Eldstäder i Tammerfors - Visit Tampere

Eldstäder i Tammerfors

04.12.2018

Det finns många friluftsområden runt Tammerfors och även två nationalparker, som har flera eldstäder och vindskydd passande till dagsutflykter (läs mer om dessa på slutet av sidan). Men om du bara vill göra en kort utflykt t ex med barnen för att grilla korv, här får du tips om ställen.

Eldstäder i Tammerfors

Nära centrala Tammerfors ligger Niihama maja med sitt café som har öppet året runt. På vintern finns skidleder och på sommaren är detta ett bra ställe starta en promenad till Kauppi-Niihama skogsområdet. Här finns en stor grillkoja och två eldstäder. Grillkojan hyrs ut till större grupper men är gratis för mindre grupper (max 5 personer).

Ön Viikinsaari är ett sommarparadis för både dem lokala och för turister och hit kan du ta dig med båt som avgår från Laukontori hamn. Förutom aktiviteter och service, har Viikinsaari naturreservat fina gräsområden för picknik, små badställen och eldstäder som går att använda gratis. Tidstabell för båtarna som åker till Viikinsaari hittar du på Finnish Silverline´s (Hopealinjat) webbsida.

En bit ifrån staden, ungefär 25 minuters busstur och en liten promenad, finns Lamminpää hyddan, som har en eldstad som får användas gratis. Efter grillandet kan du bränna bort kalorierna på motionsspåret eller på utegymmet bredvid.

Kintulammi friluftsområde ligger i stadsdelen Teisko i Tammerfors och är ett vackert vandringsområde och naturreservat. Där finns 15 km markerade vandringsleder och fem eldstäder, varav fyra har unika vindskyddshelheter med vedförråd och utedass.

Eldstäder nära Tammerfors

En liten bit bort från Tammerfors, i grannstaden Pirkkala, har man möjlighet att grilla och njuta av sjölandskapet. Hyddan Pappilan laavu är väldigt populär bland annat hos barnfamiljer, eftersom man kan lätt ta sig fram med barnvagn och stället ligger väldigt nära parkeringsplatsen.

Birgitta stigen ligger i Lempäälä kommun nära Tammerfors och där finns flera eldstäder som kan nås även om man bara ska på en liten utflykt: Kirskannniemi mellan Sääksjärvi och Vuores och Hääkivi som ligger nära Lempäälä centrum. I Kirskaanniemi finns fyra eldstäder med parkbord och en vacker utsikt över sjön Höytämöjärvi. Hääkivi däremot ligger vid sjön Ahtialanjärvi och där kan man också fiska från bryggan och det finns hydda med eldstad. Det finns också markerade eldstäder och hyddor längs Kaarinanpolku stigen i Kangasala och Pukala skogsområde i Orivesi och i Laipanmaa skogsområde runt Kangasala och Pälkäne. Du kan läsa mer om dessa i artiklar nedanför.

Kom ihåg att vid fara för skogsbrand är det förbjudet att använda öppen eld utomhus. Du kan hitta de gällande varningarna och områden här.