Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella - Visit Tampere

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

09.06.2020

Tampereella ja lähiympäristössä monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

 

Muumimuseo

Muumit ja meri 15.2.2020–31.1.2021. Näyttely vie meidät merelle muumien kanssa. Meri on Muumi-kirjoissa toistuva teema, ja Itämeri oli Tove Janssonille merkittävä inspiraation lähde. Muumilaaksoa ympäröivässä meressä ja muumien tyrskyisissä tarinoissa on kaikuja Janssonille henkilökohtaisesti tärkeästä Itämerestä. Meri piirtää Muumilaakson ääriviivat, samalla tavoin kuin Itämeri Suomen. Tässä näyttelyssä muumit johdattelevat meitä luontoystävälliseen elämäntapaan kirjojen alkuperäiskuvituksin.

 

Tampere-talo

Tulossa: Stars On Stage -valokuvanäyttely 30.6.-18.8.2020. Supertähtien ja bändien virallisena kiertuevalokuvaajana tunnetuksi tulleen valokuvaaja Ralph Larmannin valokuvanäyttely tuo supertähdet ja suurtapahtumat kesällä 2020 Tampere-taloon. Pääset mukaan noin 60 megatähden keikalle ja tapahtumaan ympäri maailman.

 

Museokeskus Vapriikki

Teatterikaupunki, esillä 31.1.2021 asti. Näyttelyssä kurkistetaan Tampereen teatterihistoriaan, josta ei tunteita, taisteluita ja tarinoita puutu. Näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat. Tunnelmalliset valokuvat, nostalgiset näyttämöpuvut, julisteet ja muu esineistö johdattavat museokävijän teatterin taianomaiseen maailmaan.
 
Ostia, portti Roomaan, esillä 10.1.2021 asti. Vapriikki avasi marraskuun 1. päivä näyttelyn, joka johdattelee Ostian, antiikin Rooman satamakaupungin vilkkaaseen elämään. Museovieras pääsee kulkemaan Ostian kaduille ja kujille, jossa lastataan Roomaan meneviä jokilaivoja, käydään kauppaa, palvotaan jumalia, käydään kylpylässä ja viihdytään tavernassa.
 
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
 
Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle 2.6.2020-31.1.2021. Tiistaitarjotin kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstailemattomien ruokaohjeiden maailmaan Vapriikin Galleriassa.
 
Postimuseo: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta 14.2.2020-31.1.2021. Näyttelyn pääosassa ovat suuria ja pieniä tunteita välittävät kirjeet. Kirjeet ovat sekä tavallisten että tunnettujen suomalaisten kirjoittamia. Rakkaus, ilo, jännitys, suru, ikävä, kaipaus ja huoli ovat muun muassa tunteita, jotka kirjeistä nousevat esiin. Näitä, joskus traagisiakin ja toisaalta riemastuttavia kirjeiden tunteita, tulkitsevat näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine kuunnelmien muodossa.

Suomen pelimuseo: Toisista todellisuuksista – Tuomas Puikkonen larp-valokuvaajana 2010–2020 9.6.-23.8.2020. Suomen pelimuseo esittelee Studiossaan laajan valikoima Tuomas Puikkosen valokuvia 9.6. aukeavassa retrospektiivissa. Hän on kuvannut fantasiaa ja scifiä, realismia, vampyyreja, vakavia poliittisia larppeja yhtä lailla kuin kepeitä ilotteluja ja taidelarppejakin. Näyttely on ensimmäinen laatuaan suomalaisessa museossa.

 

Tampereen Taidemuseo

Joseph Alanen – Jugend 2.6.-9.8.2020. Joseph Alanen on jäänyt suurelle yleisölle salaperäiseksi hahmoksi. Hänen taidettaan ei myöskään tunneta kovin hyvin. Joseph Alanen oli yksi keskeisistä Kalevalan aihepiirin kuvaajista. Museon kaksi kerrosta käsittävä näyttely esittelee laajasti Alasen Kalevala-aiheista tuotantoa, mutta mukana on myös Suomen historiaan liittyviä aiheita, kansanelämän kuvauksia, uskonnollisia aiheita, grafiikkaa ja piirustuksia, yhteensä lähes 140 teosta.

