Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

14.01.2021

Tampereella ja lähiympäristössä monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

Huom. Tarkistathan aukiolotiedot ja turvallisuusohjeet aina myös museoiden omilta verkkosivuilta. Sara Hildenin taidemuseo, Museokeskus Vapriikki, Muumimuseo ja Tampereen taidemuseo ovat taas auki kävijöille. Asiakkaita otetaan kerralla kuitenkin maksimissaan 10 henkilöä. 

Muumimuseo

Muumimuseon perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? uusitaan ja Observatoriota, museon vaihtuvien näyttelyiden tilaa, laajennetaan. Uudistuksen vuoksi koko Muumimuseo on poikkeuksellisesti kiinni 22.3. –16.4.2021. Kaikki esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvituspiirrokset vaihdetaan museon kokoelmasta poimittuihin uusiin aarteisiin.

Observatoriossa aloitetaan monipuolisten kuvitustaiteen näyttelyiden sarja. Museon avautuessa 17.4.2021 Observatoriossa on esillä Marikista Melukylään: Ilon Wiklandin satukuvituksia. Ilon Wikland (s. 1930) on tehnyt pitkän uran lastenkirjojen kuvittajana, ja hänet tunnetaan erityisesti Astrid Lindgrenin kirjojen kuvituksista. Teokset ovat lainassa Iloni Imedemaa -museosta Haapsalusta, Virosta. Observatorion talvinäyttely on Iloinen arki: Camilla Mickwitzin kuvitustaide. Camilla Mickwitzin (1937–1989) omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa.

 

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikki avaa 2021 kaksi suurta vaihtuvaa näyttelyä. Maaliskuussa avautuu huimiin seikkailuihin johdattava Ritarit-näyttely, ja kesäkuussa Tampere liekeissä –näyttely. Luvassa on ankaraa koulutusta, loistokkaita turnajaisia ja ylellistä linnaelämää, mutta myös sankaritarinoita tamperelaisesta palontorjunnasta.

Teatterikaupunki, esillä 31.1.2021 asti. Näyttelyssä kurkistetaan Tampereen teatterihistoriaan, josta ei tunteita, taisteluita ja tarinoita puutu. Näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat. Tunnelmalliset valokuvat, nostalgiset näyttämöpuvut, julisteet ja muu esineistö johdattavat museokävijän teatterin taianomaiseen maailmaan.
 
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
 
Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle 2.6.2020-31.1.2021. Tiistaitarjotin kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstailemattomien ruokaohjeiden maailmaan Vapriikin Galleriassa.
 
Postimuseossa on nähtävillä kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Unohtumattomia kirjeitä Suomesta 14.2.2020-31.1.2021. Näyttelyn pääosassa ovat suuria ja pieniä tunteita välittävät kirjeet. Kirjeet ovat sekä tavallisten että tunnettujen suomalaisten kirjoittamia. Rakkaus, ilo, jännitys, suru, ikävä, kaipaus ja huoli ovat muun muassa tunteita, jotka kirjeistä nousevat esiin. Näitä, joskus traagisiakin ja toisaalta riemastuttavia kirjeiden tunteita, tulkitsevat näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine kuunnelmien muodossa.
 
Vuonna 2021 Postimuseo keskittyy sanomalehteen ja sen jakeluun. Museo avaa 23.4.2021 Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyn, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään, päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen.
 
Suomen pelimuseo: Vanhat lautapeliaarteet 8.9.2020-4.1.2021. Vanhat lautapeliaarteet -näyttely asettaa valokeilaan kuusi lähes unohdettua lautapeliä vuosilta 1879–1975. Esillä on myös kokoelma puhuttelevia ja näyttäviä pelilautoja 1870-luvulta nykypäivään. Näyttelyn yhteydessä on vanhojen lautapelien replikoita pelattavana.

 

Tampereen Taidemuseo

Tampereen taidemuseossa juhlitaan satavuotiasta Tampereen Taiteilijaseuraa. SKOOL!–näyttelyssä tarkastellaan seuran pitkän historian alku- ja nykyvaihetta, kahden 20-luvun nykytaidetta. SKOOL! on avoinna 23.5. saakka.

Kesällä ihaillaan Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten teoksia. Slotte maalaa teknisesti taiturimaisia figuratiivisia öljymaalauksia arkisista, osin absurdeista ja fiktiivisistä tilanteista. Teosten mallina on ollut useimmiten taiteilija itse tai hänen ystävänsä. Samaan aikaan museon pohjakerroksessa on esillä tamperelaisen kuvanveistäjän Matti Kalkamon näyttely. Näyttelyt ovat avoinna 12.6.–5.9.2021.

