Siirry sisältöön
Kartta

Lauri Laineen monumentaalinen ”Aria” on maalattu varta vasten Laukon saleihin. Ilmassa väreilee espanjalaisten hovimaalareiden ja suurten venetsialaisten koloristien perintö.

Klassisen muotokuvagallerian mittoihin maalatut teokset saavat taiteen virrassa elävästä vastakohtien leikistä. Laineen maalaukset ovat yhtä aikaa historiallisia ja nykyaikaisia, ylenpalttisia ja vähäeleisiä, harkittuja ja spontaaneja, sarjallisia ja sielukkaita, esittäviä ja abstrakteja.

”Aria” merkitsee italiaksi ilmaa, joka nostattaa Laukon saleissa naisfiguurien loistokkaita pukuja. Pelkistettyä maisemaa vasten ylellisten kankaiden runsaat laskokset näyttävät käsinkosketeltavan pehmeiltä.

Salaperäiset hahmot ja upeat puvut ovat pohjimmiltaan rakenteita, joiden kautta Laine tutkii nykymaalauksen mahdollisuuksia taidehistorian jatkumolla. Prosessin myötä jokaiselle teokselle syntyy oma erityinen auransa ja sielunsa. Laineen teokset ovat aina syntyneet elävässä vuoropuhelussa klassisen maalaustaiteen kanssa.

Ensimmäiset naisfiguurinsa Laine esitteli vuonna 2020. Alba-sarjaa kantaneen espanjalaisen barokin intensiivisyyden aistii myös varhaisissa Aria-sarjan töissä. Uusimmissa Laukkoon maalatuissa teoksissa Laine on palannut juurilleen renessanssin Italiaan.

Laineen maalaussarjat syntyvät suhteessa toisiinsa. Näin ollen uusien teossarjojen (Aria, Purpurea ja Viitta) lähtökohtana esitellään kolme maalausta edeltävästä Alba-sarjasta.

Tampereen seudulla Laukon kartanossa 7. kesäkuuta avautuva näyttely on toteutettu yhteistyössä Heinon gallerian kanssa.

Lauri Laine (s. 1946) asuu ja työskentelee Helsingissä. Laine on 1980-luvulta lähtien lukeutunut eturivin suomalaisiin taidemaalareihin. Hänellä on ollut vuosien varrella lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Teoksia mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museon EMMAn ja Tukholman Moderna Museetin kokoelmissa. Laineelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2020.

Katso lisää