De hetaste allmänna bastun i Tammerfors - Visit Tampere

De hetaste allmänna bastun i Tammerfors

18.07.2018

Tammerfors har förklarat sig till världens bastuhuvudstad – här finns det fler offentliga bastun än i någon annan stad i hela Finland! I bastuutbudet i Tammerfors kan du välja mellan heta klassiker och coola nykomlingar.

De traditionella bastun av Tammerfors

Den traditionella Rajaportti-bastun i stadsdelen Pispala är Finlands äldsta allmänna bastu som fortfarande är i bruk. Denna vedeldade bastu öppnades 1906 och står kvar nästan oförändrad även i dag. Rajaportti erbjuder bastugästerna ett av landets bästa och mjukaste bastubad året runt. Denna bastu är en unik upplevelse med sin ljuva värme och sin sociala atmosfär – uppfriskande för både kropp och själ!

Om du föredrar en bastu vid sjön, kan vi rekommendera våra två offentliga bastuinrättningar som ligger vid vattnet: Rauhaniemi och Kaupinoja. I dessa är det möjligt att också simma i sjön – här har de modigaste möjlighet att ta ett dopp i sjön även på vintern!

De nyaste offentliga bastun

Till nykomlingarna hör Tullin Sauna, som representerar en urban bastu och bistro nästan mitt i centrum. Tullin Sauna ligger mitt emot Tammerforshuset, som också inrymmer världens enda Muminmuseum.

En annan nyhet är basturestaurangen Kuuma vid Laukontori-hamnen, bara ett stenkast från centraltorget Keskustori. I samband med detta bastubad kan man svalka sig i sjön Pyhäjärvi samt njuta av restaurangens förfriskningar i samma byggnad.

Bastu för grupper

Det finns också ett antal bastuinrättningar som kan hyras privat för grupper – till exempel på Varala idrottsinstitut i Pyynikkiområdet nära centrum. I Varala finns en vedeldad bastu direkt vid sjön. En annan bastu med en färggrann historia är Urkin Piilopirtti i Pinsiö, cirka 25 kilometer från Tammerfors. Denna bastu fungerade som en hemlig avkopplingsplats för en av Finlands före detta presidenter, Urho Kaleva Kekkonen. I den bekväma bastustugan kan man försöka gömma sig undan hela världen – precis som presidenten gjorde!

Eller har du kanske lust att prova på en rökbastu? Miinan savusauna ligger i Hämeenkyrö, cirka 30 kilometer från Tammerfors. Denna bastu bjuder på en riktig bastunjutning även för erfarna bastubesökare och för alla de som uppskattar ett mer spännande sätt att bada bastu. Om man unnar sig en torvbehandling eller lite koppningsmassage efter bastubadandet, kommer man snabbt nära den allra mest traditionella upplevelsen av den finska bastukulturen!

Tammerfors allmänna bastun

Visit Tampere People sitting outside at Rajaportti Sauna

Rajaportti sauna

Rajaportin sauna, Pispalan valtatie, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Children_at_Rauhaniemi_sauna_Laura_Vanzo

Rauhaniemi public sauna

Rauhaniementie 29, 33180 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Kaupinoja_Sauna_Summer_drone_view_Laura_Vanzo

Kaupinoja sauna

Kaupinojan Sauna, Kaupinpuistonkatu, Tampere
Läs mer
Visit Tampere Evening In Tullin Sauna Laura Vanzo 18

Tulli sauna

Åkerlundinkatu 3, 33100 Tampere
Läs mer

Läs mer

Tammerfors för kulturälskare
Stad och kultur

Tammerfors för kulturälskare

Tammerfors erbjuder upplevelser för alla kulturälskare året om.
Läs mer
Vad gör man om det regnar?
Aktiviteter

Vad gör man om det regnar?

Även om landskapet i Tammerfors är i en klass för sig, finns det också mycket att göra inomhus!
Läs mer
Top 10 utomhusaktiviteter för hela familjen
Aktiviteter

Top 10 utomhusaktiviteter för hela familjen

I Tammerfors finns flera friluftsbesöksmål för hela familjen.
Läs mer