Ateneumin taidemuseossa syksyllä 2020 avautuneen näyttelyn kooste siirtyy loppuvuodesta 2021 Tampereen taidemuseoon. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana. Museon pohjakerroksessa tamperelaisen kuvataiteilijan Heli Ryhäsen näyttely esittelee hänen viime vuosien tuotantoaan, tilateoksia ja veistoksia. Näyttelyt ovat avoinna 2.10.2021–30.1.2022.

 

Hiekan Taidemuseo

Kaksoiskotka 12.3.2020–17.1.2021. Esineistöä tsaariajalta. Näyttelyssä on mukana esineistöä Pyynikinlinnasta, yksityiskokoelmista ja Hiekan taidemuseon omista kokoelmista. Esillä on monipuolisesti hopeaa, posliinia, huonekaluja, valokuvia ja maalauksia. Osa esineistöstä ei ole ollut koskaan aikaisemmin esillä. Pyynikinlinnan kokoelmista näyttelyssä on Venäjän keisareista kuusi maalausta, jotka ovat olleet harvoin esillä. 

 

Sara Hildénin taidemuseo

Seurassa 12.9.2020-17.1.2021. Seurassa-näyttely liittyy taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlavuoteen. Museon kutsumat taiteilijat ovat Sara Hildénin säätiön kokoelmataiteilijoita, joilla on vahva taiteilijaidentiteetti ja pitkä ura: Tomas Byström, Tuula Lehtinen, Osmo Rauhala, Teemu Saukkonen, Jyrki Siukonen ja Ilkka Väätti.

Kevääksi Sara Hildénin taidemuseon täyttää kokoelmataiteilija Kari Vehosalon yksityisnäyttely. Kesällä on vuorossa Sara Hildénin säätiön kokoelmaan perustuva teemanäyttely Taiteen tiloja, tilojen taidetta, jossa pohditaan ihmisen, tilan ja taiteen suhdetta. Syksyn kansainvälinen näyttely esittelee kanadalaissyntyisen, New Yorkissa asuvan ja työskentelevän taiteilija Marcel Dzaman tuotantoa. Kyseessä on Dzaman ensimmäinen museonäyttely Pohjoismaissa.

 

Poliisimuseo

Poliisimuseossa avautuu keväällä 2021 Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttely, joka esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.

Näyttelyssä yleisö pääsee näkemään väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

 

Työväenmuseo Werstas

Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta 21.2.2020-6.1.2021. Muistoja Finlaysonilta -näyttely kertoo tehdasalueella 200 vuoden aikana työtä tehneiden ihmisten kokemuksista. Näyttely esittelee kutojan 1800-luvun puolivälistä, portinvartijan, 1900-luvun työväenyhdistyksen aktiivi Ida Vihurin, kirjailija ja työmies Väinö Linnan sekä pääluottamusmies Airi Mäkisen sekä näiden ajatuksia tehtaasta ja tehdastyöstä. Lisäksi näyttelyssä on henkilökuvia alueella nykyisin työskentelevistä henkilöistä.

Kuljetusväen matkassa 2.6.2020-6.1.2021 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lähes 50 000 jäsentä saa pyörät pyörimään. Olipa kansalainen sitten taksin, linja-auton tai ruumisauton kyydissä, kuljetuksesta huolehtii AKT:n ammattilainen.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio käsittelee tällä hetkellä sosialistista lapsuutta sosialistisissa maissa sekä sosialismiin tukeutuneissa perheissä 1970–1990 -luvuilla. Osiossa pääsee kuuntelemaan Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella sekä Suomessa varttuneiden ihmisten muistoja ja kurkistamaan suomalaisen pioneerilapsen huoneeseen. Lisäksi näyttelyssä voi katsoa nostalgisia lastenohjelmia eri puolilta Itä-Eurooppaa, kuunnella vanhoja lastenlauluja ja kokeilla Tetris-tietokonepelin varhaista versiota vuodelta 1984.

 

Museo Milavida

Helmikuun lopulla 2021 Vapriikin sisarmuseo Museo Milavida avaa Paluu 20-luvulle –näyttelyn, joka vie iloiselle jazzin täyttämälle vuosikymmenelle.

 

Kimmo Pyykkö taidemuseo, Kangasala

Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta 19.9.2020-3.1.2021. Taidemuseon syksyn näyttelyssä tarkastellaan esimerkein, miten julkinen taidekokoelma syntyy ja karttuu. Se näyttäytyy kaupunkilaisille muotokuvina valtuustosalissa, grafiikkana työhuoneissa ja terveyskeskusten odotustiloissa, kuvituksina koulujen ja päiväkotien seinillä sekä veistoksina puistoissa ja aukioilla. Kokoelmaan kuuluu lähes 350 teosta. Taidekokoelman taiteilijoista esillä ovat mm. Kaarlo Enqvist-Atra, Riikka Juvonen, Kimmo Kaivanto, Anssi Kasitonni, Berndt Lagerstam, Tuula Lehtinen, Carl-Henning Pedersen, Kimmo Pyykkö ja Reino Viirilä.

