En helg i Tammerfors - Visit Tampere

En helg i Tammerfors

03.01.2019

Tammerfors är en härlig stad att uppleva året om. På grund av sin centrala belägenhet och bra trafikförbindelser, är Tammerfors lätt att ta sig till för både inhemska och utländska resenärer. Läs mer om hur du kan ta dig till Tammerfors här!

Efter incheckningen på boendet är det dags att ta dig till centrum och Tammerfors hjärta. Tammerfors är en ganska stor stad, men ändå lätt tillgänglig fots, eftersom centrum består av ett ganska litet område. Om du blir trött eller om du reser med barn, är det bra att komma ihåg att Tammerfors kollektivtrafikens blåa bussar med bra anslutningar i Tammerfors och regionen.

Sevärdheter

Under helgbesöket är det värd att i alla fall besöka Tammerfors landmärken och sevärdheter. En av dessa är Lars Soncks designade Tammerfors Domkyrka. Kyrkan har öppet varje dag för turister, med undantag av privata tillställningar. Strömmen i Tammerfors är också en sevärdhet i sig, eftersom den har spelat en stor roll i stadens och dess industriella utveckling. Forsen kan beundras från t. ex.  Koskipuisto parken, som är speciellt populär på sommartiden.

Tammerfors ikoniska sevärdhet och ett landmärke är Näsinneula utsiktstorn. I tornet kan du beundra utsikterna från 120 meters höjd eller njuta av lunch eller en underbar middag i Näsinneulas roterande restaurang. Näsinneula ligger på området av nöjesparken Särkänniemi, så man kan lätt ta sig dit även med barnen. Om Näsinneula och dess vyer är redan bekanta för dig, kan du prova på något nytt, t. ex. restaurang Periscopes utsiktsterass eller Torni hotellets Moro Skybar. Pyynikki utsiktstornet är också värd ett besök med sina nybakade munkar och vackra landskap.

Evenemang

När solen går ner har den perfekta tidpunkten kommit för att ta sig till centrum och intresserande evenemang. Du kan se de dagliga händelserna från vår Evenemangkalender. För musikentusiaster rekommenderar vi Tammerfors Philharmoniska konserter eller något mer från Tammerforshusets eller Tullikamaris diverse selektion. Utställningar i gallerier och museum, eller en stor variation av pjäser på olika teater. Sportälskare kan se matcher i volleyboll, innebandy, futsal, fotboll, ishockey och många andra sport på professionell- och amatörnivå. Även barn för barn finns det en hel del evenemang i Tammerfors. Du kan söka efter evenemang för barn i vår evenemangkalender under kategorin ”children”.

Restauranger och caféer

Det perfekta slutet för kvällen är en underbar middag i en spektakulär miljö. Speciellt de som är matentusiaster bör leta efter restauranger som är märkta med en Hungry for Tampere sticker. När du hittar en, gå in, eftersom du har hittat något unikt. Hungry for Tampere- restaurangerna är restauranger, som erbjuder utsökta maträtter i enastående miljöer, unika matupplevelser och intresserande berättelser bakom maträtterna. Hungry for Tampere restaurangerna är personliga och står ut från den vanliga matkulturen. Tammerfors har även massor av barnvänliga restauranger. Du kan läsa mer om dem här.

Nästa morgon i Tammerfors gryr med brunchbord full av godsaker. Tammerfors har många brunchställen, men den lokala favoriter är Pella´s Café och Café Pispala. Om vädret tillåter kan du även njuta av maten på uteserveringar eller till och med i parken!

Shopping

Förmiddagen är också den perfekt tidpunkten för shopping. I Tammerfors hittar du både små hantverks- och designbutiker, loppisar och vintagebutiker, så som internationella kedjeaffärer. Det bästa sättet att komma in i den genuina Tammerforsatmosfären är på Stallgårdens söta butiker eller Saluhallens doftande atmosfär. På sommartiden arrangeras även torghandel på Laukontori och Tammelantori och de är populära bland lokalbefolkningen.

Bastun

Sommar eller vinter, finnarna älskar sin bastu. Titeln World Sauna Capital beskriver perfekt den livliga bastukulturen i Tammerfors. Du kan hitta mängder av allmänna bastun i Tammerfors regionen och till och med två av dem ligger mitt i centrum. Du kan även ta en dopp i sjön, precis som lokalbefolkningen gör!

Bryggerier och gastropubar

Att besöka ett bryggeri eller en gastropub är ett roligt sätt att avsluta besöket till Tammerfors. Du kan hitta många olika bryggerier i Tammerfors och regionen och de flesta av dem anordnar turer där de berättar deras berättelse och etapperna bakom tillverkningen till den färdiga produkten. Bekanta dig med t. ex. Pyynikki Hantverksbryggeriet (Pyynikin käsityöläispanimo), eller följ med på en guidad tur i Crewcats bryggeri för provsmakning. Om du vill ha tilltugg till ölen, prova på en av Tammerfors gastropubar, so t. ex. Gastropub Tuulensuu, Gastropub Nordic eller Gastropub Soho.

 

Två dagar i Tammerfors flyger förbi eftersom staden utvecklas hela tiden med positiv energi. Det finns alltid något nytt och intresserande att se eller uppleva i Tammerfors!

 

Visit_Tampere_Tuomiokirkko_cathedral_Laura_Vanzo

Tampere Cathedral

Juhannuskylänkatu 3, 33100 Tampere
Läs mer
Koskipuisto (6)

Koskipuisto park

Koskipuisto, Koskikatu, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Ravintola_Näsinneula_restaurant_dinner_Laura_Vanzo-26

Restaurant Näsinneula

Laiturikatu 1 33230 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Girl_looking_at_Näsinneula_tower_Laura_Vanzo

Näsinneula Observation Tower

Näsinneula, Laiturikatu, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Periscope_bar_restaurant_Ratina_Laura_Vanzo-19

Periscope

Vuolteenkatu 1, Tampere
Läs mer
visittampere evening view from sokos hotel torni aki rask

Solo Sokos Hotel Torni Tampere

Ratapihankatu 43, 33100 Tampere
Läs mer
Visittampere Photographing Pyynikki Tower

Pyynikki Observation Tower and Café

Näkötornintie 67, 33230 Tampere
Läs mer
visittampere_pella's_cafe

Pella’s cafe

Hämeenkatu 14, 33100 Tampere
Läs mer
Tallipihan Suklaapuoti - Christmas - Laura Vanzo-9

Tallipiha Stable Yards

Kuninkaankatu 4b, 33210 Tampere
Läs mer
Kauppahalli - Laura Vanzo-17

Tampere Market Hall

Hämeenkatu 19, Tampere
Läs mer

Läs mer...

Hotell för hela familjen
Hotell

Hotell för hela familjen

För barnfamiljer är Tammerfors ett av Finlands främsta resmål med lämplig inkvartering för alla.
Läs mer
En dag i Tammerfors
Stad och kultur

En dag i Tammerfors

Du kan uppleva mycket även om du besöker Tammerfors bara för en dag!
Läs mer
Legendariska restauranger
Restauranger

Legendariska restauranger

Här hittar du de legendariska restaurangerna i Tammerfors!
Läs mer