Siirry sisältöön
Kartta

Heinäkuussa Reipin alueella Pirkkalankylällä järjestettävä tapahtuma tuo esiin viikinkiajan kansanperinteitä, mytologiaa, kädentaitoja ja muinaismusiikkia. Aiemmin Pirkkalan Muinaismarkkinoina tunnettu tapahtuma on seitsemän vuoden aikana kasvanut käsityöläisten markkinoista viikonlopun mittaiseksi kokonaisuudeksi, joka vie kävijän aikamatkalle Rautakauden Birckalaan. Pääsymaksuton tapahtuma järjestetään 6.–7.7.

Muinaismarkkinoilta tuttuja, suosittuja sisältöjä on lisätty kesälle 2024. Viikinkitaisteluseura Birckalan Kaarti toteuttaa kaksi entistä suurempaa taisteluesitystä molempina päivinä. Opastettuja kierroksia aikuisille ja lapsille järjestetään entistä enemmän ja käsityöläisten markkinoilla on tänä kesänä neljäkymmentäviisi huolella valikoitua myyjää. Myyjien viikinkiteltoilta löytyy vain luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita hiomakivistä luonnonkosmetiikkaan. Lasten muinaisohjelmaan kuuluu muun muassa taikuutta, teatteria ja poniajelua.

Suomen rautakauden asiantuntijat pitävät luentoja ja työpajoja viikinkiajan elämästä, uskomuksista ja kädentaidoista. Arkeologi Ilari Aalto luennoi Suomen rautakauden uskomusmaailmasta sekä Pirkanmaan pyhistä kivistä ja kalmistoista. Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksia johtaneen arkeologi Sami Ranisen luennon aiheena on viikinkiajan kauppiaan maailma. Kädentaitojen työpajoissa kävijät pääsevät harjoittelemaan tulentekoa rautakauden välineillä ja neulomista muinaisella neulakinnastekniikalla.

Ympäri maailmaa konsertoiva suomalaissyntyinen kansanmuusikko Anna Fält saapuu Malmöstä Birckalaan esittämään kalevalaista runonlaulua, loitsuja ja karjankutsuja. Fält ohjaa myös kaikille avointa runonlaulutyöpajaa. Pakanafolk-yhtye Noiduin esittää suomalaiseen mytologiaan ja kansanperinteeseen nojaavaa musiikkia itse rakennetuilla perinnesoittimilla kuten jouhikoilla, kanteleilla ja kehärummuilla.

Rautakauden Birckalan ohjelma, esiintyjät ja markkinamyyjät on julkaistu osoitteessa birckala.fi.

Avoinna la 6.7. klo 10–17, su 7.7. klo 10–16
Reipin alue, Museotie 9, Pirkkala
Vapaa pääsy

 

Artikkeli toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Pirkkalan kunnan ja Rautakauden Birckalan kanssa.