 

Mobilian Autokylä, Kangasala

Koronainfo: Mobiliassa noudatetaan 10 henkilön rajoitusta museonäyttelyyn, mutta muuten museo on avoinna normaalisti joka päivä klo 10–16. Museo on kiinni 21.12.2020-1.1.2021. Lue ohjeet turvalliseen museovierailuun.

Pienille museovieraille on tarjolla tonttulakkien etsintää Tankit täyteen -näyttelyssä 20.12. asti ja kadonneiden tonttulakkien löytäjät saavat kotiinviemisiksi pienen askartelupussin.

Tankit täyteen, 13.3.–31.1.2021. Tankit täyteen -näyttely esittelee polttomoottoriautojen voittokulkua ja vaihtoehtoisten käyttövoimamuotojen paluuta. Näyttelyssä käsitellään myös polttoaineiden myyntipaikkoja sekä huoltoasemien baarikulttuuria.

Unelma Jäämerestä – Petsamo kartoissa 13.3.–20.12.2020. Näyttely esittelee vanhojen karttojen kuvien kautta Petsamon historiaa osana Suomea.

 

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Toimintamuisti 21.3.2020—7.3.2021. Petri Eskelisen interaktiivisia veistoksia. Interaktiivisista puuveistoksistaan tunnettu Petri Eskelinen työskentelee teknisen kokeilujen kautta. Viime aikoina hän on tehnyt kokeita kasveilla tutkien niiden kykyä ajatella ja muistaa. Toimintamuisti-näyttelyn liikkuvat veistokset Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka heräävät hetkeksi eloon katsojan käyttäessä niitä. Laumaeläin kertoo hetkellisten ryhmien muodostumisesta ja niiden hauraudesta, kun jopa yksitoista ihmistä kerrallaan istuu keinumaan sen istuimille.

How About the Future? Nanna Hännisen retrospektiivinen valokuvanäyttely 1.2.2020—7.3.2021. Valokuvataiteilija Nanna Hänninen käsittelee retrospektiivisessa näyttelyssään turvattomuutta, ulkopuolisuutta sekä ilmastonmuutosta.

 Taiteilijoita ja malleja 24.10.2020—18.4.2021. Rodney Grahamin valeasuisia omakuvia. Arvostettu kanadalaistaiteilija Rodney Graham tuo Serlachius-museo Göstaan valeasuisia omakuviaan, joista hänet tunnetaan. Rodney Graham (s. 1949) asuu ja työskentelee Vancouverissa. Hän on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt laajasti eri puolilla maailmaa. Grahamin näyttely Serlachius-museo Göstassa on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Glamour — Pukuloistoa valkokankaalla 26.9.2020—10.1.2021. Glamour – Pukuloistoa valkokankaalla esittelee Rooman legendaarisen teatteri- ja elokuvapuvustamon Tirelli Costumin palkittuja pukuja klassikkoelokuvista. Pukujen lisäksi näyttelyyn kuuluu koruja, pukuluonnoksia, kangasnäytteitä, puvustajien, ohjaajien, ja käsityöläisten haastatteluja sekä valokuvamateriaalia puvustamon arkipäivästä.

 

Pukstaavi, Sastamala

Kuvittaja-kirjailija Pekka Vuori täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Suomen Kirjainstituutti ovat tuottaneet koko perheen kiertonäyttelyn Alushameita, hajusuolaa ja tonttuja – Pekka Vuori lastenkirjakuvittajana. Näyttely on avoinna 22.06.2020 – 31.01.2021. 

Pukstaavin uusi pienoisnäyttely Minun kirjastoni esittelee professori Yrjö Varpion kirjakokoelmia. Pienoisnäyttely sijaitsee Pukstaavin päänäyttelyn yhteydessä Kirja ja koti -osiossa. Kirjanystävän kirjahylly: ”Minun kirjastoni”, kirjoja professori Yrjö Varpiolta -näyttely on avoinna 05.10.2020 – 31.03.2021.

 

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Panorama. Pajunen, Pajunen, Caplan -näyttelyssä on esillä teoksia taideaineiden opettaja Timo Pajuselta, kuvataideopettaja Pirkko Pajuselta ja heidän kuvataiteilijatyttäreltään Asta Caplanilta. Pajusten jäätyä eläkkeelle Valkeakoski-opistosta ja Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin toimistaan, heidät kutsuttiin pitämään retrospektiivistä näyttelynä Voipaalaan. Koska he ovat edelleen aktiivisia kuvataiteilijoita, halusivat he tehdä laajemman katsauksen. Sen lisäksi, että teoksia nähdään uran varrelta, tulee näyttelyyn paljon uusia teoksia. Näyttely on avoinna 28.11.2020 – 31.1.2021. 

 

Katso lisää näyttelyitä Tampereen Museot 2020 -esitteestä