Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Valon kehrä

Hans-Christian Berg 2010 (Pellavantori)

Tampellan uuden asuinalueen suunnitteluvaiheessa Pellavantorille varattiin paikka valoteokselle. Torille rakennetulle korokkeelle oli tätä tarkoitusta varten tehty varaukset sähkölaitteille. Hankkeen edetessä alueen suunnitteluryhmä päätyi siihen, että pelkkä valoteos ei riitä. Paikalle haluttiin taiteilijan suunnittelema taideteos, jossa valo on yhtenä elementtinä. Tässä tarkoituksessa käännyttiin kuvataiteen asiantuntijaryhmän puoleen, joka kutsui tehtävään Hans-Christian Bergin.

HC Berg otti suunnittelun lähtökohdaksi voiman ja energian, molemmat elementtejä, jotka yhdistyvät mielikuviin sekä koskesta että sen ympärillä olevasta teollisuudesta. Taustalla vaikutti myös Tampellan alueen historia teollisuuskaupunginosana. Näistä lähtökohdista syntyi idea alumiiniveistoksesta, joka saa muotonsa 2D-valo- ja äänikäyrän siirtämisestä 3D-ulottuvuuteen. Teoksen ytimenä olevan keskiputken ympärille on kiinnitetty 288 led-lamppua ja suuri määrä valoa heijastavia, muotoon leikattuja alumiiniprofiileja. Lamput on kytketty ohjausyksiköihin, jotka pystyvät kehittämään miltei rajattomasti erilaisia valaistusvaihtoehtoja. Berg on suunnitellut teokseen valo-ohjelman, jota haluttaessa voidaan muuttaa taiteilijan ohjeiden mukaan. Valo-ohjelmien esikuvana on mustekala Reef Squid, yksi vedenalaisen maailman kauneimpia olentoja, jolla on uskomaton kyky vaihtaa väriä silmänräpäyksessä.

Noin seitsemän metriä korkean Valon kehrä -teoksen visuaalinen ilme muuttuu jatkuvasti. Päivällä siihen vaikuttaa katsojan sijainti, liike ja päivänvalon määrä. Päivällä teos myös toimii intiimimmin kuin yöllä, jolloin se valon vaikutuksesta ikään kuin kasvaa kooltaan ja valaisee torialuetta leikkisällä valon vaihtelulla ja rakenteen synnyttämillä kuvioilla.

Pellavantori 2, 33100 Tampere, Suomi