Siirry sisältöön
Kartta

Muumimuseo

Muumimuseossa on aina esillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja kolmiulotteisia kuvaelmia. Museon Observatoriossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Runoilija Kirsi Kunnaksen rakastettuihin lastenrunoihin perustuva näyttely Tiitiäisen aika vie leikin ja mielikuvituksen pyörteisiin. Kunnaksen runoja kuvittaneiden suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimien ihastuttavat alkuperäiskuvitukset ovat näyttelyn sydämessä. Näyttely on esillä 31.3. asti.

Tove Jansson on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Hänet tunnetaan parhaiten muumihahmojen luojana ja muumikirjojen kirjoittajana, mutta Jansson itse koki olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Jansson teki esittävien ja abstraktien maalaustensa ohella useita julkisia monumentaalitöitä, kuvituksia, pilapiirroksia ja sarjakuvia. Muumimuseon Observatorion 20.4. avautuva näyttely Taiteilijaelämää – Tove Jansson käsittelee Janssonin moninaisen taiteellisen uran ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena.

Sara Hildénin Taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseon kevään näyttely Vihreän puun punaiset linnut – Teoksia Sara Hildénin Säätiön kokoelmastaesittelee säätiön ulkomaisen kokoelman keskeisiä taiteilijoita ja teoksia 1900-luvun alkuvuosista tähän päivään: maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa.

Näyttelyssä on esillä klassikkoja, kuten Fernand Légerin maalaus Monivärinen kukka (1937), Henry Mooren veistos Lepäävä äiti ja lapsi (1960–1961) sekä Francis Baconin maalaus Kaksoistutkielma George Dyerin muotokuvaa varten (1968). Mukana on myös uudempia teoksia ja osa kokoelman uusimmista teoksista on näyttelyssä ensi kertaa esillä.

Museokeskus Vapriikki

Vapriikki rokkaa! Lähde tutustumaan tamperelaisten omaan musiikki-ilmiöön, Manserockiin upouudessa ja elämyksellisessä näyttelyssä!

Olipa kerran, tarina satujen synnystä -näyttely, esillä 10.3.2024 saakka, kuljettaa kävijän taikametsään, joka on täynnä seikkailuja ja ihmeitä. Seikkailut ohjaavat kulkijaa eri aikoihin ja paikkoihin ja tutustuttavat tarinoiden yleismaailmallisiin lainalaisuuksiin. Samalla tutuiksi tulevat satuihin kätketyt merkitykset ja opetukset.

Radioaallon harjalla -näyttely kertoo radion vaiherikkaan tarinan Suomessa 1920-luvulta nykypäivään. Näyttelyn keskiössä on kuuntelija: miten ihmiset kuuntelivat radiota 1920-luvulla? Entä 2020-luvulla?​ Mikä merkitys radiolla on ollut ja yhä edelleen on?

Pelijamien tarinoita -näyttelyssä sukelletaan pelijamien värikkääseen maailmaan Suomessa. Pelijameilla joukko pelintekemisestä kiinnostuneita kokoontuu yhteen tekemään pelattavia pelejä lyhyessä ajassa ja erilaisista rajoitteista ammentaen. Näyttely on esillä 28.4. saakka.

Esteet Nurin: Saavutettavan pelaamisen näyttely tarjoaa tilaisuuden tutustua pelien saavutettavuuteen, oppia ketä saavutettavuus hyödyttää ja kokeilla erilaisia saavutettavan pelaamisen apuvälineitä. Näyttely on esillä 31.3. saakka.

Vapriikissa voi tutustua myös Vuoden luontokuvat 2023 -näyttelyyn 14.4. asti. Näyttelyssä ovat mukana kaikki 38 palkittua kuvaa, mukaan lukien Vuoden Luontokuva 2023: Jetro Luhtaan upea otos sateenkaaresta tunturimaisemassa.

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseossa on esillä kaksi näyttelyä 24.2.–5.5.2024. Tuula Lehtinen – With Pleasure esittelee tamperelaisen kuvataiteilijan laajaa ja monipuolista uraa 1980-luvulta 2020-luvulle. Esillä on maalauksia, grafiikkaa, keramiikkaveistoksia ja installaatioita. Näyttely avaa laajan ajallisen kaaren Tuula Lehtisen tiestä grafiikan tekijästä taidemaalariksi ja julkisten teosten toteuttajaksi. Lehtinen uskaltaa nostaa kauneuden keskiöön, ja hänen teoksissaan kukat hehkuvat, palmut huojuvat, ja silkki kahisee.

Maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Charles Sandison on toteuttanut tietokonepohjaisia valoinstallaatiota sisä- ja ulkotiloihin ympäri maailmaa. Hänen taidettaan on kuvailtu valorunoudeksi. Sandisonin teoksissa seinille heijastetaan sanoja, symboleja ja liikettä, jotka elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, keskellä sanojen universumia. Taidemuseon näyttely koostuu yhdestä uudesta teoksesta nimeltä Rhizome.

Emil Aaltosen museo

Pyynikinlinna 100 vuotta -näyttely esittelee Pyynikinlinnan vaiheita sadan vuoden ajalta. Näyttely on esillä 2.6.2024 saakka.