Ilkka Väätti – Hommage 2.6.-9.8.2020. Tamperelaisen kuvataiteilijan Ilkka Väätin näyttely esittelee hänen uusinta tuotantoaan vuosilta 2017–20. Yli kolmestakymmenestä maalauksesta ja kahdesta arkkitektonista koostuva teoskokonaisuus Hommage – joka tarkoittaa kunnianosoitusta – perustuu Väätin tulkintoihin niin modernin taiteen historian tunnetuimpiin kuuluvien kuin vähemmän huomiota saaneiden taiteilijoiden teoksista.

Tulossa: 12.9.-8.11.2020 Vuoden nuori taiteilija 2020 – Aapo Huhta. Aapo Huhta on Helsingissä työskentelevä valokuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hänen työskentelynsä keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin. Valokuvakirjataide ja siihen liittyvät erilaisten metodien ja narratiivien kokeilut ovat merkittävä osa Huhdan työskentelyä. Hän on julkaissut kaksi valokuvakirjaa, Block (Kehrer Verlag, 2015) ja Omatandangole (Kehrer Verlag, 2019), sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomen lisäksi Saksassa ja Ruotsissa. Aapo Huhta on järjestyksessä 36. Vuoden nuori taiteilija.

Tulossa: 12.9.–8.11.2020 Space Works – Backlight 2020. Space Works -näyttely on osa Backlight 2020, Related Realities – Todellisuudet kohtaavat -valokuvatapahtumaa. Space Works tutkii ja koettelee suhdettamme avaruuteen. Näyttely koostuu nykytaideteoksista, jotka käsittelevät toivoa ja mahdollisuuksia mutta myös uhkia ja epäilyjä, joita kohdistamme kotiplaneettamme ulkopuoliseen äärettömään maailmankaikkeuteen.

 

Hiekan Taidemuseo

Kaksoiskotka 12.3.2020–17.1.2021. Esineistöä tsaariajalta. Näyttelyssä on mukana esineistöä Pyynikinlinnasta, yksityiskokoelmista ja Hiekan taidemuseon omista kokoelmista. Esillä on monipuolisesti hopeaa, posliinia, huonekaluja, valokuvia ja maalauksia. Osa esineistöstä ei ole ollut koskaan aikaisemmin esillä. Pyynikinlinnan kokoelmista näyttelyssä on Venäjän keisareista kuusi maalausta, jotka ovat olleet harvoin esillä. 

 

Sara Hildénin taidemuseo

Still Still Life 1.2.-23.8.2020. Still Still Life on katsaus asetelman genreen ja niihin tulkintoihin sekä muotoihin, joita asetelma on saanut modernissa ja nykytaiteessa. Näyttelyn teoksia yhdistää näkökulma asetelmaan ja asetelmallisuuteen. Aiheina ovat näkyvän maailman objektit: usein arkiset käyttöesineet, ruoka-aineet tai luontokappaleet. Yhteisenä piirteenä on kohteen tarkka havainnoiminen sekä ilmaisu, joka vangitsee pintaan liittyvän materiaalin tunnun ja kauneuden. Pinta kuitenkin rikkoutuu, kun katse kääntyy takaisin katsojaan.

 

Poliisimuseo

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi tarkastelee aikaa, jolloin kansa ”hullaantui” vapaudesta. Samaan aikaan pystymetsästä värvätty poliisi tarkkaili kansalaisten vapausajatuksia. Mitä tapahtuu, kun poliisi on puolueellinen eikä järjestysvalta nauti kansalaisten luottamusta? Näyttely on esillä 31.10.2020 saakka. 

 

Työväenmuseo Werstas

Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta 21.2.2020-6.1.2021. Muistoja Finlaysonilta -näyttely kertoo tehdasalueella 200 vuoden aikana työtä tehneiden ihmisten kokemuksista. Näyttely esittelee kutojan 1800-luvun puolivälistä, portinvartijan, 1900-luvun työväenyhdistyksen aktiivi Ida Vihurin, kirjailija ja työmies Väinö Linnan sekä pääluottamusmies Airi Mäkisen sekä näiden ajatuksia tehtaasta ja tehdastyöstä. Lisäksi näyttelyssä on henkilökuvia alueella nykyisin työskentelevistä henkilöistä.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio käsittelee tällä hetkellä sosialistista lapsuutta sosialistisissa maissa sekä sosialismiin tukeutuneissa perheissä 1970–1990 -luvuilla. Osiossa pääsee kuuntelemaan Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella sekä Suomessa varttuneiden ihmisten muistoja ja kurkistamaan suomalaisen pioneerilapsen huoneeseen. Lisäksi näyttelyssä voi katsoa nostalgisia lastenohjelmia eri puolilta Itä-Eurooppaa, kuunnella vanhoja lastenlauluja ja kokeilla Tetris-tietokonepelin varhaista versiota vuodelta 1984.

 

Museo Milavida

Aina mukana – käsilaukun vuosisata 21.2.–13.9.2020. Aina mukana, käsilaukun vuosisata -näyttely tarkastelee naisten käsilaukkumuotia vuosina 1920–2020. Näyttely esittelee noin 50 ikonista käsilaukkua, joista monet ovat muuttuneet klassikoiksi kuuluisien kantajiensa vuoksi. Näyttelyssä ovat laukkuineen mukana Marlene Dietrich, Grace Kelly, Jaqueline Kennedy-Onassis ja Prinsessa Diana. Laukut on koottu näyttelyksi italialaisista yksityiskokoelmista.

 

Kimmo Pyykkö taidemuseo

Kangasalla sijaitsevassa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on kesän ajan nähtävillä kuvataitelija Jussi TwoSevenin All Is One -näyttely. Näyttely esittelee hänen kankaalle ja suoraan seinälle maalaamiaan teoksia sekä hänen animaatioitaan. Näyttely on esillä 2.6.-23.8.2020.

 

Serlachius-museot

Taidemuseo Gösta

Onnea etsimässä – Italian nykytaidetta 26.10.2019—27.9.2020. Italian kiinnostavimmat nykytaiteilijat pääsevät esille näyttelyssä Onnea etsimässä – Italian nykytaidetta. Useimmat taiteilijoista ovat ensi kertaa esillä Suomessa. Monille taiteilijoille luovuus ja energia ovat merkinneet vastavoimaa Italiaan vuonna 2008 iskeneelle taloudelliselle ja poliittiselle kriisille. Onnen etsiminen on punaisena lankana ryhmänäyttelyssä, joka kokoaa Pohjois- ja Etelä-Italiasta yhteen kaikkiaan neljätoista taiteilijaa. Näyttelyssä Italian nykytaiteen kirjo esittäytyy laajana ja raikkaana, aivan toisenlaisena kuin perinteinen käsityksemme italialaisesta taiteesta antaisi odottaa.

Toimintamuisti 21.3.2020—7.3.2021. Petri Eskelisen interaktiivisia veistoksia. Interaktiivisista puuveistoksistaan tunnettu Petri Eskelinen työskentelee teknisen kokeilujen kautta. Viime aikoina hän on tehnyt kokeita kasveilla tutkien niiden kykyä ajatella ja muistaa. Toimintamuisti-näyttelyn liikkuvat veistokset Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka heräävät hetkeksi eloon katsojan käyttäessä niitä. Laumaeläin kertoo hetkellisten ryhmien muodostumisesta ja niiden hauraudesta, kun jopa yksitoista ihmistä kerrallaan istuu keinumaan sen istuimille.

How About the Future? Nanna Hännisen retrospektiivinen valokuvanäyttely 1.2.2020—7.3.2021. Valokuvataiteilija Nanna Hänninen käsittelee retrospektiivisessa näyttelyssään turvattomuutta, ulkopuolisuutta sekä ilmastonmuutosta.

Tulossa: Taiteilijoita ja malleja 24.10.2020—18.4.2021. Rodney Grahamin valeasuisia omakuvia. Arvostettu kanadalaistaiteilija Rodney Graham tuo Serlachius-museo Göstaan valeasuisia omakuviaan, joista hänet tunnetaan. Rodney Graham (s. 1949) asuu ja työskentelee Vancouverissa. Hän on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt laajasti eri puolilla maailmaa. Grahamin näyttely Serlachius-museo Göstassa on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Taidemuseo Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide, 26.1.2019–30.8.2020 Serlachius-museo Gustaf. Lahjakkaan taiteilijapariskunnan tuotantoa esitellään laajemmin kuin koskaan ennen. Taiteilijat Eric O. W. Ehrström ja Olga Gummerus-Ehrstöm ovat suomalaisen taidehistorian tuntemattomia. Suuri osa näyttelyssä nähtävistä teoksista ja luonnoksista on esillä ensimmäistä kertaa. Gustaf-museon näyttelyssä esitellään Ehrstömien henkilöhistoriaa, Ericin taideteollisuutta sekä pariskunnan yhteistyötä Gösta Serlachiuksen kanssa.

