Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

28.06.2021

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

Huom. Tarkistathan aukiolotiedot ja turvallisuusohjeet aina myös museoiden omilta verkkosivuilta. 

Muumimuseo

Muumimuseon perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? on uudistettu ja Observatorio, museon vaihtuvien näyttelyiden tila, on samassa yhteydessä laajennettu. Kaikki esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvituspiirrokset on vaihdettu museon kokoelmasta poimittuihin uusiin aarteisiin.

Observatoriossa aloitetaan monipuolisten kuvitustaiteen näyttelyiden sarja. Observatoriossa on esillä 19.9.2021 asti Marikista Melukylään: Ilon Wiklandin satukuvituksia. Ilon Wikland (s. 1930) on tehnyt pitkän uran lastenkirjojen kuvittajana, ja hänet tunnetaan erityisesti Astrid Lindgrenin kirjojen kuvituksista. Teokset ovat lainassa Iloni Imedemaa -museosta Haapsalusta, Virosta. Observatorion talvinäyttely on Iloinen arki: Camilla Mickwitzin kuvitustaide. Camilla Mickwitzin (1937–1989) omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa.

 

Tampere-talo

Tampere-talon Sorsapuistosalissa voi ihailla Keith Haringin julistetaidetta, jonka vaikutus on nähtävissä Serlachius-museossa esillä olevissa Banksyn teoksissa. Haring aloitti poptaiteilijan uransa tekemällä kuvia New Yorkin metroon. Sieltä hip hop-kulttuurista ja graffititaiteesta ammentavan taiteilijan teokset ovat levinneet ympäri maailman. Haring oli poliittisesti aktiivinen mm. vastustamalla kuvillaan Etelä-Afrikan rotusortoa ja välittämällä AIDS-tietoutta. 

Tampere-talossa on esillä myös valokuvaaja Ilpo Muston London calling– kuvia rocktähdistä vuosikymmenten varrelta. Kuvien joukosta löytyy ehkä myös nuoruutesi idolin kuva!

Talvipuutarhassa on Keith Haring-fanien, Keisterin ja Kerimovin, näyttely. 

 

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikki avaa vuonna 2021 kaksi suurta vaihtuvaa näyttelyä: toukokuussa avautunut huimiin seikkailuihin johdattava Ritarit-näyttely ja lokakuussa avautuva Tampere liekeissä –näyttely. Luvassa on ankaraa koulutusta, loistokkaita turnajaisia ja ylellistä linnaelämää, mutta myös sankaritarinoita tamperelaisesta palontorjunnasta.

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
 
Postimuseossa on esillä Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen. Lisäksi Postimuseossa voi tutustua Viestinviejät -näyttelyyn.
 
Suomen pelimuseon pienoisnäyttelyssä Kakku on vale pääsee ihmettelemään videopelien ruokakulttuuria. 

 

Tampereen Taidemuseo

Kesällä ihaillaan Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten teoksia. Slotte maalaa teknisesti taiturimaisia figuratiivisia öljymaalauksia arkisista, osin absurdeista ja fiktiivisistä tilanteista. Teosten mallina on ollut useimmiten taiteilija itse tai hänen ystävänsä. Samaan aikaan museon pohjakerroksessa on esillä tamperelaisen kuvanveistäjän Matti Kalkamon näyttely. Näyttelyt ovat avoinna 12.6.–5.9.2021.

Ateneumin taidemuseossa syksyllä 2020 avautuneen näyttelyn kooste siirtyy loppuvuodesta 2021 Tampereen taidemuseoon. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana. Museon pohjakerroksessa tamperelaisen kuvataiteilijan Heli Ryhäsen näyttely esittelee hänen viime vuosien tuotantoaan, tilateoksia ja veistoksia. Näyttelyt ovat avoinna 2.10.2021–30.1.2022.

 

Hiekan Taidemuseo

Kaksoiskotka 12.3.2020–12.9.2021. Esineistöä tsaariajalta. Näyttelyssä on mukana esineistöä Pyynikinlinnasta, yksityiskokoelmista ja Hiekan taidemuseon omista kokoelmista. Esillä on monipuolisesti hopeaa, posliinia, huonekaluja, valokuvia ja maalauksia. Osa esineistöstä ei ole ollut koskaan aikaisemmin esillä. Pyynikinlinnan kokoelmista näyttelyssä on Venäjän keisareista kuusi maalausta, jotka ovat olleet harvoin esillä. 

 

Sara Hildénin taidemuseo

Vuoden 2017 Ars Fennica -palkinnon voittaja Kari Vehosalon yksityisnäyttely täyttää Sara Hildénin taidemuseon tilat 1.8.2021 asti. Vehosalo on yksi kiinnostavimpia nykytaiteilijoitamme. Näyttely tarjoaa laajan katsauksen taiteilijan tähänastiseen tuotantoon.  Näyttelystä löytyy maalauksia, piirustuksia, valokuvia ja veistoksia. Erikoisuutena on näyttelyä varten luotu installaatio, joka yhdistää ääntä ja tilallisuutta.

