Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla - Visit Tampere

Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla

26.01.2018

Tampereen seudun kesä on tulvillaan taideaarteita   

Tampereen ja Pirkanmaan kesä ottaa vastaan taiteen ystävät ja tarjoaa heille ison ja monipuolisen kuvataidekattauksen, niin ulkona raittiissa ilmassa että sisätiloissa.

 

Finlayson Art Area 8.6.–26.8.

Tampereella Finlayson Art Area FAA tuo kesällä 2018 väriä ja dramatiikkaa Galleria Himmelblaun tiloihin Hannu Palosuon maalausten muodossa. Näyttävät maalaukset on toteutettu kahvisäkeille ja tummalle sametille. Hiljaiset hetket, melankolia ja naturalismi ovat ruotsalaisen Lars Nybergin aiheina. Kuivanneulatekniikalla luodut herkät vedokset tullaan näkemään Grafiikkapaja Himmelblaussa. Sisänäyttelyjen ohella Sanalankoja-kirjallisuuspolku tuo viisi kohdetta Finlaysonin alueelle ja design-katutaidetta pääsee ihailemaan Finlaysoninkujalle, Päämääränkujalle sekä Väinö Linnan aukion kulmaukseen. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy. Tutustu muihin taiteilijoihin täällä. Finlayson Art Arealla suunnistat kätevästi Citynomadin mobiilikartan avulla!

Kesän aikana järjestetään opastuksia jokaisena avoinnaolopäivänä 10.6 alkaen. Lähtö Väinö Linna aukiolta klo 16.

Tampereen Kaukajärvellä sijaitseva Haiharan taidekeskuksen alue muodostuu kartanosta, näyttelytiloista, kesä- ja nukketeatterista, myymälästä ja kahvikamarista. Kesän aikana taidenäyttely vaihtuu 5 kertaa. Lisätietoa taidekeskuksen näyttelyistä ja tapahtumista täältä.

Amurin työläismuseokortteli on kesän ehdoton käyntikohde. Korttelissa saat kokea ja nähdä, miten työläiset aikanaan asuivat ja oleilivat Amurissa. Amurin kesä on täynnä ohjelmaa: korttelikierroksia aikuisille, toiminnallisia kierroksia lapsille, muistelukierroksia ikäihmisille, kesäkonsertteja, teatteria ja paljon muuta!

Tampereen Teiskossa, maaseudun rauhassa, kotiaan pitää myös Euroopan pienin museo: Velaatan Maitolaiturimuseo. Velaatan maitolaiturimuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas mutta silti elävä muistomerkki. Museon maamerkki on ”sininen lehmä” – uhanalaisen maatiaislehmän huutomerkki.

 

Mänttä-Vilppula on kuvataideharrastajan ykköskohde

Serlachius-Museo Gustaf avaa 16.6. Dalín gaala – installaation. Näyttely sisältää surrealismin mestarin myöhäistuotannon teoksia ja se pohjautuu vuonna 1973 julkaistuun surrealistiseen keittokirjaan Les dîners de Gala. Näyttely syventyy kiitetyn, mutta myös kritisoidun Salvador Dalín uraan ja elämään.

Mäntän kuvataideviikot 17.6. – 31.8.2018 on suomalaisen nykytaiteen kesänäyttely. Kuraattori vaihtuu joka vuosi, ja tämä takaa tuoreen näkökulman ajankohtaiseen taiteeseen. Kuvataideviikot käynnistyivät 1993. Tapahtuman keskuksena toimii Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän tehtaanpiipun juurella.

Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 kuraattori eli taiteellinen johtaja on galleristi, kriitikko ja kuraattori Veikko Halmetoja. Kesän kuvataideviikot kantavat nimeä Kartasto. 56 kotimaisen taiteilija teokset johdattavat kävijät pohtimaan rajoja ja vallankäyttöä. 25 vuotta täyttävä Kuvataideviikot käsittelee tänä kesänä myös ihmisten tarvetta ymmärtää ympäröivää todellisuuttaan.

 

Oriveden Suvi

Oriveden Suvessa tapahtuu läpi kesän 12.5.–8.9.2018! Mukana ovat Oriveden SuviOpisto taidetapahtumineen ja kursseineen, Taidekeskus Purnu, SuviDesign-myyntitapahtuma, Leporannan Taidekeskus sekä Rönnin Kesäteatteri ja toukokuusta syyskuuhun jatkuvat tanssi-illat Rönnin huvikeskuksessa.

Jo pitkät perinteet omaava Taidekeskus Purnu Orivedellä on avoinna päivittäin 17.6. – 12.8., ryhmille tilauksesta 21.5. – 26.8.2016. Näyttelyä TOISTO kuratoivat ja tuottavat Eerika Maikki ja Jari Granholm. Tänä kesänä Purnun kauniissa maalaismiljöössä on esillä monipuolinen kokonaisuus kotimaista nykytaidetta eri taidemuotojen edustajilta.

