Siirry sisältöön

Tapani Kokko esittelee Laukon puistossa kesälle 2023 uudistuneen pyhien kuvien sarjansa. Korumaiset puureliefit ovat lempeän inhimillisiä tulkintoja slaavilaisesta ikoni- ja kansantaiteesta.

Ensimmäinen pyhä kuva ”Pihlajatyttö” sai alkunsa päivä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Puolentoista vuoden aikana Orimattilan työhuoneella on syntynyt kolmisenkymmentä satumaista seinäteosta. Uusimpien veistosten heleä dekoratiivisuus lähestyy rokokoon kuvastoa.

Ronskilla otteella puusta veistettyjen teosten huikeassa syntyprosessissa ovat olleet läsnä maailmankaikkeuden klassiset voimanlähteet: maa, ilma, tuli ja vesi.

Ikiaikaiseen luonnonmystiikkaan Tapani Kokon reliefit sitoutuvat runollisten nimiensä ja orgaanisen tussiornamentiikansa kautta.

Pyhien kuvien lumovoima syntyy karkean muodon ja hersyvän koristeellisuuden omaperäisestä yhdistelmästä.

Kokon railakkaissa puuveistoksissa viime vuosina valloittanut dekoratiivinen runsaudensarvi on pyhissä kuvissa löytänyt ainutlaatuisen herkän ja heleän ilmauksen.

Katsojan mielessä sädehtivät helmet ja kukkivat kankaat yhdistyvät yhtä lailla arvoikonien kimallukseen kuin ukrainalaisiin kukkakruunuihin.

Jokainen teos luo omalla erityisellä kauneudellaan uskoa maailman ja ihmisen sielussa asuvaan pyhään rauhaan. Tapani Kokon taiteessa pyhyys asuu meissä jokaisessa.

”Pyhät kuvat II” nähdään Laukon puiston siimeksessä sijaitsevassa ”Pakanakirkossa” (2018). Tapani Kokon taidepyhäkölle johdattaa kolmimetrinen ”Paratiisin portti” (2020).

Tapani Kokko (s. 1969) asuu ja työskentelee Orimattilassa. Kuvataideakatemiasta vuonna 1999 valmistunut Kokko on myös muusikko, näyttelijä ja performanssitaiteilija. Kokon teoksia on mm. Sara Hildénin taidemuseon, Hämeenlinnan taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa.

Katso lisää