 

Poliisimuseo

Poliisimuseossa pääsee tutustumaan taideväärennöksiin Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttelyssä, joka esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.

Näyttelyssä on väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

 

Työväenmuseo Werstas

Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä -näyttelyssä pääsee 29.8.2021 asti katsomaan valokuvista, miten työpaikoilla on vietetty rentoja hetkiä työtovereiden kesken. Mukana on kuvia työyhteisöjen juhlahetkistä 1800-luvulta alkaen. Tunnetusti työpaikan sosiaaliset kontaktit edistävät työhyvinvointia ja työssä jaksamista. 

Kaleidoskooppi – kylmän sodan lapset  Vaikka Neuvostoliitto hajosi jo yli 30 vuotta sitten, sen jäljet ovat edelleen näkyvillä. Näyttelyä varten kerättiin lapsuusmuistoja eri puolilta maailmaa 2019-2020. Näyttely avoinna 26.2.2021-23.10.2021.

Martti rakkaani -pienoisnäyttelyssä on esillä Martin ja Uolevin toisilleen kirjoittamia rakkauskirjeitä vuosilta 1956-1961. Miesten rakkaustarina oli pidettävä salassa, koska homoseksuaalisuus oli tuolloin rikos. Näyttely on esillä vuoden 2021 loppuun asti. Martti rakkaani -näyttelyn aineisto on Työväenmuseo Werstaan omasta sateenkaarikokoelmasta. Werstas on sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tallentamisen valtakunnallinen vastuumuseo Suomessa ja sateenkaarihistoriaa on tallennettu Werstaalla 2000-luvun alusta lähtien.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio Putoava punatähti kertoo Neuvostoliiton hajoamisesta, joka järisytti maailmaa kolmekymmentä vuotta sitten. Sirpin ja vasaran valtakunnan viimeisiä vaiheita kuvataan niin neuvostokansalaisten kuin suomalaisten silmin.

 

Museo Milavida

Museo Milavidan Paluu 20-luvulle –näyttely vie iloiselle jazzin täyttämälle vuosikymmenelle. Näyttely on koottu Tampereen museoiden omista kokoelmista löytyvistä 1920-luvun muotipuvuista, kengistä ja muista esineistä. Lähde aikamatkalle katsomaan, miten vapaa-aikaa vietettiin 100 vuotta sitten!

 

Kimmo Pyykkö taidemuseo, Kangasala

Kesänäyttelyssä on lappilaisen taiteilijan Reidar Särestöniemen värikylläisiä maalauksia. Reidar Särestöniemi maalasi usein lappilaista maisemaa – jänkiä, tuntureita ja joenmutkia – sekä eläin- ja fantasiahahmoja, kuten poroja, pässejä, ilveksiä ja taivaanjaaroja. Näyttely avoinna 3.7.2021-26.9.2021.

 

Mobilian Autokylä, Kangasala

Koronainfo:  Museo on avoinna 1.5.2021 alkaen. Lue ohjeet turvalliseen museovierailuun.

2021 Koneita ja ihmisiä

Mobilian vuoden 2021 näyttelyssä esitellään tienpitoon liittyvää kalustoa ja niiden käyttäjiä.

 

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Kauden tapaus on ehdottomasti maailman kuuluisimman katutaiteilijan, Banksyn, teoksista koottu näyttely Banksy. A Visual Protest. Näyttelyyn ei ole pääsymaksua Banksyn kriittistä ajattelua kunnioittaen, ja sinne kannattaa varata aika.

Jani Leinosen maaginen tilateos Totuus – The Truth on toteutettu vuosisatoja vanhoilla lasimaalaustekniikoilla. Taiteilija toivoo herättelevänsä meitä taiteen keinoin miettimään, miten propaganda ja manipulointi johdattelevat meitä. 5.9.2021 asti.

Posing Time Santeri Tuorin valokuva- ja videoteoksia 6.3.2022 asti. Santeri Tuori kuvaa puita ja pilviä, muttei tyydy pelkästään havainnoimaan luonnon ihmeitä. Hänen teoksensa rakentuvat kollasien tavoin yhdistelemällä väri- ja mustavalkokuvaa.

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Päästä varpaisiin 9.1.2022 asti. Simon Pattersonin teoksia. Patterson käyttää teostensa lähtökohtina karttoja, kaavioita, listoja ja käyttöohjeita, joiden avulla me yritämme hallita ja jäsentää yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaa maailmaa.

 

Pukstaavi, Sastamala

Päänäyttelyn Inkunaabelista sähkökirjaan lisäksi Pukstaavista löytyy useita verkkonäyttelyitä

 

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Voipaalan kesästä löytyy kaksi innostavaa taiteilijaparia, yhteismaalauksia tekevät Paananen ja Ulvila, sekä poikkitaiteellinen projekti, ROP, Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava.