Bastubadets hälsoeffekter - Visit Tampere

Bastubadets hälsoeffekter

15.05.2018

Alla som har bastat vet hur avslappnande det är, men det finns även vetenskapliga studier ända från 1700-talet. De senaste studierna visar att de mest anmärkningsvärda förändringarna sker i blodcirkulationen när man bastar. I rumstemperatur, ca 10 % av blodet som hjärtat pumpar går till huden. När huden blir varm, expanderas kapillärerna, vilket gör att blodkärlens flexibilitet ökar. När man bastar kan till och med 70 % av blodet som hjärtat pumpar gå till huden, vilket gör i praktiken att blodet cirkulerar genom huden.

 

Vid bastubad ökar pulsen till en nivå som kan jämföras med medel hård träningspass och mätningarna¹ som tagits direkt efter bastandet visar att flexibiliteten i blodkärlen ökar, vilket påverkar både blodtrycket och hjärtfunktionerna. Studierna¹ visar att bastandet gör att det genomsnittliga systoliska blodtrycket minskar från nivå 137 till nivå 130 och det diastoliska trycket från 82 till 75. Det systoliska trycker varade på lägre nivå till och med i en halv timme efter bastandet. Blodkärlens utvidgning kan ses som rodnad i huden.

 

En internationell studie² visar att regelbundet bastande minskar risken för stroke. Studien visar att folk som bastar 4-7 gånger i veckan har 61 % lägre risk att få stroke än dem som bastar en gång i veckan. Om man bastar 2-3 gånger i veckan är risken 14 % lägre. Enligt forskarna kan detta bero på att bastandet sänker blodtrycket, aktiverar immunsystemet och det autonomiska nervsystemet, samt förbättrar funktionen av hjärt- och kärlsystemet.

 

Bastubad förbättrar även lungfunktionen hos de med astma och bronkit genom att expandera luftrören.

 

1 Foskningen genomfördes av professor Jari Laukkanen på Östra Finlands universitet.

2 American Academy of Neurology

Våga bada i isvatten!

Vinterbadare kan inte sluta prata om den euforiska känslan efter att ha badat i isvatten, men det finns också vetenskapligt fakta om detta.

Dessa är kallbadets fördelar:

• frigör endorfiner
• frigör kortisol, som minskar ledvärk mm.
• kan öka antioxidanterna i kroppen
• du blir piggare
• du sover bättre
• aktiverar brunt fett, som kan stimulera ämnesomsättningen
• kan hjälpa till att huden inte torkar ut
• du får känslan av att våga

Kallbad bör undvikas om du har hjärtsjukdom, köldurtikaria-hudsjukdom eller är bakfull.

Kan bastubad vara farligt?

Att sitta i en het bastu kan låta lite skrämmande för nybörjare. Men enligt studierna finns det inga hälsorisker för friska människor. Det finns dock några saker att tänka på.

Hjärtsjukdomar och kallbad i isvatten

Att bada i isvatten direkt efter bastu gör att blodkärlen drar ihop sig och blodtrycket ökar snabbt och ganska mycket. Detta brukar inte vara farligt för personer som är friska, men om du lider av hjärtsjukdom, kan det ökade blodtrycket vara farligt.

Bada bastu endast nykter

Bastubad rekommenderas inte för påverkade personer. Riskerna med att basta när man är påverkad är bland annat halka, att du inte förstår dina gränser, oregelbunden hjärtklappning och att du somnar i bastun, vilket kan leda till uttorkning.

Mer om bastubadets hälsoeffekter

Läs mer om bastubadets hälsoeffekter på det Finska Bastusällskapets hemsidor.

Läs mer

Ett hål i isen? Hoppa in!
Aktiviteter

Ett hål i isen? Hoppa in!

Kallvattenbadets hälsoeffekter
Läs mer
De hetaste allmänna bastun i Tammerfors
Bastur

De hetaste allmänna bastun i Tammerfors

I Tammerfors finns det flera offentliga bastun än i någon annan stad i hela Finland eller världen!
Läs mer