Poliisimuseo

Poliisimuseon seuraava erikoisnäyttely Maijat ja möröt – Poliisin ajoneuvoja maastossa ja maanteillä avautuu huhtikuussa. Näyttely esittelee monipuolisesti poliisin ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja ja mönkijöitä.

Työväenmuseo Werstas

Werstaan päänäyttely Yhteisvoimin esittelee työväenhistoriaa ja yhteisvoimin rakennettua yhteiskuntaa. Leiki osuuskaupassa, uppoudu tarinallisiin elokuviin ja nauti työväentalon tunnelmasta!

Eurooppa kieltäytyy työstä valokuvanäyttely kertoo palkkatyöstä kieltäytyvistä ihmisistä, joita kuvajournalisti Henri Salonen työryhmineen on tavannut ympäri Eurooppaa. Näyttelyn kuvat tuovat esille työelämästä kieltäytymisen muotoja ja syitä pohtien, jakaako palkkatyöhön perustuva yhteiskuntamalli ihmisille roolit voittajiin ja häviäjiin. Näyttely on esillä 3.3. saakka.

Mansepunk-näyttelyssä tutustutaan Tampereen ja ympäristön punkbändien ja punkkareiden maailmaan. Esillä ovat myös punk-instituutiot Vastavirta ja Puntala-rock, unohtamatta legendaarista Safety Pins -klubia. Pienoisnäyttely on esillä Werstaan Komuutti-tilassa 5.3.–14.4.2024.

Amerikan suuri lama -näyttelyssä nähdään Dorothea Langen ikonisia valokuvia, jotka kertovat Yhdysvaltojen 1930-luvun lamasta. Kuuluisimmaksi on noussut otos seitsemän lapsen äidistä, Florence Thompsonista, jonka kärsivät kasvot ilmentävät koko pula-ajan ankaruutta.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy!

Museo Milavida

Kaunis morsian -näyttely on matka häätapojen historiaan. Miksi morsiuskruunussa oli myrttiä ja appelsiininkukkia? Kuinka morsian valmistautui hääyöhön? Näyttelyssä on esillä esimerkiksi valokuvia, esineistöä ja vanhanajan hääpukuja. Näyttely on avoinna 3.3.2024 asti.

Mobilian Autokylä, Kangasala

Ranskalaiset kaikilla mausteilla -näyttely esittelee ranskalaisen autoteollisuuden parhaat palat. Mobilian Fenno Galleriaan suunnitellussa omassa pienoisnäyttelyssä esitellään kymmenen kiehtovan persoonallista ranskalaista automallia 31.8. saakka.

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Anna Estarriolan uusi installaatio Moment, esillä 3.3.2024 saakka, muuttaa näyttelytilan laajennetuksi hetkeksi puutarhassa tai kasvihuoneessa, jossa kultivoidaan luonnottomia ihmeitä. Äärimmilleen vääntynyt hahmo tasapainoilee yli-inhimillisesti hiustensa varassa kohoamisen ja luhistumisen välillä, ja murisevat olennot odottavat maassa. Teos pohtii ihmiskunnan kaipuuta kohti äärettömyyttä, sitä mikä ei ole vielä mahdollista.

Catch esillä Göstasssa 14.4.2024 saakka. Mitä me voimme saada talteen virtaavasta elämästä? Sanalla catch tarkoitetaan muun muassa liikkuvan kohteen kiinniottoa, tarttumista, huomaamista ja ymmärtämistä. Se voi merkitä myös löytöä tai huomiota. Näyttelyn teoksissa maailma on liikkeessä. Ohikiitävien hetkien kohdalle on haluttu pysähtyä ja pyritty vangitsemaan niistä fragmentteja. Elämä on yksityiskohdissaan huikean rikas ja arvokas. Minkä äärelle tahdomme pysähtyä, mitä havaitsemme ja mitä muistamme?

Elena Näsäsen videoinstallaatiossa lomittuu yhteen kaksi kohtausta eri puolilta ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevaa Eurooppaa. Toinen kohtauksista sijoittuu Pohjois-Euroopassa sijaitsevaan saareen, toinen puolestaan autioituneelle vuoristoseudulle Etelä-Eurooppaan. Yö ja päivä -näyttely esillä 3.3.2024 saakka.

Gustaf

Serlachius-museo Gustaf on suljettu remontin vuoksi ja avautuu uusin näyttelyin 15.6.2024.

Pukstaavi, Sastamala

Kiskalle – Kioskikulttuuria Sastamalassa ennen ja nyt -pienoisnäyttely kertoo erilaisista paikkakunnalla toimineista kioskeista. Näyttely houkuttelee leikkimään ja muistelemaan entisajan kioskikäyntejä. Kävitkö itse kioskilla? Kerro näyttelyssä oma muistosi ja vieraile 11.5. mennessä!

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 26.5. saakka. Taidemaalari Juha Merta ja taidegraafikko Jouko Pullinen tekevät käsitteellistä taidetta keskinäisenä vuoropuheluna.