Leporannan taidekeskus sijaitsee niin ikään Orivedellä ja tänä kesänä on vuorossa jo 47. kesänäyttely. Taidekeskus on avoinna 23.6.–5.8.2018, lisää tietoa löytyy täältä.

 

Valkeakosken taidekesä

Visavuori

Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Visavuori on yksi Suomen taiteen kultakauden mestareiden upeista erämaa-ateljeista. Ei tarvitse olla edes taiteen ystävä viihtyäkseen Visavuoressa, sillä Wikströmin ateljee- ja asuinrakennukset Vanajaveden kallioisella rannalla ovat jo itsessään pysähdyttävä näky. Ateljeerakennuksen veistosnäyttely nostaa kalevalaiset veistokset keskiöön. Tämän kesän näyttely:

Nocturne” – J-P Metsävainion avaruusvalokuvia Visavuoren Kari-paviljongissa 25.5.–2.9.2018
Tähtikuvaaja J-P Metsävainio, Astro Anarchy Observatorio, Oulu

Valkeakoskella ollessasi muistathan samalla katsastaa Voipaalan taidekeskuksen. 8.6. – 22.9. Erno Peltonen Here for a reason sekä Johanna Havimäki Faabeli. Lisäksi Valkeakosken kuvataiteilijat ry järjestää kesän aikana Ilkka Ateljeessa kolmen viikon välein vaihtuvia näyttelyitä.

 

Taidehelmiä ja historiaa ympäri maakuntaa

Laukon kartano

Historiallinen Laukon kartano Vesilahdella avaa ovensa yleisölle jälleen kesällä 2018. Kesän päänäyttely Laukon Ritarit ja Muinaiset Sankarit esittelee useita Kansallismuseosta Laukkoon palaavia esihistoriallisia ja historiallisia aarteita. Näyttelyn täydentää Laukon kartanon oma laaja antiikki- ja taidekokoelma. Tutustu Laukon muihin näyttelyihin, ravintolaan, puotiin ja historialliseen miljööseen lähemmin osoitteessa www.laukonkartano.fi

Kuokkalan museoraitti Lempäälässä on avoinna 15.5. – 18.8. 2018. Museoraitin erikoisuus on kauppamuseon sijainti entisessä kyläkaupassa, lisäksi pajamuseo on aidossa pajassa. Kyläseppä takoo pajassa lauantaisin 6.6. – 28.7. välisenä aikana.

Reipin museossa Pirkkalassa voi tehdä pienen aikamatkan pirkkalalaiseen paikallishistoriaan ja elävään maaseutukulttuuriin. Museomäki sijaitsee Reipinniemen ulkoilu- ja virkistysalueella ja käsittää kolme aittaa, pariladon, savusaunan, sepän pajan sekä vajan. Kokoelmat koostuvat pääosin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun talonpoikaisesineistöstä. Avoinna kesäkaudella.

Pirkkalan Muinaismarkkinat on 14.-15.7.2018 Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa järjestettävä teematapahtuma. Luvassa on jälleen runsas ja värikäs ohjelmatarjonta: asiantuntijaesitelmiä, työpajoja ja -näytöksiä, muinaiskäsityöläisten markkinat, teatteria, taikuutta ja historian elävöittäjiä.

Nokian Taidetalolla 5.6.–29.6. Terhi Hursti ja Marika Koskimäki-Ketelä: ”Murros”. Esillä on maalauksia ja installaatioita. Näyttelyssä kaksi eri-ikäistä naista pohtii naisen elämän kaarta ja sen kautta elämän eri murroskohtia äitiydestä kuolemaan.

Kunnasta kaupungiksi – teoksia Kangasalan kaupungin kokoelmasta- kesänäyttelyssä on esillä kangasalalaisia maisemia sekä mitalitaidetta. Näyttely on nähtävissä Kangasala-talon galleriassa, talon aukioloaikoina 30.5. – 9.9.2018. Vapaa pääsy.

Pirunvuoren Kivilinnan kesän 2018 näyttely on Kanerva Niemelän Kivi – paperi -sakset. Näyttely koostuu maalauksista sekä yhteisötaideteoksesta. Sastamalan Ellivuoressa sijaitseva Kivilinna on avoinna 28.6.–5.8. päivittäin klo 11–17.Vapaa pääsy. Pirunvuorelle kulku ei sovi liikuntaesteisille.

Kuhmalahden vanhassa pappilassa toimii yksi vanhimmista suomalaisista kuvataiteen kesänäyttelyistä Taidepappilan kesä. Kuvanveistäjä Teemu Luoto tuo näytille omia töitään ja kesänä 2018 mukana ovat myös Aron Helo Meksikosta, Tamio Hoshika Japanista sekä kotimaiset Kasitonni, Marianne Laiti, Virve Lilja, Hannu Riikonen, Eeva-Liisa Sorainen, Maria Stereo sekä Jukka Tuominen. Näyttely on avoinna 23.6. – 5.8.

