Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

08.09.2020

Tampereella ja lähiympäristössä monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

 

Muumimuseo

Muumit ja meri 15.2.2020–31.1.2021. Näyttely vie meidät merelle muumien kanssa. Meri on Muumi-kirjoissa toistuva teema, ja Itämeri oli Tove Janssonille merkittävä inspiraation lähde. Muumilaaksoa ympäröivässä meressä ja muumien tyrskyisissä tarinoissa on kaikuja Janssonille henkilökohtaisesti tärkeästä Itämerestä. Meri piirtää Muumilaakson ääriviivat, samalla tavoin kuin Itämeri Suomen. Tässä näyttelyssä muumit johdattelevat meitä luontoystävälliseen elämäntapaan kirjojen alkuperäiskuvituksin.

 

Museokeskus Vapriikki

Teatterikaupunki, esillä 31.1.2021 asti. Näyttelyssä kurkistetaan Tampereen teatterihistoriaan, josta ei tunteita, taisteluita ja tarinoita puutu. Näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat. Tunnelmalliset valokuvat, nostalgiset näyttämöpuvut, julisteet ja muu esineistö johdattavat museokävijän teatterin taianomaiseen maailmaan.
 
Ostia, portti Roomaan, esillä 10.1.2021 asti. Vapriikki avasi marraskuun 1. päivä näyttelyn, joka johdattelee Ostian, antiikin Rooman satamakaupungin vilkkaaseen elämään. Museovieras pääsee kulkemaan Ostian kaduille ja kujille, jossa lastataan Roomaan meneviä jokilaivoja, käydään kauppaa, palvotaan jumalia, käydään kylpylässä ja viihdytään tavernassa.
 
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
 
Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle 2.6.2020-31.1.2021. Tiistaitarjotin kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstailemattomien ruokaohjeiden maailmaan Vapriikin Galleriassa.
 
Postimuseossa on nähtävillä kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Unohtumattomia kirjeitä Suomesta 14.2.2020-31.1.2021. Näyttelyn pääosassa ovat suuria ja pieniä tunteita välittävät kirjeet. Kirjeet ovat sekä tavallisten että tunnettujen suomalaisten kirjoittamia. Rakkaus, ilo, jännitys, suru, ikävä, kaipaus ja huoli ovat muun muassa tunteita, jotka kirjeistä nousevat esiin. Näitä, joskus traagisiakin ja toisaalta riemastuttavia kirjeiden tunteita, tulkitsevat näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine kuunnelmien muodossa. Kirjekulttuuria postikorteilla 2.6.-8.11.2020. Pienoisnäyttelyn postikorteissa kuvataan kirjeiden kirjoittamista, postitusta, kuljettamista ja vastaanottamista. Näyttely esittelee liki 300 postikorttia 1800–1900 -luvun vaihteesta nykypäivään.

Suomen pelimuseo: Vanhat lautapeliaarteet 8.9.2020-4.1.2021. Vanhat lautapeliaarteet -näyttely asettaa valokeilaan kuusi lähes unohdettua lautapeliä vuosilta 1879–1975. Esillä on myös kokoelma puhuttelevia ja näyttäviä pelilautoja 1870-luvulta nykypäivään. Näyttelyn yhteydessä on vanhojen lautapelien replikoita pelattavana.

 

Tampereen Taidemuseo

Vuoden nuori taiteilija 2020 – Aapo Huhta 12.9.-8.11.2020. Aapo Huhta on Helsingissä työskentelevä valokuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hänen työskentelynsä keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin. Valokuvakirjataide ja siihen liittyvät erilaisten metodien ja narratiivien kokeilut ovat merkittävä osa Huhdan työskentelyä. Hän on julkaissut kaksi valokuvakirjaa, Block (Kehrer Verlag, 2015) ja Omatandangole (Kehrer Verlag, 2019), sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomen lisäksi Saksassa ja Ruotsissa. Aapo Huhta on järjestyksessä 36. Vuoden nuori taiteilija.

Space Works – Backlight 2020 12.9.–8.11.2020. Space Works -näyttely on osa Backlight 2020, Related Realities – Todellisuudet kohtaavat -valokuvatapahtumaa. Space Works tutkii ja koettelee suhdettamme avaruuteen. Näyttely koostuu nykytaideteoksista, jotka käsittelevät toivoa ja mahdollisuuksia mutta myös uhkia ja epäilyjä, joita kohdistamme kotiplaneettamme ulkopuoliseen äärettömään maailmankaikkeuteen.

 

Hiekan Taidemuseo

Kaksoiskotka 12.3.2020–17.1.2021. Esineistöä tsaariajalta. Näyttelyssä on mukana esineistöä Pyynikinlinnasta, yksityiskokoelmista ja Hiekan taidemuseon omista kokoelmista. Esillä on monipuolisesti hopeaa, posliinia, huonekaluja, valokuvia ja maalauksia. Osa esineistöstä ei ole ollut koskaan aikaisemmin esillä. Pyynikinlinnan kokoelmista näyttelyssä on Venäjän keisareista kuusi maalausta, jotka ovat olleet harvoin esillä. 

 

Sara Hildénin taidemuseo

Seurassa 12.9.2020-17.1.2021. Seurassa-näyttely liittyy taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlavuoteen. Museon kutsumat taiteilijat ovat Sara Hildénin säätiön kokoelmataiteilijoita, joilla on vahva taiteilijaidentiteetti ja pitkä ura: Tomas Byström, Tuula Lehtinen, Osmo Rauhala, Teemu Saukkonen, Jyrki Siukonen ja Ilkka Väätti.

 

Poliisimuseo

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi tarkastelee aikaa, jolloin kansa ”hullaantui” vapaudesta. Samaan aikaan pystymetsästä värvätty poliisi tarkkaili kansalaisten vapausajatuksia. Mitä tapahtuu, kun poliisi on puolueellinen eikä järjestysvalta nauti kansalaisten luottamusta? Näyttely on esillä 31.10.2020 saakka. 

 

Työväenmuseo Werstas

Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta 21.2.2020-6.1.2021. Muistoja Finlaysonilta -näyttely kertoo tehdasalueella 200 vuoden aikana työtä tehneiden ihmisten kokemuksista. Näyttely esittelee kutojan 1800-luvun puolivälistä, portinvartijan, 1900-luvun työväenyhdistyksen aktiivi Ida Vihurin, kirjailija ja työmies Väinö Linnan sekä pääluottamusmies Airi Mäkisen sekä näiden ajatuksia tehtaasta ja tehdastyöstä. Lisäksi näyttelyssä on henkilökuvia alueella nykyisin työskentelevistä henkilöistä.

Kuljetusväen matkassa 2.6.2020-6.1.2021 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lähes 50 000 jäsentä saa pyörät pyörimään. Olipa kansalainen sitten taksin, linja-auton tai ruumisauton kyydissä, kuljetuksesta huolehtii AKT:n ammattilainen.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio käsittelee tällä hetkellä sosialistista lapsuutta sosialistisissa maissa sekä sosialismiin tukeutuneissa perheissä 1970–1990 -luvuilla. Osiossa pääsee kuuntelemaan Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella sekä Suomessa varttuneiden ihmisten muistoja ja kurkistamaan suomalaisen pioneerilapsen huoneeseen. Lisäksi näyttelyssä voi katsoa nostalgisia lastenohjelmia eri puolilta Itä-Eurooppaa, kuunnella vanhoja lastenlauluja ja kokeilla Tetris-tietokonepelin varhaista versiota vuodelta 1984.

 

Museo Milavida

Aina mukana – käsilaukun vuosisata 21.2.–15.11.2020. Aina mukana, käsilaukun vuosisata -näyttely tarkastelee naisten käsilaukkumuotia vuosina 1920–2020. Näyttely esittelee noin 50 ikonista käsilaukkua, joista monet ovat muuttuneet klassikoiksi kuuluisien kantajiensa vuoksi. Näyttelyssä ovat laukkuineen mukana Marlene Dietrich, Grace Kelly, Jaqueline Kennedy-Onassis ja Prinsessa Diana. Laukut on koottu näyttelyksi italialaisista yksityiskokoelmista.

 

Kimmo Pyykkö taidemuseo, Kangasala

Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta 19.9.2020-3.1.2021. Taidemuseon syksyn näyttelyssä tarkastellaan esimerkein, miten julkinen taidekokoelma syntyy ja karttuu. Se näyttäytyy kaupunkilaisille muotokuvina valtuustosalissa, grafiikkana työhuoneissa ja terveyskeskusten odotustiloissa, kuvituksina koulujen ja päiväkotien seinillä sekä veistoksina puistoissa ja aukioilla. Kokoelmaan kuuluu lähes 350 teosta. Taidekokoelman taiteilijoista esillä ovat mm. Kaarlo Enqvist-Atra, Riikka Juvonen, Kimmo Kaivanto, Anssi Kasitonni, Berndt Lagerstam, Tuula Lehtinen, Carl-Henning Pedersen, Kimmo Pyykkö ja Reino Viirilä.

 

Mobilian Autokylä, Kangasala

Tankit täyteen, 13.3.–31.1.2021. Tankit täyteen -näyttely esittelee polttomoottoriautojen voittokulkua ja vaihtoehtoisten käyttövoimamuotojen paluuta. Näyttelyssä käsitellään myös polttoaineiden myyntipaikkoja sekä huoltoasemien baarikulttuuria.

Unelma Jäämerestä – Petsamo kartoissa 13.3.–20.12.2020. Näyttely esittelee vanhojen karttojen kuvien kautta Petsamon historiaa osana Suomea.

