Ett arv i röd tegel - Visit Tampere

Ett arv i röd tegel

25.06.2018

Tammerfors grundades 1779 på Tammerforsens strandbrink. Numera bildar forsen och de industriella byggnaderna i rött tegel ett finländskt nationallandskap som präglar stadens centrum.

 

Finlayson

Finlaysons bomullsfabrik grundades av skotten James Finlayson 1820 och var i tiderna Nordens viktigaste industribolag. I dag huserar Finlaysonområdet kontor, restauranger, caféer, butiker, museer och Finnkinos bio. Ett av museerna i området är arbetarmuseet Werstas som bjuder på fritt inträde för besökarna. Vid sidan av de varierande utställningarna berättar museerna på Werstas arbetarnas bomullsfabrikshistoria.

Stallgården Tallipiha är en av de vackraste delarna av det gamla Tammerfors och har funnits i Finlaysonområdet sedan 1800-talet då fabrikören Wilhelm von Nottbeck lät bygga stallar för sina hästar. Numera finns det små hantverksbutiker och ett café i byggnaderna. Finlaysons palats byggdes i renässansstil 1899 åt Wilhelm von Nottbecks son. Numera fungerar palatset som en vacker restaurang med en stor sommaruteservering som öppnas mot den omgivande parken.

 

Tampella

Tampellafabrikens historia började 1844 då fabriken bestod endast av en liten smältugn. 1861 sammanslogs fabrikerna i området med sina maskiner och sin textilproduktion till ett bolag som senare blev känt under namnet Tampella. Bolaget producerade maskiner för den tunga industrin, såsom slipmaskiner, turbiner, skepp och lok, men även textilier. I fabrikens före detta verkstad finns numera Museicentret Vapriikki, ett av landets ledande museicentrum.

Tampella är numera ett modernt bostadsområde och centrum för kultur och affärsverksamhet. Tampellas esplanad har en fin utsikt över stadens högsta fabriksskorsten (104 m) som tidigare var en del av Tampellas ångkraftverk. I de närliggande trävillorna bodde Tampellas ingenjörer och direktörer.

 

Frenckell, Kehräsaari och Verkaranta

På 1700-talet grundades en liten pappersfabrik på Tammerforsens strandbrink, en bit söderut från Finlayson. Fabriken övergick senare i J.C. Frenckells ägo och fabriken fick ett nytt namn efter honom. Byggnaderna i dagens Frenckellområde byggdes i början av 1900-talet och Frenckells skorsten (från 1870) har bevarats som ett historiskt monument som präglar centrum.

Den före detta fabrikshelheten Kehräsaari är numera ett idylliskt mål där du kan tillbringa en shoppingdag i lokala hantverksbutiker eller njuta av god mat i områdets restauranger. Här finns också den sydliga gångbron över forsen.

Handduksfabriken Verkaranta låg på den sydliga strandbrinken till Tammerforsen och var verksam från 1850-talet till 1970-talet. I området finns numera moderna bostäder, köpcentret Koskikeskus samt Original Sokos Hotel Ilves från 1986 som länge var den högsta bostadsbyggnaden i staden. De före detta fabrikskontoren från 1896 har utgjort utrymmen för bland annat stadens turistbyrå, men numera rymmer byggnaderna bryggeriet Pyynikin Panimos och kändiskocken Hans Välimäkis gemensamma restaurang Pyynikin Brewhouse. I det gamla färgeriet från 1858 finns hantverkshuset Käsityöntalo Verkaranta.

 

Amuri arbetarmuseikvarter

Amuriområdet är Finlands första arbetarbostadsområde. I dag finns endast ett kvarter med gamla trähus kvar: Amuri arbetarmuseikvarter presenterar arbetarnas livsstil och levnadsförhållanden från 1880-talet till 1970-talet.

I parken Hämeenpuisto står fortfarande byggnaden Amurinlinna. Byggnaden har 14 våningar och uppfördes på 1950-talet för att inhysa “bomullsfabrikens flickor” som arbetade långa dagar i Finlaysons fabrik.

En helt annan slags upplevelse är Pispalaområdet med sina trähus, ett före detta arbetarbostadsområde som numera är ett dyrt och eftertraktat grannskap på Pyynikki ås.

 

Ny och gammal industri

Under 1800-talet utvecklades Tammerfors till Finlands viktigaste industricentrum. Som du har läst har de nya industriytorna ersatts med nya moderna ytor, och fabriksbyggnaderna har fått en ny betydelse i centrum.

I centrum finns fortfarande en fungerande fabrik intill hamnen vid Laukontori. Takos fabrik inledde sin verksamhet med mekanisk träslipning 1865 och producerar nu högklassig vikbar kartong som en del av bolaget Metsä-Board.

Se även: Tammerfors museer

Visittampere Tampere Scenery Laura Vanzo

Finlayson Area

Finlaysoninkatu, 33210 Tampere
Läs mer
Finlayson church - Laura Vanzo

Finlayson Church

Puuvillatehtaankatu 2, 33210 Tampere
Läs mer
Tallipihan Suklaapuoti - Christmas - Laura Vanzo-9

Tallipiha Stable Yards

Kuninkaankatu 4b, 33210 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Vapriikki_Laura_Vanzo

Museum Centre Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Läs mer
Design tori - Laura Vanzo-4

PikkuPutiikit

Kehräsaari Laukontori 1, 33200 Tampere
Läs mer
visittampere_original_sokos_hotel_ilves

Original Sokos Hotel Ilves

Hatanpään valtatie 1, 33100 Tampere
Läs mer
Kauppahalli - Laura Vanzo-17

Tampere Market Hall

Hämeenkatu 19, Tampere
Läs mer
Amuri - Laura Vanzo

Amuri Museum of Workers’ Housing

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Milk_and_cream_for_coffee_at_Amurin_Helmi_Laura_Vanzo

Café Amurin Helmi

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Pispala_view_red_houses_in_summer_Laura_Vanzo

Pispala

Pispala, Tampere
Läs mer
Visit Tampere Walls Of Kuivaamo Hiedanranta Art Laura Vanzo

The Hiedanranta Area

Tehdaskartanonkatu 38, Tampere
Läs mer
kuivaamo_hiedanranta_outside_view

Kuivaamo

Tehdaskartanonkatu 24, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Skateboard_event_Manserama_in_Hiedanranta_Laura_Vanzo

Kenneli D.I.Y. Indoor Skatepark

Tehdaskartanonkatu 24, Tampere
Läs mer
Hiedanranta Laura Vanzo 27

Mansion Café Mielihyvin

Tehdaskartanonkatu 38, 33400 Tampere
Läs mer

Läs mer

Inkvartering för den som söker något utöver det vanliga
Hotell

Inkvartering för den som söker något utöver det vanliga

Söker du inkvartering utöver det vanliga? Tampere har flera individuella alternativ!
Läs mer
Tammerfors för kulturälskare
Stad och kultur

Tammerfors för kulturälskare

Tammerfors erbjuder upplevelser för alla kulturälskare året om.
Läs mer
Tammerfors museer
Museer

Tammerfors museer

Tammerfors är känd för sina mångsidiga museer som erbjuder upplevelser för hela familjen.
Läs mer