Tulossa: Glamour — Pukuloistoa valkokankaalla 26.9.2020—10.1.2021. Glamour – Pukuloistoa valkokankaalla esittelee Rooman legendaarisen teatteri- ja elokuvapuvustamon Tirelli Costumin palkittuja pukuja klassikkoelokuvista. Pukujen lisäksi näyttelyyn kuuluu koruja, pukuluonnoksia, kangasnäytteitä, puvustajien, ohjaajien, ja käsityöläisten haastatteluja sekä valokuvamateriaalia puvustamon arkipäivästä.

 

Pukstaavi

Pako museosta 11.04.2019 – 31.10.2020. Varjot kaupungin yllä pitenevät. Kadulla ei liiku ketään, kaikki ovat sulkeutuneet koteihinsa. Kaupungissa leviää selittämätön tauti. Ongelmaa on saapunut selvittämään komisario Koskinen ja avuksi on kutsuttu myös joukko muita suomalaisia rikostutkinnan osaajia. Tutkimukset eivät ole sujuneet ongelmitta, ja he tarvitsevat apua. Voisitko sinä auttaa?

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin jännityskirjallisuuteen pohjautuva pakohuone Pako museosta yhdistää ainutlaatuisella tavalla dekkarikirjallisuuden perinteen pakohuonepelin logiikkaan. Kyseessä ei ole tyypillinen museonäyttely vaan pakohuone, jossa pääsee sukeltamaan kirjallisuuteen.

 

Voipaalan taidekeskus

 

 

Katso lisää näyttelyitä Tampereen Museot 2020 -esitteestä

 

 

 

 

Visit Tampere Moomin In Moomin Museum Laura Vanzo

Muumimuseo

Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Lue lisää
Tampere Hall Outside View

Tampere-talo

Yliopistonkatu 55, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Exhibition At Tampere Art Museum Olli Pekka Latvala

Tampereen Taidemuseo

Puutarhakatu 32, 33230 Tampere
Lue lisää
Kustaa Hiekka Art Museum

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Sara_Hilden_Museum_Sara_Hildenin_museo_Laura_Vanzo-6

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 1, 33230 Tampere
Lue lisää
PM Ilta (2), Jarkko Järvinen

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Lue lisää
Työväenmuseo Werstas_Olli-Pekka Latvala (1)

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Man Riding A Motorcycle At Lenin Museum In Tampere Laura Vanzo

Lenin-museo

Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere
Lue lisää
Emil Aaltonen Museum

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Museum Milavida Laura Vanzo

Näsilinna ja Museo Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Lue lisää
Kangasala Talo Laura Vanzo 83

Kimmo Pyykkö- taidemuseo

Kuohunharjuntie 6, Kangasala
Lue lisää
DCIM100MEDIADJI 0019.JPG

Serlachius-museot

Joenniementie 47, 35800 Mänttä-Vilppula
Lue lisää
Visit Tampere Laura Vanzo Pukstaavi

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

Marttilankatu 12, 38200 Sastamala
Lue lisää
Visit_Tampere_Voipaalan_taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää

Lisää luettavaa

Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla
Taide

Kesätaidetta ja -museoita Tampereen seudulla

Tampere seutuineen tarjoaa taiteellisia elämyksiä paikallisille ja matkailijoille koko kesän ajan!
Lue lisää
Kesätekemistä Tampereella: Mikä on auki ja mihin voi mennä?
Kaupunki & kulttuuri

Kesätekemistä Tampereella: Mikä on auki ja mihin voi mennä?

Tässä päivittyvässä artikkelissa kerromme, mihin Tampereella voi suunnata viettämään kesäpäivää
Lue lisää
Fine diningia rennolla otteella
Ravintolat

Fine diningia rennolla otteella

Kansainväliset maut ja paikalliset, tuoreet raaka-aineet ovat paras yhdistelmä Tampereellakin!
Lue lisää
Ihanimmat kesämajoitukset
Majoitus

Ihanimmat kesämajoitukset

Olemme listanneet teille avoinna olevia majoitusalan yrityksiä Tampereella ja lähistöllä.
Lue lisää