Perinteisessä hämäläisessä metsämaisemassa Hietastenmäellä sijaitsee Ylöjärven museo. Museorakennuksissa esitellään entisajan elämäntapaa sekä kädentaitoja ja esillä on 1800-luvun työvälineitä ja käyttöesineitä. Museo on avoinna 5.6.–12.8.2018.

Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa sijaitsee Hoppasojan notkelmassa, Kurun Yhtenäiskoulun ja Kurun urheilutalon vieressä. Kurun ulkomuseolla ja Vänrikki Stoolin tuvalla pääsee tänä kesänä osallistumaan uusiin yleisöopastuksiin. Niissä teemana on Vänrikki Stoolin tarinoiden juhlavuosi, sillä kurulaisen vänrikki Polvianderin tarinoista inspiraationsa saaneen kirjan julkaisusta tulee kuluneeksi 170 vuotta. Vänrikki Stool -teemaiset yleisöopastukset ovat ke 18.7. klo 16, to 19.7. klo 17 ja pe 20.7. klo 17.

Keihäslahden näyttelytalolla on tänä kesänä esillä sekä paikallista taituruutta että Suomen tunnetuimpien kuvittajien töitä. Heinäkuun 1.–15.7. näyttelytilassa voi ihailla kurulaissyntyisen Ritva-Liisa Puhakan 70 mattoani -näyttelyä. Esillä on jopa 70 mattoa ja muuta kaunista käsityötä. Pieni mattonäyttely jatkuu Kurun kirjaston lehtilukusalissa 1.–19.8. Toinen kesän 2018 näyttely Keihäslahdella on kahden legendaarisen suomalaisen kuvataiteilijan, Tove Janssonin ja Kari Suomalaisen Ajankuvia-yhteisnäyttely. Se on esillä 17.–31.7. Kommenttinsa saavat rakkaus ja perhe-elämä, lasten oivallukset, kesän ja joulun vietto, taiteen ja kulttuurin ilmiöt sekä nautintoaineet.

Haverin kultakaivosmuseossa pääsee tutustumaan entisajan kaivoksen toimintaan ja esillä on monipuolinen kokoelma kivinäytteitä ja muuta esineistöä. Kaivostoimintaan liittyneistä rakennuksista on säilynyt merkittävä osa ja kaivoskylän alkuperäinen muoto on edelleen selkeästi nähtävissä.

 

Näyttelyitä löytyy myös muista museoista sekä gallerioista.

 

FAA Holy Calf (Miina Äkkijyrkkä) Laura Vanzo

Finlayson Art Area

Finlaysonin alue, 33210 Tampere
Lue lisää
Visittampere Buildings Around Tammerkoski Laura Vanzo

Haiharan kartano

Haiharankatu 30, Tampere
Lue lisää
Laukon Kartano 28 Laura Vanzo (1)

Laukon kartano

Laukontie 32, 37370 Vesilahti
Lue lisää
Visit Tampere Kuokkalan Museoraitti

Kuokkalan museoraitti

Kuokkalantie 14, 37550 Lempäälä
Lue lisää
Serclahcius Museum Gustaf Olli Pekka Latvala

Serlachius-museo Gustaf

Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu, Mänttä
Lue lisää
Visit Tampere Corridor Inside Serlachius Museums Laura Vanzo

Serlachius-museo Gösta

Serlachius-museo Gösta, taidemuseo, Joenniementie, Mänttä
Lue lisää
Visit Tampere Mäntän Kuvataideviikko Kari Savolainen 3

Mäntän kuvataideviikot

Tehtaankatu 21, 35800 Mänttä-Vilppula
Lue lisää
Oriveden Suvi

Oriveden Suvi

Keskustie 23, 35300 Orivesi
Lue lisää
Purnuhallit LauraLehtinen

Purnun Taidekeskus

Mustasaari 63, 35100 Orivesi
Lue lisää
Kuhmalahden taidepappila

Kuhmalahden taidepappila

Taidetie 19, 36810 Kuhmalahti
Lue lisää
Visavuoren museo

Visavuoren museo

Visavuorentie 80, 37770 Valkeakoski
Lue lisää
Voipaalan taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää
Myllysaaren museo

Myllysaaren museo

Kanavanranta 3, 37600 Valkeakoski
Lue lisää
Reipin museo

Reipin museo

Museotie 9, 33980 Pirkkala
Lue lisää
Pirunvuori ja Kivilinna

Pirunvuori ja Kivilinna

Ellivuorentie 131, 38130 Sastamala
Lue lisää
Nokian Taidetalo

Nokian Taidetalo

Souranderintie 7, 37100 Nokia
Lue lisää
Visit Tampere Kangasala Talo Tero Hakala

Kangasala-talo

Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala
Lue lisää
Amuri Laura Vanzo

Amurin työläismuseokortteli

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Lue lisää
Ylöjärven Museo2VisitTampere

Ylöjärven museo

Hietastentie 4, 33480 Ylöjärvi
Lue lisää
Haverin kultakaivosmuseo Visittampere

Haverin kultakaivosmuseo

Haverintie, 39310 Viljakkala
Lue lisää