 

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Onnea etsimässä – Italian nykytaidetta 26.10.2019—27.9.2020. Italian kiinnostavimmat nykytaiteilijat pääsevät esille näyttelyssä Onnea etsimässä – Italian nykytaidetta. Useimmat taiteilijoista ovat ensi kertaa esillä Suomessa. Monille taiteilijoille luovuus ja energia ovat merkinneet vastavoimaa Italiaan vuonna 2008 iskeneelle taloudelliselle ja poliittiselle kriisille. Onnen etsiminen on punaisena lankana ryhmänäyttelyssä, joka kokoaa Pohjois- ja Etelä-Italiasta yhteen kaikkiaan neljätoista taiteilijaa. Näyttelyssä Italian nykytaiteen kirjo esittäytyy laajana ja raikkaana, aivan toisenlaisena kuin perinteinen käsityksemme italialaisesta taiteesta antaisi odottaa.

Toimintamuisti 21.3.2020—7.3.2021. Petri Eskelisen interaktiivisia veistoksia. Interaktiivisista puuveistoksistaan tunnettu Petri Eskelinen työskentelee teknisen kokeilujen kautta. Viime aikoina hän on tehnyt kokeita kasveilla tutkien niiden kykyä ajatella ja muistaa. Toimintamuisti-näyttelyn liikkuvat veistokset Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka heräävät hetkeksi eloon katsojan käyttäessä niitä. Laumaeläin kertoo hetkellisten ryhmien muodostumisesta ja niiden hauraudesta, kun jopa yksitoista ihmistä kerrallaan istuu keinumaan sen istuimille.

How About the Future? Nanna Hännisen retrospektiivinen valokuvanäyttely 1.2.2020—7.3.2021. Valokuvataiteilija Nanna Hänninen käsittelee retrospektiivisessa näyttelyssään turvattomuutta, ulkopuolisuutta sekä ilmastonmuutosta.

Tulossa: Taiteilijoita ja malleja 24.10.2020—18.4.2021. Rodney Grahamin valeasuisia omakuvia. Arvostettu kanadalaistaiteilija Rodney Graham tuo Serlachius-museo Göstaan valeasuisia omakuviaan, joista hänet tunnetaan. Rodney Graham (s. 1949) asuu ja työskentelee Vancouverissa. Hän on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt laajasti eri puolilla maailmaa. Grahamin näyttely Serlachius-museo Göstassa on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Tulossa: Glamour — Pukuloistoa valkokankaalla 26.9.2020—10.1.2021. Glamour – Pukuloistoa valkokankaalla esittelee Rooman legendaarisen teatteri- ja elokuvapuvustamon Tirelli Costumin palkittuja pukuja klassikkoelokuvista. Pukujen lisäksi näyttelyyn kuuluu koruja, pukuluonnoksia, kangasnäytteitä, puvustajien, ohjaajien, ja käsityöläisten haastatteluja sekä valokuvamateriaalia puvustamon arkipäivästä.

 

Pukstaavi, Sastamala

Pako museosta 11.4.2019 – 31.10.2020. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin jännityskirjallisuuteen pohjautuva pakohuone Pako museosta yhdistää ainutlaatuisella tavalla dekkarikirjallisuuden perinteen pakohuonepelin logiikkaan. Kyseessä ei ole tyypillinen museonäyttely vaan pakohuone, jossa pääsee sukeltamaan kirjallisuuteen.

Kirjanystävän kirjahylly: Urheilukirjallisuuden aarteita 1.6.2020-30.9.2020. Otteita Urheilumuseon kirjastokokoelmasta.

 

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

 

Silmukoita. Outsider-käsityötä Pohjoismaista 12.9.-15.11.2020. Langalla kiedotut esineet, kymmeniä kiloja kierrätysmateriaalista tehtyä massiivineuletta, 60 kanavatyötä ruotsalaisista paikkakunnista, rautalankaan väännetyt aforismit ja puupiirrosten herkät eläinhahmot. Näyttelyt rikkovat käsityötradition rajoja ja yllättävät katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta.

Michael Rasmussen. Viivakoodit 12.9.-15.11.2020. Tanskalainen Michael Rasmussen on Kettukin vuoden taiteilija 2020. Lanka kiertää hypnoottisesti teräslangasta tehtyä kehikkoa. Kädenjälki on sukua mediumisteille, jotka pikkutarkasti työstävät kankaan tai paperin pintaa täyttäen ne loppumattomilla yksityiskohdilla. Michael Rasmussenin töiden selkeä värimaailma antaa katsojalle tilaisuuden tutustua teoksen muotoon, ja hakemaan siitä tuttuja elementtejä. 

 

Katso lisää näyttelyitä Tampereen Museot 2020 -esitteestä