaterasseja, joilla voi myös ruokailla.

 

Monipuolisen viinivalikoiman Deli 1909 & Wine Bar kätkee taakseen mielenkiintoisen ja hiljattain mittavaksi laajentuneen Viiniterassin. Monista ruoka- ja juomatapahtumista tuttu suojaisa sisäpiha-alue on nimittäin nyt kokonaisuudessaan Delin viinillistä reviiriä. Viiniterassi on omiaan oman rauhan letkeää terassimenoa kaipaaville, koska pöytiä saa siirrellä mielihalujensa mukaan. Myös live-artistit pelmahtavat silloin tällöin paikalle, joten viini-, leikkele-, juusto- ja kasvisnapostelumakujen ohella muitakin huvituksia piisaa.

Finlaysonin Palatsin ulkoterassi on kiistämättä Tampereen vehrein. Kauniin Wilhelm von Nottbeckin puiston, komean suihkulähteen ja Tammerkosken virtauksen yhdistelmä tekee paikasta rauhallisen keitaan suojassa ydinkeskustan kiireestä. Se soveltuu niin pitempään rentoon kesäruokailuun kuin vaikkapa jäätelölle tai laatulasilliselle piipahtamiseen. Paikalle on helppo suunnata vaikka koko perheen voimin myös omalla autolla, sillä pysäköinti on ilmainen.

Kesän terassitapauksiin kuuluu ehdottomasti uusi ravintola Haikan Grilli, joka tiristää Pirkkalassa mutkatonta mutta tyylikästä grilliruokameininkiään iloisella asenteella. Avotulella grillaus sekä savustus ovat Haikan hommia. Kuumilla hiilillä pyörähtää niin paikallisen kalastajan päivän kalansaalis kuin hampurilaispihvi tai broilerinkoipikin. Myös mahtavasti marmoroitunutta Mangalitza-possuakin on maisteltu ja tuoretta hummeria on tiedossa. Bussi nro. 1 kuljettaa Tampereen keskustasta vartissa aivan viereen.

Fine dine -linjakas Hella & Huone muutti keskustaan Aleksanterinkadulle ja sai vihdoin oman terassin. Sen myötä annosvalikoimaan luotiin myös lasillisen kylkeen sopivaa kevyempää ja rennompaa syötävää. Toisaalta maistelumenu on edelleen ravintolan kulinaarinen käyntikortti. Sen voi halutessaan nautiskella myös ulkoilmassa, mutta pöytävarauksia terassille ei oteta.

Kulttuuriravintola Kivi paisteisine terasseineen on aivan paraatipaikalla niin matkailijoiden kuin kotikaupungin lomailijoidenkin ruokailukohteeksi. Komean Tampereen Teatterin edustalta on näkymä kaupungin ydinkeskustan vilinään ja lähikontakti Kiven keittiön makuihin. Suosituimpien kesäsyötävien sarjaan kuuluvat toastit, salaatit sekä uusi haukiburger maistuvat erityisesti kylmän pienpanimomaltaisen kyljessä.

Olympia-korttelin suojaisan ja hiukan salaisenkin yläkerran sisäpihapuutarhan puolelle voi tilata kaikkia ravintola Muusan rehevän mausteisia ja raikkaita vegepainotteisia annoksia. Baari palvelee pulloin, hanoin sekä cocktailein. Puutarha kasvivehreyksineen, värikkäine istuimineen sekä pöytineen ynnä muine viihtymisryhmineen on todellista kesäparhautta.

Muusa. Kuva: Laura Vanzo

Ravintola Tampellan terassilta on komean virtailevat kansallismaisemanäkymät mm. pikkuiselle Konsulinsaarelle Kultakutri-veistoksineen. Terassibaari palvelee moninaisin juomin ja annoksia voi tilata koko listan mitalta. Aivan terassin nurkalta pääsee ihailemaan koskimaisemia myös Vapriikinraitilta käsin. Vanhojen tehdasrakennusten kupeessa, liki vedenpinnan tasolla kulkevalle kävelysillalle pääsee astelemaan museokeskus Vapriikin aukioloaikoina.

