Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Tammerkoski ympäristöineen (Komisario Koskisen Tampere)

Vuonna 1900 käyttöön otettu Satakunnansilta sekä Finlaysonin värjäämö eli TR 53, rakennettu 1928

Vastapäätä Mältinrannassa sijaitsevaa avantouimarien pukukoppia rakennusmestari Martti Ojasaari työnnetään Tammerkoskeen.

”Ruumista oli vaikea havaita Tammerkosken syövereistä. Jäät olivat lähteneet Näsijärven varjoisimmistakin pohjukoista, ja vesimassat työntyivät kohti voimalaitosta. Harmaaseen työtakkiin puettu keho painui vähän väliä pinnan alle ja kieppui vedessä holtittomasti kuin haavoitettu hylje.

Se törmäsi soikionmuotoiseen saareen ja ponnahti sen kivipenkereestä virran pyörteisiin.”

Tietotekniikkayritys SubRabidin toimitila, Unix-manageri Tero Mikael Järvisen työpaikka, sijaitsee Finlaysonin historiallisen värjäämön punatiilisessä rakennuksessa kosken partaalla. Loppukohtauksessa mies ja nainen seisoivat TR 53:n katolla aivan kosken puoleisella reunalla.

”Mies katsoi Koskista hölmistyneenä. Hän irrotti kätensä naisen ranteesta ja sanoi hiljaa, niin että sen juuri ja juuri kuuli tuulen kohinassa: – Miksi kukaan kuolisi jos elämääkin olisi?                                                                                                                                                                                                                                                               (…)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ja mitä sen jälkeen tapahtui, siitä Koskinen ei ymmärtänyt enää senkään vertaa. Mies vain yksinkertaisesti katosi hänen silmistään. Huuto kuului pitkänä ja venyvänä alhaalta tyhjyydestä, ja naisen kimeä kirkuna jatkui siitä kaikuna kattojen yllä.”

(Vilpittömässä mielessä)

Satakunnansilta, Tampere, Suomi