Fira på det finska sättet! - Visit Tampere

Fira på det finska sättet!

11.01.2019

Påsk

Påsken är en religiös helg och firas för att Jesus besegrade döden. Men de flesta påsktraditionerna har inget med religion att göra. Påsken firas på våren och börjar oftast på palmsöndagen. Då dekorerar barnen kvistar och går från dörr till dörr för att önska god lycka för det kommande året i utbyte av godis. Folk kopplar av på långfredagen eftersom skärtorsdagen är vanligtvis en normal arbetsdag för de flesta. Påsken firas oftast hemma med familjen, men påsken brukar också vara tidpunkten för vintersemester. Speciellt skidcentren är fullbokade.

Det finns några traditionella påskrätter, t. ex. memma, som är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Rätten har en klibbig konsistens och mörkbrun färg med mustig, söt doft av spannmål. Memma äts vanligtvis med ovispad grädde, mjölk eller kaffegrädde, och ofta med strösocker. Pasha är också en rätt som man brukar äta under påsktiden. Pasha är en dessert oftast gjord på kvarg och grädde, men det finns många olika variationer. Påskbordet dekoreras med odlat gräs, påskliljor, tulpaner, målade ägg, påskkycklingar och påskharar.

Valborg

Valborg firas den första maj, som är Valborgsmässoafton även i Finland. Valborg firas speciellt av nyblivna och tidigare studenter. Traditionellt har första maj en politisk anknytning och än idag firar arbetarrörelsen sin internationella högtidsdag den första maj. Åtminstone i Finland, är dessa karnevallika gatufesterna fokuserade på musik och festande.

Studenterna, speciellt teekkarit (Tammerfors Tekniska Universitets studenter) firar den första maj. Studenterna sätter på sig studentmössorna och teekkaris tar på sig examensmössorna. Dagens höjdpunkt kommer när det är dags för de nya studenterna att ta en dopp i den kalla Tammerfors strömmen Tammerkoski.

Valborg firas traditionellt med brunch eller picknick med vänner och familj. De traditionella maträtterna består av mjöd, munkar, struvor (ett slags flottyrkokt bakverk) och mousserande vin och champagne. Folk samlas ihop i stadens centrum och ser på parader, andra evenemang och njuter av festligheterna.

 

Midsommar

Midsommar firas för ljuset, den nattlösan natten och sommaren. Midsommar har historiskt varit en högtid då man firar gamla religioner i Finland, men firas också av den katolska kyrkan som Johannes Döparens födelsedag.

Midsommaren firas oftast med vänner och familj på sommarstugor nära vatten och skog. Att basta och bada är oftast en del av midsommar festligheterna tillsammans med god mat, för det mesta grillat.

Historiskt sätt har midsommarnatten alltid varit en av årets mest magiska nätter, då naturen flödade av krafter och man utförde olika spådomar. Brasor tändes för att bli av med onda andar och för att få bra skörd det kommande året. Även idag är det tradition att tända brasor, även folkets tänkesätt har förändrats.

På midsommaren dekorerar man huset oftast med blommor från ängen och björkkvistar. Björk vid dörren ses tillbringa lycka. I Åland och det svensktalande områden är det också en tradition att klä midsommarbål.

 

Självständighetsdagen

Självständighetsdagen i Finland firas på den 6:e december och är en national ledig dag för det flesta. Självständighetsdagen firas med ära och man brukar respektera dagen med att t. ex. besöka soldatgravarna på kyrkogården och tända blå-vita ljus i fönstren.

Självständighetsdagens höjdpunkt är den direkta tv-sändningen från presidentens självständighetsmottagning i Kruununhaka, Helsingfors, märkvärdiga människor från olika gren, som sport, politik och kultur har fått inbjudan.

I Tammerfors anordnas en offentlig folkfest i äran av självständighetsdagen. Programmet består av borgmästarens tal, musik och avslutas med fyrverkerier. Självständighetsdagen firas också med god mat i både restauranger och hemmet.

 

Jul

Julen firas på Jesus födelsedag den 24:e december och har sina rötter i religion. Den viktigaste dagen är Julafton, då människorna samlas för att fira med familj och vänner.

Jultomten levererar julklapparna och de läggs under julgranen. Andra dekorationer består av ljus, tomtar och olika julblommor, som julstjärnor och hyacinter. Det är också traditionellt att använda tomteluvar.

Att basta tillhör till den finska julkulturen och vissa familjer går till julkyrkan. Maten spelar också en stor roll. De traditionella julrätterna består av olika lådor gjorda av potatis, sötpotatis, betor, morötter och lever. Fisk tillagas också på flera olika sätt. Huvudrätten är oftast skinka. Till efterrätt brukar man äta pepparkakor, risgrynsgröt och bakverk med plommonfyllning.

 

Nyår

Nyår firas på Nyårsaftonen den 31:a december och på Nyårsdagen den 1:a januari. I Finland firar man för det mesta på Nyårsaftonen med vänner, antingen hemma eller ute på staden.

Den främsta traditionen på Nyår är fyrverkerierna. I Finland får man inte sälja fyrverkerier till minderåriga och man får skjuta raketer mm. kl. 18.00-02.00 på kvällen och natten mellan den 31.12-1.1. Vid midnatt önskar folk varannan bra lycka till nästa år och skålar med skumpa eller champagne.

Nuförtiden består nyårsmaten av knackkorv och potatissallad. Det är också populärt att spendera kvällen ute på restaurang och fortsätta kvällen på barer och nattklubbar.

Läs mer...

En dag i Tammerfors
Stad och kultur

En dag i Tammerfors

Du kan uppleva mycket även om du besöker Tammerfors bara för en dag!
Läs mer
Lokala delikatesser
Lokala delikatesser

Lokala delikatesser

Här är de läckraste lokala matspecialiteterna från Tammerfors!
Läs mer
Tammerfors hemligheter
Stad och kultur

Tammerfors hemligheter

Gränderna i centrum, caféerna som används som vardagsrum, natur. Vad finns det i Tammerfors!
Läs mer