Tampereen omaperäisimpään ravintolakärkeen kuuluva Telakka on boheemi ja persoonallinen. Ravintolan värikkään ja vehreän terassin suojissa viihtyy noileasti laatujuomien ohella myös käsityönä valmistuvan annostarjonnan äärellä. Keittiöstä kiidätetään tehotahdilla etenkin maineikkaita Telakkaburgereita ja halloumisalaattia.

Telakan burgeri

Periscopen valtaisa Bali-henkinen terassi Ratinan kauppakeskuksen katolla on sellainen paistatteluparatiisi, jollaista Suomessa ei ole aiemmin nähty. On loikoiluun sopivia varattavia aurinkopergoloita, verkkopetejä, keinuja, runsaasti rentoa oleskelutilaa, muhkea palju, hulppea baari, kokkeja grillaamassa sekä esiintymislava, jolla tullaan näkemään ja kokemaan monipuolista ohjelmaa live-esiintyjistä kattojoogaan. Kaiken kruunaa esteettömät näkymät Ratinan stadionille ja huikeat maisemat ympäri Tampereen.

Periscope. Kuva: Laura Vanzo

Plevnan terassikausi on tyystin ympärivuotinen, sillä Tampereen vanhimman panimoravintolan tyylikäs lasitettu terassi suojaa niin paahteelta kuin pakkaseltakin. Veranta onkin oiva viihtymispaikka säästä tyystin riippumatta. Ja peripasseli sekä rentoon olutmieliseen ruokailuun että panimon omien maineikkaiden ja palkittujen maltaisten nautiskeluun. Myös laatusiideriä sekä legendaarisen maineen panimosimaa löytyy valikoimasta.

Pyynikin tienoon Kortteliravintola Pyyn iloiselle räsymattoterassille voi pyrähtää niin ruokailemaan kuin siemailemaankin sympaattisessa miljöössä vain kivenviskaaman päässä ydinkeskustan hektisestä vilinästä. Terassilla on 10 asiakaspaikkaa, joilla voi ruokailla mitä listalta mieliikään. Esimerkiksi eeppisen maineen Fish & Chips taikka vaikka joku salaattiannoksista on passeli vaihtoehto kesäterassiruokailuun. Kyljessä maistuu vaikkapa joku paikallisen Pyynikin Brewing Company -panimon monista maltaisista.

Panimoravintola Pyynikin Brewhousen terassi paistattelee aivan Tampereen ytimessä, Hämeensillan kupeessa. Kaunis punatiilinen ravintolarakennus toimii taustana hulppealle terassille, jolta avautuu näkymä suuntaan jos toiseenkin. Ruoka on rouheaa, runsasta ja tietenkin oluen kylkeen sopivaa. Mittavasta hanarivistöstä valutellaan luonnollisesti Pyynikin Brewing Companyn maltaisia messevässä mittakaavassa. Ravintolassa on oma mikropanimo, jonka rajoitettujen erien erikoisherkkuja pääsee myös maistelemaan.

Hämeenpuistossa paistatteleva Rillinki terasseineen on keskieurooppalaisen eläväinen kesäravintola. Rennon ruokailun ja juomailun ohella Rillinki tarjoaa oivat puitteet myös pelailulle ja leikittelylle, sillä lainaan saa vaikkapa keppihevoset esteineen tai jättimäisen puisto-yatzyn. Mukaan saa myös haukattavaa ja juotavaa halutessaan.

Legendaarisen Grand Hotel Tammerin ravintola Bistro Tammerin puistoterassimiljöö on yksi Tampereen kauneimmista. Ulkosalla voi ruokailla vaikka jo lounasaikaan seesteisissä tunnelmissa Tammerlampea tai Koskipuiston vihreyttä silmitellen. Kesäilloissa kuuluu yhdessä ruokailevien perheiden ja ystävien puheensorina sekä Tammerkosken pärske.

 

Muita mielenkiintoisia ruokaterasseja:

Cafe Pispala, Tapas Bar & Sidreria INEZ, Ravintola Viikinsaari, Saunaravintola Kuuma sekä Paakari.

 

Tietopaketti on tuotettu yhteistyössä paikallisen Kohokohdat.fi:n kanssa.